Διατροφή αθλητών- ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Γαλακτοκομικά προϊόντα Νερωμένο κρασί Βότανα Ξηροί καρποί ελαιόλαδο Σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν το ακόλουθο: έπαιρναν ελαφρύ πρωινό, το μεσημέρι έτρωγαν πρόχειρα και το βραδινό, που αποτελούσε και το κύριο γεύμα τους, ήταν αυτό του συμποσίου και της φιλικής συντροφιάς. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα ήταν: Καρυκεύματα Ξύδι Παχιά ψάρια Κρέας Σκόρδο, κρεμμύδι Γαλακτοκομικά προϊόντα Νερωμένο κρασί Βότανα Ξηροί καρποί ελαιόλαδο 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Η χρυσή διατροφή των αρχαίων ολυμπιονικών Η σωματική και η διαιτητική αγωγή των αθλητών κατά την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία και καθοριζόταν από τον προπονητή ανάλογα με το αγώνισμα, τον τρόπο προπόνησης και τις δυνατότητες του αθλητή. Η σωστή δίαιτα θεωρούσαν ότι είναι σημαντική και απαραίτητη, καθώς συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του αθλητή, στην προστασία του από τις κακώσεις, στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων του, στην αίσθηση αισιοδοξίας και στο υψηλό ηθικό του. 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Δίαιτα του παλαιστή Δείπνο Ψάρι, σαρδέλες φρέσκες ψητές στη σχάρα Ψάρι, σαρδέλες φρέσκες ψητές στη σχάρα Πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί Σαλάτα με λάχανο, σέλινο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι, ραπανάκι, ρόδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο κόκκινο κρασί και ελάχιστο μέλι Ψωμί κριθαρένιο 2-3 φέτες Σύκα 3 Κρασί κόκκινο νερωμένο Προ του ύπνου Γιαούρτι ή γάλα, 1 ποτήρι Μέλι 3-4 κουταλιές Αμύγδαλα 5 ψημένα Πρωινό Παξιμάδια κριθαρένια Γάλα Ελιές 4-5 Μέλι 3-4 κουταλιές Καρύδια και σύκα 4-6 Γεύμα Κρέας από κατσίκι, κοτόπουλο ή λαγό, ψητό στη σχάρα Πουρές από μπιζέλια Σαλάτα χόρτα, ήμερα ραδίκια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο Τυρί κατσικίσιο ψημένο στη σχάρα, 1 κομμάτι Ψωμί κριθαρένιο 3 φέτες Μήλο 1 (ή φρούτο εποχής) Ενδιάμεσα Σύκα ή δαμάσκηνα (2-3) Γάλα κατσικίσιο 1-2 ποτήρια Ψωμί μαύρο 1 φέτα Αμύγδαλα 5 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ (ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ) Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ (ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ) Δείπνο Χοιρινή μπριζόλα ψητή στη σχάρα ή 1 ψάρι ψητό Σαλάτα 1 πιάτο με λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, άνηθο με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, σουσάμι και ελάχιστο μέλι Ψωμί σταρένιο 2-3 φέτες Δύο σύκα (ή 1 φρούτο εποχής) Κρασί νερωμένο, 1 ποτήρι Προ του ύπνου Γάλα κατσικίσιο 1 ποτήρι Μέλι 2 κουταλιές Καρύδια 3-4 Πρωινό Αφέψημα από αρωματικά βότανα, όπως τσάι του βουνού για αποτοξίνωση ή 1 ποτήρι υδρόμελι (μείγμα νερού και μελιού) Γάλα κατσικίσιο 1 ποτήρι Σύκα φρέσκα 3-4 ή φρούτα εποχής Ελιές 4-5 Παξιμάδια κριθαρένια 2 μέτρια Μέλι 3 κουταλιές Γεύμα Πουρές από ρεβίθια ή πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί Σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, σταφίδες, ρόδι, τυρί κατσικίσιο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι – πιπέρι Κριθαρένιο ψωμί 3 φέτες Μήλο 1 (ή 1 φρούτο εποχής) Ενδιάμεσα Σταφύλι, 1 μικρό τσαμπί Γιαούρτι ή γάλα, 1-2 ποτήρια Ψωμί μαύρο 1 φέτα Μέλι 2 κουταλιές 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Διατροφή Σπαρτιατών 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Μέλανας Ζωμός Κύρια τροφή των Σπαρτιατών ήταν ένας ζωμός από χοιρινό, γνωστός με την ονομασία μέλανας ζωμός. Το πιάτο αυτό αποτελούνταν από χοιρινό, αλάτι, ξύδι και αίμα. Συνοδευόταν από τη γνωστή μάζα, σύκα, τυρί και καμιά φορά από θηράματα ή ψάρι. 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15
Το κάθε γεύμα συνοδευόταν πάντα από τον απαραίτητο οίνο (με μέτρο βέβαια). 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15