ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 13Κ3: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Advertisements

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν.
Ο εξελληνισμός του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
Ερωτήσεις Multiple choice Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΠΛΗΘΩΝ. ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ,
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Θε5: διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Πρόγραμμα Σπουδών Το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας είναι κληρονόμος μιας μεγάλης παράδοσης που διαμορφώθηκε από προσωπικότητες της ελληνικής Αρχαιολογίας.
“Περί ορέξεως” γαστρονομικό ταξίδι στην Ελλάδα και την Μεσόγειο. Cup Cakes Επιμέλεια: Γωγώ Αντωνίου Νάσια Καλογήρου Ελένη Μεγαγιάννη Χάππυ Όσουνμπορ Μαρία.
Πρόλογος 1 ης Έ. Τα προβλήματα της ελληνικής τηλεόρασης (90 λ.)
4.7. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 09/02/2015 2
Η πτώση του Βυζαντίου.
Γρήγορη επανάληψη.
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ( ).
Επιμορφωτική Ημερίδα Καθηγητών κλάδου ΠΕ04 Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 Εισηγητής Σωκράτης Τουμπεκτσής Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.
Ζωή Τσαγκαδοπούλου, μαθήτρια Β΄4 Β΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Φιλοσοφία & Γράμματα Αυτό που ονομάζουμε Βυζαντινή Φιλοσοφία, αποτελεί μια άρρηκτη ενότητα της ιστορίας του δόγματος και της χρήσης της ζωντανής φιλοσοφικής.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Η ανάγκη του ανθρώπου για ασφαλή επιλογή της τροφής, του έδωσε τις πρώτες εμπειρίες γύρω από τις δηλητηριώδεις ουσίες. Ο άνθρωπος της.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Ιστορία της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής (4ος – 15ος αι.)
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική:
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Βυζαντινή Λογοτεχνία Το Βυζάντιο υπήρξε ο μοναδικός χώρος ελληνικής παιδείας κατά τους μέσους αιώνες και η βυζαντινή.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
 Την ίδια εποχή με τις Ανακαλύψεις αλλά σε μεγαλύτερη χρονική έκταση, το 15 ο και 16 ο αι., εκδηλώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό.
Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες
Β1, Β2 Ιστορία. Ύλη διαγωνίσματος για το α΄ τρίμηνο  Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη (σελίδες 7 – 9)  Ο Ιουστινιανός και το έργο του (σελίδες 16 – 18)  Οι.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
I. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ 1. Οι συνέπειες της μετανάστευσης των γερμανικών φύλων για την Ευρώπη.
Παλαιολόγεια Αναγέννηση 14 ος αιώνας. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Η παλαιολόγεια δυναστεία υπήρξε η μακροβιότερη που πέρασε από την Αυτοκρατορία,
 Η ανάγκη του ανθρώπου για ασφαλή επιλογή της τροφής πυροδότησε τη μελέτη των δηλητηριωδών ουσιών. Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής βασισμένος κατ’
Χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (329 μ.Χ.)‏  Ρωμαίος αυτοκράτορας : Κωνσταντίνος Α΄  Μέτρα για την ανόρθωση του κράτους:  Νέο διοικητικό κράτος.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.
Το χάσμα ανάμεσα στους Βυζαντινούς & τους Δυτικούς-Λατίνους
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΥΧΑΡΑ ΚΛΑΙΡΗ ΔΑΙΛΛΙΔΗ ΜΑΡΘΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους
ΕΝΟΤΗΤΑ Α Μεσαιωνικός κόσμος Ι θεοκρατικός χώρος
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη.
Από την κρίση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην οθωμανική κυριαρχία
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Βυζάντιο Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη Άλωση 1204 Άλωση 1453
ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ
8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
Η βασιλεία του Μιχαήλ Γ΄ και η αυγή της Νέας Εποχής
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Το μεγαλοπρεπές μνημείο
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 13Κ3: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ Υποχρεωτικό μάθημα Α΄ Εξαμήνου

Χρονικά όρια της Βυζαντινής φιλολογίας: Έναρξη: πρώτο ήμισυ του 4ου αι. (Κων/νος 324-337) Λήξη: άλωση Κωνσταντινουπόλεως από Οθωμανούς (1453) Θέμα: Η άλωση της πρωτεύουσας από τους Σταυροφόρους (1204)

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού (527-565 )(λατινική και ελληνική) Από την εποχή του Ιουστινιανού και εξής: ελληνική

Πως αντιμετωπίζουμε σήμερα το Βυζάντιο; Η αντιμετώπιση Τα κριτήρια Το μεθοδολογικό αίτημα

Γιατί είναι σημαντική η μελέτη της Βυζαντινής Φιλολογίας; Έκφραση του βυζαντινού πολιτισμού και του βυζαντινού ανθρώπου Η λογοτεχνική αξία Η επίδραση στους όμορους λαούς Η μεταλαμπάδευση στη Δύση

Χαρακτήρας του Βυζαντινού πολιτισμού Η ενότητα και η εξέλιξη Η συγχώνευση Aσκητικός χαρακτήρας Οικουμενικός χαρακτήρας (Karl Krumbacher) Θέμα: Η εκτίμηση του θετικισμού και ο Ed. Gibbon

Συντελεστές του Βυζαντινού πολιτισμού Κύριοι: αρχαίος ελλ. πολιτισμός ρωμαϊκός πολιτισμός Χριστιανισμός Δευτερεύοντες: επιδράσεις λαών κλιματολογικές, οικονομι- κές συνθήκες κλπ.

Ο Βυζαντινός άνθρωπος Ποιο είναι το πρότυπο ανθρώπου που δημιούργησε η κλασική αρχαιότητα; Ποιο είναι το πρότυπο ανθρώπου που θέλει να δημιουργήσει το Βυζάντιο; Το δημιούργησε;

Ο Βυζαντινός άνθρωπος Φορέας δημιουργίας του ανθρώπου αυτού είναι η αγωγή Φορείς της αγωγής στο Βυζάντιο

Ο Βυζαντινός άνθρωπος Ποιο είναι το συγκεκριμένο πρότυπο; Ο άγιος (ποιος θεωρείται άγιος στις διάφορες περιόδους; Ο μάρτυρας, ο μοναχός, οι ευσεβείς έγγαμοι)

Αρετές του μοναχού (προβάλλονται ως στόχοι του ανθρώπου) Αρετές του μοναχού (προβάλλονται ως στόχοι του ανθρώπου) Αγγελική πολιτεία Μελέτη θανάτου Πένθος για τις αμαρτίες Άσκηση σώματος Ταπεινοφροσύνη Αγαμία Υπακοή

Ο ρόλος των μονών Θετικός Κέντρα ευσεβείας Scriptoria Κοινωνική δράση Κοινωνική ζωή Αρνητικός Συγκέντρωση νέων (περίοδοι πολέμων) Κέντρα αντίδρασης κατά της πολιτικής εξουσίας Ο μοναχικός βίος= πολιτική ποινή Δωρεές-περιουσία

Ειδικότερα θέματα Η σωματική αγωγή Ο ιππόδρομος και οι πολιτικές διεκδικήσεις Το θέατρο Η εκκλησιαστική λατρεία Οι σχέσεις με τους αρχαίους πολιτισμούς-ειδικότερα: η σχέση με την αρχαία ελληνική πολιτισμική κληρονομιά Οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας