Η κριτική του Ορθού Λόγου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Tα χρoνια του Περικλh.
Στέλλα Βιολάντη Γρηγόριος Ξενόπουλος.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α΄ εξάμηνο Διδάσκουσα : Βιργινία Τζώρτζη
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ (17ος & 18ος αιώνας)
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
Η κριτική του ορθού λόγου
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Εισαγωγη στην κοινωνιολογια
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
Φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου Κοινωνικό Συμβόλαιο.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Γεωργικές Εφαρμογές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Αγροτικής Οικονομίας» Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ Γ’3.
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Εισαγωγή στη Επικοινωνία 3 η Εβδομάδα Φιλήμων Μπαντιμαρούδης Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Το Αστικό Φαινόμενο. Πριν το 900 Πόλεις Επισκοπικές πόλεις με Οχυρωμένες πόλεις θρησκευτικό χαρακτήρα γύρω από ένα πύργο. και όχι οικονομικό. Αμυντικός.
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
Η Ευρώπη μετά από τις Ανακαλύψεις
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στον τουρισμό Andrew Holden Επιστημονική Επιμέλεια: Θωμάς Μαυροδόντης Εκδόσεις Παπαζήση.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Κομματικοί σχηματισμοί πριν από εθνικά κράτη Μ. Σπουρδαλάκης, Για τη θεωρία και τη μελέτη των πολιτικών κομμάτων, Αθήνα, Εξάντας, 1990, σελ Αρχαίες.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Ν ΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Σ ΥΓΧΡΟΝΗ Ε ΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣ ΤΟΡΙΑ 18 ΟΣ – 20 ΟΣ ΑΙΩΝΑ Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τομέας Κοινωνικών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Αναστασία Πατιώ Άννα Σιδηροπούλου Ειρήνη Σοϊλεμεζίδου Ελένη Τράκα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Παρουσίαση του θέματος : Η τέχνη του δρόμου όπως έχει ήδη αναφερθεί σήμερα έχει εξελιχθεί σε : είδος έκφρασης είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 1: Εισαγωγή στη μελέτη της οικονομικής ιστορίας Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Το χάσμα ανάμεσα στους Βυζαντινούς & τους Δυτικούς-Λατίνους
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Αγροτική Κοινωνιολογία
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Κοινωνικό Ζήτημα
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
Γενική Οικονομική Ιστορία
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης ( ) και η εποχή του Ναπολέοντα ( ) ΕΝΟΤΗΤΑ 4.
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Νέα Αθηναϊκή σχολή ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ και ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η κριτική του Ορθού Λόγου Η κριτική του Ορθού Λόγου

Το κοινωνικό πλαίσιο του Διαφωτισμού

Διαφωτισμός (Εποχή των Φώτων) - 18ος αι. εποχή οικονομικής επέκτασης, αστικοποίησης & δημογραφικής ανάπτυξης αύξηση γεωργικής παραγωγής στη Δύση προκαταρκτικά στάδια της βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της παραγωγής, έληξε η εποχή των συντεχνιών & ξεκίνησε η εποχή της ελεύθερης επιχείρησης & της αγοράς τα προϊόντα αυξάνονταν και η τιμή τους μειωνόταν

Διαφωτισμός (Εποχή των Φώτων) - 18ος αι. (συνέχεια...) Πολλαπλασιάστηκαν τα βιβλία που εκδίδονταν, φυλλάδια, έντυπα & το εμπόριο του βιβλίου άνθησε (= απαρχή της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αφού η διάδοση της νέας γνώσης εδραιώθηκε μέσω του εμπορίου) αρχή της παγκοσμιοποίησης της δυτικής κουλτούρας & υιοθετήθηκαν «ευρωπαϊκοί» τρόποι (ρούχα ραμμένα με αγγλικά υφάσματα, έπιναν ολλανδική σοκολάτα σε γαλλικά σαλόνια, ακούγοντας Ιταλούς μουσικούς)

Αλλαγή του ρόλου & της θέσης των διανοουμένων Αλλαγή του ρόλου & της θέσης των διανοουμένων στην κοινωνία ήταν στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες & η επιβίωσή τους εξαρτιόνταν από την έγκαιρη ικανοποίηση των αναγκών της νέας αγοράς εμφανίζονταν ως μέλη ενός νέου ισχυρού κατεστημένου, μαζί με την πολιτική εξουσία Διανοούμενοι (Βολταίρος, Ντιντερό) αποτελούσαν τα μέλη της νέας ευρωπαϊκής «Δημοκρατίας των Γραμμάτων» (έκαναν διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα & θεωρούσαν ότι η γυναίκα συνδέεται με τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ο άντρας με τη λογική (η λογική συνδεόταν με το δημόσιο χώρο & το συναίσθημα με τον ιδιωτικό ... έτσι, κοινωνικό ρόλο έπαιζαν οι άνδρες, ενώ οι γυναίκες έμεναν στο περιθώριο)

Στο Διαφωτισμό αναδύθηκε η «κοινή γνώμη» Στο Διαφωτισμό αναδύθηκε η «κοινή γνώμη» ως νέα κοινωνική και πολιτική δύναμη συνδεόταν με το δημόσιο χώρο & με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο η σύνδεση μεταξύ εξουσίας και πληροφορίας. Αναδείχθηκε η δύναμη της κατευθυνόμενης ή ανεξέλεγκτης πληροφόρησης Αμφισβήτηθηκε η «κληρονομική ανωτερότητα » των παραδοσιακών κοινωνικών και πολιτικών ηγετικών ομάδων (ελίτ)

Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για να προωθήσουν τα ιδεώδη του Διαφωτισμού κινήθηκαν στα πλαίσια των ανώτερων κοινωνικών τάξεων ιδρύθηκαν εταιρείες -κλειστές & μυστικές- για να συναντιούνται & να ανταλλάσσουν απόψεις διανοούμενοι, αστοί & αριστοκράτες, πάνω σε τρέχοντα ζητήματα ηθικής, επιστήμης και φιλοσοφίας, χωρίς την προσέγγιση των λαϊκών στρωμάτων να είναι στους εμφανείς στόχους των διαφωτιστών

Απόψεις για την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων στη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού 1η άποψη: τα λαϊκά στρώματα κράτησαν παθητική στάση απέναντι στη διανοητική επανάσταση των ανώτερων τάξεων 2η άποψη: παρά την εχθρική στάση των διαφωτιστών απέναντι στην κουλτούρα των λαϊκών στρωμάτων, υπήρχε διάλογος & αλληλεπίδραση ανάμεσα στη «λόγια» και τη «λαϊκή» κουλτούρα

ο γαλλικός 18ος αι. προώθησε μια διαδικασία Γεγονός παραμένει ότι ο γαλλικός 18ος αι. προώθησε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 17ο αι.: Την υποταγή της κουλτούρας των λαϊκών ανθρώπων στο νέο πολιτισμό και την ιδεολογία των ανώτερων αστικών στρωμάτων.