Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
2.8 Άτομα και μόρια.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΗΗΜΕΙΑ.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φωτοσύνθεση-Αναπνοή Ε. Λιαναντωνάκη Βιολόγος.
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Ο όρος φωτοσύνθεση αφορά στη μετατροπή της φωτεινής ενέργειας σε χημική. Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης αποτελεί το βασικό μέσο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Κλιματική αλλαγή.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ο τρόπος παραγωγής ενέργειας από τις τροφές (ζώα, φυτά, και μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ) και από τον ήλιο (φυτά και φύκη) και η χρήση της.
Μεταβολικό έργο για ζωή
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
ΟΠΤΙΚΗ Οπτική ονομάζεται ο κλάδος της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός, ενώ επιπλέον περιγράφει και τα φαινόμενα που διέπουν.
Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
H ελευθέρωση της ενέργειας
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜ ΙΙΙ, ΠΕΚ 2013
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜ ΙΙΙ, ΠΕΚ 2013
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜ ΙΙΙ, ΠΕΚ 2013
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜ ΙΙΙ, ΠΕΚ 2013
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜ ΙΙΙ, ΠΕΚ 2013
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς Βολικά διαχωρίζεται σε φωτεινές αντιδράσεις και σκοτεινές αντιδράσεις Θα ασχοληθούμε κυρίως με τις φωτεινές αντιδράσεις που είναι συγκριτικά πιο εύκολες στη κατανόηση. ΓΚ Παπαδόπουλος

Σύνδεση βιολογίας και χημείας Στη φωτοσύνθεση αναγκαστικά θα εισαγάγουμε αρκετές έννοιες από τη φυσική και τη χημεία. Θα δούμε, π.χ., τη χρησιμότητα της έννοιας της ελεύθερης ενέργειας μιας χημικής αντίδρασης ή μιας διεργασίας, γενικότερα. Θα θυμηθούμε, επίσης, ότι το φως έχει και σωματιδιακές και κυματικές ιδιότητες, και ότι η ενέργειά του εξαρτάται από τη συχνότητά του. Τέλος, θα δούμε τον σημαντικό ρόλο των μεταλλικών κατιόντων (Fe, Mg, Mn) σε πάρα πολλές βιολογικές διεργασίες.

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Η φωτοσύνθεση και η κυτταρική αναπνοή χρησιμοποιούν η κάθε μια τα προϊόντα της άλλης. Ένα εκπληκτικό παράδειγμα οικονομίας σε πλανητικό επίπεδο! Εντελώς παράδοξα, οι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας είναι και στις δύο περιπτώσεις οι ίδιοι (η μεμβράνη των μιτοχονδρίων ή των θηλακοειδών να χρησιμοποιείται ως μπαταρία Η+). Όμως, οι πρώτες ύλες και η αρχική πηγή ενέργειας είναι διαφορετικές (ορατό φως και χημική ενέργεια καύσιμων μορίων από τις τροφές, αντίστοιχα). → ΑΤΡ

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Συνολική αντίδραση: 6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 H2O + 6 O2 Άρα, το αέριο οξυγόνο στη φωτοσύνθεση προκύπτει από τη διάσπαση του νερού, ενώ το σάκχαρο από το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό.

Απλή θεώρηση της φωτοσύνθεσης Αποτελείται από τις φωτεινές αντιδράσεις, στις οποίες με τη βοήθεια του ορατού ηλιακού φωτός διασπάται το νερό και διεγείρονται e- ώστε περνώντας από μια αλυσίδα μεταφοράς e- να αντληθούν Η+ προς την άλλη πλευρά της μεμβράνης των θηλακοειδών για να παραχθεί ΑΤΡ και NADPH, που θα χρησιμοποιηθούν στις σκοτεινές αντιδράσεις. τις σκοτεινές αντιδράσεις (κύκλο του Calvin) στις οποίες τα μόρια CO2 και H2O (με τη βοήθεια ΑΤΡ και NADPH) ενώνονται για τον σχηματισμό σακχάρου. Σημειώστε τον ίδιο μηχανισμό παραγωγής ΑΤΡ, με τους χλωροπλάστες να είναι μπαταρία Η+!!

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Συνέργεια φωτεινών και σκοτεινών αντιδράσεων της φωτοσύνθεσης Κύκλος του Calvin: πολλές πολύπλοκες αντιδράσεις που δεν θα μας απασχολήσουν

Το φως ως πακέτα ενέργειας και ως εγκάρσιο κύμα (Planck και Einstein) Ενέργεια φωτός, Ε = h · ν όπου h = σταθερά του Planck = 6,626 × 10-34 Joule · s ν = συχνότητα του φωτός. Ισχύει c = ν · λ, όπου c = 3 x 108 m/s, ταχύτητα φωτός στο κενό, λ = μήκος κύματος φωτός, άρα Ε = h · c/λ

Ενέργεια φωτονίων ορατού φωτός Ιώδες φως λ = 400 nm, E = h c/λ = 6,626 × 10-34 Joule s x (3 x 108 m/s )/ 400 x 10-9 m = 19,878/4 x 10-34 x 1015 Joule = 4,97 x 10-19 Joule Αυτή είναι η ενέργεια ενός κβάντου ιώδους (μωβ) φωτός. Ένα mol κβάντων φωτός με λ = 400 nm θα έχει ενέργεια ίση με 4,97 x 10-19 J x 6,023 x 1023 φωτόνια /mol = 2,99 x 105 J /mol ~ 300 kJ /mol Ενώ για κόκκινο φως (λ = 700 nm) η ενέργεια θα είναι ~ 180 kJ/ mol (αντιστρόφως ανάλογη του λ) Η μεταφορά ενέργειας είναι ένα προς ένα (ένα κβάντο φωτός διεγείρει ένα μόριο χλωροφύλλης)

Φτάνει ένα κβάντο κόκκινου φωτός για τη σύνθεση ενός μορίου ΑΤΡ; ADP + H2PO4- ⇌ ATP + H2O, ΔGo΄ = + 30 kJ/mol Σε πρότυπες συνθήκες η τιμή της ΔG αυτής της αντίδρασης είναι 30 kJ /mol, αλλά σε πραγματικές κυτταρικές συνθήκες για είναι ~ 50 kJ/mol (Berg και συν. Βιοχημεία, 7η έκδοση, σελ. 440, ΠΕΚ, 2015). Άρα, ένα κβάντο κόκκινου φωτός έχει υπερ-αρκετή ενέργεια ώστε ο μηχανισμός των χλωροπλαστών που την απορροφά (δηλ. τα Φωτοσυστήματα Ι και ΙΙ μέσω της χλωροφύλλης) να την χρησιμοποιήσει για τη σύνθεση ενός μορίου ΑΤΡ.

Οι χλωροφύλλες απορροφούν στο μωβ-μπλε και στο πορτοκαλί-κόκκινο ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Οι χλωροφύλλες απορροφούν στο μωβ-μπλε και στο πορτοκαλί-κόκκινο

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Οι χλωροφύλλες σχηματίζονται από ένα σύμπλοκο συναρμογής μεταξύ ενός μορίου πορφυρίνης και ενός ιόντος Mg2+.

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Προβληματιστείτε, γιατί δεν παρατηρείται φθορισμός όταν ακτινοβοληθούν πράσινα φύλλα;

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Τα ανώτερα φυτά έχουν δύο φωτοσυστήματα (Ι και ΙΙ), που συνεργάζονται μεταξύ τους, για την διεκπεραίωση των φωτεινών αντιδράσεων  Ο2

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014

Η αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων της φωτοσύνθεσης: απλά θαυμάστε την! ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Η αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων της φωτοσύνθεσης: απλά θαυμάστε την! Το μαγγάνιο, Mn, είναι σημαντικό για την διάσπαση του νερού στο Φωτοσύστημα ΙΙ.

Εστιαστείτε στην ομοιότητα των μηχανισμών και όχι στα ονόματα ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Εστιαστείτε στην ομοιότητα των μηχανισμών και όχι στα ονόματα των συνιστωσών των αλυσίδων μεταφοράς ηλεκτρονίων.

CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010

Ανακεφαλαίωση της φωτοσύνθεσης Συνθήκη επιβίωσης για όλους τους οργανισμούς, αυτότροφους και ετερότροφους Φωτεινές και σκοτεινές αντιδράσεις συνεργάζονται, χωρικά και χρονικά, ώστε να μετατρέπεται η οπτική ενέργεια του ορατού φωτός σε χημική ενέργεια αποθηκευμένη σε μόρια σακχάρου, με πρώτη ύλη το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό! Ο μηχανισμός παραγωγής ΑΤΡ (για τη μετέπειτα σύνθεση σακχάρου) είναι ίδιος με τις οξειδώσεις (καύσεις)

Ανακεφαλαίωση της φωτοσύνθεσης (συνέχεια) Η μεγαλύτερη ποσότητα αερίου Ο2 στην ατμόσφαιρα της γης παράγεται από φωτοσυνθετικά φύκη που βρίσκονται στα πρώτα 70 μέτρα των ακτών! Άρα, οι καθαρές ακτές είναι όρος επιβίωσης του πλανήτη. Η μεγαλύτερη ποσότητα αερίου Ο2 από ανώτερα φυτά του πλανήτη μας προέρχεται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Επίσης σημαντικό για την επιβίωση του πλανήτη! Το μέρος εκείνο του φαινομένου του θερμοκηπίου που αφορά στην αυξημένη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την φύτευση περισσότερων αυτοφυών αειθαλών δένδρων (με επιπρόσθετο κέρδος την επιπλέον παραγωγή Ο2).