Νερό: το μόριο της ζωής Γιάννης Ζαμπετάκης Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor Πανεπιστήμιο Αθηνών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης άρχισε πριν από χρόνια στην ανατολική Αφρική,από μία ομάδα ζώων που ονομάζονται Αυστραλοπίθηκοι,
Advertisements

Το Εξασθενές Χρώμιο (Cr)
Αλεξοπούλου Κατερίνα Κατσαρού Ζηνοβία α5 γυμνασίου
Πώς εκφράζουν τις ιδέες τους σήμερα οι άνθρωποι;.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
7.2 Η εξέλιξη του ανθρώπου Για να ανακαλύψουν οι επιστήμονες τα εξελικτικά μονοπάτια που οδήγησαν στον άνθρωπο, εξετάζουν απολιθώματα, πέτρινα εργαλεία.
Κωνσταντίνος Οικονομίδης Β’2 Θρησκευτικά Υπεύθυνος Καθηγητής : Γ.Καπετανάκης 16/12/13.
Παλαιολιθική Εποχή Πώς περνούσαν τη μέρα τους οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Διδακτική Πρόταση 3 και 4.
Ευάγγελος Α. Βουδριάς Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς το συνολικό αριθμό των οργανισμών που υπάρχουν σήμερα στη γη, μια και αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος. Για παράδειγμα.
1 1 Slide Μοντέλα Ελέγχου Αποθεμάτων με Καθορισμένη Ζήτηση n Μοντέλο Οικονομικής Ποσότητας Παραγγελίας n Μοντέλο Οικονομικής Ποσότητας Παραγωγής n Μοντέλο.
Εφαρμογές ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Μάθημα: Έλεγχος Περιβάλλοντος Αγροτικών.
ΝΙΚΗ ΔΑΔΟΥΠΗ.  Με τον όρο Αναγεννησιακή τέχνη αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική παραγωγή κατά την ιστορική περίοδο της Αναγέννησης.  Η καλλιτεχνική αυτή.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Τα οξέα της αλειφατικής σειράς με μικρό αριθμό ατόμων άνθρακα (μυρμηκικό, οξικό, προπιονικό, βουτυρικό)
TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή.
Tiết 41: SỰ PHÁT SINH LOÀI NGƯỜI
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ. Τα κελύφη των μυδιών αποτελούν έναν ρύπο ο οποίος προέρχεται από την αποφλοίωση των μυδιών. Στην Κεντρική Μακεδονία.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., Ph.D.
 ΦΑΣΗ 1 η : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ με Αξιολόγηση εναλλακτικών προμηθευτών για το ίδιο προϊόν ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ : πρέπει να είναι γνωστό πόσο δημοφιλές είναι.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΤΗΝΟ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Για τον ποιοτικό προσδιορισμό του ρυπαντικού φορτίου οργανικής προέλευσης χρησιμοποιούνται.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟN ΦΟΥΡΝΟ. ΣΤΟΧΟΙ  Ορίζει τη μέθοδο.  Αναφέρει τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο αυτή.  Ονομάζει τον εξοπλισμό που απαιτείται.  Περιγράφει.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξη:29η 8/12/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Η έλευση του Προμηθέα Η διαφοροποίση του Homo Η γεωγραφική διαφοροποίση του Homo Τα σενάρια εξάπλωσης.
Η ηλικία της Γης. Ηλικία Γης - Γεωλογικός χρόνος Ηλικία Γης ονομάζεται το χρονικό διάστημα που πέρασε από τη στιγμή που η γη δημιουργήθηκε ως ουράνιο.
ΑΣΚΗΣΗ Ζ-35 ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ  Xωρίζονται σε θαλασσαιμίες, δρεπανοκυτταρικά σύνδρομα και συνδυασμοί  Εξωαγγειακή αιμολυτική αναιμία  Κληρονομούνται.
Η Δημιουργική Εργασία στο Λύκειο Σημειώσεις για ένα πλαίσιο επιμόρφωσης ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Νίκος Κ. Μπάρκας ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ II εισαγωγή στον βιοκλιματικό.
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
5. Φυσικοχημικές διεργασίες στα εδάφη
Βιοχημεία Ενότητα 20: Λιπίδια: Ισοπρενοειδή και λιπαρά οξέα
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Δημ. Δρογκούλας.
Οι βάσεις Και γιατί να τα μάθω όλα αυτά εγώ;
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Διάλεξη11η: Επαναληπτική Διάλεξη
Ανάλυση χρηματοδοτικών προβλημάτων στα έργα
Kant: Ηθική Φιλοσοφία Ενότητες 6η & 7η : Η κατηγορική προστακτική
Αρσενικό (As) O, Cl, S Ανόργανες As0 As+3 (As2O3) As+5
Γενικού Λυκείου Σπερχειάδας
ΧΗΜΕΙΑ: Από πού ξεκινά?.
γραμμικές διαφορικές εξισώσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΈΡΓΩΝ
Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες ΕΚΦΕ Καρδίτσας 7/5/2009
ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΡΘΩΠΟΥ.
ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ GRAFITI
Τα μαγικά ποτήρια Ερμηνεία: Το υγρό-τσάι που γεμίζει τα ποτήρια είναι το ζουμί από βρασμένο κόκκινο λάχανο και περιέχει μια φυσική χρωστική (ανθοκυανίνη)
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 1: Ανακρυστάλλωση (Recrystallization)
Ανάλυση – Διόρθωση - Οινοποίηση του γλεύκους
Η εξέλιξη του ανθρώπου.
Πίνακας 4-8 Τιμοθέου Τιμόθεος Α.Μ
Ο ανθρωποσ και η εξελιξη του
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ 40 ΓΕΛ Πατρας Σχ. Έτος
Κλειστά πλαστικά κανάλια
ΔΙΑΠΕΡΑΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
ΒΕΝΖΙΝΗ Για την παραγωγή έργου (κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες (ΗC).
ΧΟΡΟΣ
غربالگری مجازی پر بازده در زمینه دیودهای نورگسیل آلی
ترانزيستورهای لايه نازک بر پايه مواد نيمه‌هادی آلی
Εισαγωγή στην Ψηφιακή Τεχνολογία
Η ΤΑΣΗ + -.
МЕТАЛНА ВЕЗА..
Εντερική μικροχλωρίδα: ένα οικοσύστημα προς εξερεύνηση
Πειραματικό ΓΕ.Λ. Πατρών
ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΜΕΛΑΣΣΑΣ
Documentation Subteam Report
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Νερό: το μόριο της ζωής Γιάννης Ζαμπετάκης Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor Πανεπιστήμιο Αθηνών

«χιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς αγάπη, ούτε ένας όμως χωρίς νερό» (Γ.Χ. Όντεν) H oμορφιά της ποίησης είναι ότι χωρίς πολλές λέξεις μπορεί να εκφράσει πλήθος (συν-)αισθημάτων. Αναλύοντας τη βιοχημική αξία του νερού και περνώντας από το θυμικό (ποίηση) στο λογικό (επιστήμη), πρέπει να ανατρέξουμε στη Χημεία του νερού. [προδημοσίευση από το Gourmet, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ]

Νερό κάτι παραπάνω από ότι φαίνεται…

Νερό…τόσο μικρό…αλλά υγρό Το νερό αποτελεί το 60% του σωματικού μας βάρους και έχει μοριακό βάρος (ΜΒ) 18. Με τόσο μικρό ΜΒ θα έπρεπε να είναι αέριο αλλά χάρη στο δεσμό υδρογόνου είναι υγρό κι έτσι υπάρχει ζωή στη Γη. Σε υδατικά διαλύματα γίνονται όλες οι βιοχημικές αντιδράσεις που μας κρατούν εν ζωή. Χωρίς νερό, δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος αλλά και τα φυτά που μας χαρίζουν τρόφιμα. Στο νερό οφείλουμε το ζην αλλά και το ευ ζην αφού πολλά τρόφιμα και ποτά που μας προσφέρουν ευχαρίστηση είναι υδατικά διαλύματα (από τις φράουλες μέχρι τα αποστάγματα).

Στην χημεία και την τεχνολογία των τροφίμων, το νερό είναι κύριο συστατικό σε πολλά τρόφιμα και χρήσιμος διαλύτης σε πλήθος εφαρμογών. Το ποσοστό του νερού σε ένα τρόφιμο (εκφρασμένο ως ενεργότητα νερού) είναι ευθέως ανάλογο με το πόσο ευαλλοίωτο είναι αυτό το τρόφιμο. Για παράδειγμα, τρόφιμα με μεγάλη ενεργότητα νερού (φρούτα και γάλα) είναι πολύ ευαλλοίωτα ενώ τρόφιμα με μικρή ενεργότητα νερού (π.χ. μέλι, γλυκά κουταλιού) είναι ελάχιστα ευαλλοίωτα και άρα έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα.

βρώμικο νερό σημαίνει μολυσμένα και άρα επικίνδυνα τρόφιμα

Το νερό σκοτώνει, μπαμπά; το νερό στην Ανατολική Αττική είναι μολυσμένο με νιτρικά, στη Δυτική Αττική έχει βενζόλιο λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από την Αθήνα, στα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα το νερό έχει σε άκρως επικίνδυνα επίπεδα καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)].

Είναι φανερό ότι οι μολυντές του νερού είναι άκρως τοξικές και επικίνδυνες ενώσεις. Τρανταχτή απόδειξη αποτελούν τα 200 νεκρά πουλιά φλαμίνκο (λίμνη Κορώνεια, Σεπτέμβρης του 2007), οι τόνοι νεκρών ψαριών (Αμβρακικός κόλπος, Φλεβάρης του 2008) και οι ολοένα αυξανόμενοι θάνατοι ανθρώπων από καρκίνο στα Οινόφυτα (οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν 6% το 1989 ενώ σήμερα είναι 36%!).

Το μολυσμένο νερό φαίνεται; Όχι, στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται. Αλλά, στον Ασωπό …φαίνεται …

Το χρώμιο VΙ στον Ασωπό βάφει κόκκινο το νερό του ποταμού

Έχετε ακούσει για τα συγκοινωνούντα δοχεία;

Τι Ασωπός…Τι Αμβρακικός Τι Θήβα…Τι Παλαιστίνη…

Τι κοινό έχουν σήμερα οι κάτοικοι της Θήβας και της Γάζας; Η απάντηση είναι απλή: τα τρόφιμα. Οι Θηβαίοι πρέπει να εισάγουν νερό για να αποφύγουν το καρκινογόνο Cr (VΙ) του νερού της πόλης τους ενώ οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ταξιδεύουν καθημερινά στην Αίγυπτο και από εκεί να εισάγουν τρόφιμα. »ΤΟ ΒΗΜΑ,

Το νερό δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Γης δεν γνωρίζει δημαρχιακά ή νομαρχιακά σύνορα. Τα συγκοινωνούντα δοχεία από τα οποία αποτελείται ο υδροφόρος ορίζοντας πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε άμεσα, προτού αυξηθούν και άλλο τα επίπεδα θανάτων από καρκίνο.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι οι καρκινογόνες ενώσεις όπως είναι το Cr (VΙ) δεν μπορούν να έχουν νόμιμα επιτρεπόμενα όρια ειδικά σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Το όριο των 10 μg/L για το Cr (VΙ) που «συνιστάται» διεθνώς είναι απλά ένα όριο ασφαλείας μόνο για βραχυπρόθεσμες εκπομπές των ανθρώπων σε αυτό το άκρως καρκινογόνο στοιχείο. Οι ειδήσεις που μας έρχονται από την πόλη της Θήβας όμως είναι άκρως ανησυχητικές. Τα επίπεδα του Cr (VΙ) έχουν φτάσει σήμερα τα 38 μg/L, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από το «προτεινόμενο όριο ασφαλείας».

Τα επίπεδα του Cr (VΙ) σε τρόφιμα δεν είναι γνωστά διότι απλά δεν έχουν γίνει οι σχετικές μετρήσεις αλλά είναι γνωστό ότι το Cr (VΙ) δεν μπορεί να φτάσει τα υπέργεια τμήματα ενός φυτού (δηλαδή τον καρπό) ενώ προσβάλλει επικίνδυνα τα υπόγεια τμήματα. Με άλλα λόγια, τα τρόφιμαβολβοί που προέρχονται από περιοχές με νερό με Cr (VΙ) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι περιέχουν Cr (VΙ)! Τέτοια τρόφιμα είναι οι πατάτες και τα καρότα.

Να σας κεράσω ένα επιχρωμιωμένο καροτάκι;

Λίγη Βιολογία… Aπό τον Homo Sapiens Στον Ηomo consumiens

Στον Ασωπό καταλήγουν οι εκροές πολλών βιομηχανιών εδώ και σαράντα χρόνια, από την εποχή όπου η χούντα όρισε ως «βιομηχανική περιοχή» την περιοχή όπου ακόμη και σήμερα λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας πλήθος βιομηχανιών. Οι πιο πολλές μάλιστα από αυτές τις βιομηχανίες δεν διαθέτουν ούτε τον απαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό. Με αποτέλεσμα, τα λύματά τους να εκχύνονται τελείως ανεπεξέργαστα στον Ασωπό.

Δυστυχώς, σαν τον Ασωπό ποταμό, τέτοιο ρόλο απορροής ανεπεξέργαστων λυμάτων έχουν και άλλα ποτάμια της Ελλάδας (π.χ., οι ποταμοί Λούρος και Αραχθος που απορρέουν στον Αμβρακικό κόλπο όπου «πέθαναν» στις κιλά ψάρια).

Τι μπορούμε να κάνουμε; Όχι πολλά… Λίγα αλλά πολύ σημαντικά… 1 ο να ξυπνήσουμε το γείτονά μας 2 ο να μάθουμε τι εστί …κατανάλωση 3 ο να απαιτήσουμε …σεβασμό στη Ζωή μας

Και όλοι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να προσδώσουμε μια οικολογική χροιά στον καταναλωτισμό μας; Μα το πολύ απλό: Να δούμε από τα δελτία Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ ποιες είναι οι εταιρείες που ρυπαίνουν και να σταματήσουμε άμεσα να αγοράζουμε τα προϊόντα τους, είτε είναι κουφώματα αλουμινίου ή ένθετα περιοδικά σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Ας προσθέσουμε λίγο οικολογικό χρώμα στις καταναλωτικές μας συνήθειες! Ας μην το κάνουμε μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές, από τις οποίες έχουμε απλώς δανειστεί όλα αυτά που τα αποκαλούμε «περιβάλλον». Ισως μόνο έτσι μπορούμε να μετεξελιχθούμε σε homo consumiens ecologicus...

Και μια πολιτική πρόταση… Επειδή …η ποιότητα των τροφίμων είναι άμεση συνάρτηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο οποίο παράγονται. Με απλά λόγια, το κρέας από ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στις πλαγιές του Ολύμπου είναι αδύνατον να μην είναι πιο νόστιμο και θρεπτικό από το κρέας αντίστοιχου ζώου θρεμμένου κοντά στην Αθήνα.

Το τρίγωνο των …Βερμούδων

Μιας και πείστηκε ο κ. Σουφλιάς… Να ιδρύσουμε ανεξάρτητο και ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων (προτεινόμενη ονομασία ΥΠΕΤΡΟ) για να μπορέσουμε έτσι να ελέγχουμε ουσιαστικά το νερό, τα τρόφιμα και όσους μας δηλητηριάζουν εν ονόματι του κέρδους.