Παρασκευή – Αραίωση – Τιτλοδότηση διαλύματας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
2.7 Χημική αντίδραση.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μεταφορά αντιδραστηρίου στην επιφάνεια εργασίας Tο παράθυρο της εφαρμογής έχει την παρακάτω μορφή στο εικονικό εργαστήριο Vlab Εισαγωγή υαλικών στην επιφάνεια.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
IrYdium Chemistry Lab.
Θεωρητικό μέρος (1 από 2) Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μίγμα που αποτελείται από δυο ή περισσότερα συστατικά (στερεά, υγρά ή αέρια). Το συστατικό.
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.Θ: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ είναι η διαδικασία προσδιορισμού του.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
Ματθαίου Μαρία Μίμη Έλενα ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΙΣΚΛΗΡΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Ρόλος του νερού Πηγή ζωής Καθολικός διαλύτης Μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων Αντιδραστήριο, μέσο αντιδράσεων και προϊόν αντιδράσεων Λιπαντικό και.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΣ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΑΣΠΙΡΙΝΗ.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Συγκριτική Φυσιολογία Ζώων
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παρασκευή – Αραίωση – Τιτλοδότηση διαλύματας Εργαστηριακή Άσκηση 1 Παρασκευή – Αραίωση – Τιτλοδότηση διαλύματας

Ετικέτα των φιαλών χημικών αντιδραστηρίων

Προειδοποιητικές πινακίδες με σύμβολα επικίνδυνων υλικών

Θεμελιώδη φυσικά μεγέθη (SI), με τις μονάδες και τα σύμβολά τους

Πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσια μονάδων

Κατηγορίες αντιδραστηρίων σύμφωνα με την καθαρότητά τους Υπερκάθαρα Αντιδραστήρια : Δεν περιέχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστο αριθμό προσμίξεων. Συνοδεύονται από πιστοποιητικό ανάλυσης. Η εμπορική τους ονομασία είναι “suprapur reagent” Αναλυτικώς Καθαρά αντιδραστήρια : Είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε αναλυτικό σκοπό χωρίς προηγούμενο καθαρισμό. Συνοδεύονται από πιστοποιητικό ανάλυσης του μέσου παραγόμενου προϊόντος ή από τις μέγιστες εγγυημένα ποσότητες προσμίξεων. (pro analysi ή analytical reagent ή reagent grade» Χημικώς καθαρά αντιδραστήρια :Είναι αντιδραστήρια χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές , μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για αναλυτικούς σκοπούς μόνο μετά από έλεγχο των προσμίξεων ή από λευκό προσδιορισμό (chemically pure )

Φαρμακευτικώς καθαρά αντιδραστήρια : οι προδιαγραφές για τις προσμίξεις τους ανταποκρίνονται στην καθαρότητα που καθορίζουν οι εθνικές φαρμακοποιείες. Δεν είναι κατάλληλα για αναλυτικούς σκοπούς, διότι δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικά πλήρους ανάλυσης. Εμπορικώς καθαρά αντιδραστήρια : Χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία και είναι ακατάλληλα για αναλυτικές εφαρμογές. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες εργαστηριακές διεργασίες όπως για παράδειγμα συνθέσεις κα. (commercial grade)

Πρότυπα Αντιδραστήρια Πρότυπα αντιδραστήρια χαρακτηρίζονται αυτά που η χημική τους σύσταση ή κάποια φυσική ή χημική ιδιότητα είναι πιστοποιημένη και εγγυημένη στον υψηλότερο δυνατό βαθμό και χρησιμοποιούνται για την σύγκριση, τον έλεγχο, την ρύθμιση δειγμάτων, μεθόδων, οργάνων εργαστηρίων και άλλων παραμέτρων που υπεισέρχονται στην ανάλυση. Για να χρησιμοποιηθεί μια ουσία ως πρότυπο αντιδραστήριο πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω προϋποθέσεις : Να μην παθαίνει καμία μεταβολή κατά την διαδικασία της ζύγισης και διαλυτοποίησης, πχ. Να μην είναι υγροσκοπική, να μην αντιδρά με το Ο2 ή το CO2. Να μην αλλοιώνεται κατά την ξήρανσή της με θέρμανση στους 110ο C. Να αντιδρά γρήγορα και ποσοτικά με τη χημική ουσία του διαλύματος που πρόκειται να τιτλοδοτηθεί.

iv. Να έχει χαμηλό κόστος v iv. Να έχει χαμηλό κόστος v. Οι προσμίξεις που περιέχει να είναι κάτω από 0,1 mg vi. Να έχει μεγάλο γραμμοϊσοδύναμο, ώστε να ελαχιστοποιείται το σφάλμα της ζύγισης

Παραδείγματα Ποια η % w/v περιεκτικότητα υδατικού διαλύματος αμμωνίας 14,6 % w/w και πυκνότητας d = 0,94 g/mL. Ποια η συγκέντρωση του διαλύματος. Ποια είναι η Ν διαλύματος H2SO4 0,49 % w/v.\ Πόσα mL διαλύματος HCl 38 % w/w και πυκνότητας d=1,19 g/mL απαιτούνται για την παρασκευή 500 mL διαλύματος Ν/10 Να υπολογιστεί η συγκέντρωση σε ppm Na διαλύματος Na2CO3 0,02N. Από το διάλυμα αυτό πως θα παρασκευάσω 250 mL διαλύματος 23 ppm.

Σε 270 g νερού διαλύουμε 60 g KCl, οπότε προκύπτει διάλυμα όγκου 300 ml. Για το διάλυμα αυτό να υπολογιστούν : α. η πυκνότητα β. η % w/w και η % w/v περιεκτικότητα. Υδατικό διάλυμα ΝαΟΗ έχει περιεκτικότητα 2 % w/v. α. Ποια είναι η συγκέντρωση του διαλύματος ; β. Ποιον όγκο από το διάλυμα πρέπει να αραιώσουμε για να προκύψουν 400 ml διαλύματος 0,1 Μ ; γ. Πόσα g ΝαΟΗ(s) πρέπει να προσθέσουμε σε 200 ml του διαλύματος, ώστε να προκύψει διάλυμα 1,25 Μ ;

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παρασκευάστε 50 mL διαλύματος ΝαΟΗ 0,2 Ν

Τιτλοδότηση διαλύματος HCl Σε ποτήρι των 100mL ζυγίζουμε 1,2 g Νa2CO3 προσθέτουμε νερό μεταγγίζουμε σε ογκομετρική των 250 mL. Σε κωνική φιάλη μεταφέρουμε 10 mL του διαλύματος σε κωνκή φιάλη προθέτουμε 20 mL νερό 2-3 σταγόνες ηλιανθίνη. Ογκομετρούμε με το διάλυμα HCl μέχρι αλλαγής του χρώματος από κίτρινο σε πορτοκαλλοκόκκινο 2HCl + Na2CO3 -- 2NaCl + CO2 + H2O meqHCl = meqNa2CO3 Σ.Δ. = ΝΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ/ΝΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ

ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2Η ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ)

ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ο προσδιορισμός της υγρασίας στα τρόφιμα είναι σημαντικός διότι : Η υφή, η γεύση, η εμφάνιση και η σταθερότητα των τροφίμων εξαρτάται από την περιεχόμενη υγρασία (Ποιότητα). Έχουν θεσπιστεί όρια για τη μέγιστη ή την ελάχιστη περιεκτικότητα υγρασίας ανάλογα με το είδος του τροφίμου. Διατηρησιμότητα, η περιεκτικότητα των τροφίμων σε υγρασία έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη μικροοργανισμών σ΄ αυτά

Το νερό αποτελεί το φθηνότερο και το συνηθέστερο μέσο νόθευσης των τροφίμων. Επίσης το περιεχόμενο νερό επιβαρύνει το κόστος του τροφίμου. η γνώση της περιεκτικότητας τροφίμου σε υγρασία είναι απαραίτητη ώστε να προβλεφθεί η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του, π.χ. ανάμιξη, ξήρανση, ρευστότητα ή συσκευασία. Ο προσδιορισμός της υγρασίας ενός τροφίμου αποτελεί βάση για τον προσδιορισμό των άλλων συστατικών του σε ενιαία βάση (δηλαδή, επί ξηρού βάρους). Η ξηρή ύλη που παραμένει μετά από τον προσδιορισμό της υγρασία αναφέρεται ως συνολικά στερεά

ΜΟΡΦΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ελεύθερο νερό (free): είναι ελεύθερο από άλλα συστατικά. Οι φυσικοχημικές του ιδιότητες (σημείο τήξεως, σημείο ζέσεως, πυκνότητα, συμπιεστότητα, θερμότητα εξάτμισης) είναι ίδιες με εκείνες του καθαρού νερού. Δεσμευμένο νερό (bound water) : θεωρείται το νερό που δεν είναι μηχανικά εγκλωβισμένο στο πλέγμα του ιστού (μεμβράνες, τριχοειδή αγγεία) και δεν διατηρεί τις συνηθισμένες φυσικές του ιδιότητες (π.χ. σημείο πήξης). Το δεσμευμένο νερό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία τροφίμων διότι δεν απομακρύνεται εύκολα και επηρεάζει την θερμοκρασία παγώματος των ιστών.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Άμεσες μέθοδοι : απόσταξη Έμμεσες μέθοδοι : (προσδιορισμός ξηρού υπολείμματος) Φυσικές – Φυσικοχημικές : σταθμικός προσδιορισμός, προσδιορισμός με απόσταξη Χημικές : μέθοδος Karl Fischer

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Η επιλογή της μεθόδου για τον προσδιορισμό της υγρασίας εξαρτάται από : Την φύση του τροφίμου Τις μορφές του νερού στο τρόφιμο Την επιθυμητή ακρίβεια Την ταχύτητα Το κόστος

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Το μέγεθος η επιφάνεια και το σχήμα του δείγματος έχουν άμεση σχέση με τον ρυθμό απομάκρυνσης της υγρασίας σε ένα τρόφιμο Δείγματα που σχηματίζουν επιφανειακή κρούστα η οποία εμποδίζει την απομάκρυνση της υγρασίας αναμιγνύονται με άμμο η οποία αποτρέπει τον σχηματισμό κρούστας Αν η θερμοκρασία της ξήρανσης είναι πολύ υψηλή ή η ξήρανση παρατεταμένη ενδέχεται να διασπαστούν συστατικά θερμικά ευαίσθητα, γεγονός που τροποποιεί το ξηρό υπόλειμμα οπότε το αποτέλεσμα είναι εσφαλμένο Τα τρόφιμα συχνά περιέχουν πτητικά συστατικά τα οποία μπορεί να απομακρυνθούν με την θέρμανση, για τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πτητικά συστατικά (βότανα και μπαχαρικά) πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι προσδιορισμού της υγρασίας (απόσταξη, χημικές μέθοδοι)

ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ Ενεργότητα νερού είναι ο λόγος της τάσης ατμών του νερού του τροφίμου προς την τάση ατμών του καθαρού νερού στην ίδια θερμοκρασία. Η ενεργότητα νερού αντιπροσωπεύει το ελεύθερο νερό, καθώς η πτητικότητα του δεσμευμένου νερού είναι πολύ μικρότερη. Το ελεύθερο νερό σχετίζεται με τη χημική, ενζυμική και μικροβιακή σταθερότητα των τροφίμων και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την συντήρηση ορισμένων κατηγοριών τροφίμων. aw : 0,97 - 1 (τρόφιμα υψηλής υγρασίας, HMF). Εξαιρετικά ευαίσθητα από τη δράση μικροοργανισμών, (γάλα, φρούτα, λαχανικά και κρέας). aw<0.6 (τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, LMF). Σταθερά σε αλλοιώσεις (σκόνη γάλακτος και δημητριακά).