Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Β΄4 Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών: Χριστίνα Σαργιώτη Δημήτρης Σαργιώτη Τόλης Κωνσταντίνος

2 Murano Το Μουράνο που βρίσκεται στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας και ποιο συγκεκριμένα στη βόρεια Ιταλία. Είναι κατά μία έννοια ένα νησί. Ακριβέστερα όμως πρόκειται για μία σειρά νησίδων που χωρίζονται από στενά κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Το Μουράνο είναι πολύ γνωστό για την υαλουργία του και ιδιαίτερα για τις λάμπες και τα κομψοτεχνήματα. Υπήρξε κάποτε ανεξάρτητη κοινότητα, αλλά τώρα αποτελεί ένα διαμέρισμα της Βενετίας.

3 Ιστορία του Murano Το Μουράνο κατοικήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους. Στην αρχή το νησί ευδοκίμησε ως ψαροχώρι και από την παραγωγή αλατιού. Από τον 11ο αιώνα άρχισε να παρακμάζει. Επίσης, κατά τον 15ο αιώνα το Μουράνο αναδείχθηκε σε δημοφιλές θέρετρο για τους Βενετούς και αναγέρθηκαν αρχοντικά. Μέχρι τον 19ο αιώνα οι νησίδες ήταν γνωστές για τους λαχανόκηπούς τους που αντικαταστάθηκαν στη συνέχεια από οικοδομημένες εκτάσεις.

4 Η φήμη του Μουράνο ως κέντρου υαλουργίας έχει τις ρίζες της το 1291, όταν όλοι οι υαλουργοί της Βενετίας διατάχθηκαν να μετεγκαταστήσουν τα εργαστήριά τους στο Μουράνο για λόγους ασφαλείας από πυρκαϊά. Τον επόμενο αιώνα άρχισαν εξαγωγές και το Μουράνο έγινε διάσημο, αρχικώς για τις γυάλινες χάντρες και τους καθρέφτες του. Οι Βενετσιάνοι φύλαγαν το μυστικό του καθρέφτη τιμωρώντας τους παραβάτες με θάνατο.    Η κατασκευή του καθρέφτη δε φαίνεται να είναι τόσο δύσκολη δουλειά κι’ όμως παλαιότερα μονάχα σε ένα μέρος του κόσμου έφτιαχναν καθρέφτες – στη Βενετία. Οι Βενετσιάνοι φύλαγαν καλά το μυστικό τους. Δια νόμου καταδίκαζαν σε θάνατο όποιον τολμούσε ν’ αποκαλύψει το μυστικό τους σε ξένο. Η κυβέρνηση είχε διατάξει να μη γίνονται εργοστάσια για καθρέφτες πουθενά αλλού, παρά μόνο στο νησί Μουράνο, που το είχαν απομονώσει και δεν επέτρεπαν σε κανένα ξένο να το επισκεφθεί. Μια εποχή υπήρχαν σαράντα μεγάλα εργοστάσια στο νησί Μουράνο, που απασχολούσαν αρκετές χιλιάδες εργάτες. Η Γαλλία έπαιρνε από τη Βενετία διακόσιες κάσσες καθρέφτες το χρόνο.

5 Το γυαλί Aventurine επινοήθηκε στο Μουράνο, το οποίο για ένα διάστημα ήταν ο κυριότερος παραγωγός γυαλιού σε όλη την Ευρώπη. Αργότερα, το νησί έγινε γνωστό για τους πολυελαίους του. Παρότι παρουσίασε μία παρακμή από τον 18ο αιώνα, η υαλουργία αποτελεί ακόμα και σήμερα την κυριότερη βιομηχανία του Μουράνο.

6 Οι υαλουργοί του Μουράνο έγιναν γρήγορα από τους πλουσιότερους και τους πλέον εξέχοντες κατοίκους του. Από το 1400 περίπου τους επιτρεπόταν η τιμή να φέρουν ξίφη, απολάμβαναν ασυλία έναντι διώξεων από το Ενετικό κράτος και πάντρευαν τις κόρες τους με μέλη των πλουσιότερων οικογενειών της Βενετίας. Παρότι επωφελούνταν από κάποια προνόμια, οι υαλουργοί του Μουράνο απαγορευόταν να φύγουν από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διακινδύνευσαν να μεταναστεύσουν και ίδρυσαν βιοτεχνίες σε κοντινές πόλεις, αλλά και μακρύτερα, μέχρι την Ολλανδία και την Αγγλία.

7 Τέχνη του Μουράνο Το Μουράνο είναι παγκοσμίως διάσημο για την υαλουργική παράδοση με τα κρύσταλλά του. Η φήμη του Μουράνο ως κέντρου υαλουργίας ξεκίνησε από το Τον επόμενο αιώνα άρχισαν εξαγωγές και το Μουράνο έγινε διάσημο, αρχικά για τις γυάλινες χάντρες και τους καθρέφτες του. Οι υαλουργοί του Μουράνο κατείχαν για αιώνες το μονοπώλιο στην παραγωγή γυαλιού και κρυστάλλων αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας τεχνικές όπως: την παραγωγή κρυστάλλου, γυαλιού με νήματα χρυσού και πολύχρωμων γυαλιών.

8 Οι υαλουργοί του Μουράνο
Τεχνίτες του Murano

9

10 Σήμερα οι τεχνίτες του Μουράνο χρησιμοποιούν αυτές τις παλιές μαζί με νέες τεχνικές για την παραγωγή πλήθους αντικειμένων, από γυάλινα έργα σύγχρονης τέχνης και γυάλινα κοσμήματα, μέχρι κρυστάλλινους πολυελαίους. Το Μουσείο Γυαλιού του Μουράνο  (Museo del Vetro) εκθέτει την ιστορία της υαλουργίας και δείγματα γυαλιού που χρονολογούνται από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Το παλαιότερο υαλουργείο του Μουράνο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα είναι αυτό της Pauly & C. – Compagnia Venezia Murano, που ιδρύθηκε το 1866.

11 Κρατική προστασία της υαλουργίας του Μουράνο
Κρατική προστασία της υαλουργίας του  Μουράνο Ως τμήμα μιας ευρύτερης προστασίας και ενισχύσεως παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, η Περιφέρεια του Βένετο προστατεύει και προάγει την ονομασία προελεύσεως καλλιτεχνικών υαλουργημάτων που δημιουργήθηκαν πάνω στο Μουράνο, καθώς η υαλουργία αποτελεί τμήμα της ενετικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

12 BURANO Το όνομά του Burano σημαίνει «Το πολύχρωμο νησί της Ιταλίας».
Ο ταξιδιώτης αντικρίζει μια πολύχρωμη πόλη με περίπου φιλόξενους κατοίκους, έναν τόπο όπου το χρώμα κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Βρίσκεται και αυτό στη Βενετική Λιμνοθάλασσα, στη βόρεια Ιταλία. Η πόλη απαρτίζεται μόνο από σπίτια και καταστήματα, έχοντας πολύ λίγους χώρους πρασίνου, δίνοντας έμφαση σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου! Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι καθόλου προσωπική υπόθεση καθώς ακολουθείται μια ολόκληρη διαδικασία όταν κάποιος αποφασίσει να βάψει το σπίτι του. Οι Αρχές προτείνουν το συγκεκριμένο χρώμα που αντιστοιχεί στην περιοχή.

13 Εικόνες του BURANO

14 « Ταραντέλα Πίτσικα » Tarantella

15 Τι είναι η «Ταραντέλα Πίτσικα» ;
Η «Ταραντέλα Πίτσικα» είναι ο πιο χαρακτηριστικός τελετουργικός χορός και χορός της έκστασης της κάτω Ιταλίας. Ο παραδοσιακός χορός της κάτω Ιταλίας, η ταραντέλα, συνδέεται μα την αρχαία ελληνική αποικία του Τάραντα και στον πυρήνα των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο. Είναι ένα φαινόμενο που ονομαζόταν ταραντισμός. Ο ταραντισμός ήταν μια μορφή κρίσης μανίας που θεωρούσαν ότι οφειλόταν στο τσίμπημα μιας αράχνης για αυτό και ονομάζεται και ταραντέλα πίτσικα από το πιτσικάρε - τσιμπάω.  Η Λικόσα ταραντούλα θεωρούσαν ότι τσιμπούσε κάποιον χωρικό μέσα στα χωράφια. Και για να θεραπευτεί κάποιος που τον είχε τσιμπήσει γινόταν ένας μουσικός εξορκισμός.

16 Ειδικοί οργανοπαίχτες πήγαιναν στο σπίτι του άρρωστου και άρχιζαν να παίζουν 12 διαφορετικά μοτίβα. Στην αντίστοιχη μελωδία που θεωρούσαν ότι αντιστοιχεί στο μέγεθος και στο χρώμα της αράχνης που τον τσίμπησε ο άρρωστος άρχιζε να χτυπιέται και ξεκινούσε έναν ξέφρενο μιμητικό χορό που μιμούνταν τις κινήσεις της αράχνης.  Αυτό μπορούσε να κρατήσει και 3 ολόκληρες μέρες χωρίς διακοπή. Αυτός έπεφτε στο πάτωμα κουρασμένος και εξουθενωμένος αλλά θεραπευμένος. Το φαινόμενο του ταραντισμού παρουσίασε πολύ μεγάλη έξαρση στο χορό της κάτω Ιταλίας και κυρίως με επίκεντρο τα ελληνόφωνα χωριά. Αρκετές κινήσεις θυμίζουν εικόνες από αρχαία αγγεία σε χορό και οι γυναίκες κυρίως είναι αυτές που παίρνουν το ταμπορέλλο το ντέφι, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα το έπαιζαν οι βακχίδες οι ακόλουθες του Διόνυσου.

17 Στα ελληνόφωνα χώρια συμπτώματα του ταραντισμού αναφέρονται μέχρι και την δεκαετία του 60.
Στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνο στη γιορτή του αγίου Παύλου συγκεντρώνονταν στην Στερνατία οι γεροντότεροι Ταραντάτοι (από τα Τάραντα), όλοι αυτοί που χόρεψαν παλαιά και κάνουν ένα λαϊκό προσκύνημα στην περιοχή της ελληνόφωνης περιοχής. Οι χορευτές και χορεύτριες παίζουν παρά πολύ με τα χρώματα κάθε πανί διαφορετικού χρώματος που κρατάνε αναφέρεται σε αράχνη διαφορετικού χρώματος.

18 Η δική μας Ταραντέλα Από τις πρόβες με τη κ. Κεχαγιά

19 Μέχρι τη τελική παρουσίαση στον αποκριάτικο χορό του σχολείου μας.
TARANTELLA

20

21 Ονομάζεται η πρωτεύουσα των τρούλων.
Alberobello Ονομάζεται η πρωτεύουσα των τρούλων.

22 Που βρίσκεται? Το Alberobello είναι μια πόλη στην περιοχή του Μπάρι της Ιταλίας γνωστή και σαν η «πρωτεύουσα των τρούλων» εξαιτίας των παραμυθένιων τρούλων του 15ου αιώνα που υπάρχουν στα περισσότερα κτήρια της πόλης.

23 Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου καλυμμένου από αμυγδαλιές και ελιές και  το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχτηκε από την Unesco σαν ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Αποτελείται από 100 περίπου "τρούλλους", μερικοί από αυτούς είναι 5 αιώνες παλιοί. Η προέλευση από αυτές κατασκευές είναι άγνωστη. Μερικές θεωρίες χρονολογούν την προέλευση τους 5000 χρόνια πίσω, δηλαδή στη νεολιθική εποχή, όπου κατασκευάζονταν μάλλον για να καλύπτουν τάφους.

24

25

26 Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι είναι ένα συναρπαστικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της περιοχής της Απουλίας, με σχήμα κωνικό και κατασκευασμένοι χωρίς κονίαμα. Περισσότερα από 1500 κτήρια της πόλης έχουν αυτούς τους κωνικούς τρούλους και η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

27 H ιστορία του ΑLBEROBELLO
Η ιστορία των τρούλων ξεκινά το 15ο αιώνα όταν το Βασίλειο της Νάπολης επέβαλε φορολογία σε κάθε νέο αστικό κέντρο που κατασκευαζόταν. Έτσι οι φτωχοί αγρότες της περιοχής δημιούργησαν κτήρια που να ήταν εύκολα κατεδαφίσιμα, ώστε να θεωρούνται πρόχειρες κατοικίες και όχι μόνιμο αστικό κέντρο.

28 Με πολύ τέχνη δημιούργησαν τις κωνικές στέγες απλά στοιβάζοντας πέτρες σε κυκλικούς δακτυλίους που τελικά σχημάτιζαν κώνο. Η δομή βέβαια αποδείχτηκε πολύ σταθερή και καθιερώθηκε στην αρχιτεκτονική της περιοχής.

29 Oι τρούλοι — trulli — το όνομα των οποίων μπορεί να προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη turris ή από τον ελληνικό θόλο, είναι έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικό τετράπλευρο σχήμα και κωνική στέγη, χτισμένα με χρήση ημικατειργασμένων ογκωδών ασβεστολίθων συλλεγμένων από τις γύρω περιοχές. Αποτελούν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έκφραση. Δημιουργήθηκαν προερχόμενοι από την παράδοση των αρχαίων τεχνολογιών που χρονολογούνται στους προϊστορικούς χρόνους, αλλά εξακολούθησαν να χρησιμοποιούνται χωρίς διακοπή σε αυτό το τμήμα της Ιταλίας και από την άλλη πλευρά, παραμένουν άγνωστες οι περιστάσεις που οδήγησαν στην εξαιρετική γεωγραφική εξάπλωση της τεχνολογίας, σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, το 17ο και το 18ο αιώνα. 

30

31 Πως πήρε την ονομασία του;
Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι κατά το μεσαίωνα, όποιος κατείχε κάποιο οίκημα ( με σκεπή ) έπρεπε να πληρώνει φόρο στο βασιλιά. Οι Απουλιανοί κατασκεύασαν τον "τρούλο" από τον οποίο μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα η κωνική σκεπή, όταν έρχονταν οι φοροεισπράκτορες και να ξανακατασκευαστεί όταν έφευγαν. Έτσι δεν μπορούσε να θεωρηθεί οίκημα για το οποίο θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο. Πως πήρε την ονομασία του; Από εκεί ίσως φαίνεται ότι προέρχεται και η ονομασία του, η οποία βέβαια δεν σημαίνει “ωραίο δένδρο, αλλά δένδρο του πολέμου ”, από τα λατινικά “Silva arbor belli” , λόγω του ότι οι κάτοικοι ήταν διαρκώς σε ένα "πόλεμο" με την εξουσία. Αυτό σταμάτησε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν κάποιες αρχές στη Μαρτίνα-Φράνκα, τη γειτονική κωμόπολη.

32 Σήμερα βέβαια οι σκεπές είναι στοκαρισμένες
Σήμερα βέβαια οι σκεπές είναι στοκαρισμένες. Το εσωτερικό ενός τυπικού τρούλου αποτελείται από 2-3 μικρότερα δωμάτια και τα χειροποίητα έπιπλα  αντιπροσωπεύουν την τέχνη των κατασκευαστών χωρικών. Πολλοί από τους τρούλους σήμερα είναι εγκαταλελειμμένοι, αλλά επίσης πολλοί έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταστήματα. Υπάρχουν ακόμη και τρούλοι που ενοικιάζονται σε τουρίστες για διαμονή.

33 Οι δύο πιo σημαντικές συνοικίες του Alberobello
Ο μοναδικός αστικός οικισμός σχηματισμένος αποκλειστικά και μόνο από τα trulli είναι η πόλη Alberobello, με τις δυο συνοικίες της, Rione Aia Piccola (Συνοικία του Μικρού Αλωνιού) και Rione Monti (Η Συνοικία των Βουνών).

34 Η συνοικία Monti, χτισμένη σε μια σχετικά απότομη πλαγιά, καλύπτει έκταση 150 στρεμμάτων και περιλαμβάνει 1030 trulli. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη και σαφώς διακριτό συγκρότημα των trulli στην πόλη: ανοίγει σαν βενταλιά στον λόφο και από την υπόλοιπη πόλη χωρίζεται από τον περίπατο Martellotta. Όλοι οι κατηφορικοί δρόμοι καταλήγουν στο ίδιο σημείο για να διευκολύνουν την εκροή του νερού. 

35 Rione Aia Piccola Rione Monti

36 Η συνοικία Aia Piccola, η οποία περιλαμβάνει 590 κτίσματα, είναι δεύτερο και λιγότερο ομογενές συγκρότημα των trulli. Τα σπίτια της καταλήγουν σε ένα κοινό αλώνι, όπου στο παρελθόν, από το τέλος της φεουδαρχικής περιόδου, οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να αλωνίζουν το σιτάρι δημοσίως.

37 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ %CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82- %CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82- %CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1/ %CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1- %CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CF%89%CE%BD/ %CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CE%B1%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE %BB%CE%BF-uso7 Εικόνες google


Κατέβασμα ppt "Μurano Burano Tarantella Alberobello Ονόματα μαθητών:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google