ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος :

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Δήμος Γορτυνίας στο Σύμφωνο των Δημάρχων
Advertisements

SEAP-PLUS: Adding to SEAP – more participants, more content across Europe IEE/11/978/SI TCG-DIBA 2 nd twinning visit, January 2013, Athens.
«Π ΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ » Υποομάδα project Μ.Ε. Μ.Α.Σ Μέλη ομάδας:Μαρία Γκίκα, Ελένη Δεσύπρη, Μαντώ Πλέσσα, Άρτεμη Θεολογίτη,
Κεφάλαιο 3: Το υλικό των Υπολογιστών
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
1 ΦΙΛΙΠΠΟΙ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Φίλιπποι. 2 ΦΙΛΙΠΠΟΙ-ΙΣΤΟΡΙΑ Οι απόστολοι επιβιβαζόμενοι για πρώτη φορά σε καράβι από την ανάληψη της β’ περιοδείας και μάλιστα.
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ Φαινόμενο ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Κινητήρας Γεννήτρια.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Βιοχημεία Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόριος Διαμαντίδης, Καθηγητής Τμήμα Γεωπονίας.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
LOGO Ελιζάνα Πολλάτου, αναπλ. καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α.- Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η χαρά της μάθησης και της συμμετοχής στην άσκηση.
Διαπολιτισμική Παιδαγωγική Εργαστήρια Εαρινό2016 Προετοιμασία Νικολίτσα Στεργιοπούλου σε συνεργασία με την Αντιγόνη Ραυτοπούλου.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Οι μαθητές του Μπελλένειου Γυμνασίου Λέρου.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 3 ο Γυμνάσιο Τρικάλων Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη Τίτλος Θέματος: «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» Ονοματεπώνυμο.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ.
Ο Όμηρος δεν κρίνει την Ελένη για την πράξη της σε κανένα σημείο της Ιλιάδας. Η Ελένη παρουσιάζεται ως μια συμπαθητική, αξιοπρεπής και ενδιαφέρουσα.
Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία..!!. Ορισμός Χριστουγέννων Τα Χριστούγεννα δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση.
Προσέγγιση της Ιστορίας μέσα από το ημερολόγιο της Anne Frank
Η γυναίκα στην αρχαιοτητα
Η ΥΠΑΤΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική των μαθηματικών Εξάμηνο: Δ’
Δανάη Χαλκιαδάκη Ιβάν Παράσχης
Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόριος Διαμαντίδης, Καθηγητής Τμήμα Γεωπονίας

Οι αριθμητικές ικανότητες των ζώων Διδακτική των Μαθηματικών
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
Ιωάννινα- Το κάστρο των Ιωαννίνων.
Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών:
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ελευθερία Φανουράκη
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
Πληροφορική Σχολικό έτος
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ομηρικά έπη: Ιλιάδα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ HARDY-WEINBERG ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
/ Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Μ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η Σ Τ Ο Υ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ κΑΙ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ καρολινα κορωνακου-παξιμαδη β’3.
Εργασία Γυμναστικής Πρόλογος: ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΜΠΑΡΙΑΜΠΑ
Θεωρία & Αλγόριθμοι Γράφων Μονοπάτια & Κύκλοι (Hamilton)
Ο εγκεφαλικός φλοιός εγκεφαλικά ημισφαίρια: φλοιός (φαιά ουσία) και λευκή ουσία input/output με την αντίθετη πλευρά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του μεσολοβίου.
Η τέχνη σε συνθήκες στέρησης ελευθερίας
Σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας
Θρησκευτικά Γ’ Γυμνασίου
Ολυμπιακά αθλήματα Στέλιος Μποχορίδης Α2.
To Κίνημα των Ναζαρηνών στην Ελλάδα
Οδηγίες για τη διδασκαλία και την αξιολόγηση του μαθήματος
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ λουτα καιτη
Μαθημα : Αειφορος Αναπτυξη Θεμα : Νερο
Πασχαλινά έθιμα.
Eπιστημονική ημερίδα Γυμνάσιο Πτελεού Οκτώβριος 2014
Η Αφρική Ευανθία Κολιού τμήμα Α4.
Θρησκευτικά Σχολικό έτος:
H λειτουργία των Σχολικών Δικτύων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης: Θεσμικό πλαίσιο και παιδαγωγική τεκμηρίωση. Πηλείδου Κωνσταντίνα.
Έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου
Η παραβολή ταλάντων Σχολείο: ΠΓΕΣΣ Μάθημα Θρησκευτικά Ομάδα: Καρυδάκια
ΟΜΑΔΑ 4 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ
Η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης στην Αρχαία Ελλάδα
Δίκαιο Ενέργειας (8) Ρύθμιση απελευθερωμένων αγορών ενέργειας
Αίγυπτος Αρχαία Κίνα Ινδία Ρώμη Αρχαία Ελλάδα
Γεωργια εργασια στα πλαισια του project για τον Σχολικο επαγγελματικο.
المثلث القائم الزاوية والدائرة
RNDr. Slavomír GABÁNI, PhD. (1974)
ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχ. Έτος. : ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο εγκεφαλικός φλοιός εγκεφαλικά ημισφαίρια: φλοιός (φαιά ουσία) και λευκή ουσία input/output με την αντίθετη πλευρά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του μεσολοβίου.
Συγκριτική Πολιτική ΙΙ : Η Δύση και ο Τρίτος Κόσμος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑ: «Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» 5ο Λύκειο Καλαμαριάς Τάξη: Β’2 Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Σχολικό Έτος :

Ομάδα: «Βόμβες» Μέλη Ομάδας: Ελισάβετ Καβαλιεράτου Σοφία Κυφωνίδου Εύη Κωνσταντά Νίκη Λελιοπούλου Περιεχόμενο: Το παιδικό παιχνίδι στην αρχαιότητα Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ελένη Σλαμπέα

Εισαγωγή Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο είναι μια δομημένη δραστηριότητα που έχει ως σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο.

Το παιχνίδι είναι Αυθόρμητη έκφραση Βασικό δικαίωμα του παιδιού Ανάγκη Πνευματική καλλιέργεια Ανάπτυξη ηθικών αξιών Σωματική ανάπτυξη Ευχαρίστηση

Τα πιο γνωστά παιχνίδια ήταν: Πλαταγή: Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαία Αθήνα ήταν η πλαταγή, μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι

Πλαταγγονες: ήταν οι κούκλες των κοριτσιων της αρχαιότητας φτιαγμένες συνήθως από πηλό ή κερί και είχαν συμβολικό χαρακτήρα.

Ζατρίκιον: Το σκάκι που είχαν επινοήσει οι αρχαίοι Έλληνες

Ο Στρόβιλος ή Στρόμβος: είναι η γνωστή μας ξύλινη ή μεταλλική σβούρα. Οι στρόμβοι ήταν φτιαγμένοι από ξύλο, ορείχαλκο ή πηλό.

Σφαίρα: Η σφαίρα (μπάλα) στην αρχαία Ελλάδα ήταν κατασκευασμένη από αλογότριχες κι ως εξωτερικό περίβλημα είχε δέρμα ή κομμάτια ύφασμα ραμμένα μεταξύ τους.

Εφετίνδα: Οι παίχτες χάραζαν έναν κύκλο στο έδαφος και σε απόσταση μία γραμμή από την οποία πετούσαν αντικείμενα που έπρεπε να πέσουν εντός των ορίων του κύκλου, αλλιώς έχαναν.

Κυνδαλισμός: Ο κάθε παίχτης έριχνε ένα παλούκι με σκοπό να το μπήξει στο έδαφος και να σταθεί όρθιο, αλλά ταυτόχρονα και να χτυπήσει το παλούκι του άλλου και να του το πάρει.

Κρικηλασία: Παιχνίδι που χρησιμοποιούσαν στεφάνι, κρίκο, τροχό, τσέρκι.

Διελκυστίνδα: Ομαδικό παιχνίδι για το οποίο απαραίτητο ήταν ένα χοντρό σχοινί.

Ακινητίνδα: Στην ακινητίνδα, οι παίχτες μόλις δοθεί το σύνθημα πρέπει να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση βρίσκονται. Εκείνος που θα κουνηθεί βγαίνει από το παιχνίδι

Ασκωλιασμός: Παιχνίδι ισορροπίας, σήμερα το βρίσκουμε ως ασκί και με παραλλαγές, στον τρόπο παιξίματος, σαν : κουτσαλωνάκι, προζύμι, κουτσοκαλόγερος, άντζης, κουτσό-κουτσό.

Αμπαριζα: Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ορίζει ένα δέντρο ή μια κολόναγια μάνα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να προστατεύει η κάθε ομάδα την μάνα της.

Πέταυρον: Η τραμπάλα με διάφορες ονομασίες σήμερα: τράμπα, ξυλογαϊδάρα, νταντζαλαβίτσα

Σχοινοφιλίνδα: Το μαντηλάκι παίζεται το ίδιο και σήμερα αλλάζει ονομασία,όπως μαντιλάκι, λουρί, λουριδίτσα, πετρούλα, χτυπητό, βαρετό, βαλμάς

Αρτιάζειν αστραγάλους ή αρτιασμός: Έκρυβε ο ένας τους αστράγαλούς του στο χέρι του και ο άλλος προσπαθούσε να μαντέψει αν ο αριθμός των αστράγαλων ήταν μονός ή ζυγός.

Βιβλιογραφία: 4/blog-post.html 4/blog-post.html %84%CE%B1- %CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE% B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE% B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1/ %84%CE%B1- %CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE% B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE% B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1/