Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ GRAFITI

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ GRAFITI"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ GRAFITI

2 Σπηλαιογραφίες Η ζωγραφική ως εικονική αναπαράσταση πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή του ανθρώπου στο τροφοσυλλεκτικό στάδιο, στην τελευταία φάση της παγετωνικής εποχής και αποτελεί το εκπληκτικό δείγμα ενός κορυφαίου πολιτισμού. Εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα με τα έργα που σώθηκαν ζωγραφική αυτή είναι οι περίφημες σπηλαιογραφίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Β.Δ. Αφρικής.

3 Η γενική αίσθηση των σπηλαίων με τις σπηλαιογραφίες είναι ότι διαλέγονταν επίτηδες σε απρόσιτα μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπηλαιογραφίες δεν είναι διακοσμητικές. Οι σπηλαιογραφίες παριστάνουν μόνο άγρια ζώα. Και οι ανώτερες και καθαρές σκηνές κυνηγιού, όπου ο άνθρωπος σημαδεύεται απλώς σαν φιγούρα που εκτελεί την κίνηση του κυνηγού με τόξο, ενώ αντίθετα με τα ζώα αναπαριστάνονται με φυσικότητα στην κίνησή τους.

4 Τέλος, οι σπηλαιογραφίες είναι γνώση, είναι μέσα απομνημόνευσης και μετάδοσης γνώσης. Για αυτό και τα θέματά τους κυρίως αναφέρονται στα ζώα, τα οποία αποτελούν το βασικό αντικείμενο της γνώσης της ομάδας.

5 Πετρογλυφικά: Το επόμενο βήμα τα πετρογλυφικά, γλυπτικές απεικονίσεις σε μια επιφάνεια βράχου. Χρειάστηκε περίπου έτη για το homo sapiens για να κινηθεί από τα πρώτα έργα ζωγραφικής σπηλιών προς τα πρώτα πετρογλυφικά, τα οποία χρονολογούνται γύρω από 10,000BC. Oι άνθρωποι εκείνης της εποχής χρησιμοποίησαν και άλλες μορφές, εκτός από τις ανθεκτικότερες χαραγμένες πέτρες, λίγα έχουν επιζήσει στις σύγχρονη εποχή και μπορούμε μόνο να φανταστούμε την ύπαρξή τους(βασισμένη στην παρατήρησή πολιτισμών όπως εκείνοι της Αφρικής ή της Ωκεανίας).

6 Εικονογράμματα: Ένα εικονόγραμμα είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει μια έννοια, ένα αντικείμενο, μια δραστηριότητα, ή ένα γεγονός, οι ιδέες διαβιβάζονται μέσω του σχεδίου. Ήταν το επόμενο βήμα στην εξέλιξη η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ πετρογλυφικών και εικονογραμμάτων είναι ότι τα πετρογλυφικά παρουσιάζουν ένα γεγονός ενώ τα εικονογράμματα λένε μια ιστορία για το γεγονός. Τα εικονογράμματα χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους πολιτισμούς από το 9000 Π.Χ. περίπου, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα σημεία, που μαρκαρίστηκαν με τις απλές εικόνες για να ονομάσουν τα βασικά αγροτικά προϊόντα, και να γίνουν όλο και περισσότερο δημοφιλές περίπου Π.Χ.

7 Ιδεογράμματα: Στο σημείο που μας αφορά, τα εικονογράμματα και η εξέλιξή τους αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Εικόνας - Ζωγραφιάς με το Σύμβολο – Γραφή – Αλφάβητο,

8 . . .. και συνδέει τις εικόνες του αρχαίου κόσμου με το αλφάβητο του σήμερα


Κατέβασμα ppt "ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ GRAFITI"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google