Παλινδρόμηση (απλή γραμμική παλινδρόμηση) Σκοπός: Πρόβλεψη των τιμών μιας μεταβλητής (εξαρτημένης) χρησιμοποιώντας μιαν άλλη μεταβλητή (ανεξάρτητη). Εξήγηση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Άνθρωπος είναι ένα ον το οποίο φτιάχνει πολιτισμό και έχει βαθύ στοχασμό, συναισθήματα και σεβασμό στη ζωή των άλλων. Ορισμός.
Advertisements

ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΦΡΥΔΙΩΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ F.D.T. ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΖ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Η’ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ.
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Mπανανής Νικόλαος Στρούβαλη Παρασκευή.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΤΩΝ Μεσογειακό κλίμα επικρατεί σε πέντε παραθαλάσσιες περιοχές της γης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, Μεσόγειος,
ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Αγγέλα Καλκούνη1 Ξύλινα Δάπεδα Διαδικασία Κατασκευής Ξύλινων Καρφωτών Δαπέδων.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΓΡΑΒΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΣΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑΝΘΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.
…στη Χώρα των Αισθήσεων…
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Συστήματα θέρμανσης - Κατανομή της θερμότητας
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Παλινδρόμηση – Συσχέτιση
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ επεξεργασία θέματος 2015
Μελέτη της Κίνησης μιας Φυσαλίδας σε Γυάλινο Σωλήνα
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
ΔΥΝΑΜΕΙΣ αν.
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
Κεκλιμένο Επίπεδο Και Τριβή
Εργασία στο μάθημα των Μαθηματικών (Kεφάλαιο 3ο)
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Εργαστηριακή Άσκηση 13 Γ′ Γυμνασίου
Διαφορές μάζας - βάρους
Προσδιορισμός σημείου
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΜΥΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
Άσκηση 4 (7η Άσκηση εργαστηριακού οδηγού) Β Γυμνασίου
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΣΟΥΣ ΙΣΣΑΜ
Συμβολή κυμάτων.
Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ
Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ Α.Μ:Δ201603
Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Μήκος κύκλου & μήκος τόξου
Άσκηση 1 ΜDH (IU / g ήπατος) ΙCDH (IU/ g ήπατος)
Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ - ΜΕΘ
ΑΜΠΕΛΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Εαρινό εξάμηνο
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Οι Συναρτήσεις y=αx2 και y=αx2+βx+γ με α≠0 στο Γυμνάσιο
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
أثر بعض استراتيجيات حل المشكلات الرياضية وتكوينها
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΕ17.02
مديرة المدرسة أ. خالدة المير رئيسة القسم أ. منيرة العدواني
العنوان الحركة على خط مستقيم
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Μέτρηση εμβαδού Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παλινδρόμηση (απλή γραμμική παλινδρόμηση) Σκοπός: Πρόβλεψη των τιμών μιας μεταβλητής (εξαρτημένης) χρησιμοποιώντας μιαν άλλη μεταβλητή (ανεξάρτητη). Εξήγηση της μεταβλητότητας μιας μεταβλητής, από μιαν άλλη μεταβλητή. μοντέλο (μια συνάρτηση)

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση Μια ευθεία γραμμή Η λέξη “απλή” αναφέρεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούμε μια μόνο ανεξάρτητη μεταβλητή Χ.

Περιπτώσεις β>0β<0β=0

Η σημασία των παραμέτρων της εξίσωσης α είναι το σημείο τομής (με τον άξονα Y). Συνήθως δεν μας ενδιαφέρει πολύ. β είναι η κλίση (η εφαπτομένη της γωνίας που δημιουργεί η ευθεία με τον άξονα X) – λέγεται και ρυθμός μεταβολής του Υ όταν μεταβάλλεται το Χ Αν η κλίση είναι 0, τότε η X δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην εκτίμηση της Υ. Το μοντέλο δεν είναι σημαντικό.

Τι προσπαθούμε να προβλέψουμε με μια εξίσωση σαν αυτήν? Μια τιμή της Y, όταν η X πάρει μια τιμή x 0 ? Είναι αυτό αξιόπιστο? Π.χ.: προβλέπουμε το βάρος ενός ατόμου, όταν μας δοθει το ύψος του. Ακόμη και αν ο τύπος που θα μας δοθεί είναι πολύ καλός, δεν έχει νόημα να πούμε π.χ. “έχεις ύψος 1.63cm τότε θα είσαι ακριβώς 60,3 Kg” !!

Τι σημαίνει λοιπόν τελικά «πρόβλεψη»? X 0 =1.63cm 60.3Kg ύψος βάρος Το μέσο βάρος του πληθυσμού με ύψος 1.63cm Το μέσο βάρος του πληθυσμού με ύψος 1.90cm X 0 =1.90cm 95 Kg

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση - Δεδομένα X (ανεξάρτητη)Y (εξαρτημένη) X1X1 Y1Y1 X2X2 Y2Y2 …… XnXn YnYn Ένα δείγμα μεγέθους n

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση - Εκτίμηση XiXi YiYi Εκτιμάμε τα α και β (με a και b αντίστοιχα) Εκτιμητές ελαχίστων τετραγώνων

Ερώτηση: Είναι το μοντέλο σημαντικό? Χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι η κλίση της ευθείας β, δεν μπορεί να είναι μηδέν! Αλλιώς, αν η κλίση είναι 0, τότε το μοντέλο της απλής γραμμικής παλινδρόμησης δεν είναι καθόλου χρήσιμο Υπάρχει πάλι το «μαγικό» p-value Αν p<0,05 τότε η κλίση δεν είναι μηδέν, άρα το μοντέλο είναι σημαντικό

Σημαντική Παρατήρηση (α): Αν βρούμε το συντελεστή συσχέτισης r και την κλίση της παλινδρόμησης b ισχύει το εξής: 1.Αν το r>0 τότε και το b>0 2.Αν το r<0 τότε και το b<0 3.Αν το r=0 τότε και το b=0

Σημαντική Παρατήρηση (β): Το p-value για την κλίση της παλινδρόμησης b και για το συντελεστή συσχέτισης r, είναι τα ΙΔΙΑ! Αυτό σημαίνει επιπλέον, πως αν αποδείξουμε ότι το b είναι σημαντικό (δηλ. p<0,05), τότε ταυτόχρονα έχουμε αποδείξει ότι και το r είναι σημαντικό και αντίστροφα.

Παράδειγμα Για να ελεγχθεί αν κάποιες δοσολογίες λιπάσματος επιδρούν στην παραγωγή ντομάτας, εττοιμάστηκαν 12 πειραματικά τεμάχια και δόθηκαν διάφορες δοσολογίες. Μετρήθηκε η παραγωγή ντομάτας με τα ακόλουθα αποτελέσματα Λίπασμα Παραγωγή

Αποτελέσματα – 1.Διάγραμμα Διάχυσης

Αποτελέσματα - 2. Εξίσωση και Σημαντικότητα ΈΞΟΔΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ Στατιστικά παλινδρόμησης Πολλαπλό R0,462 R Τετράγωνο0,213 Προσαρμοσμένο R Τετράγωνο0,135 Τυπικό σφάλμα4,256 Μέγεθος δείγματος12 ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ βαθμοί ελευθ.SSMSF Σημαντικ ότητα F Παλινδρόμηση149,106 2,7110,131 Υπόλοιπο10181,14418,114 Σύνολο11230,25 Συντελεστ ές Τυπικό σφάλμαtτιμή-P Κατώτερ ο 95% Υψηλότε ρο 95% Κατώτερ ο 95,0% Υψηλότε ρο 95,0% Τεταγμένη επί την αρχή20,6663,3246,2180,00013,26028,07113,26028,071 Λίπασμα0,3940,2391,6460,131-0,1390,926-0,1390,926 a b p-value

Συμπεράσματα To μοντέλο παλινδρόμησης είναι Υ = 20, ,394. Χ Το μοντέλο όμως δεν είναι σημαντικό, γιατί p=0,131 > 0,05 συνεπώς η κλίση της ευθείας μπορεί να είναι 0 αν μετρήσουμε όλο τον πληθυσμό.

Συντελεστής προσδιορισμού Είναι το ποσοστό της συνολικής μεταβλητότητας της Υ που εξηγείται από την παλινδρόμησης στην μεταβλητή Χ Όσο πλησιάζει στην τιμή 1 (100%), τόσο πιο σημαντικό είναι το μοντέλο. Αν πλησιάζει το 0, το μοντέλο δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεταβλητότητα της Υ.

Συντελεστής προσδιορισμού Στην απλή γραμμική παλινδρόμηση, το r 2 είναι το τετράγωνο του συντελεστή συσχέτισης του Pearson (r), ή αντίθετα το r είναι η τετραγωνική ρίζα του r 2 Προσοχή: όταν δίνεται το r 2 και πρέπει να βρούμε το r, πρέπει να προσέχουμε το πρόσημο του συντελεστή συσχέτισης (είναι το ίδιο με το πρόσημο της κλίσης β)