Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σελ. 3 ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 4-7
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 8 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 9 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 10 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 11 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελ. 12 ΤΕΛΟΣ Σελ. 13

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΣΗ: είναι η προσπάθεια βελτίωσης της φυσικής κατάστασης του οργανισμού μέσω της συστηματικής σωματικής άσκησης. Η αντίληψη ότι η σωματική άσκηση συντείνει στη διατήρηση της υγείας ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ η επιστημονική της εγκυρότητα κατοχυρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

4 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Το μυϊκό σύστημα είναι το σύστημα οργάνων που ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Τα όργανα που αποτελούν το μυϊκό σύστημα είναι οι μύες. Οι μύες αποτελούνται από συνδετικό ιστό και από τους τρεις τύπους μυϊκού ιστού, τον σκελετικό, τον καρδιακό και τον λείο. Οι σκελετικοί μύες αποτελούν το 40% της μάζας του σώματος. Είναι τα όργανα που κατευθύνουν τα οστά και είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την στάση.

5 Πώς συμβάλει η άθληση στη καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος;
1.Η επιδεξιότητα, η δύναμη, η ταχύτητα και η αντοχή, δηλαδή οι παράγοντες που καθορίζουν την απόδοση ενός αθλητή, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργική ικανότητα του μυοσκελετικού συστήματος.

6 2. Η χρόνια και συστηματική άθληση αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους βασικότερους παράγοντες προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος από την αθηροσκλήρυνση και τις επιπλοκές της. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η άθληση τροποποιεί προς το καλύτερο όλους σχεδόν τους παράγοντες κινδύνου, μειώνει τα λιπίδια του ορού, την αρτηριακή πίεση (και κυρίως την διαστολική), ενώ αναμφισβήτητη είναι η ωφελιμότητά της στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Παράλληλα δρά και με πληθώρα άλλων μηχανισμών όπως βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, και βελτίωση τελικά της καρδιακής λειτουργίας.

7 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα της άθλησης επιτυγχάνονται κυρίως με την αερόβια μορφή της (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) όταν γίνεται τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα για 45’ τουλάχιστον και με ένταση τέτοια που η καρδιακή συχνότητα να φθάνει το 70% περίπου της μέγιστης (για την ηλικία του αθλουμένου) καρδιακής συχνότητας.

8 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η άσκηση είναι ο μόνος φυσικός τρόπος για την ανάπτυξη και διατήρηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που ευθύνονται για την ανεβασμένη διάθεσή μας και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. Ακόμα,  η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό μας, η οποία ευθύνεται για το  αίσθημα του άγχους.

9 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η γυμναστική είναι επιβοηθητική για διάφορους λόγους. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι συντελεί στην κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα από τα αέρισα και την δυσκοιλιότητα, αλλά η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να επιδεινώσει την διάρροια.

10 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Στα άτομα που ασκούνται συστηματικά, ο αναπνεόμενος όγκος αέρα είναι μεγαλύτερος και η συχνότητα αναπνοών μικρότερη από τα άτομα που δεν γυμνάζονται. Η αποτελεσματικότερη μορφή άσκησης για τη βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος είναι η αερόβια άσκηση.

11 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Με την σωματικη ασκηση εξασφαλιζουμε τελεια φυσικη κατασταση και καλη υγεια , διοτι ενισχυει το κυκλοφορικο μας συστημα.

12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σε έρευνα που διεξήγαγε την προηγούμενη χρονιά η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι επιστήμονες συμπέραναν πως 30 λεπτά ήπιας γυμναστικής όπως το έντονο περπάτημα, τρεις φορές την εβδομάδα, βοηθάει στη σύλληψη και στον έλεγχο βάρους. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από το ζάχαρο και ανεβάζει τα επίπεδα ενδορφινών (βλ. καλή διάθεση), παράγοντες που συμβάλλουν όλοι στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, συμπέραναν ότι οι γυναίκες που έκαναν 30 λεπτά ήπια γυμναστική καθημερινά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας

13 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ
Μ. ΤΙΜΟΛΕΩΝ Α2, ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΤΟΣ: 2017


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google