Μαρξισμός και ιστοριογραφία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η διαστρέβλωση της ιστορίας και ο αντικομουνισμός στην εκπαίδευση.
Advertisements

Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Ο Μηχανισμός της Αγοράς του Άνταμ Σμιθ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
Αύγουστος Κόντ Η ζωή και το έργο του.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Τα φυσικά διαθέσιμα αποτελούν τη βάση της εθνικής ασφάλειας και ευημερίας  Τα φυσικά διαθέσιμα αποτελούν τα θεμέλια.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
Χορός: Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια της Φιλοσοφίας του Δικαίου Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017
Αγροτική Κοινωνιολογία
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ερμηνευτική προσέγγιση
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
5/2017 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 8 Φιλίππα Χατζησταύρου Συμπεριφορισμός.
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Α) Κριτική Θεωρία.
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Φιλοσοφία Αθλητισμού Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Το Δίκαιο.
Η έννοια της επιχείρησης
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
Πιέρ Μπουρντιέ Ο Πιέρ Μπουρντιέ ( 1 Αυγούστου  Ιανουαρίου 2002) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μαρξισμός και ιστοριογραφία

Καρλ Μαρξ (1818-1883) 1848, μαζί με τον Ενγκελς, έγραψε το μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος. 1867 Κεφάλαιο. 1867 Ο Μαρξ συμμετείχε στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, της οποίας συνέταξε το καταστατικό και το 1867 εξελέγη μέλος της.

Μαρξισμός Οι φιλόσοφοι μέχρι σήμερα ασχολήθηκαν μόνο με την ερμηνεία του κόσμου, ενώ το ενδιαφέρον έγκειται στο μετασχηματισμό του. Δεν είναι η συνείδηση που καθορίζει τη ζωή, αλλά η ζωή καθορίζει τη συνείδηση.

Ιστορικές προσεγγίσεις Στο έργο του Μαρξ χρήση δύο εν πολλοίς αντιφατικών μεταξύ τους μοντέλων ιστορικής προσέγγισης: α) της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας (κυρίως στο Κεφάλαιο, 1867-1894), και β) της πολιτικής ιστορίας στο βραχύ χρόνο (η 18η Μπρυμαίρ του ΛουδοβίκουΒοναπάρτη, 1852/ Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία, 1848-1850/ Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία, 1871 Βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο από αντίστοιχα έργα πολιτικής ιστορίας της ίδιας εποχής η ερμηνεία των πολιτικών γεγονότων με κριτήριο τις ταξικές σχέσεις και τον ταξικό ανταγωνισμό, στην προοπτική όμως της συνολικής μεταβολής της κοινωνίας

Μαρξισμός και ιστορία θεωρία των σταδίων (θεωρία κοινωνικής ανάπτυξης με περιοδολόγηση της ιστορίας) βάση /εποικοδόμημα (μοντέλο κοινωνικού καθορισμού με αφετηρία την υλική ζωή) η ταξική πάλη, κινητήρια δύναμη της ιστορίας (θεωρία κοινωνικής αλλαγής) έμφαση επιστημονικός χαρακτήρα της μαρξιστικής ανάλυσης

Η επιστήμη της ιστορίας Επιστημολογικές παραδοχές Μαρξ ριζωμένες στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό Α) είναι δυνατή η επιστημονική γνώση β) έκφραση επιστημονικής γνώσης με γενικές προτάσεις, νόμους και άρα ανάγκη νόμων ιστορικής εξέλιξης   Η διαλεκτική Ουσία ↔ μορφή των φαινομένων Άνθρωπος δημιουργός ιστορίας – παράγει δυνάμεις που λειτουργούν ανεξάρτητα από τη θέλησή του

Ταξική πάλη Ο Μαρξ καθορίζει τις τάξεις σε σχέση με τη θέση τους στον τρόπο της καπιταλιστικής παραγωγής. Οι τάξεις προϋποθέτουν μια διπλή αναφορά, σε ένα οικονομικό κριτήριο - τη θέση τους στον τρόπο παραγωγής - και σε ένα κριτήριο ψυχολογικό και πολιτικό - τη συνείδηση. Μια τάξη δεν μπορεί να εξετασθεί μόνη της, απομονωμένη, στο μέτρο που οι τάξεις υπάρχουν κυρίως μέσα από τις αμοιβαίες σχέσεις τους. Κινητήρια δύναμη ιστορίας: ταξική πάλη Κράτος: όργανο της άρχουσας τάξης, ως σύνολο θεσμών οι οποίοι εγγυώνται τη διατήρηση και αναπαραγωγή των εκμεταλλευτικών ταξικών σχέσεων.

Μορφές παραγωγής Η ύπαρξη των κοινωνικών τάξεων βασίζεται στις ιστορικές μορφές παραγωγής. Κάθε τρόπος παραγωγής αναδεικνύει μια άρχουσα τάξη, που κατέχει τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύεται την εργασία των άλλων, και μια τάξη εξουσιαζόμενη, που δεν έχει παρά τη δύναμή της για εργασία και ένα ελάχιστο μέρος της αξίας που παράγεται.

Σχέσεις παραγωγής- Σχέσεις παραγωγής = κοινωνικές σχέσεις που οι άνθρωποι δημιουργούν μεταξύ τους για παραγωγή και καταμερισμό των αγαθών και υπηρεσιών. Το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων και των σχέσεων παραγωγής αποτελεί την οικονομική δομή της κοινωνίας, τη βάση πάνω στην οποία υψώνεται το νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα (νομικές σχέσεις, πολιτικούς θεσμούς, μορφές κράτους) και στην οποία αντιστοιχούν συγκεκριμένες μορφές κοινωνικής συνείδησης (φιλολογικές και φιλοσοφικές εκφάνσεις, θρησκευτικά δόγματα, τέχνη). Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει την πορεία της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής.

Εξέλιξη της ιστορίας Διαδοχή τρόπων παραγωγής: ασιατικός, αρχαίος (δουλεία), φεουδαρχικός (δουλοπαροικία), καπιταλιστικός (μισθοδοσία). Σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ανάπτυξης, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής. Οι διαφορετικές βαθμίδες της κοινωνικής πραγματικότητας δεν συμπίπτουν πλέον μεταξύ τους. Η αντίφαση οδηγεί στην καταστροφή μιας διάρθρωσης και στην εμφάνιση μιας άλλης. Περίοδος κοινωνικής επανάστασης. Η κινητήρια δύναμη της διαλεκτικής βρίσκεται στις αντιθέσεις που δημιουργούν η ανάπτυξη των υλικών παραγωγικών δυνάμεων και οι σχέσεις ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν οι παραγωγικές δυνάμεις μέχρι τη στιγμή εκείνη.

Μαρξιστική φιλοσοφία της ιστορίας Ο άνθρωπος είναι μια ελεύθερη ύπαρξη που, κάτω από τις συνθήκες της ιδιοκτησίας, αποξενώθηκε από την ανθρώπινη ουσία του. Ο καπιταλισμός αποτελεί την ακραία μορφή μιας εξέλιξης στην οποία η παραγωγική διαδικασία καταδυναστεύει τον άνθρωπο, αντί να ελέγχεται από αυτόν, και όπου οι κοινωνικές σχέσεις υποβιβάζονται σε σχέσεις μεταξύ πραγμάτων. Η έννοια της διαλεκτικής προϋποθέτει την πορεία προς τον διαρκώς μεγαλύτερο εξορθολογισμό, δηλ. ως δημιουργία εκείνων των υλικών συνθηκών που από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική βάση για μια κοινωνία ανώτερης μορφής: μια κοινωνία που έχει ως πρωταρχικό σκοπό της την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη κάθε ατόμου. Η ιστορία θα παράγει τελικά μια κοινωνία ειρήνης και αφθονίας. Η ιστορία πράξη δημιουργίας του κομμουνισμού.

Μαρξιστική φιλοσοφία της ιστορίας Όχι μία αποκλειστική και μονοδιάστατη αντίληψη για την ιστορία στην παράδοση της μαρξιστικής σκέψης ≠ ανάπτυξη ποικίλων συσχετικών μεταξύ τους προσεγγίσεων λόγω α) πολυμέρειας της σκέψης του Μαρξ και β) έλλειψης μεθοδολογικής και ερμηνευτικής συνοχής του ιστορικού του προβληματισμού ΙΙ. Βασικό μέλημα της ιστορίας κατά Μαρξ η ένταξη ενός μεμονωμένου πεδίου έρευνας ή μιας σειράς γεγονότων στην ολότητα του κοινωνικού σχηματισμού – προσανατολισμός της ιστορικής σκέψης στην κατασκευή παραγωγικών εξηγητικών μοντέλων ΙΙΙ. Κυριαρχία ιστορικισμού ενταγμένου μέσα σε κανονιστικά πλαίσια [μελέτη αέναης μεταβολής – ανάδειξη αυθεντικότητας κάθε εποχής // χρήση νομολογικών προτύπων επιστημονικής εξήγησης (πρότυπο προοδοκεντρικής διαδοχής τρόπων παραγωγής)