Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Advertisements

4Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για εξάσκηση κλικ εδώ! ( Πού βρίσκεται κάθε κράτος; Games by Tsampika )
Γ1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Γ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΥΣΜΟΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ.  Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς  Το παιχνίδι της πολιτιστικής.
Χάρτης Χώρες Πληθυσμός
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Γεωγραφικοί όροι: ευνοϊκό κλίμα, εύφορο έδαφος / οικονομικοί: εκμετάλλευση υπεδάφους, ανάπτυξη βιομηχανίας, τουρισμός/ ιστορικοί: ανάπτυξη σημαντικών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
1η εργασία: Χρησιμοποιώντας τον χάρτη πυκνότητας πληθυσμού στη Γη καταλήξτε σε συμπεράσματα για την πυκνότητα του πληθυσμού της Ευρώπης Απάντηση: Εκτός.
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν πολύ όμορφη - την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε.
Οι Βαλκανικές χώρες.
H βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη
Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
O πληθυσμός της Ευρώπης
ΛΥΚΟΣ.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΝΟ; Τι είναι το βουνό.
ΜΑΘΗΜΑ 2: H σημασία της σχετικής θέσης για τους ανθρώπους
Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στα βουνά
Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Δημογραφικά Χαρακτηριστικά της Λάρνακας Ανάλυση S.W.O.T.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Γεωγραφικά Στοιχεία ● Έκταση: km² ● Πρωτεύουσα: Σόφια ● Πληθυσμός: ● Γλώσσες: Βουλγαρική, Τουρκική, Τσιγγάνικη και άλλες.
Κεφ. 35 Τα κράτη της Ασίας. Ρωσία Καζακστάν Μογγολία Κίνα Ινδία Πακιστάν Αφγανιστάν Ουζμπεκιιστάν Τουρκμενιστάν Κιργιστάν Τατζικιστάν Νεπάλ Μπαγκλαντές.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
1 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ. 2 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά  Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Κλικ εδώ! ( Πηγή εκπαιδευτικού παιχνιδιού: Games by Tsampika )
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ο κύκλος του νερού.
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ζ ΓΙΑΝΝΗΣ –ΑΓΓΕΛΟΣ Ζ Ε1
Μάθημα 29: Ο πήθυσμός της Ευρώπης
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Πυραμίδες ηλικιών 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Καθηγητής: Αυγουστίδης Παναγιώτης Σχολικό Έτος
Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
O πληθυσμός της Ευρώπης
Ηλίας Μπουναρτζής/
Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου 2013-14

Παράγοντες κατανομής πληθυσμού. Φυσικοί παράγοντες. Κλίμα Μορφολογία εδάφους Απόσταση από θάλασσα Ύπαρξη φυσικών πόρων όπως, γλυκό νερό, ορυκτοί πόροι κλπ. Φυσικές καταστροφές 2. Ιστορικοί παράγοντες Οι πόλεμοι Οι ανακαλύψεις νέων χωρών στο παρελθόν Οι θρησκευτικές, οι φυλετικές ή οι κοινωνικές διαμάχες 3. Οικονομικοί Παράγοντες Οι αναπτυγμένες περιοχές σε μία χώρα προσελκύουν πληθυσμό Οι αναπτυγμένες χώρες προσελκύουν μετανάστες. Περιοχές σε όχθες πλωτών ποταμών, σε μεγάλα λιμάνια, σε μεγάλους οδικούς & σιδηροδρομικούς άξονες ή σε βιομηχ. κέντρα

Η κατανομή του πληθυσμού στον πλανήτη. Τα μεγέθη αφορούν αριθμητική πυκνότητα δηλαδή αριθ. κατ. /τετρ. χλμ.

Εξέλιξη του πληθυσμού της Ευρώπης. Πηγή: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM- B106/382/2534,9810/extras/gbg29_europe-population/index.html

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα μεταξύ των κρατών της αλλά και από γειτονικές ηπείρους. 1. Μεγάλη μέση πληθυσμιακή πυκνότητα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους αλλά και ανομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού στο χώρο 2. Υψηλό ποσοστό αστικοποίησης 3. Έντονο δημογραφικό πρόβλημα

ΕΥΡΩΠΗ 1. Μεγάλη μέση πληθυσμιακή πυκνότητα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους αλλά και ανομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού στο χώρο. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι τα πεδινά τμήματα γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα - Γιατί; Οι πιο αραιοκατοικημένες περιοχές είναι τα Βορειότερα τμήματα της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Ρωσικής πεδιάδας, η Ισλανδία και τα ψηλά βουνά. - Γιατί;

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2. Υψηλό ποσοστό αστικοποίησης α. Τι σημαίνει αστικοποίηση; Η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις πόλεις. β. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι πόλεις προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες σε: εργασία, εκπαίδευση, υγεία, ψυχαγωγία, πολιτισμό. γ. Είναι ίδιος ο βαθμός αστικοποίησης από χώρα σε χώρα;

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3. Έντονο δημογραφικό πρόβλημα (I) Μερικά στοιχεία – δείκτες…. Ευρώπη: Η ήπειρος που γεννιούνται τα λιγότερα παιδιά. Μέσος δείκτης γονιμότητας 1,4 παιδιά ανά ζευγάρι στην Ευρώπη. Ελλάδα: 1,27 παιδιά ανά ζευγάρι - στοιχεία 2004. Δείκτης γεννητικότητας στην Ευρώπη: 10 παιδιά / 1000 κατ. Δείκτης γεννητικότητας στη Βόρεια Αμερική: 15 παιδιά / 1000 κατ Δείκτης γεννητικότητας στην Αφρική: 40 παιδιά / 1000 κατ

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3. Έντονο δημογραφικό πρόβλημα (II) α. Τι είναι το δημογραφικό πρόβλημα (δ. π.); Η μείωση της αναλογίας νεαρών ατόμων στον πληθυσμό και η αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ατόμων. β. Τι κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δημιουργεί το δ. π. στις Ευρωπαϊκές χώρες; Καταγράψτε τα προβλήματα που βλέπει ο καθένας σας Η συζήτηση στην τάξη….

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 4. Μετανάστευση (Ι). Υπάρχει ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα μεταξύ των κρατών της Ευρώπης αλλά και από γειτονικές ηπείρους προς την Ευρώπη. Το δημογραφικό πρόβλημα οξύνει περισσότερο την κατάσταση. Σε πολλά αναπτυγμένα κράτη σήμερα (Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία κλπ) ο αλλογενής πληθυσμός ξεπερνά το 10%. Έρευνες έχουν δείξει ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη εισαγωγής τουλάχιστον 5 εκατ. μεταναστών κάθε χρόνο για τις παραγωγικές ανάγκες της αλλά και τη στήριξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού της συστήματος.

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 4. Μετανάστευση (ΙΙ) α. Θετικές επιπτώσεις. Οι μετανάστες καλύπτουν κυρίως θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων που δεν καλύπτονται από τον ντόπιο πληθυσμό. Εργάζονται στην καλλιέργεια και συλλογή αγροτικών προϊόντων βοηθώντας να διατηρηθεί η οικονομική ζωή και δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία συμβάλλοντας στη διατήρηση σχολείων που αλλιώς θα έκλειναν. Πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, συντελώντας στη στήριξή των.

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 4. Μετανάστευση (ΙΙΙ) β. Αρνητικές επιπτώσεις. Προβλήματα δημιουργούνται όταν η χώρα υποδοχής δεν φροντίσει να ενσωματώσει τους μετανάστες στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου και να αναγνωρίσει τη θρησκευτική και πολιτισμική τους ελευθερία.

ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Μερικά νέα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Μερικά νέα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Λιγότεροι γάμοι και σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά και Περισσότερα διαζύγια. Λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυξάνονται τα παιδιά εκτός γάμου. (Σουηδία το 56% των παιδιών). Χαμηλότερη θνησιμότητα και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής