Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Αριθμοδείκτες Βιωσιμότητας Εισηγητής: Γιανναράκης Γρηγόρης

2 Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Η σχέση αυτή δείχνει το ποσοστό του συνόλου των ενεργητικών στοιχείων μιας επιχειρήσεως, που έχει χρηματοδοτηθεί από τους φορείς της. Ίδια κεφάλαια Δείκτης Ιδίων κεφ. Προς Συν. Κεφ. = 100 Χ Συνολικά κεφάλαια (σύνολο ενεργ. ή παθητικού) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

3 Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Η διαφορά αυτού του αριθμοδείκτη από το 100 δείχνει το ποσοστό των ξένων κεφαλαίων, που προσφέρθηκαν από τους πιστωτές για τη χρηματοδότηση του ενεργητικού. Δείχνει το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων που έχει χρηματοδοτηθεί από τους βραχυπρόθεσμους μακροπρόθεσμους πιστωτές της επιχειρήσεως. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

4 Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων μιας επιχειρήσεως, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της, τόσο μικρότερη πίεση ασκείται σ' αυτή για την εξόφληση των υποχρεώσεών της και την πληρωμή τόκων. Ένας υψηλός αριθμοδείκτης δεν αποτελεί απαραίτητα την καλύτερη ένδειξη χρηματοδότησης. Πολύ χαμηλός αριθμοδείκτης αποτελεί ένδειξη μιας επικίνδυνης καταστάσεως, τυχόν μείωση των πωλήσεων, συνοδευόμενη από μεγάλες ζημιές, μπορεί να μειώσει τα ίδια κεφάλαια της σε επικίνδυνο σημείο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

5 Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ο υπερδανεισμός αντανακλά, μια επισφαλή κατάσταση για την επιχείρηση και τους πιστωτές της. Ενδέχεται οι πιστωτές της επιχειρήσεως να θελήσουν να εκμεταλλευθούν τη δύσκολη θέση της και να τη θέσουν σε κατάσταση πτωχεύσεως, ή να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση της, γεγονός το οποίο οδηγεί σε απώλεια της ανεξαρτησίας της. Κατά τη σύγκριση του αριθμοδείκτη για μια σειρά ετών, οι διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων του αυτού κλάδου, ενδέχεται να οφείλονται είτε στην αξία των παγίων και στο ύψος των διενεργουμένων αποσβέσεων, είτε στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική κάθε μιας επιχειρήσεως. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

6 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

7 Αριθμοδείκτης ιδίων κεφαλαίων προς πάγια
Ίδια κεφάλαια Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων προς πάγια = Καθαρά Πάγια Ερευνάται ο τρόπος χρηματοδότησης των παγίων επενδύσεων Έτσι όταν τα ίδια κεφάλαια μιας επιχειρήσεως είναι μεγαλύτερα των επενδύσεων της σε πάγια, τότε ένα μέρος των κεφαλαίων κινήσεως προέρχεται από τους μετόχους της. μικρότερα των επενδύσεων σε πάγια, τότε για τη χρηματοδότηση των παγίων στοιχείων της έχουν χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα ίδια, και ξένα κεφάλαια. Τα καθαρά πάγια μιας επιχείρησης, όπως περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της. Στο στοιχείο αυτό περιλαμβάνονται τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία (ακίνητα, εξοπλισµός κλπ) και τυχόν έξοδα ιδρύσεως μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων. Καθαρά πάγια όχι προσωρινές επενδύσεις και άυλα στοιχεία ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

8 Αριθμοδείκτης ιδίων κεφαλαίων προς πάγια
Αν ο δείκτης είναι 1,33 – τα ίδια κεφάλαια καλύπτουν πλήρως τις επενδύσεις σε πάγια και ένα μέρος αυτών χρησιμοποιείται ως κεφάλαιο κινήσεως Αν ο δείκτης είναι 0,66 - σημαίνει ότι το 66% της αξίας των παγίων καλύπτεται από τα ίδια κεφάλαια της επιχειρήσεως, ενώ το υπόλοιπο μαζί με όλα τα κεφάλαια κινήσεως προέρχεται από τους πιστωτές της. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

9 Αριθμοδείκτης ιδίων κεφαλαίων προς πάγια
Η μεταβολή του αριθμοδείκτη αυτού διαχρονικά μπορεί να οφείλεται: α) Στην αγορά νέων παγίων περιουσιακών στοιχείων, β) Στην πώληση παγίων στοιχείων, γ) Στη διενέργεια αποσβέσεων. δ) Στην παρακράτηση κερδών με τη μορφή αποθεματικών, ε) Στην εμφάνιση έκτακτων ζημιών, στ) Στη διανομή μερισμάτων και ζ) Στην αύξηση κεφαλαίων με έκδοση νέων τίτλων. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

10 κεφάλαια Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων προς πάγια = ------------------
  κεφάλαια Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων προς πάγια = Καθαρά Πάγια = =1,20 τα ίδια κεφάλαια καλύπτουν πλήρως τις επενδύσεις σε πάγια και ένα μέρος αυτών χρησιμοποιείται ως κεφάλαιο κινήσεως ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

11 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
Χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπερδανεισμός σε μια επιχείρηση Εκφράζει τη σχέση μεταξύ των ιδίων κεφαλαίων (μετοχικό κεφάλαιο +αποθεματικά) προς το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων (μακροπρόθεσμες+βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις). ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

12 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
Δείχνει την ασφάλεια που παρέχει η επιχείρηση στους δανειστές της. Αν είναι μεγαλύτερος της μονάδας, δείχνει ότι οι φορείς της επιχειρήσεως συμμετέχουν σ' αυτή με περισσότερα κεφάλαια από ό,τι οι πιστωτές της. Όσο μεγαλύτερη είναι η σχέση τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχεται στους πιστωτές ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

13 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
Ένας αριθμοδείκτης π.χ δείχνει ότι μια μονάδα υποχρεώσεων της επιχειρήσεως καλύπτεται από δύο μονάδες ιδίων κεφαλαίων. Αντίθετα, ένας αριθμοδείκτης 0,5 δείχνει ότι μια μονάδα υποχρεώσεων καλύπτεται από 0,5 της μονάδος ιδίων κεφαλαίων υπάρχει πολύ περιορισμένη εξασφάλιση των πιστωτών της επιχειρήσεως. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

14 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δκτης ίδια προς Ξένα = 234 / 258 = 0,9 Αντίθετα, ένας αριθμοδείκτης 0,9 δείχνει ότι μια μονάδα υποχρεώσεων καλύπτεται από 0,9 της μονάδος ιδίων κεφαλαίων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

15 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης Ίδια προς Ξένα =1000/1000=1 Ο μέσος δείκτης του κλάδου είναι 2 που σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν θα είναι πολύ πρόθυμοι να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην επιχείρηση ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

16 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΔΙΞ=3280/( )=0,89 (19Χ7) ΔΙΞ=2018/( )= 0,67 (19Χ6) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

17 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
Ο αριθμοδεικτης ιδίων προς ξένα κεφάλαια, για την Κλωστήρια, ήταν 0,89 για το 19X7 και 0,67 για το 19X6, κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παρέχει ένδειξη υπερδανεισμού και παροχής μικρής ασφάλειας στους πιστωτές, μια μονάδα ξένων κεφαλαίων καλύφθηκε μόνο με 0,89 και 0,67 μονάδες ιδίων κεφαλαίων το 19X7 και 19X6 αντίστοιχα. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

18 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
Πρόκειται για δείκτη οικονομικού κινδύνου και συγκρίνει τα δανειακά με την ίδια κεφάλαια Η οικονομική σύνεση θέτει ορισμένα πρότυπα γι’ αυτή τη σχέση. Σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων υψηλού ή μέσου μεγέθους μπορεί να εφαρμόζεται μια ιδανική σχέση προς ξένα κεφάλαια 50:50 χωρίς αυτό να αποτελεί σταθερό πρότυπο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

19 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

20 Δείκτης ίδια προς ξένα κεφάλαια
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

21 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Δείκτης κάλυψης τόκων = κέρδη προ τόκων και φόρων σύνολο χρεωστικών τόκων 2.470 / 338 = 7,3 φορές Δείχνει πόσες φορές αυτοί οι τόκοι καλύπτονται από τα καθαρά κέρδη της. Ο δείκτης σημαίνει ότι οι τόκοι με τους οποίους με τους οποίους επιβαρύνθηκε η επιχείρηση για τα ξένα μακροπρόθεσμα κυρίως κεφάλαια καλύπτονται κατά 7,3 από τα κέρδη της. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

22 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Ο δείκτης υπολογίζεται από τη σχέση: Κέρδη προ τόκων και φόρων Δκτης κάλυψης τόκων = Χρηματοοικονομικά έξοδα Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμοδείκτης τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα της επιχειρήσεως να πληρώνει τους τόκους της και τόσο μικρότερος ο κίνδυνος αθετήσεως στην εξόφληση των υποχρεώσεων της ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

23 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων =(113/16)=7 φορές Η επιχείρηση για κάθε ευρώ χρηματοοικονομικών εξόδων έχει 7 ευρώ στη διάθεσή της ή μπορεί να καλύψει τα χρηματο-οικονομικά της έξοδα 7 φορές. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

24 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Ο δείκτης εκφράζει την ικανότητα αποπληρωμής των εξόδων τόκων , μισθωμάτων που συνεπάγεται η ύπαρξη ξένων κεφαλαίων. Δείχνει τη δανειακή κατάσταση της επιχείρησης σε σχέση με την κερδοφορία της, Aν η δανειακή επιβάρυνση της επιχείρησης είναι μεγάλη αλλά είναι μεγάλος και ο δείκτης, τότε τα ξένα κεφάλαια αποδίδουν πολύ περισσότερο από ότι κοστίζουν. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

25 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων ΔΚΤ(00)=( )/944=1562φ ή ΔΚΤ(00)=( )/944=1440φ Σκοπός των προσαρμογών είναι να υπολογιστούν τα κέρδη που προκύπτουν από την κατεξοχήν λειτουργία της επιχείρησης και όχι από περιφερειακές δραστηριότητες ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

26 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Καθαρά κέρδη θεωρούνται τα ετήσια κέρδη τα οποία προκύπτουν από τα αποτελέσματα της χρήσης μετά την αφαίρεση των εξόδων εξαίρεση τα έκτακτα έξοδα και έσοδα τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις κάθε αυτού λειτουργικές δραστηριότητες και τα οποία δε συμβαίνουν συχνά. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

27 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Για μεγαλύτερη πληροφοριακή αξία ο δείκτης πρέπει να συγκρίνεται με τον αντίστοιχο μέσο δείκτη του κλάδου και να εξετάζεται διαχρονικά για να μπορεί να εντοπισθεί η τάση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

28 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων ΔΚΤ(99)=( )/ =3,34φ ή ΔΚΤ(99)=( )/ =1,4φ Σκοπός των προσαρμογών είναι να υπολογιστούν τα κέρδη που προκύπτουν από την κατεξοχήν λειτουργία της επιχείρησης και όχι από περιφερειακές δραστηριότητες ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

29 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων Ο δείκτης υπολογίζεται επίσης από τη σχέση: Καθαρά Κέρδη+Χρημ. Δαπάνες+φόροι Δκτης κάλυψης τόκων = Χρηματοοικονομικές Δαπάνες  Ο φόρος εισοδήματος προστίθεται στον αριθμητή γιατί δεν επηρεάζει την ικανότητα της επιχείρησης να πληρώνει τους τόκους Υπολογίζονται οι φόροι μετά την αφαίρεση των τόκων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

30 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΔΚΤ=( )/2695=1,2φ (19Χ7) ΔΚΤ=( )/2596=1,1φ (19Χ6) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

31 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Δείκτης κάλυψης τόκων ΔΚΤ=( )/2695=1,2φ (19Χ7) Η κάλυψη θεωρείται ασθενής Στις βιομηχανικές εταιρίες ο δείκτης θεωρείται ικανοποιητικός όταν έχει τιμή 3 φορές Για τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλή σταθερότητα στις πωλήσεις και συνεχή κερδοφορία επί σειρά ετών ο δείκτης είναι ικανοποιητικός και στο επίπεδο του 2 φορές ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

32 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
 Εταιρία ΒΒΒ Ευρώ  Ανταγωνίστρια Εταιρία Ίδια Κεφάλαια 1500 2000 Παθητικό 5700 3000 Μακροπρόθεσμες Υποχρ. Βραχυπρόθεσμες Υποχρ. 1000 Κέρδη μετά φόρων 700 Αξία Πωλήσεων 4000 Χρηματοοικονομικές Δαπάνες (Τόκοι κλπ) 570 200 Οικόπεδα Φόροι 300 Φορολογικός Συντελεστής 30% Κέρδη προ φόρων 900 Με βάση τα παραπάνω λογιστικά στοιχεία: να υπολογίσετε τον Δείκτη Κάλυψης Τόκων για την Εταιρία ΑΑΑ και για τον βασικό ανταγωνιστή της. να εξάγετε συμπεράσματα από τη σύγκριση ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

33 Χρηματοοικονομικές Δαπάνες (Τόκοι κλπ) 500
 Εταιρία ΒΒΒ Ευρώ Ίδια Κεφάλαια 1500 Παθητικό 5700 Μακροπρόθεσμες Υποχρ. 2000 Κέρδη μετά φόρων 700 Χρηματοοικονομικές Δαπάνες (Τόκοι κλπ) 500 Οικόπεδα 200 Φορολογικός Συντελεστής 30% ???  70*100=70*XX=1000 Δείκτης Κάλυψης Τόκων ΒΒΒ = 500+( ) 500 =3𝜑 Δείκτης Κάλυψης Τόκων Αντ/στή= ( ) =5,5𝜑


Κατέβασμα ppt "Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google