Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχ. Έτος. : ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχ. Έτος. : ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχ. Έτος. :2017-2018 ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΑΞΗ Α1 Επιμέλεια: Νικολέτα Δημάκη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Kάλλη Γώγου

2 Η αρχαία Ρώμη ήταν αρχικά ένας ιταλικός οικισμός που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και αναπτύχθηκε στην πόλη της Ρώμης και στη συνέχεια έδωσε το όνομά του στην αυτοκρατορία της οποίας αποτέλεσε την έδρα, καθώς και στον εκτεταμένο πολιτισμό που ανέπτυξε η αυτοκρατορία.

3 ιδρυση του Ρωμαϊκου Βασιλειου
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο (ή Ρώμο), δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Αινεία,  που ανατράφηκαν από μια λύκαινα. Η παράδοση θέλει την ίδρυση της Ρώμης να λαμβάνει χώρα στις 21 Απριλίου 753 π.χ. .Τα δίδυμα ίδρυσαν τότε τη δική τους πόλη. Ωστόσο ο Ρωμύλος θανάτωσε τον αδερφό του, Ρέμο, έπειτα από σφοδρή διαφωνία. Κατά μία εκδοχή για το ποιος θα κυβερνήσει τη νέα πόλη, κατά μία άλλη για το ποιος θα χαρίσει το όνομά του στην πόλη. Από τον Ρωμύλο τελικά πήρε το όνομά της η Ρώμη.

4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ Οι ελεύθεροι πολίτες χωρίζονταν στους πατρικίους, τους πελάτες και τους πληβείους.

5 Οι πατρίκιοι, γνωστοί και ως τέλειοι πολίτες, ήταν απόγονοι κάποιου από τους 100 Πατριάρχες που ίδρυσαν τη Ρώμη, δηλαδή ευγενείς ευπατρίδες. Ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη, ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες και κατείχαν όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά και θρησκευτικά αξιώματα. Οι πατρίκιοι θεωρούνταν εκ γενετής αριστοκράτες, ιδιότητα που αποκτούσαν και οι απόγονοί τους.  Οι πελάτες ήταν παλιοί κάτοικοι της Ρώμης με λίγα δικαιώματα και υπήκοοι των πατρικίων που δέχονταν την προστασία τους και οι οποίοι με το πέρας των χρόνων συγχωνεύτηκαν με τους πατρικίους, αποτελώντας ουσιαστικά την ίδια τάξη. Οι πληβείοι αποτελούσαν ένα μεγάλο όγκο του πληθυσμού, απ’ όπου και προήλθε η ονομασία τους (πλήθος). Ήταν νεότεροι κάτοικοι της Ρώμης και αρχικά δεν είχαν κανένα δικαίωμα, μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή κυρίως μέσω του συμβουλίου των πληβείων και των δέκα δημάρχων οι οποίοι και τους προστάτευαν. Τα επαγγέλματα που έκαναν ήταν χειρωνακτικά ή πνευματικά, δηλαδή ήταν γιατροί, παιδαγωγοί, νομικοί σύμβουλοι, μουσικοί, ηθοποιοί, βιοτέχνες και έμποροι, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που ασχολούνταν με την καλλιέργεια των κτημάτων, κυρίως στις μικρές επαρχιακές πόλεις.

6 (RES PUBLICA). Η περίοδος της Βασιλείας τελείωσε το 509 π.Χ.
Το νέο πολίτευμα ονομάστηκε δημοκρατία (RES PUBLICA).

7 Res publica Οι κοινωνικοί αγώνες των πληβείων για απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων είχαν σαν αποτέλεσμα : μια νέα εξουσία,των δημάρχων την δωδεκάδελτο άρση της απαγόρευσης γάμου πατρικίων και πληβείων πολιτική ισότητα δικαίωμα εκλογής στο αξίωμα του “ύπατου” και αργότερα του “μεγίστου αρχιερέως”

8 Πολιτικη οργανωση Εκκλησία Σύγκλητος Άρχοντες Η πολιτική οργάνωση την περίοδο της δημοκρατίας οργανώθηκε με βάση την εξουσία άρα έχουμε :

9 ΑΡΧΟΝΤΕΣ Αιρετοί άρχοντες με ετήσια θητεία
Υπήρχαν πολλοί άρχοντες αλλά οι πιο σπουδαίοι ήταν οι δυο ύπατοι που ήταν : Αιρετοί άρχοντες με ετήσια θητεία Συγκέντρωναν όλες τις εξουσίες που είχε ο βασιλιάς Είχαν μεγαλόπρεπη εμφάνιση και ακολουθούνταν από 12 ραβδούχους Τέλος όταν η πολιτεία βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση η εξουσία παραχωρούνταν στον δικτάτορα.

10 Την κατάταξη της εξουσίας ανάλογα με την περιουσία τους
Μεγάλο αξίωμα ήταν και αυτό των τιμητών που εκλέγονταν για 18 μήνες και είχαν ως έργο: Την κατάταξη της εξουσίας ανάλογα με την περιουσία τους Την επίβλεψη των ηθών Την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού Τη σύνταξη του καταλόγου με αυτούς που μπορούσαν να συμμετέχουν στην σύγκλητο.

11 Οι αποφάσεις της είχαν ισχύ νομού
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ: Αποτελούνταν από 300 ισόβια μέλη που είχαν διατελέσει ανώτατοι δικαστές Είχε δικαιοδοσίες σε θέματα οικονομικά, θρησκευτικά και εξωτερικής πολιτικής Οι αποφάσεις της είχαν ισχύ νομού

12 Η αναπαρασταση τησ συγκλητου

13 ΦΡΑΤΡΙΚΗ ΛΟΧΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗ Εκκλησίες:

14 Δεν ήταν μόνο η ρωμαϊκή κοινωνία που μας έκανε εντύπωση αλλά και η διατροφή στην καθημερινή τους ζωή. Οι Ρωμαίοι είχαν ένα εξαιρετικό τρόπο στο να διαχωρίζουν την τροφή τους.

15 Οι Ρωμαίοι ήταν κυρίως χορτοφάγοι και η δίαιτά τους ήταν λιτή
Οι  Ρωμαίοι ήταν κυρίως χορτοφάγοι και η δίαιτά τους ήταν λιτή. Το μόνο κρέας που έτρωγαν ήταν το χοιρινό ή το λαρδί (=χοιρινό λίπος).Το σιτάρι αποτέλεσε τη βασική τροφή και η προμήθειά του αποτελούσε θέμα μεγάλης απασχόλησης των αρμοδίων. Το ψωμί μέχρι το 171 π.Χ. το παρασκεύαζαν κυρίως γυναίκες. Πολλά είδη λαχανικών και φρούτων χρησιμοποιούνταν στη διατροφή των Ρωμαίων, η ελιά άρχισε να χρησιμοποιείται στη δημοκρατική εποχή. Το μέλι είχε τη θέση της ζάχαρης και το έφερναν από την Αττική και την Ισπανία. Τέλος το ψάρι, τα πουλερικά και το κυνήγι αποτελούσαν πολυτέλειες και εμφανίστηκαν στο τέλος της δημοκρατικής περιόδου.

16 “Ένα τυπικό γεύμα της παλιάς εποχής”
 αποτελούμενο από σπαράγγια αβγά Σταφύλια αχλάδια μήλα Κάποιες φορές το παστό χοιρινό το λαρδί το φρέσκο κρέας (ιδίως έπειτα από θυσίες) Και τα λαχανικά. Στο τέλος της δημοκρατικής εποχής οι πλούσιοι έτρωγαν φασιανούς και πέρδικες. Οι Ρωμαίοι έτρεφαν σαλιγκάρια για τα συμπόσιά τους. Από τα ψάρια ιδιαίτερα εκτιμούσαν το μπαρμπούνι, όταν μάλιστα ήταν μεγάλο και τα θαλάσσια χέλια που τα διατηρούσαν ζωντανά σε αλμυρό νερό.

17

18 Πρωινό: ψωμί βουτηγμένο σε κρασί ή με μέλι ή τυρί ή ελιές
Πρωινό: ψωμί βουτηγμένο σε κρασί ή με μέλι ή τυρί ή ελιές Κύριο φαγητό: το έτρωγαν γύρω στις τρεις το απόγευμα. ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο, μερικά κύρια πιάτα και φρούτο ή γλύκισμα. Το φαγητό ακολουθείτο μερικές φορές από μια οινοποσία όπου τηρούσαν ελληνικούς κανόνες.

19

20 To κρασι Το κρασί-την πρώτη τουλάχιστον εποχή- πινόταν ανακατεμένο με νερό. Το νέο κρασί έπρεπε είτε να πίνεται αμέσως είτε να αποθηκεύεται σε μεγάλα πήλινα κιούπια. Τα εκλεκτά κρασιά εισάγονταν από την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Αργότερα άρχισαν να παράγονται καλά κρασιά στην Ιταλία (Καμπανία και Λάτιο). Αυτά τα κρασιά, αφού η ζύμωσή τους συμπληρωνόταν στα κιούπια, διατηρούνταν σε αμφορείς σφραγισμένους με πίσσα ή άλλο υλικό και με επιγραφές που έδειχναν το έτος της σοδειάς.

21 πηγεσ post.html 87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%A1%CF%8E%CE%BC %CE%B7#%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3% CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B %CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF %86%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD- %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE %BD- %CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE %BD/

22 Τελοσ


Κατέβασμα ppt "ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Σχ. Έτος. : ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google