Ορισμός ορθών και διατμητικών τάσεων F = τυχαία δύναμη ασκούμενη στην επιφάνεια εμβαδού Α ΟΡΘΗ ΤΑΣΗ (Normal stress) ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ (Shear stress) ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ι ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ
Advertisements

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Διερεύνηση Μεθόδων Ενημέρωσης και Βελτιστοποίησης Μοντέλων Πεπερασμένων Στοιχείων με Χρήση Πειραματικών Δεδομένων Αλέξανδρος Αραϊλόπουλος ΑΕΜ 1372 Επιβλέπων.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Ενότητα : Μηχανικές ιδιότητες πολυμερών Διδάσκων : Κων/νος Τσιτσιλιάνης, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
Κινησιολογία 1/2 Ασχολείται με την ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Κομοτηνή 07/12/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχιάτρος Λέκτορας ΔΠΘ.
ΑΝΑΠΝΟΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ & ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Τμήμα Α 3 1 ο Γυμνάσιο Άργους. Το κάπνισμα δεν είναι παιχνίδι.Το κάπνισμα σκοτώνει.
Είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με δύο κύρια ερωτήματα που αφορούν τις χημικές αντιδράσεις. Το πρώτο είναι το πως γίνεται μια αντίδραση, δηλαδή.
Εθισμός στο διαδίκτυο. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης που έγινε γνωστή με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996). Αναφέρεται.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 7 η : ΟΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Διάλεξη: Ασκήσεις πάνω στην Α.Δ.Ε. και τους καταναγκασμούς – εισαγωγή στην ελαστική γραμμή. Καθηγητής.
Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου αν. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 9: Κανονικές Εξισώσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Γιάννης Μελέτης 15/1/2007.
Αύξηση κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας της επαναρύθμισης του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω.
Βραχώδες υλικό: Παράμετροι αντοχής – Παραμορφωσιμότητα Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 5 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
TM KEΦΑΛΑΙΟ 3 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ STRESS ΣΤΟ MANAGEMENT.
Εργαστηριακή άσκηση.  Ο Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke, 28 Ιουλίου Μαρτίου 1703) ήταν Άγγλος φυσικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ.
Εργαστήριο Ρομποτικής Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων
Φυσική Α Λυκείου.
Π. ΙΑΚΩΒΑΚΗ¹, Α. ΚΑΤΑΤΣΗ², Α. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ³, ΑΘ. ΤΖΙΜΑΡΑ4, Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ5
Διδασκαλία μαθημάτων Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου
Απόφαση Απόφαση θεωρείται η διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων για την επίτευξη κάποιου στόχου.
Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ.
Μηχανικές Ιδιότητες των Υλικών
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Κατανομή Poisson Αναφέρεται σε διακριτή Τ.Μ. και συμβολίζει τον αριθμό πραγματοποίησης ενός γεγονότος σε κάποιο συνεχές χρονικό διάστημα t με συχνότητα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μηχανική των υλικών Λεπτότοιχα δοχεία
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε»
«Το σχολείο είναι ο ταπεινός ναός της σοφίας.»
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Νόμος του Hooke.
Β1 Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου
Ροπή αδρανείας.
Αρχή συστήματος συντεταγμένων: Το σημείο 0,0,0 (x, y, z)
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Εισαγωγή στο Εργαστήριο Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Ι
Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου
Κακή θρέψη - Υποθρεψία Η κακή θρέψη (υποθρεψία) αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται εξ αιτίας: Μειωμένης.
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 Δραστηριότητα και κινητικότητα Ύπνος.
Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
Διάλεξη 20 Το φάσμα διαταραχών του CMB
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Μηχανικές ιδιότητες υάλων
تئوری الاستیسیته Theory of Elasticity كريم عابدي.
Χριστίνα Αργυροπούλου Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Πειράματα Φυσικής για το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Σχολ. έτος
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
الكيــمــيــــــــــــاء
GLY 326 Structural Geology
ΨΥΧΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥΣ
Μαθηματικά Προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Έσοδα Κρατικού Προϋπολογισμού
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
Δεκαδικό BCD Excess
ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ ΙI Eνότητα: Κάμψη πλακών
ΓΥΝΑΙΚΑ- ΠΑΙΔΙ.
Προγράμματα Προαγωγής Υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς
Βασικές έννοιες της Μηχανικής
Η έννοια της δύναμης Οι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα
Ταλάντωση & Αρμονική Κίνηση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Δρ
Υλοποιήσεις λογικών συναρτήσεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ορισμός ορθών και διατμητικών τάσεων F = τυχαία δύναμη ασκούμενη στην επιφάνεια εμβαδού Α ΟΡΘΗ ΤΑΣΗ (Normal stress) ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ (Shear stress) ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΑΣΕΩΝ δείχνει τον άξονα κάθετα στον οποίο βρίσκεται η επιφάνεια στην οποία ασκείται η τάση δείχνει τον άξονα στον οποίο βρίσκεται η δύναμη η οποία ασκεί τη τάση

Τανυστής τάσεων σε καρτεσιανές συντεταγμένες (stress tensor) Τυχαία δύναμη F ασκούμενη σε τυχαία επιφάνεια εμβαδού Α η οποία προβαλλόμενη στα τρία επίπεδα του καρτεσιανού συστήματος συντεταγμένων ΧΥΖ δημιουργεί τις τρεις συνιστώσες επιφάνειες Α χ, Α Υ, Α z

Ανάλυση της συμπεριφοράς ΣΤΕΡΕΩΝ υπό την επίδραση τάσεων φ1φ1 φ1φ1 Η άσκηση σταθερής τάσης προκαλεί σταθερή παραμόρφωση  t=o FFF  t=t 1  t=t 2  t=t 3 Εξαφάνιση παραμόρφωσης όταν παύει να ασκείται τάση F ~ φ Δύναμη ανάλογη της παραμόρφωσης Νόμος Hooke

Νόμος του Hooke Στα στερεά ελαστικά υλικά σώματα υπάρχει ο νόμος Hooke που συνδέει την εφελκυστική τάση (tensile stress) ως αίτιο, με την ελαστική παραμόρφωση (strain) ως αποτέλεσμα, εισάγοντας το μέτρο ελαστικότητας Y (Young’s Modulus) :

Τάση – Παραμόρφωση – Ελαστικότητα - Πλαστικότητα Τάση είναι η μέση δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα ανά μονάδα επιφανείας. Είναι ένα μέτρο της έντασης που αναπτύσσεται εντός ενός σώματος, σε μια νοητή επιφάνεια, ως αντίδραση των εξωτερικά επιβαλλόμενων δυνάμεων.

Παραμόρφωση Παραμόρφωση είναι ο λόγος της μεταβολής του μήκους ενός σώματος προς το μήκος του σώματος. Είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τάσεων ως αντίδραση στις εξωτερικά επιβαλλόμενες δυνάμεις ή στη μεταβολή της θερμοκρασίας. Η παραμόρφωση είναι αδιάστατη ποσότητα. Παραμόρφωση ευθύγραμμου φορέα

Στην απλούστερη περίπτωση της μονοαξονικής έντασης ισχύει ο νόμος του Hooke Ε είναι το μέτρο ελαστικότητας ή μέτρο του Young (Υ) Ελαστικότητα είναι η ιδιότητα ενός σώματος να παραμορφώνεται κατά μη μόνιμο τρόπο μετά την επιβολή μιας έντασης (δύναμης). Πλαστικότητα είναι η είναι η ιδιότητα ενός σώματος να παραμορφώνεται κατά μόνιμο τρόπο μετά την επιβολή μιας έντασης (δύναμης).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑΣΕΩΝ - ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ Η πειραματική δοκιμή του μονοαξονικού εφελκυσμού

Ορθές τάσεις

Διατμητικές Τάσεις Σε κάθε επιφάνεια πέραν της ορθής τάσης εμφανίζονται και δύο διατμητικές τάσεις που σχετίζονται με τις συνιστώσες της δύναμης που δρουν κατά μήκος της επιφάνειας

Διατμητική παραμόρφωση στοιχειώδους Παραμόρφωση στοιχειώδους

Η διατμητική παραμόρφωση του στοιχειώδους ΑΒΓΔ είναι αποτέλεσμα δύο συνεισφορών: 1.Στροφή του τμήματος ΑΒ περί τον άξονα z (που είναι κάθετος στο σχήμα) 2.Στροφή του τμήματος ΑΔ περί τον άξονα z

Διάνυσμα των παραμορφώσεων ως συνάρτηση του πεδίου μετατοπίσεων

Συντελεστής (λόγος) του Poisson Ο λόγος του Poisson ορίζεται ως ο αρνητικός λόγος της εγκάρσιας προς τη διαμήκη παραμόρφωση του υλικού όταν αυτό εντείνεται μονοαξονικά κατά τη διαμήκη διεύθυνση. Όταν ένα υλικό παρουσιάζει θετικό συντελεστή Poisson συμπεραίνουμε ότι σε περίπτωση επιμήκυνσης ενός στοιχειώδους τμήματος κατά τη διαμήκη διεύθυνση λόγω αξονικής εφελκυστικής δύναμης θα παρατηρηθεί βράχυνση του στοιχειώδους τμήματος στις άλλες δύο διευθύνσεις

Γενικευμένος νόμος του Hooke Μέτρο Διάτμησης

Σχέση τάσεων – παραμορφώσεων σε μορφή μητρώων

Με αναστροφή του μητρώου

Επίπεδη τάση

Επίπεδη Εντατική Κατάσταση Εάν οι τάσεις που ενεργούν επί ενός σώματος είναι παράλληλες προς ένα επίπεδο τότε τα προβλήματα της θεωρίας ελαστικότητας απλοποιούνται σημαντικά. Στις εφαρμογές του Μηχανικού τα παρουσιαζόμενα προβλήματα είναι επίπεδης μορφής, δηλαδή η διανομή των τάσεων είναι επίπεδη. Στην περίπτωση της λεπτής πλάκας που καταπονείται δια δυνάμεων που ενεργούν επί του συνόρου της παράλληλα προς το επίπεδο της πλάκας και ομοιόμορφα κατανεμημένες κατά το πάχος της και εάν υποτεθεί ότι το μέσο επίπεδο της συμπίπτει με το επίπεδο Oxy του θεωρουμένου συστήματος αξόνων Oxyz, τότε οι συνιστώσες των τάσεων σ zz, τ xz και τ yz είναι: και στις δύο επιφάνειες της πλάκας και χωρίς μεγάλο σφάλμα, καθ΄ όλο το πάχος της.