ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Advertisements

Ας μιλήσουμε για την Εθελοντική Αιμοδοσία…
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
Εργασιακό άγχος Ειρήνη Κορδερά
ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Ανοικτό Πανεπιστήμιου Δήμου Παπάγου-Χολαργού
Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ AΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ               ΜΑΝΕΝΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΕΦΡIΟΥ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Ο ρόλος του Ψυχολόγου Υγείας στο σύστημα υγείας
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαχείριση εργασιακού άγχους στην EDUCACONSULT M&J Consulting Παρντουμπίτσε, Δημοκρατία της Τσεχίας
Βάιος Κ. Περιτογιάννης Γιάννενα 9/4/2011. «Η ψυχική νόσος θέτει τέτοιες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας, που καμία ειδικότητα ή υπηρεσία δεν μπορεί από.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Άνδρας 38 ετών, έγγαμος. Προοδευτικά επιτεινόμενη κατάθλιψη τις τελευταίες.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Μαρία Παπαδάκη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν την εκδήλωσή του Μείωση της ζήτησης – Προαγωγή της υγείας WHO: Προαγωγή της υγείας αποτελεί η ανάπτυξη.
Ψυχολογικά προβλήματα στη μονάδα τεχνητού νεφρού Αγγελική Κοντόλια, Ασκούμενη κοινωνική λειτουργός.
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
ΘΕΜΑ : Υπάρχουν εξαρτημένοι χρήστες του διαδικτύου ; Ποιοι μπορούν να θεωρηθούν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες.
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
Η επίδραση του καρκίνου στους επαγγελματίες υγείας (1/2)
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BURN OUT )
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
 Σκοπός της Κοιν. Εργασίας είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση ποικίλλων κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων που παρουσιάζουν άτομα ή ομάδες.  Βασίζεται.
Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στην εισαγωγή των νέων Ψυχιατρικών Θεραπευτικών μεθόδων στην Ελλάδα αλλά και στην.
1 ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ; Μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αλεξάνδρα Βεργέτη Αλεξάνδρα Βεργέτη.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Εισαγωγή Η πρόοδος της ιατρικής έχει αυξήσει τις δυνατότητες του υγειονομικού προσωπικού να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με τη χρήση πολλών τρόπων Ως.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
1.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
Μάθημα: Συμβουλευτική στη Δια Βίου Ανάπτυξη
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Διαδικασία επικοινωνίας
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Επαγγελματικά δικαιώματα Νοσηλευτών.
Εργασία: Συμβουλευτική σε οικογένεια με ανοϊκό μέλος
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΝ ΠΑΤΡΩΝ
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΑΑ 061 ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Σύνδρομο μετά ΜΕΘ νοσηλεία
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Αποσυνδετικές διαταραχές
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Άγχος, για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου περιστατικού, με πολλαπλά προβλήματα και χωρίς προοπτική θεραπείας. Ενοχή, για την θεραπευτική αδυναμία και τα αδιέξοδα Αίσθηση αμφισβήτησης ή απόρριψης από τον ασθενή και τους συγγενείς του, για τη διάψευση των ελπίδων τους. Επιθετικότητα που γίνεται αμφίδρομη Αντιδραστική κατάθλιψη Διεργασίες πένθους, λόγω της απώλειας του ασθενή κ.π.α.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (1) Αν τα αρνητικά συναισθήματα δεν προληφθούν ή δεν αντιμετωπισθούν θα οδηγήσουν το προσωπικό σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout). Η κατάσταση αυτή όχι μόνο θα κάνει τον επαγγελματία υγείας δυστυχή, αλλά θα τον καταστήσει και θεραπευτικά αναποτελεσματικό. Ορολογία: Επαγγελματική εξουθένωση, ψυχική εξουθένωση, ψυχική εξάντληση, επαγγελματική υπερκόπωση, εξάντληση, κατάρριψη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (2) Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πριν από 2 10ετίες περίπου από τον Freudenberger για να δηλώσει σύνδρομο: συναισθηματικής εξάντλησης, αποπροσωποποίησης και χαμηλής προσωπικής ικανοποίησης, που παρατήρησε στους πιο αφοσιωμένους και συνεπείς στο καθήκον εθελοντές σε κλινικές αποκατάστασης βετεράνων του Βιετνάμ. Σύγχρονη ψυχική νόσος που προβλέπεται από το DSM IV με καθορισμένα διαγνωστικά κριτήρια, σε εργαζόμενους σε τομείς με υψηλή υπευθυνότητα και διαρκή ένταση στην εργασία τους.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (3) Γιατί στους ογκολόγους έχουμε αυξημένη επίπτωση επαγγελματικής εξουθένωσης; Χρόνιο νόσημα, σχέσεις με ασθενείς Στα προχωρημένα στάδια στενή, καθημερινή επαφή Περιορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, συχνά αναποτελεσματικές Θανατηφόρα έκβαση Συχνότητα του συνδρόμου (Whippen and Canellos 1991): 56% εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις του συνδρόμου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (4) Πώς βιωνόταν το σύνδρομο; Έλλειψη επαγγελματικής ικανοποίησης Απογοήτευση Αίσθηση αποτυχίας Μειωμένο ενδιαφέρον για εργασία Αιτίες επέλευσης του συνδρόμου: Η φύση της εργασίας Ανεπαρκής χρόνος για προσωπική ζωή Παροχή ανακουφιστικής - τελικής νοσηλείας Εργασιακή υπερφόρτωση Αναντίστοιχη αμοιβή

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (5) Μελέτη ΗΠΑ Kash et al 2000 Μεγαλύτερη επίπτωση σε εσωτερικούς ασθενείς Ελαττωμένος κίνδυνος σε θρησκευόμενους Πως εκδηλωνόταν το σύνδρομο; Μεγαλύτερη συναισθηματική εξάντληση Συναισθηματική απόσταση από τους ασθενείς Χαμηλό επίπεδο προσωπικής ικανοποίησης Τρόποι χαλάρωσης Συζήτηση με φίλους, φαγητό, καφές, οινόπνευμα, τηλεόραση, χιούμορ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ (6) Ελλάδα Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ νοσηλευτών γενικού και ογκολογικού νοσοκομείου (Papadatou et al 1994) Απροθυμία γιατρών για συμμετοχή Δυσχέρειες επικοινωνίας Ηλικιακή γήρανση Χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση Κόπωση, γραφειοκρατικός φόρτος, αντικειμενικές συνθήκες (Αρδαβάνης και συν. 2003)

Είναι εφικτή η προφύλαξη; (1) Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι, αν εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις: Εκπαίδευση στην επικοινωνία, τη λήψη συνέντευξης την ανακοίνωση κακών ειδήσεων, τον έλεγχο-χειρισμό του θυμού, του άγχους κλπ. Εκπαίδευση για έγκαιρη αναγνώριση της καταθλιπτικής αντίδρασης, του χρόνιου στρες, της επαγγελματικής κόπωσης. Οργάνωση λειτουργίας ώστε να εξασφαλίζεται κάποιος χρόνος ελεύθερος για φιλική συζήτηση μέσα στην ημέρα

Είναι εφικτή η προφύλαξη; (2) Εκ περιτροπής απομάκρυνση από την κλινική και ενασχόληση με έρευνα, εκπαίδευση κλπ. Μερικοί προτείνουν εκ περιτροπής απουσία μιας ημέρας την εβδομάδα από την κλινική Προτείνεται επίσης αύξηση της άδειας Συνεχιζόμενη εκπαίδευση, εκμάθηση νέων πραγμάτων Διασφάλιση ελεύθερου χρόνου, ανάπτυξη φιλικών σχέσεων, πνευματικών αναζητήσεων κλπ.