Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

στο Κλινικό Εργαστήριο.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη. 1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Μικροβιακή αλλοίωση ζαχαρωδών σε διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης Εργαστήριο Π οιοτικού Ε λέγχου και Υ γιεινής Τ ροφίμων και Π οτών Δερμιτζάκη Ευαγγελία.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1η: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
ΥΓΕΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ Χώρου & Εξοπλισμού.
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Τοξικές οργανικές ενώσεις
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Project Ομάδας (4 άτομα)
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Μικροβιολογικά Κριτήρια και Μέθοδοι Δειγματοληπτικού Ελέγχου
Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΚΛΙΜΑΚΕΣ Είναι η σχέση του γραφικού μεγέθους ενός αντικειμένου προς το πραγματικό. Δηλώνει πόσες φορές ένα μέγεθος του σχεδίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα Π.Ν. Σκανδάμης Εργαστήριο: Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών

International Standard Organization : ISO Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης: ΕΛΟΤ Μικροοργανισμός Πρότυπο Μέθοδος Listeria monocytogenes ISO 11290-1:1996/1:2004(E) ISO 11290-2:1998/1:2004(E) Ανίχνευση Καταμέτρηση Salmonella ISO 6579:2002 Escherichia coli ISO 16649-2:2001 Stapphylococcus aureus ISO 6888-1:1999

Ανίχνευση Listeria monocytogenes Δείγμα (x g ή ml) 1ος Εμπλουτισμός (Half Fraser), Επώαση στους 30οC για 24 hrs Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό Palcam και ALOA agar 30οC ή 37οC για 24-48 hrs 2ος Εμπλουτισμός (Fraser), Επώαση στους 37οC για 48 hrs Επιβεβαίωση: Κινητική (motility), Αιμόλυση (hemolysis), Ζύμωση σακχάρων (mannitol, rhamnose,xylose) Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό Palcam και ALOA agar 30οC ή 37οC για 24-48 hrs

Half Fraser (ζωμός) Fraser υδρόλυση της εσκουλίνης σε εσκουλιτίνη Αντιδρά με ιόντα σιδήρου καστανό –μαύρο σύμπλεγμα Palcam agar L. innocua L. monocytogenes ALOA agar χρωμογόνο υπόστρωμα (X-glucoside) με την ανίχνευση β-γλουκοσιδάσης υποδηλώνει παρουσία Listeria spp., ενώ το ένζυμο φωσφολυπάση C διαφοροποιεί την L. monocytogenes

Ανίχνευση Salmonella Δείγμα (x g ή ml) 1ος Γενικός εμπλουτισμός, Επώαση στους 37οC για 16-20 hrs 2ος Ειδικός εμπλουτισμός (Rappaport-Vassiliadis medium, RSV), Επώαση στους 42οC για 48 hrs Εξάπλωση σε επιλεκτικό υλικό XLD ή Red phenol/ Briliant green agar 37οC για 24-48 hrs Επιβεβαίωση

Άγαρ Ξυλόζης Λυσίνης Δεσοξυχολικού άλατος Rappaport-Vassiliadis medium Πράσινο του μαλαχίτη και χλωριούχο μαγνήσιο Επιτρέπει την αύξηση της Salmonella στους 42οC XLD: Άγαρ Ξυλόζης Λυσίνης Δεσοξυχολικού άλατος Εντεροβακτήρια ζυμώνουν την ξυλόζη Salmonella ζυμώνει την λυσίνη Το θειοθειϊκό νάτριο και κιτρικο σιδηρο(ΙΙΙ)αμμώνιο δρα ως δείκτης παραγωγής υδροθείου με το σχηματισμό αποικιών με μαύρο κέντρο

Καταμέτρηση Escherichia coli Δείγμα (x g ή ml) Ομογενοποίηση σε διάλυμα Πεπτόνης 0.1%, Εξάπλωση σε χρωμογόνο επιλεκτικό υλικό Tryptone Bile X-glucuronide Agar (ΤΒΧ) στους 44οC για 24 hrs Το ένζυμο ß-D-glucuronidase διαφοροποιεί τα E. coli ssp. από τα άλλα εντεροβακτήρια καθώς οι αποικίες εμφανίζονται μπλέ-πράσινες

Staphylococcus aureus Καταμέτρηση θετικών στην πηκτάση σταφυλόκοκκων Staphylococcus aureus Δείγμα (x g ή ml) Ομογενοποίηση σε διάλυμα Πεπτόνης 0.1%, Εξάπλωση σε χρωμογόνο επιλεκτικό υλικό Baird-Parker agar στους 37οC για 48 hrs Περιέχει κρόκο αυγού-ενώσεων τελλουρίτη Παραγωγή λεκιθινάσης αδιαφανής ζώνης γύρω από την αποικία Παραγωγή λιπάσης διαυγούς ζώνης γύρω από την αδιαφανή Επιβεβαίωση μαύρες αποικίες με θετική παραγωγή λεκιθινάσης εξετάζονται ως προς την θετική αντίδραση στην πηκτάση

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΡΟΥ Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/2001 - ΦΕΚ-892 Β'/11-7-01 Μικροβιολογικές παράμετροι Παράμετρος Tιμή (αριθμός/100 ml) Escherichia coli (E.coli) Εντερόκοκκοι Για το νερό που πωλείται σε φιάλες ή δοχεία, ισχύουν τα ακόλουθα: Παράμετρος Tιμή Escherichia coli (E.coli) 0/250 ml Εντερόκοκκοι Pseudomonas aeruginosa Αριθμός αποικιών σε 220 C 100/ml Αριθμός αποικιών σε 370 c 20/ml