Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Advertisements

Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 3&4 ΡΑΜΠΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
DNA μικροσυστοιχίες: βήμα προς βήμα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Τεχνικές Ανάλυσης – Πειραματικά εργαλεία για την
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΝΟΥΚΛΕΑΣΕΣ
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΖΑΣ MALDI – TOF
μέθοδοι προσδιορισμού
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Ηλεκτροφόρηση.
 Πήραμε μια λεκάνη με νερό και βάλαμε μέσα έναν πορτοκαλί κόκκο που ονομάζεται Διχρωμικό Κάλλιο.  Παρατηρήσαμε ότι ο κόκκος άρχισε να διαλύεται και.
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΑΥΞΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ microRNA-34a ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΥΡΩΝΩΝ.
Μοριακή Ταξινόμηση βακτηρίων
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Εξέλιξη Δεικτών 2009 – Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Οι δείκτες Οι δείκτες του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ είναι οι αριθμητικές διαφορές μεταξύ των συνολικών.
Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
Απομόνωση DNA Mια πλήρης σειρά όλης της γενετικής πληροφορίας ενός ιού ή ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμα. Στα σωματικά κύτταρα ενός ευκαρυωτικού οργανισμού.
Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA- Ένζυμα περιορισμού Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA αποτελεί τη βάση της κλωνοποίησης. Κλωνοποίηση είναι η τεχνική.
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
(ανίχνευση DNA του βακτηρίου Brucella σε κλινικά δείγματα)
ΕΝ ΕΡΓΟ Δηλαδή κάποιος έχει μέσα του την ικανότητα να παράγει έργο
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Στατιστικές Υποθέσεις II
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Αντιδράσεις κατακρήμνισης Ανοσοδιάχυση (άσκηση 5) Ag: ορός ανθρώπου
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Συσκευές ηλεκτροφόρησης. Ηλεκτροφόρηση Αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιολογία και στην ιατρική για το χωρισμό – σπάσιμο – διάλυση.
ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ.
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Π.Παπαζαφείρη , Α. Φωτεινοπούλου
ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα.
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΑΝΟΣΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ανοσοχρωματογραφία είναι ένας συνδυασμός χρωματογραφίας και ανοσολογικής δοκιμασίας. Είναι μια απο τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA με σκοπό τη διαπίστωση της παρουσίας DNA του βακτηρίου Brucella σε κλινικά δείγματα που αναλύθηκαν με PCR

Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε την ηελκτροφόρηση; Το αποτέλεσμα της PCR είναι ένα φιαλίδιο που περιέχει διάφορα μόρια δίκλωνου DNA Εμείς γνωρίζουμε ότι αν το δείγμα που πήραμε από το ζώο και αναλύσαμε με PCR περιείχε και το βακτήριο Brucella εκτός από το DNA του ξενιστή, τότε θα πρέπει μέσα στο φιαλίδιο της PCR να υπάρχει το ειδικό για το συγκεκριμένο βακτήριο προϊόν ενίσχυσης DNA Το προϊόν αυτό γνωρίζω ότι είναι μεγέθους περίπου 240 ζεύγη βάσεων Πώς θα αναλύσει το DNA του φιαλιδίου ώστε να διακρίνω βάσει μεγέθους τα μόρια DNA που περιέχει; Αν βρω τρόπο να κάνω αυτή την ανάλυση,πώς θα βρω αν το μόριο DNA που έχει ενισχυθεί με το PCR είναι ακριβώς στο μέγεθος που πρέπει; Μπορεί το μέγεθος DNA να μην είναι ακριβώς αυτό που αναμένεται; Τι σημαίνει αυτό ;

Η ιδέα της ηλεκτροφόρησης βασίζεται … Το DNA είναι αρνητικά φορτισμένο Αν το βάλω σε ένα μέσο στα άκρα του οποίου εφαρμόσω ηλεκτρική τάση, τότε το DNA θα μετακινηθεί προς τον θετικό πόλο Επειδή το ρεύμα είναι δεδομένο ως προς την ισχύ και τη διάρκειά του, μόρια DNA μικρότερου μεγέθους (μ.β.) θα διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση

Το μέγεθος του τεμαχίου DNA το …προσδιορίζουμε κατ’εκτίμηση συγκρίνοντάς το με τα τεμάχια DNA στα οποία αναλύεται ο “δείκτης μοριακών βαρών» (DNA ladder) Ο τελευταίος κατασκευάζεται ώστε να είναι γνωστή η σύνθεσή του, και διατίθεται εμπορικά

Όμως πώς καταφέρνουμε να “δούμε” το DNA; Για να το καταστήσουμε ορατό προσθέτουμε στο διάλυμα της πηκτής αγαρόζης όσο αυτή είναι σε υγρή κατάσταση, μία χημική ουσία που ονομάζεται βρομιούχο αιθίδιο Την πηκτή αγαρόζης τοποθετούμε σε πηγή παραγωγής υπεριώδους φωτός για να δούμε το φθορίζον φως

Το βρομιούχο αιθίδιο συνδέεται στο DNA και ειδικότερα μεταξύ των 2 αλυσίδων του (άρα το μονόκλωνο DNA δεν καθίσταται ορατό)

Το βρ. αιθ. έχει την ιδιότητα να παράγει φθορίζον φως (χρώματος πορτοκαλί) η ένταση του οποίου εικοσαπλασιάζεται όταν αυτή η ουσία συνδεθεί με το DNA Το βρ. αιθ. σε μεγάλη δόση θεωρείται καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο και τερατογόνο

Διαδικασία ηλεκτροφόρησης http://learn.genetics.utah.edu/content/labs/gel/

Δ. Προετοιμασία πηκτής αγαρόζης για ηλεκτροφόρηση του DNA Ετοιμάστε διάλυμα 30ml, 2% w:v, αγαρόζης σε ΤΑΕ (Tris Acetic Acid EDTA) Τοποθετήστε το σε φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να διαλυθεί (περίπου 2 min) Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει Τοποθετήστε 3μl βρωμιούχο αιθίδιο (προσοχή τοξικό) Τοποθετήστε το τελικό διάλυμα στην ειδική συσκευή πήξης της αγαρόζης μέχρι να στερεοποιηθεί Ε. Προετοιμασία του προϊόντος DNA για ηλεκτροφόρηση 1. Προσθέστε στο φιαλίδια (1 δείγμα, 1 C+, 1C- = 3 δείγματα) της αντίδρασης PCR 3 ml (διάλυμα φόρτωσης) loading buffer 2. Το προϊόν τοποθετείται στην ειδική υποδοχή της πηκτής αγαρόζης 3. Συνδέστε την ηλεκτρική πηγή και ηλεκτροφορείστε για 30 λεπτά στα 100V. ΣΤ. Έλεγχος αποτελέσματος Τοποθετήστε την πηκτή αγαρόζης στη συσκευή υπεριώδους φωτός Ελέγξετε το αποτέλεσμα

Ερωτήσεις αυτό-αξιολόγησης Τι είναι η ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης και πού χρησιμοποιείται; Με ποιο τρόπο καθίσταται το DNA ορατό; Μπορούμε να δούμε το δίκλωνο και το μονόκλωνο DNA και γιατί; Ποιο τεμάχιο DNA θα διανύσει μεγαλύτερη απόσταση κατά την ηλεκτροφόρησή του, ένα που θα είναι μεγέθους 400 ζευγών βάσεων ή αυτό που είναι 600 ζευγών βάσεων ; Τι χρησιμοποιούμε για να βρούμε το μέγεθος του κάθε τεμαχίου;