Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αποφάσεις Τιμολόγησης
Advertisements

Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Ζήτηση των Αγαθών..
Η ΑΓΟΡΑ 3η Διάλεξη.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
1 Πραγματικοί Οικονομικοί Κύκλοι. 2 Βραχυχρόνιες διακυμάνσεις Σε συναθροιστικά οικονομικά μεγέθη: Προϊόν, απασχόληση, ανεργία. Ιδιωτικές επενδύσεις, κατανάλωση,
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Βασικές Οικονομικές Έννοιες
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΙΟΘΟ 251-ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΙΙ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η Συνάρτηση Παραγωγής, προσδιορίζει τις δυνατότητες παραγωγής ενός αγαθού ή υπηρεσίας, ως συνάρτησης των παραγωγικών συντελεστών, δεδομένης.
Πληθωρισμός... Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση των τιμών
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Βαγής Σαμαθρακής 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ &
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Οικονομικό Πρόβλημα, Οικονομική Επιστήμη, Οικονομικό Σύστημα, Ορθολογικότητα Eπιλογών, Εξειδίκευση.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
Μικροοικονομία Διάλεξη 2.
Μικροοικονομία Διάλεξη 1.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Άσκηση 1.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Εισαγωγή: Kράτος και Aγορά - η πλουραλιστική προσέγγιση και οι κριτικές της Χ. Ι. Παρασκευόπουλος.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μακροοικονομία Διάλεξη 5

Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης: Όταν το επίπεδο τιμών υψώνεται συνεχώς λόγω αύξησης της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, τότε έχουμε πληθωρισμό ζήτησης. Αν υπάρχουν υποαπασχολούμενοι παραγωγικοί συντελεστές η αύξηση του επιπέδου των τιμών Ρ θα οδηγούσε σε αύξηση του προϊόντος Q. Σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης κάθε αύξηση της ζήτησης θα συνεπάγεται μόνο αύξηση του επιπέδου των τιμών Ρ λόγω της πλήρους ανελαστικότητας της καμπύλης Προσφοράς. -Η αυξημένη ζήτηση που προκαλείται από την ύψωση της τιμής, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί λόγω αδυναμίας αύξησης του προϊόντος.

Διάγραμμα Πληθωρισμού Ζήτησης Αρχικό Σημείο Ισορροπίας Ι (P, Q) πλήρους απασχόλησης Η αύξηση της ζήτησης από Ζ σε Ζ 1 οδηγεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών από P σε P 1. Το επίπεδο του προϊόντος παραμένει σταθερό λόγω ανελαστικότητας της καμπύλης προσφοράς Αν η καμπύλη προσφοράς είναι ελαστική μπορούμε να έχουμε πληθωρισμό ζήτησης;

2) Η θεωρία του πληθωρισμού κόστους αποδίδει τη μεταβολή του επιπέδου των τιμών: α) στην ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών β) στην ύπαρξη ισχυρών εργατικών σωματείων στην αγορά εργασίας Οι ολιγοπωλιακές αγορές χαρακτηρίζονται από σχετική σταθερότητα τιμών, οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με τις μεταβολές στο κόστος παραγωγής Τα εργατικά σωματεία είναι επαγγελματικές εργατικές ενώσεις, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των μελών τους

Διάγραμμα πληθωρισμού κόστους Αρχικό σημείο ισορροπίας Ι (P, Q) Μια αύξηση του κόστους παραγωγής μετατοπίζει τη καμπύλη προσφοράς από τη θέση Π στη θέση Π 1 με νέο σημείο ισορροπίας Ι 1 (P 1, Q 1 )

Τα ισχυρά εργατικά σωματεία επιτυγχάνουν αύξηση εργατικού μισθού W μεγαλύτερου της αύξησης παραγωγικότητας Λόγω ολιγοπωλίου, οι επιχειρήσεις μεταφέρουν την επιπρόσθετη αύξηση του κόστους στους καταναλωτές με αύξηση των τιμών των προϊόντων. Συνέπειες: -Η αύξηση των μισθών W πέρα από την αύξηση της παραγωγικότητας οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας για τα μη μέλη των εργατικών σωματείων -Η αύξηση του επιπέδου τιμών Ρ μειώνει την πραγματικής αξίας του χρήματος με αποτέλεσμα την αύξηση του επιτοκίου r και μείωση των επενδύσεων

Διάγραμμα Συμπιεσμένος Πληθωρισμός: καθορισμός ανώτερων ορίων τιμών (τεχνητή συγκράτηση τιμών) Αρχικό Σημείο Ισορροπίας Ι 1 (P 1, Q 1 ) Επιβολή ανώτατης τιμής P 2 τότε η προσφερόμενη ποσότητα μειώνεται σε Q 2 Η καμπύλη ζήτησης μετακινείται τεχνηέντως στο Ι 2 όμως γι’ αυτό το επίπεδο τιμών οι καταναλωτές ζητούν ποσότητα Q Οι παραγωγοί δεν είναι πρόθυμοι να καλύψουν το κενό στη ζήτηση σε αυτό το επίπεδο τιμής μειώνοντας τη προσφορά στο Q 2 Δημιουργία μαύρης αγοράς Μείωση κοινωνικής ευημερίας

Έρπων πληθωρισμός: είναι ο πληθωρισμός μικρής έντασης. Έχει θετική επίδραση στην αύξηση του προϊόντος Y λόγω ότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις I. H αύξηση του επιπέδου των τιμών των αγαθών προηγείται της αύξησης του επιπέδου των τιμών των συντελεστών παραγωγής με αποτέλεσμα τη προσδοκία κέρδους. Καλπάζων πληθωρισμός ή υπερπληθωρισμός: έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή και μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος. Εμφανίζεται σε μη κανονικές οικονομικές καταστάσεις Πληθωρισμός Ύφεσης ή Στασιμοπληθωρισμός: η αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που συνοδεύεται από αύξηση της ανεργίας

Συνέπειες Πληθωρισμού Αναδιανομή των εισοδημάτων και του πλούτου. Τα άτομα με σταθερό χρηματικό εισόδημα και σταθερές πληρωμές δέχονται μεγαλύτερες μειώσεις του πραγματικού τους εισοδήματος. Αρνητική επίδραση στο Ισοζυγίου των εξωτερικών πληρωμών. Τα αγαθά των άλλων χωρών γίνονται φθηνότερα Μη άριστη κατανομή των συντελεστών παραγωγής (μη κατάλληλες επενδύσεις) Πιθανή δημιουργία προϋποθέσεων για τον υπερπληθωρισμό (με την δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού κλίματος)

Μέτρα αντιπληθωριστικής πολιτικής Πληθωρισμός Ζήτησης: Η Ζήτηση είναι πάνω του εισοδήματος ισορροπίας. -Δημοσιονομική πολιτική περιοριστική: μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας. -Νομισματική πολιτική περιοριστική: μείωση της προσφοράς χρήματος Πληθωρισμός Κόστους: -Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις αγορές προϊόντων και εργασίας (εξάλειψη των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών συνθηκών) -Φορολογικές ελαφρύνσεις στην τιμολόγηση των αγαθών -Φορολογικές ελαφρύνσεις του κόστους εργασίας -Πολιτικές αυξήσεις της παραγωγικότητας Κεφαλαίου & Εργασίας -Πολιτικές αύξησης κινητικότητας εργασίας -Πολιτικές βελτίωσης τεχνολογίας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής

Μειονεκτήματα άμεσων ελέγχων τιμών Περιορισμός ελεύθερης λειτουργίας αγοράς Άνοδο της ανεργίας, λόγω έλλειψης κινήτρων για επενδύσεις Τα συστήματα ελέγχου είναι γραφειοκρατικά Δημιουργία παράνομης κερδοσκοπίας (Μαύρη Αγορά) Ενίσχυση μονοπωλιακής δύναμης μεσαζόντων