ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΡΚΑΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΛΑΤΙΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Σύνδεση Αγροτικού Τομέα με Τουρισμό & Πολιτισμό» Τούντας Σ. Κανέλλος Εντεταλμένος Διδασκαλίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τ. Υποδιοικητής.
Advertisements

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
1ο -2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Α) ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Β) ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΤΑΓΓΙΣΜΑ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Γελαδάρης Ιωάννης ΑΜ.: Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πολυδεύκης Χατζόπουλος.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Κεντρικός καθετηριασμός Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης.
 Τ º C λουτρού -> 25 º C  Σφαιρική φιάλη όγκου 250 ml  5 gr για ξηρό δείγμα ή 10 gr για νωπό δείγμα καλά λειοτριβημένων φύλλων ρίγανης, θυμαριού ή.
ΜΑΘΗΜΑ 8. ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Α) ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Β) ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΤΑΓΓΙΣΜΑ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ: cc καθημερινά.
Άσκηση 1η Παρασκευή – Αραίωση διαλύματος Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας 1.
Γεωργική Χημεία Ενότητα 1 : Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΤΙΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Μετασχηματισμός Laplace συνέχεια
Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας. Τμήμα Νοσηλευτικής.
Αντιδράσεις κατακρήμνισης Ανοσοδιάχυση (άσκηση 5)
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
Χημεία Γυμνασίου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Παρασκευές διαλυμάτων Μέτρηση pH
1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ 18:30 – 21:50 Ωράριο λειτουργίας:
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Χρωματογραφία-Chromatography
2.2.1– Μείγματα.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Αιμοδοσία (E) Ενότητα 11: Έκλουση αντισωμάτων από RBCs
Παρουσίαση Πειραμάτων (1)
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ (Μέλι, Αλάτι & Αρωματικά Φυτά)
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Μεσογειακή διατροφή.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 23 Νοεμβρίου 2017
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Αφήστε να κρυώσει στους 46-60° C.
Ο Ομοιοπολικός δεσμός ΧΗΜΕΙΑ Α ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Πειράματα Χημείας για το Γυμνάσιο Σχολ. έτος
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Χημεία Διαλυμάτων.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Η χημεία του πορτοκαλιού
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΡΚΑΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΛΑΤΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 1 & 2 ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΡΚΑΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΛΑΤΙΣΗ

ΣΚΟΠΟΣ Να εκτιμηθούν διάφοροι μέθοδοι άλμισης ως προς την ταχύτητά τους και η επίδρασή τους σε ορισμένες παραμέτρους της σάρκας ψαριών. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μέθοδος συντήρησης και μεταποίησης αλιευμάτων με αλάτι βασίζεται : Στις αντισηπτικές ιδιότητες του αλατιού σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 10% (w/w) στην σάρκα του ψαριού. Στην αφυδάτωση της σάρκας του ψαριού από την υγροσκοπικότητα του αλατιού. Μείωση της ενεργότητας της σάρκας του ψαριού (αw). Η αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μεθόδων αλάτισης εξαρτάται από την ταχύτητα διείσδυσης του αλατιού στην σάρκα του ψαριού. Η διαδικασία διείσδυσης του αλατιού στη σάρκα του ψαριού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρείς μήνες και εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την μέθοδο αλάτισης που εφαρμόζεται (π.χ. ξηρή - υγρή αλάτιση) και την περιεκτικότητα σε αλάτι της άλμης όταν εφαρμόζεται υγρή αλάτιση. Το όριο ζωής των αλίπαστων αλιευμάτων εξαρτάται από τα επίπεδα αλατιού, υγρασία και την ενεργότητα του νερού. Ένα καλό όριο ζωής μπορεί να επιτευχθεί όταν τη περιεκτικότητα σε αλάτι κυμαίνεται από 6 με 10%, η υγρασία από 45 με 70% και αw από 0.60 με 0.80.

ΠΕΙΡΑΜΑ Χρησιμοποιούνται φιλέτα γαύρου ή σαρδέλας, Προσδιορίζεται η αw του νωπού ψαριού με τη χρήση του οργάνου Novasina (βλέπε παράρτημα 1) Προσδιορίζεται η υγρασία του νωπού αλιεύματος (βλέπε παράρτημα 2). Παρασκευάζονται δυο άλμες . Μια ασθενής περίπου 4% και μια ισχυρή 18% - 21% (περιεκτικότητα αλατιού ανά 100 ml άλμης, w/v). Για την παρασκευή χρησιμοποιείται σχετικός πίνακας (βλέπε παράρτημα 3). Με διαθλασίμετρο χειρός ή και Baume meter (βλέπε παράρτημα 4) προσδιορίζεται η ακριβής περιεκτικότητα κάθε άλμης. Τα φιλέτα του ψαριού χωρίζονται σε τρεις ομάδες . Η πρώτη εμβαπτίζεται στην ασθενή άλμη, η δεύτερη στην ισχυρή και η τρίτη αναμειγνύεται με ξηρό αλάτι. Στις τρεις ομάδες διατηρείται η ίδια σχέση ψαριού/άλμης (αλατιού) Οι περιέκτες με τα ψάρια τοποθετούνται στο ψυγείο για ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. πέντε ημέρες) Ακολούθως τα φιλέτα ανασύρονται από την άλμη/αλάτι και προσδιορίζονται η αw, η υγρασία και το χλωριούχο νάτριο (παράρτημα 5) σε κάθε πειραματική ομάδα.

Συμπληρώσατε τον παρακάτω πίνακα: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΕΡΓΑΣΙΑ Συμπληρώσατε τον παρακάτω πίνακα: Παράμετροι Πειραματικές ομάδες νωπό Ασθενής άλμη Ισχυρή αλμη Ξηρή άλμιση αw Υγρασία (%) Αλάτι % αλατιού στην υγρή φάση του ψαριού

Βάσει των αποτελεσμάτων σας, ποια μέθοδος άλμισης θεωρείται η πιο γρήγορη και γιατί? Βρείτε βιβλιογραφικά δεδομένα, που να συμφωνούν ή όχι με τα αποτελέσματα σας. Ποια μέθοδος άλμισης από τις παραπάνω θεωρείται ότι δίνει προϊόν με τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Εξηγήσατε. Βρείτε από την διεθνή βιβλιογραφία την ενεργότητα νερού διαφόρων τροφίμων (νωπών ή μεταποιημένων ) και το όριο ζωής τους . Τι συμπεράσματα εξάγετε?

Παράρτημα 1α- Όργανο μέτρησης ενεργότητας νερού

Ενεργότητα νερού (αw) νοείται το βιολογικά διαθέσιμο νερό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρόβια για την ανάπτυξή τους και από χημικές/ βιοχημικές αντιδράσεις, που συμβαίνουν μεταθανάτια στην σάρκα των ψαριών. Ορίζεται ως το πηλίκον της τάσεως των υδρατμών του τροφίμου (p)δια της τάσεως του καθαρού νερού (p0). Κυμαίνεται από 0 μέχρι 1. αw=p/p0

Παράρτημα 2. Προσδιορισμός Υγρασίας Υγρασία % (w/w) = ((Β1-Β2)/Βδ)*100 Ποσότητα σάρκας (Βδ, περίπου 2 γρ.) ζυγίζονται σε στεγνή κάψα Λαμβάνεται το βάρος κάψας και δείγματος (Β1) Ακολουθεί ξήρανση για 24 ώρες στους 104 ° C Ζύγιση του ξηρού δείγματος με την κάψα (Β2), αφού τα δείγματα έχουν κρυώσει στη θερμοκρασία δωματίου μέσα σε ξηραντήρα με silica gel

Παράρτημα 3. Παρασκευή άλμεων.

Παράρτημα 4 α. Διαθλασίμετρο χειρός

Παράρτημα 4 β. Baume-meters

Παράρτημα 5. Προσδιορισμός χλωριούχου νατρίου ( Μέθοδος Mohr) Ποσότητα σάρκας (Bδ, 2 γρ) ομογενοποιούνται με απεσταγμένο νερό για 2 λεπτά . Το εκχύλισμα μεταφέρεται σε ογκομετρικό των 250 ml Τιτλοδοτούμε 25 ml αραιωμένου εκχυλίσματος με 0.1Μ AgN03 χρησιμοποιώντας χρωμικό κάλιο δείκτη μέχρι την εμφάνιση ασθενούς κόκκινου- χρώματος. % NaCl= (ml AgN03 x 5,85)/Βδ