Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Εδώ φαίνεται θεωρητικά η διαδικασία… Πρέπει κανείς να δοκιμάσει στην πράξη

3 Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό…
αποτέλεσμα στην κατά-σκευή μιας Ε.Η.Ε. και για να έχουμε μια ασ-φαλή, οικονομική και γρήγορη κατασκευή, εκτός από την τήρηση των κανονισμών, πρέπει να ακολουθήσουμε και μια σωστή σειρά κανό-νων σε κάθε φάση της κατασκευής.

4 Κατά την πρώτη φάση της κατασκευής μιας ΕΗΕ
Γίνεται η τοποθέτηση των σωλήνων προστασίας των αγωγών, των κουτιών διακλάδωσης – διέλευσης και των κουτιών των δια-κοπτών και των πριζών. Αυτή η φάση αναφέρεται σαν σωλήνωση της εγκατάστασης.

5

6

7 Στη 2η φάση, γίνεται η τοποθέτηση των αγωγών μέσα στους σωλήνες και όλες οι α-παραίτητες συνδέσεις στα κουτιά διακλάδωσης – διέλευσης και στους διακόπτες και ρευματο-δότες. Αυτή η φάση αναφέρε-ται σαν συρμάτωση της εγκατάστασης.

8 Κατά την συρμάτωση μιας ΕΗΕ
Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι χρωματισμοί του μονωτικού περιβλήματος των αγωγών, ανάλογα με την χρήση τους σαν αγω-γοί φάσης, ουδετέρου και γείωσης. Στη συνέχεια περιγράφο-νται τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται στις 2 φάσεις, σωλήνωσης και συρμάτωσης.

9 Σωλήνωση (1) το άνοιγμα των αυλα-κιών (λούκια) στους τοί-χους πρέπει να αρχίζει 4 μέρες τουλάχιστον μετά από το κτίσιμο των τοί-χων. Αυτό γιατί πρέπει ο τοί-χος να αποκτήσει την αντοχή του, ώστε να μην καταστραφεί από την διάνοιξη αυλακιών.

10 Το πλάτος του κάθε αυλακιού πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των σωλήνων που θα τοποθετηθούν σε αυτό. Το βάθος τους πρέπει να είναι ανάλογο με την διάμετρο των σωλήνων. Η διάνοιξη γίνεται με ειδικές φρέζες που κόβουν τα τούβ- λα. Όσο για τις «τρύπες» των κουτιών των διακοπτών – ρευματοδοτών γίνονται με ειδικά τρυπάνια κόφτες κατάλληλης διαμέτρου.

11 (2) Κατά το πέρασμα των αγωγών
από υποστυλώ-ματα και δοκούς πρέπει να από-φεύγεται το σκά-ψιμο του σκυρο-δέματος. Για την κάλυψη των αγωγών, όταν αυτή απαιτείται, το σκάψιμο πρέπει να γίνεται σε συνεννό- ηση με τον πολιτικό μηχανικό. Σκαψίματα σε υποστυλώματα και δοκούς έχουν γίνει αιτίες για σοβαρές ζημιές και καταστροφές σε περιπτώσεις σεισμών.

12 (3) H διάνοιξη αυλακιών σε οροφές
Πρέπει να γίνεται παράλληλα με τον κύριο οπλισμό. Έτσι δεν προκύπτει στατικό πρόβλημα. Πρέπει να αποφεύγουμε το σκάψιμο δρομικού τοίχου πάχους 10 cm στο ίδιο ύψος και από τις 2 πλευρές του. Για να μην προκληθεί σοβαρή μείωση της αντοχής του.

13 (4) Η τοποθέτηση κουτιών διακλάδωσης ή διέλευσης…
πρέπει να γίνεται μετά τη δημιουργία των οδη-γών του χοντρού σοβά (επίχρισμα) και πριν καλυφθεί ο τοίχος από τον υπόλοιπο σοβά. Αυτό για να μπορέσει ο ηλεκτρολόγος να τοπο-θετήσει τα κουτιά στο ίδιο επίπεδο με την επι-φάνεια του σοβά. Αν τα κουτιά τοποθετη-θούν χωρίς οδηγούς θα βρεθούν σε διαφορετικό βάθος από το κανονικό. Έτσι άλλα θα βρίσκο-νται σε μεγάλο βάθος και άλλα θα προεξέχουν από το τελικό επίχρισμα.

14 (5) Οι διαδρομές των χωνευτών σωληνώσεων…
πρέπει να διακρίνονται και μετά την κάλυψη τους από το σοβά. Έτσι πρέπει να τοποθετούνται κουτιά σε κατάλληλα διαστήματα ή όταν έχουμε αλλαγή πορείας. Οι σωλήνες πρέπει να τοποθε-τούνται σε οριζόντια ή κατακό-ρυφη διάταξη.

15 (6) Πρέπει να παίρνονται μέτρα για την εύκολη…
τοποθέτηση των αγωγών με-σα στους σωλήνες. Τέτοια είναι: Ο μικρός αριθμός διαδοχικών καμπυλών (μέχρι, χωρίς ενδι-άμεσο κουτί). Η τοποθέτηση κουτιών διέ-λευσης σε κατάλληλες θέσεις και αποστάσεις. Να αποφεύγονται οι πολύ κλειστές καμπύλες και η παραμόρφωση της διαμέτρου του σωλήνα, ώστε να είναι εύκολο το πέρα-σμα του οδηγού (α-τσαλίνας) για την το-ποθέτηση των αγωγών

16 (7) Δεν πρέπει να τοποθετούνται σωλήνες σε…
επιφάνειες τοίχων που πρόκειται να καλυφθούν από εντοιχισμένες ντουλάπες.

17 (8) Απαγορεύεται η τοποθέτηση σωλήνων μεγάλου μήκους μέσα στο χώρο του λουτρού…

18 (9) Απαγορεύεται το πέρασμα γραμμών από χώρους που θερμαίνονται (π. χ
(9) Απαγορεύεται το πέρασμα γραμμών από χώρους που θερμαίνονται (π.χ. καπνοδόχοι)

19 (10) Οι οριζόντιες σωληνώσεις πρέπει να απέχουν 50 με 60 cm από την οροφή, το ίδιο και τα κουτιά

20 (11) Η τοποθέτηση κουτιών διακλάδωσης στην οροφή πρέπει να αποφεύγεται…

21 (12) Οι θέσεις των κουτιών πρέπει να είναι προσιτές, ώστε να είναι εύκολη η επέμβαση σε κάθε βλάβη.

22 (13) Η τοποθέτηση των κουτιών των διακοπτών και
πριζών γίνεται κατά την καλωδίωση και σε κατάλληλο βάθος. Ώστε μετά την αποπεράτωση των σοβάδων να μην εξέχουν τα στόμια τους. Το ύψος από το δάπεδο είναι 50 έως 160 cm.

23 (14) Κατά την τοποθέτηση κουτιών πρέπει να…
αποφεύγουμε τις θέσεις των θερμαντικών σωμάτων ώστε να μην καλυφθούν μελλοντικά από τα θερμα-ντικά σώματα και να μην έρχονται σε επαφή με τα καλώδια των φορητών συ-σκευών. Άρα πριν την εγκατάσταση πρέπει να γνωρίζουμε τις θέσεις των θερμαντικών σωμάτων.

24 Συρμάτωση (1) Η εγκατάσταση αγωγών μέσα σε χωνευτές σωληνώ-σεις προυποθέτει την οριστική εγκατάσταση των σωλή-νων προστασίας.

25 (2) Οι αγωγοί πρέπει, κατά την εγκατάσταση τους,
να σύρονται μέσα στους σωλήνες με την βοήθεια ατσαλίνας, χωρίς επεμβά-σεις στους σωλήνες. Αν κατά την συρμάτωση αποδειχθεί ότι κάποιο τμήμα της σωλήνωσης εμποδίζει το πέρασμα των αγωγών, επιβάλλεται η τροποποίηση μέρους της σωλήνωσης.

26 (3) Τοπικά ανοίγματα των σωλήνων για την…
διευκόλυνση των συρματώσεων είναι επικίνδυνα γιατί μειώνουν την αντοχή και την ασφάλεια των σωληνώσεων και δεν εξασφαλίζουν τη μελλοντική αντικατάσταση των αγωγών.

27 (4) Οι αγωγοί πρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα

28 (5) Ο αριθμός των αγωγών μέσα σε κάθε σωλήνα…
Πρέπει να είναι ανάλογος με την διατομή των αγωγών και τη διάμετρο των σωλήνων (άρθρο 169 των κανονισμών)

29 (6) Κατά την διέλευση των αγωγών από τους σωλήνες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πίνακες με τη μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση.

30 (7) Όταν μέσα σε σωλήνα τοποθετούνται πολλοί αγωγοί
πρέπει να ασφαλίζονται από την ίδια ομάδα ασ-φαλειών. Σαν ομάδα ασφαλειών στα 3φασικά κυκλώματα δεχόμαστε τις ασφάλειες των 3 φάσεων που τρο-φοδοτούν το κύκλωμα. Στο μονοφασικό κύκλω-μα ομάδα θεωρείται μόνο η ασφάλεια που τροφο-δοτεί το μονοφασικό κύκλωμα

31 (8) Απαγορεύεται η τοποθέτηση μέσα στον ίδιο…
σωλήνα αγωγών που τροφοδοτούν διαφορετικά κυκλώματα καθώς και αγωγών που τροφοδοτούνται από διαφορετικές τάσεις. Οι χρωματισμοί των αγωγών πρέπει να είναι σύμφωνοι με τους ισχύοντες κανονισμούς.

32 (9) Οι ενώσεις των αγωγών πρέπει να γίνονται πάντα σε κουτιά

33 (10) Οι συνδέσεις πρέπει να γίνονται κατά τρόπο…
που να αποκλείονται μελλοντικοί σπινθηρισμοί, που θα οδηγούσαν σε διακοπές λειτουργίας ή υπερθερμάνσεις. Προηγείται η συστροφή και μετά η τοποθέτηση του ειδικού προστατευτικού (καπς). Φυσικά το κουτί πρέπει να έχει τον απαραίτητο χώρο.

34 (11) Απαγορεύεται η διακλάδωση αγωγών μέσα σε σωλήνες ή γωνίες
(11) Απαγορεύεται η διακλάδωση αγωγών μέσα σε σωλήνες ή γωνίες. Κατά τη διακλάδωση η διατομή πρέπει να παραμένει σταθερή.

35 (12) Μείωση της διατομής επιτρέπεται…
Σύμφωνα με το άρθρο 59 των κανονισμών Ε.Η.Ε., μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις: (1) Όταν αμέσως μετά την μείωση ακολουθεί κατάλληλη ασφάλεια. (2) όταν η ασφάλεια που βρίσκεται στην αρχή της γραμμής προστατεύει και την μικρότερη διατομή της διακλάδωσης. (3) όταν η γραμμή μικρής διατο-μής έχει μήκος μικρότερο από 1 m, αποκλείει τον κίνδυνο πυρκαγιάς Και είναι αρκετή για την ένταση του ρεύματος που προορίζεται

36


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google