Ηλεκτρονικός Αντιστροφέας Ισχύος Μονοφασικός Αντιστροφέας με Θυρίστορ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
Advertisements

3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΘΥΡΙΣΤΟΡ.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.8: Ο μαθητής να μπορεί να,
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
ΘΥΡΙΣΤΟΡ (SCR) ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
RLC, σε σειρά Στόχος Ο μαθητής να κατανοεί
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να
Κεφάλαιο 26 Συνεχή Ρεύματα
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
5. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΟΔΟΙ 5.1 Δίοδος Ζένερ.
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
Κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
Ανόρθωση, εναλλασσόμενου ρεύματος
σχεδιάζει το τρίγωνο των ισχύων σε σύνθετα κυκλώματα Ε.Ρ .
Φωτοβολταϊκό σύστημα Αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ φωτοβολταϊκών στοιχείων , μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή.
Αντιστάσεις συνδεδεμένες σε γέφυρα
Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να, (α) Αναφέρετε τι είναι πυκνωτής
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ηλεκτρόδια Καθόδου Ηλεκτρόδιο Πύλης Ημιαγωγός Επαφή με άνοδο.
Γενικά για τα τρανζίστορ ισχύος IGBT Τα τρανζίστορ (transistors) ισχύος είναι ημιαγωγικά στοιχεία, τα οποία διαχειρίζονται μεγάλη ισχύ (μεγάλη τάση και.
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Hλεκτρικά Κυκλώματα 5η Διάλεξη.
Μονοφασικές Ασύγχρονες Μηχανές
Hλεκτρικά Κυκλώματα 4η Διάλεξη.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Προσδιορισμός φοράς επαγωγής μαγνητικού πεδίου Β σε ρευματοφόρο αγωγό με τον κανόνα του δεξιού χεριού.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Εκκίνηση με ομαλό εκκινητή
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
ΘΥΡΙΣΤΟΡ (SCR) ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να,
Ηλεκτρονικά Ισχύος Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
Ανάλυση διακοπτικών κυκλωμάτων με την
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
Ανάλυση φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW για οικιακή χρήση
ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ
Ηλεκτρική θερμάστρα τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ μέσω ενός ρυθμιζόμενου διακόπτη εναλλασσόμενου ρεύματος. Ποια η ωμική αντίσταση R του φορτίου,
Ενεργός ένταση και ενεργός τάση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Εναλλασσόμενο ρεύμα και 3-φασικά συστήματα
Μονοφασική ανορθωτική γέφυρα πλήρως ελεγχόμενη – ημιελεγχόμενη
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Σβέση θυρίστορ Οδήγηση από εναλλασσόμενη τάση Ωμικό φορτίο
(Τριφασική γέφυρα 6 η 3 παλμών)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
1. Έγιναν μετρήσεις στο εργαστήριο έτσι ώστε να υπολογιστούν τα παραμετρικά στοιχεία ενός θυρίστορ. Όταν το θυρίστορ διαρρέεται από συνεχές και σταθερό.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Συνδεσμολογία R - C Σειράς
Έλεγχος Ηλεκτρικών Μηχανών με την χρήση διακοπτικών κυκλωμάτων DC/DC
Μια 6-παλμική γέφυρα τροφοδοτεί ωμικό φορτίο 2 Ω.
Μία ανορθωτική γέφυρα με θυρίστορ πλήρως ελεγχόμενη τροφοδοτεί φορτίο με πλήρως εξομαλυμένο ρεύμα τιμής Io=10 A. Η τάση της πηγής είναι α) Πόσος είναι.
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
RC, σε σειρά Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Περιγραφή: Ενισχυτής audio με το LM358
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλεκτρονικός Αντιστροφέας Ισχύος Μονοφασικός Αντιστροφέας με Θυρίστορ Αντιστροφέας με εξαναγκασμένη οδήγηση Αντιστροφέας με οδήγηση φορτίου

Ηλεκτρονικός Αντιστροφέας Ισχύος ονομάζεται ο ηλεκτρονικός μετατροπέας ισχύος που μετατρέπει μια συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη DC – AC. Στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται inverter. Υπάρχουν πολλών ειδών αντιστροφείς που μπορούν να καταταχθούν ανάλογα με τον αριθμό των φάσεων στην AC πλευρά (3-φασικό, 1-φασικός), τον τύπο των ημιαγωγικών στοιχείων που χρησιμοποιούν (θυρίστορ, IGBT, MOSFET κ.α.), αλλά και από τον τύπο της οδήγησης δηλαδή, από ποιον καθορίζεται η συχνότητα της τάσης εξόδου. Έτσι, έχουμε μετατροπείς εξαναγκασμένης οδήγησης και οδήγησης φορτίου (συντονισμού), για αντιστροφείς που τροφοδοτούν το δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος (διασυνδεδεμένους) η απλά τροφοδοτούν ένα φορτίο (μη διασυνδεδεμένους).

Θα ασχοληθούμε με τους μονοφασικούς αντιστροφείς με θυρίστορ, οδηγούμενους από το δίκτυο ή από το φορτίο. Τι σημαίνει όμως οδήγηση από .......;;; Εξαναγκασμένη οδήγηση σημαίνει ότι η συχνότητα εξόδου του μετατροπέα καθορίζεται αποκλειστικά από εμάς. Οδήγηση από το φορτίο (μετατροπέας συντονισμού) σημαίνει ότι τα όρια της συχνότητα εξόδου καθορίζονται κυρίως από το φορτίο και εμείς μπορούμε να μεταβάλλουμε τη συχνότητα μέσα στα όρια που μας επιβάλλονται. Το φορτίο σ’ αυτή την περίπτωση αποτελείται από ένα R–L–C κύκλωμα συντονισμού σε κάποια συχνότητα. Αυτή είναι η συχνότητα που επιβάλλεται στο φορτίο από το μετατροπέα.

1. Μονοφασικός αντιστροφέας με εξαναγκασμένη οδήγηση

Θετική ημιπερίοδος

Αρνητική ημιπερίοδος

Πώς θα σβήσουν τα Th1 και Th2; ώστε να ανάψουν τα άλλα δύο; Όσα αναφέρθηκαν ισχύουν για ‘‘διακόπτες’’ που μπορούν να σβήσουν όποτε επιθυμούμε. Στα θυρίστορ όμως δεν ελέγχεται η σβέση. Έτσι, πρέπει κάτι να κάνουμε για να σβήσουν. Η ιδέα είναι ίδια με την περίπτωση του ψαλιδιστή συνεχούς ρεύματος (DC chopper). Δηλαδή, αναζητούμε μία πηγή η οποία την κατάλληλη στιγμή θα εφαρμόσει ανάστροφη τάση στο φορτίο. Πώς θα σβήσουν τα Th1 και Th2; ώστε να ανάψουν τα άλλα δύο;

Πυκνωτής σβέσης είναι η λύση για τον έλεγχο της σβέση των θυρίστορ

Απλοποιημένη λειτουργία του αντιστροφέα με εξαναγκασμένη οδήγηση Γιατί απλοποιημένη;;; Ο λόγος είναι ότι στην πραγματικότητα για να λειτουργήσει, είναι υποχρεωτικό να προσθέσουμε κάτι ακόμη. Όμως αρχικά θα γινόταν περισσότερο δυσνόητη η εξήγηση της λειτουργίας του. Πρόβλημα η ακαριαία φόρτιση του πυκνωτή

Πρόβλημα βραχυκυκλώματος. Θα αναφερθεί παρακάτω πως επιλύεται.

Πως θα λύσουμε τα προβλήματα του βραχυκυκλώματος κατά τη μετάβαση και τις απότομης φόρτισης του πυκνωτή;;;;

Όμως, λόγω των επαγωγών αυτών αλλά και της επαγωγής που συνήθως υπάρχει στο φορτίο (π.χ. κάποιος κινητήρας) το ρεύμα καθυστερεί της τάσης.

2. Μονοφασικός αντιστροφέας με οδήγηση φορτίου Όταν σε ένα R-L-C φορτίο εφαρμοστεί μία DC τάση, τότε το ρεύμα θα ταλαντωθεί με κάποια συχνότητα f η οποία εξαρτάται από τις τιμές των R-L-C. Εφ’ όσον υπάρχει και ωμική αντίσταση, η ταλάντωση αυτή θα είναι φθίνουσα. R-L-C R-L-C L-C

Η περίοδος της φθίνουσας ταλάντωση Τφ Tφ

Καθώς αυξάνεται η αντίσταση R φθίνει ταχύτερα η ταλάντωση. Αυτό εκμεταλλευόμαστε στον αντιστροφέα με οδήγηση φορτίου. Μ’ αυτό τον τρόπο στη συχνότητα του ρεύματος διαδραματίζει ρόλο και το φορτίο. Λεπτομερώς αναλύεται αμέσως παρακάτω. Tφ

Αν εφαρμοστεί η τάση της DC πηγής ορθά τότε όπως δείξαμε θα υπάρξει ταλάντωση όπως φαίνεται. Tφ T/2 Αν εφαρμοστεί η τάση της DC πηγής ανάστροφα τότε η ταλάντωση θα εμφανισθεί ανάστροφα.

Tφ T/2 Παρατηρούμε ότι η περίοδος της ταλάντωσης του φορτίου είναι η μισή της περιόδου της τάσης που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, η μέγιστη συχνότητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι ίση με τη συχνότητα της ταλάντωσης του φορτίου Τφ. Αυτό φαίνεται στην επόμενη σελίδα.

Tφ T

180˚ 90˚ Tφ T/2 Εφ’ όσον η σταθερή συχνότητα είναι αυτή του R-L-C ταλαντωτή σύμφωνα με αυτή τη συχνότητα θα μετρηθεί η γωνία έναυσης. Όμως, η περίοδος του ταλαντωτή είναι μισή της περιόδου της εφαρμοζόμενης τάσης του φορτίου(Τφ=Τ/2). Για το λόγο αυτό οι 180˚ της περιόδου του ταλαντωτή αντιστοιχούν σε 90˚ της περιόδου του φορτίου. Έτσι, δεχόμαστε ότι η γωνία έναυσης ‘γ’ είναι 90˚ για το παράδειγμα που φαίνεται στο παραπάνω σχήμα.

Γωνία έναυσης ‘‘γ’’ Εδώ η γωνία έναυσης είναι γ = 160˚ (4div= 180˚/2 = 90˚)

Γωνία έναυσης γ = 0˚

Γωνία έναυσης γ = 90˚

γ = 0˚ γ = 90˚ γ = 160˚

Όμως, μέσω ποιου μετατροπέα επιτυγχάνονται όσα αναφέραμε;

+ -

+ -

- + Αντίστοιχα πράγματα αλλά με το αντίθετο πρόσημο και τα αλλά ημιαγωγικά στοιχεία συμβαίνουν για την αρνητική ημιπερίοδο.