Μικροβιολογία Τροφίμων I

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον Ενότητα 3:Πρώιμη διάγνωση και χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική.
Advertisements

1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εκδιδόμενα Στοιχεία για Λιανική πώληση αγαθών ή υπηρεσιών Άρθρο 12 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Εταιρείες Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 3: Οι μεγάλες αυτοκρατορίες Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Ασκήσεις Πράξεις Αναγνωστόπουλος Αχιλλέας Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 7: Λειτουργικά προϊόντα δημητριακών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα.
Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων Ενότητα 2: Η πρώτη περίοδος της εκκλησιαστικής υμνογραφίας (Α´ - Δ´αι.) Γεώργιος Φίλιας Θεολογική Σχολή Τμήμα.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Εκτίμηση της κατάστασης του Ασθενή. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 2: Χαρακτηριστικά φύλλων ανθέων και καρπών Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 10: Παράγωγη καλλωπιστικών φυτών. Μέρος Β’ Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 7: Σχιζοφρένεια - Διδασκαλία Αυτοφροντίδας. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 17: Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 1: Γραμματικός και συντακτικός σχολιασμός στίχων 1-48 της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Απλοποιημένο και Συγκεντρωτικό Τιμολόγιο Άρθρο 10 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 9: Επικοινωνία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Η απογραφή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 2: Η Ευρώπη πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI Εξέλιξη των Λ.Π.Σ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εισαγωγή στα Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα (Λ.Π.Σ.) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Χρόνος Έκδοσης Στοιχείων Λιανικής Πώλησης Άρθρο 13 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 3: Ποιοτικός Έλεγχος στα Έπιπλα Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογιστικό αποτέλεσμα, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ενότητα 3: Σύνταγμα - Δικαστήρια Γρηγόριος Βάρρας Αν.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ (1) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αυλωνίτης Μάρκος ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΄ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
1 Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Συμμετοχές - Χρεόγραφα Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ξενοδοχειακή Λογιστική Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εορτολογία Ενότητα 2: Η εορτή του Πάσχα Γεώργιος Φίλιας Θεολογική Σχολή Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο Άρθρο 14 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 1: Εισαγωγικά, σημασία σιτηρών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 16: Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογαριασμοί, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
1 Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Στάδια Κατάρτισης των ΕΟΚ Δρ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Επιχειρηματικότητα Ενότητα # 3: Γενικές επισκοπήσεις για την επιχειρηματική δράση στην πράξη στην Ελλάδα. Από την ιδέα στην υλοποίηση: Το νομικό πλαίσιο.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 12: Μέτρα βελτίωσης συνθηκών ανάπτυξης αστικού πρασίνου Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
1 Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών Διανεμητικές Συναλλαγές Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις
Ο Υπαλληλικός Κώδικας του 1951
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών
Οι διοικητικές εκκαθαρίσεις
Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 4: Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(6)
Ενότητα 10: Άτμιση του Ξύλου.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
Ηλεκτροτεχνία Εργαστήριο Ι
Παρουσίαση ερευνητικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 9: Χρώση Gram (βακτήρια) και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Σκοποί ενότητας Εξοικείωση των φοιτητών με τη χρώση Gram (για ταξινόμηση βακτηρίων) και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκκοι, κλπ). Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ).

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Περιεχόμενα ενότητας Χρώση Gram (για ταξινόμηση βακτηρίων) και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκκοι, κλπ). Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ).

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Η χρώση με ειδικές χρωστικές βασίζεται σε διαφορές που εμφανίζουν τα βακτηριακά κύτταρα και συνεπώς ομαδοποιούν τα βακτήρια, γεγονός που συμβάλλει στην ταυτοποίησή τους. 'Έτσι, η κατά Gram χρώση, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από τον Δανό μικροβιολόγο H.C. Gram (1853-1938), είναι το πρώτο στάδιο που εφαρμόζεται στην ταυτοποίηση των βακτηρίων και με αυτήν τα βακτήρια χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες: κατά Gram θετικά, που χρωματίζονται ιώδη, και κατά Gram αρνητικά που χρωματίζονται ροζ. Στο πρώτο στάδιο της χρώσης αυτής τα βακτηριακά κύτταρα βάφονται με μια αλκαλική χρωστική (κρυσταλλικό ιώδες) και στη συνέχεια προστίθεται ένα στερεωτικό χρώσης (ιώδιο) το οποίο αυξάνει τη συγγένεια σύνδεσης της χρωστικής με το κύτταρο. Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 6

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Το επόμενο στάδιο είναι η προσθήκη ενός αποχρωματικού παράγοντα (αιθανόλη ή ακετόνη), ο οποίος οδηγεί στον αποχρωματισμό των κατά Gram βακτηρίων, όχι όμως και των κατά Gram+ βακτηρίων τα οποία διατηρούν το χρώμα της αρχικής χρωστικής (κρυσταλλικό ιώδες). Στο τελευταίο στάδιο τα κύτταρα χρωματίζονται με μια αλκαλική χρωστική (αντιχρωστική) που έχει διαφορετικό χρώμα από την πρώτη, όπως είναι η σαφρανίνη (ροζ). Έτσι, τα κατά Gram - βακτήρια χρωματίζονται ροζ από τη τελευταία χρωστική (σαφρανίνη) ενώ τα κατά Gram+ βακτήρια διατηρούν το χρώμα της αρχικής χρωστικής (ιώδες), αφού δεν έχουν αποχρωματιστεί. Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 7

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Οι διαφορές στη χρώση των Gram+ και Gram- βακτηρίων οφείλεται στο κυτταρικό τους τοίχωμα. Εάν πριν τη χρώση απομακρυνθεί το κυτταρικό τοίχωμα των Gram + βακτηρίων συμπεριφέρνονται και αυτά όπως τα Gram -. Πιστεύεται ότι η προσθήκη αλκοόλης συστέλλει τους πόρους του παχέως στρώματος πεπτιδογλυκάνης που χαρακτηρίζει τα Gram+ βακτήρια, με αποτέλεσμα το σύμπλοκο ιωδίου-κρυσταλλικού ιωδίου να διατηρείται και να μην απομακρύνεται με την αλκοόλη. Αντίθετα, τα Gram- βακτήρια έχουν πολύ λεπτό στρώμα πεπτιδογλυκάνης και γι' αυτό μεγαλύτερους πόρους. Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 8

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 9

Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). Υλικά και συσκευές Βακτηριακές καλλιέργειες (τρυβλία με streaking), Λύχνος Bunsen, Μικροβιολογικός κρίκος, Αντικειμενοφόρες πλάκες, Διηθητικό χαρτί, Λεκάνη χρώσης, Κρυσταλλικό ιώδιο, αιθανόλη, Lugοl-ιώδιο και σαφρανίνη, Μικροσκόπιο. Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 10

Πειραματικό μέρος (1 από 3) Μονιμοποιήστε σε αντικεμενοφόρο πλάκα τα βακτηριακά κύτταρα. Καλύψτε το στρώμα των βακτηρίων με κρυσταλλικό ιώδες για 30. Καλύψτε το στρώμα των βακτηρίων με διάλυμα Lugοl-ιώδιο για 30-60. Αφαιρέστε το διάλυμα Lugοl-ιωδίου. Καλύψτε το στρώμα των βακτηρίων με 95% αιθανόλη για 10-20 (όταν το στρώμα των κυττάρων είναι παχύ απαιτείται περισσότερος χρόνος). Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 11

Πειραματικό μέρος (2 από 3) Σταματήστε τον αποχρωματισμό με αλκοόλη, ξεπλένοντας το βακτηριακό επίχρισμα με νερό. Καλύψτε το στρώμα των βακτηρίων με σαφρανίνη για 30 Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε την αντικειμενοφόρο με διηθητικό χαρτί. Παρατηρήστε τα παρασκευάσματα στο μικροσκόπιο. Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 12

Πειραματικό μέρος (3 από 3) Χρώση Gram και μελέτη μορφολογίας βακτηρίων (ραβδιά/κόκοι, κλπ). 13

Τέλος Ενότητας