ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Bιβλιο: ΕΙΔΙΚΕΣ -ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ Διακομιχάλης Μ.,Μανδηλας Α.,Κελεντζης Σ., 1.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ξενοδοχειακή Λογιστική Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Advertisements

ΜΕΡΟΣ 1 Οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και η εναλλακτική μακρο-οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική ΜΕΡΟΣ 2 Η ελληνική οικονομία κατά το
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Α 1 PROJECT.
Παπαϊωάννου Ελευθέριος Διοικητής Γ.Ν.ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» Καθηγητής Σχολών ΥΕΘΑ & Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΥΔ ΕΠΑΕ)
10. Αισθητήρια όργανα - Αισθήσεις Βιολογία Α’ Λυκείου.
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ναυτιλιακή Λογιστική – Ο Λογαριασμός Πλοιάρχου Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ.
Αιματολογία ΙΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα (β΄μέρος) Αναστάσιος Κριεμπάρδης Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ Δωρεά οργάνων είναι η εκδήλωση της επιθυμίας του ατόμου τα όργανά του, μετά το τέλος της ζωής του να δώσουν ζωή σε κάποιον πάσχοντα συνάνθρωπό.
1 Οδηγίες και Υποδείγματα Aναμνηστικών Πινακίδων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης για τα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ : Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες.
3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΕΕΕΚ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΒΑΛΣ Ένας Αριστοκρατικός Χορός. Τι Είναι το Βάλς? Πόσα Είδη Υπάρχουν? Θεωρείται, χορός της ισορροπίας λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές στροφές και αποτελεί.
Mobility and Transport Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας Ημερίδα Γραφείου ΕΚ στην Κύπρο & ΤΕΠΑΚ Στοχεύοντας στην.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ Δημήτριος Γ. Λιόβας.
2. Διαφωτισμός - Immanuel Kant Πρωτοτυπία και Αυθεντικότητα στην Τέχνη.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΕΠΟΥΝ
Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΙΣΚΟΥ Σημειώσεις για το μάθημα: Μορφές Κινδύνου
Διδάσκων Καθηγητής: Γεώργιος Κουρτέσας
8th THESSALONIKI TAX FORUM
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εφαρμογές – Γεωργική Πολιτική και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αθλητικός Τουρισμός Ουρανία Βρόντου, PhD.
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Ασφάλεια στο διαδίκτυο ε’2
στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΠΜΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Πάρις Τσάρτας Καθηγητής Χαροκοπείου.
Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος.
(ALPHA BANK – EUROBANK – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 2017
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
κατά τη διάρκεια υλοποίησης
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 4
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.
Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων
Ηλεκτρονική Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων μέσω της Υπηρεσίας TAXISnet
Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Το φως ήταν και είναι μια βασική αιτία ύπαρξης της ζωής στον πλανήτη μας. Τα φυτά, με τη φωτοσύνθεση, μετατρέπουν την ενέργεια που παρέχει.
Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤμΗμα ΔιοΙκησηΣ &ΔιαχεΙρισηΣ Εργων
Κεφάλαιο 1 Μια ιστορική γεωγραφία του τουρισμού
23o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Α. Π. Θ
Μια θεωρηση τησ συναισθηματικησ ανατπτυξησ
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Google: teiwest Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σώζοντας το νερό για ένα καλύτερο μέλλον!
IMPLIED WARRANTIES ΠΜΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 2017 – 2018
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στο τμήμα αυτό του μαθήματος προτείνεται και εφαρμόζεται ένα τριεπίπεδο πλαίσιο ανάλυσης και κριτικής θεώρησης Αναλυτικών Προγραμμάτων.
ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Monoi, το υγρό χρυσάφι της Tahiti
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και e service
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Ρευστά, Πίεση, Άνωση Το φαινόμενο της Πλεύσης-Βύθισης και οι παράγοντες που το επηρεάζουν ΕΦΕΙΑ 8ο μάθημα.
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
THOMAS, Απειροστικός Λογισμός, ΠΕΚ 2018,
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ :Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ , ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ.
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
BWD reporting for 2010 season: EU yearly report (Item 4d)
Ποιητής και πεζογράφος
(ALPHA BANK – EUROBANK – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
Κίμων Χατζημπίρος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Bιβλιο: ΕΙΔΙΚΕΣ -ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ Διακομιχάλης Μ.,Μανδηλας Α.,Κελεντζης Σ., 1

Ξενοδοχειακή Λογιστική Η Λογιστική πραγματεύεται τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και καταγραφή των οικονομικών- λογιστικών γεγονότων, καθώς και την ανάλυση και ερμηνεία τους, με σκοπό τη λήψη κατάλληλων επιχειρηματικών αποφάσεων. Η Ξενοδοχειακή Λογιστική εξειδικεύεται στη χρηματοοικονομική παρακολούθηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κάθε μορφής, η οποία μαζί με την κοστολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων εντάσσονται στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Τουριστικής Οικονομικής. Το λογιστήριο κάθε επιχείρησης, επομένως και της ξενοδοχειακής, επιτελεί μια σημαντική αποστολή αφού είναι ο απαραίτητος συνδετικός πληροφοριακός κρίκος μεταξύ των τμημάτων της επιχείρησης. Λαμβάνει πλήθος πληροφοριών από όλα τα τμήματα της επιχείρησης, τις οποίες καταγράφει και στη συνέχεια επεξεργάζεται, για να είναι σε θέση αφού τις «αποκωδικοποιήσει» να τις αναμεταδώσει επεξεργασμένες, ώστε να αποτελέσουν αξιόπιστη βάση για τη λήψη ενδεδειγμένων αποφάσεων από τα υπόλοιπα τμήματα και από την γενική διεύθυνση. Μιχάλης Διακομιχάλης, 20132

Ξενοδοχειακή Λογιστική Στο ρόλο της λογιστικής εντάσσεται η ενημέρωση για τις οικονομικές και στατιστικές αξίες που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, όπως η κίνηση του ταμείου, των πελατών, των αναλώσιμων υλικών, οι μεταβολές των παγίων, η αποτίμηση των υποχρεώσεων, ο προσδιορισμός του οικονομικού αποτελέσματος ανά κλάδο εκμετάλλευσης και συνολικά κ.λπ. Οι ειδικές απαιτήσεις της ξενοδοχειακής επιχείρησης λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κατάλληλο σχεδιασμό ενός λογιστικού σχεδίου χωρίς την αλλοίωση της δομής του Ε.Γ.Λ.Σ. και χωρίς απόκλιση από το πλαίσιο και τις αρχές της γενικής λογιστικής. Το λογιστήριο του ξενοδοχείου θα σχεδιάσει την ανάπτυξη των λογαριασμών που θα εφαρμόσει, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησης. Μιχάλης Διακομιχάλης, 20133

Ξενοδοχειακή Λογιστική Ο προϊστάμενος του λογιστηρίου θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο μερισμού των εξόδων και εσόδων ώστε να διασφαλίζεται όσο πιο αντικειμενικά γίνεται η συμβολή κάθε κλάδου εκμετάλλευσης στα κέρδη ή στις ζημίες του ξενοδοχείου. Το πρόβλημα του μερισμού των εσόδων και εξόδων γίνεται πιο πολύπλοκο με την διακίνηση διάφορων αγαθών από ένα κλάδο σε άλλον μέσα στην ίδια την επιχείρηση. Η διασφάλιση της αποφυγής διαφυγόντων εσόδων μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση καταχώριση των καταναλώσεων των πελατών στους λογαριασμούς τους και ταυτόχρονη ενημέρωση των τμημάτων υποδοχής και λογιστηρίου, μέσω ενός κατάλληλου λογισμικού για την τήρηση λογαριασμών πελατών. Μιχάλης Διακομιχάλης, 20134

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Ο λογαριασμός 10 Εδαφικές Εκτάσεις στον οποίο καταχωρίζονται τα κάθε είδους Γήπεδα –Οικόπεδα που έχει στην κατοχή της η επιχείρηση. Η αξία δεν υπόκειται σε απόσβεση, αλλά εφόσον προκύψει πραγματικός κίνδυνος οικονομικής απαξίωσης και υποτίμησης σχηματίζεται ανάλογη πρόβλεψη. Ο λογαριασμός 11 Κτίρια – Εγκαταστάσεις Κτιρίων – Τεχνικά Έργα στον οποίον καταχωρίζονται όλες οι οικοδομικές κατασκευές (κτίρια) οι κάθε είδους κτιριακές εγκαταστάσεις (μηχανολογικές- ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κλπ) και τα κάθε είδους τεχνικά έργα (περιφράξεις, λιμενικά έργα, δρόμοι, χώροι στάθμευσης κλπ). Ο λογαριασμός 12 Μηχανήματα – Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Λοιπές Μηχανολογικός Εξοπλισμός, στον οποίο καταχωρίζονται οι μηχανολογικές και τεχνικές εγκαταστάσεις, τα φορητά μηχανήματα, τα εργαλεία, τα μηχανολογικά όργανα και κάθε άλλου είδους μηχανολογικός εξοπλισμός. Ο λογαριασμός 13 Μεταφορικά Μέσα, στον οποίο καταχωρίζονται τα κάθε είδους οχήματα που έχει στην κατοχή της η ξενοδοχειακή επιχείρηση για τη μεταφορά του προσωπικού της, των πελατών και των πρώτων υλών και αγαθών, εντός και εκτός των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου. Ο λογαριασμός 14 Έπιπλα και Λοιπός Εξοπλισμός, στον οποίο καταχωρίζονται όλα τα έπιπλα, σκεύη, μηχανές γραφείων, Η/Υ και τα είδη ιματισμού που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ξενοδοχείου (σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, κουρτίνες κλπ.). Ο λογαριασμός 15 Ακινητοποιήσεις Υπό Εκτέλεση και Προκαταβολές Κτήσεως Παγίων Στοιχείων, στον οποίο καταχωρίζονται οι πληρωμές για την κατασκευή ή απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων. Ο λογαριασμός 16 Ασώματες Ακινητοποιήσεις και Έξοδα Πολυετούς Απόσβεσης, στον οποίο καταχωρίζονται τα Άυλα περιουσιακά στοιχεία π.χ. Υπεραξία, Δικαιώματα χρήσης ενσώματων παγίων. 5

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Παράδειγμα Η εταιρία ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ αγόρασε στις 3/1/20ΧΧ παραλιακό οικόπεδο για την επέκταση του ξενοδοχείου της, αξίας € και κατέβαλε μετρητά € ενώ για το υπόλοιπο ποσό εξέδωσε 15 γραμμάτια αξίας € το καθένα. Για συμβολαιογραφικά και φόρο πλήρωσε μετρητά €. Για την εκσκαφή και ισοπέδωση που ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα, χρησιμοποίησε Προσωπικό και Μεταφορικά Μέσα της επιχείρησης και το κόστος υπολογίσθηκε σε € (4.500 € εργατικά και € μεταφορικά). Ανέθεσε την περίφραξη του οικοπέδου στην εταιρία ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΕΠΕ και πήρε το Τιμ. # 5, με συνολικό κόστος % Φ.Π.Α., επί πιστώσει. Στις 29/12/20ΧΧ πουλήθηκε το παραπάνω οικόπεδο έναντι € με επιταγή ημέρας. Ο Συντελεστής απόσβεσης Κτιρίων είναι 10%, και Εξόδων Κτήσεως Ακινητοποιήσεων 20%. Οι λογιστικές εγγραφές μέχρι και τον προσδιορισμό των Έκτακτων Αποτελεσμάτων, η σύνταξη των Γενικών καθολικών των λογαριασμών Γήπεδα-Οικόπεδα, Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων, Κτίρια-Υποκείμενες σε απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων, και Αποτελέσματα από εκποίηση Ακινήτων, είναι οι παρακάτω: /1/20ΧΧ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Ζ 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 51. ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ Γραμμ. Πληρωτέα σε € (Αγορά οικοπέδου Ζ # Συμβολ. 654) Ημερομηνία

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Ημερομηνία ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο (Δαπάνη Συμβολαίου 654 & Φόρος για Αγορά οικοπέδου Ζ,) Ημερομηνία ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Ζ 78. ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΓΙΩΝ Ιδιοπαραγωγή και Βελτιώσεις Παγίων (Διαμόρφωση Οικοπέδου με ίδια μέσα) Ημερομηνία ΚΤΙΡΙΑ Υποκείμενες σε Απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων 54. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (20%) 50. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Παγίων Στοιχείων 7

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας /12/20ΧΧ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθέσεις Όψεως 10.ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Ζ /12/20ΧΧ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ Αποσβέσεις Κτιρίων 11.ΚΤΙΡΙΑ Αποσβεσμένα Κτίρια Αποσβεσμένες Διαμορφώσεις Γηπέδων ( Χ 10% = ετήσια απόσβεση) /12/20ΧΧ ΚΤΙΡΙΑ Αποσβεσμένα Κτίρια Αποσβεσμένες Διαμορφώσεις Γηπέδων 11. ΚΤΙΡΙΑ Υποκείμενες σε Απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων 8

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας /12/20ΧΧ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ Αποσβέσεις Ασώματων Ακινητοποιήσεων & Εξόδων Πολυετούς Απόσβεσης 16. ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Απόσβεσμένες Ασώματες Ακινητοποιήσεις & Έξοδα Πολυετούς Απόσβεσης (Ετήσια Απόσβεση Χ 20% = ) /12/20ΧΧ ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Αποσβεσμένες Ασώματες Ακινητοποιήσεις & Έξοδα Πολυετούς Απόσβεσης 16. ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων /12/20ΧΧ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Ζ 11. ΚΤΙΡΙΑ Υποκείμενες σε Απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων 16. ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων (Μεταφορά Λογαριασμών ) 9

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας /12/20ΧΧ ΕΚΤΑΚΤΑ & ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Έκτακτες Ζημίες Ζημίες από εκποίηση Ακινήτων 10 ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Ζ ( Ζημία από την πώληση του Οικοπέδου Ζ ) ΓΗΠΕΔΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ (Ζημία) ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ& ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων ΚΤΙΡΙΑ (11.03 Υποκείμενες σε Απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων) ΕΚΤΑΚΤΑ & ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ( Ζημίες από εκποίηση Ακινήτων)

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Παράδειγμα H Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. αγόρασε το οικόπεδο Κ για την κατασκευή ξενοδοχείου, αξίας € με επιταγή ημέρας. Για συμβολαιογραφικά και φόρο μεταβίβασης πλήρωσε μετρητά €. Ανέθεσε στην εταιρία Γενική Τεχνική την περίφραξη του οικοπέδου που κόστισε €, + 20% ΦΠΑ με πίστωση. Ανέθεσε στην ίδια εταιρία την ανέγερση Ξενοδοχείου και δίνει προκαταβολή € με επιταγή ημέρας. Με την ολοκλήρωση του έργου η Γενική Τεχνική εκδίδει Τιμολόγιο όπου αναφέρονται: Κόστος Κτιρίου €. Κτιριακές Εγκαταστάσεις €. Λοιπά Τεχνικά Έργα €. Για τα παραπάνω ποσά υπολογίζει + 20% ΦΠΑ. Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση αφού παρακράτησε τον Φόρο Αμοιβών Εργολάβων 2%, εξόφλησε τον λογαριασμό με επιταγή της ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ. Οι λογιστικές εγγραφές μέχρι β΄βάθμιο θα είναι: Ημερομηνία ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Γήπεδα - Οικόπεδα Οικόπεδα Κ 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθέσεις Όψεως (Αγορά οικοπέδου Κ # Συμβολ. 987) Ημερομηνία Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Ημερομηνία ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα Κτήσεως Ακινητοποιήσεων 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο (Δαπάνη Συμβολαίου 987 & Φόρος για Αγορά οικοπέδου Κ,) Ημερομηνία ΚΤΙΡΙΑ Υποκείμενες σε Απόσβεση Διαμορφώσεις Γηπέδων 54. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (20%) 50. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Παγίων Στοιχείων Γενική Τεχνική Ημερομηνία ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ & ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ Λοιποί Συνεργάτες-Κατασκευαστές 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθέσεις Όψεως ( Προκαταβολή στη Γενική Τεχνική) Ημερομηνία Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Ημερομηνία ΚΤΙΡΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Κτίρια Εγκαταστάσεις Κτιρίων Τεχνικά Έργα ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% 35.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ & ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ Λοιποί Συνεργάτες-Κατασκευαστές 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθ. Όψεως ALFA BANK 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ Φόρος Αμοιβών Εργολάβων (2%) (Λήψη Τιμολ. # … & Εξόφληση οφειλής) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Παράδειγμα Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΖΕΦΥΡΟΣ αγόρασε μετρητοίς ένα μεταχειρισμένο Φορτηγό αξίας € στο οποίο έβαλε καινούργια μηχανή αξίας € και λάστιχα αξίας € από τη μάντρα AUTOSALES. Πήρε το Τιμολόγιο # 26 στο οποίο αναφέρεται η επιβάρυνση με 20% Φ.Π.Α. για όλα τα παραπάνω είδη. Οι εγγραφή για τις παραπάνω συναλλαγές θα είναι: ημερομηνία ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ Αυτοκίνητα – Λεωφορεία 13.ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ Αυτοκίνητα – Λεωφορεία 62. ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ Επισκευές – Συντηρήσεις 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ – ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 38 ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο (Αγορά Αυτοκινήτου, αντικατάσταση μηχανής, ελαστικών μετρητοίς, από την AUTOSALES Τιμολ.#26) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Παράδειγμα Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΦΛΟΙΣΒΟΣ αγόρασε από την ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ 50 Τ.V. για να τις τοποθετήσει στα δωμάτια του Ξενοδοχείου, αξίας 600 € συν 20% Φ.Π.Α., και 50 ψυγεία αξίας 450 € το ένα, συν 20% Φ.Π.Α. Επίσης αγόρασε ένα επαγγελματικό Πλυντήριο-Στεγνωτήριο αξίας € συν 20% Φ.Π.Α. Πήρε για όλα τα προϊόντα που αγόρασε το Τιμολόγιο # 8, επί Πιστώσει, το οποίο εξόφλησε αργότερα με επιταγή της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Τράπεζας. Οι Λογιστικές εγγραφές μέχρι Β’βάθμιο έχουν ως εξής: ημερομηνία ΕΠΙΠΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Εξοπλισμός Δωματίων (50 Τηλεοράσεις) (50 Ψυγεία) ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μηχανήματα ( Πλυντήριο-Στεγνωτήριο) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% 50. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Εσωτερικού ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ (Αγορά & Παραλαβή Εξοπλισμού, Εταιρία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ Τιμολ.# 6) 15

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας ημερομηνία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Εσωτερικού 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθ. Όψεως ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα (Εξόφληση του Προμηθευτή ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ ) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 1 ης ομάδας Παράδειγμα Η ξενοδοχειακή επιχείρηση πραγματοποιεί στις 10/2/ΧΧ αγορά προγραμμάτων Η/Υ ποσού € πλέον ΦΠΑ 20% από το προμηθευτή της. Η εγγραφή στα βιβλία της εταιρείας θα είναι: /2/ΧΧ ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ Έξοδα αναδιοργάνωσης Λογισμικά προγράμματα Η/Υ 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ – ΤΕΛΗ Φόρος προστιθέμενης αξίας 50 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές εσωτερικού Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας Ο λογαριασμός 20 Εμπορεύματα, στον οποίο καταχωρίζονται τα Αρχικά αποθέματα, οι Αγορές που έγιναν κατά την διάρκεια της χρήσης και τα Τελικά αποθέματα των Υλικών Αγαθών που προορίζονται να πωληθούν στην ίδια κατάσταση που αγοράστηκαν. Ο λογαριασμός 24 Πρώτες και Βοηθητικές Ύλες, στον οποίο καταχωρίζονται τα υλικά αγαθά που προορίζονται για επεξεργασία και στη συνέχεια την παραγωγή προϊόντων προς κατανάλωση (τρόφιμα εστιατορίου, ποτά κάβας, κλπ). Στον ίδιο λογαριασμό καταχωρίζονται και τα Υλικά συσκευασίας των προϊόντων. Ο λογαριασμός 25 Αναλώσιμα Υλικά, στον οποίο καταχωρίζονται τα υλικά αγαθά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία του ξενοδοχείου. Ο λογαριασμός 26 Ανταλλακτικών Πάγιων Στοιχείων, στον οποίο καταχωρίζονται τα υλικά που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και ομαλή λειτουργία του πάγιου εξοπλισμού του ξενοδοχείου. Ο λογαριασμός 28 Είδη Συσκευασίας, στον οποίο καταχωρίζονται τα υλικά που είναι απαραίτητα για τη συσκευασία εμπορευμάτων και προϊόντων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φιάλες αναψυκτικών και ποτών, τα κιβώτια, κλπ. Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας Παράδειγμα Το ξενοδοχείο αγοράζει είδη δώρων και σουβενίρ αξίας 600 € πλέον ΦΠΑ 20% από την επιχείρηση «Παραδοσιακή Τέχνη Ο.Ε.» με πίστωση. Η εγγραφή στα βιβλία της εταιρείας θα είναι: 20 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ Αγορές χρήσεως Αγορές ειδών δώρων 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ – ΤΕΛΗ ΦΠΑ 50 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές εσωτερικού «Παραδοσιακή Τέχνη Ο.Ε.» Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας Παράδειγμα Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΚΑΛΥΨΩ Α.Ε. αγόρασε τα παρακάτω είδη από την Δωδεκανησιακή ΕΠΕ: Για την αγορά των εξής προϊόντων για το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ: Κρέατα αξίας 650 € + 10% Φ.Π.Α. Ψάρια αξίας 245 € + 10% Φ.Π.Α. Κοτόπουλα αξίας 720 € + 10% Φ.Π.Α. Φρούτα αξίας 96 € + 10% Φ.Π.Α. Ψωμί αξίας 18,50 € + 10% Φ.Π.Α. Ουίσκι -Μπύρες-κρασί αξίας € + 20% Φ.Π.Α. Σαπούνι Πλυντηρίου αξίας 360 € + 20% Φ.Π.Α. Χαρτί Υγείας αξίας 120 € + 20% Φ.Π.Α. Λευκαντικό - Μαλακτικό αξίας 87 € + 20% Φ.Π.Α. Για όλα τα παραπάνω Είδη παίρνει το Τιμολόγιο # 1234, επί Πιστώσει Μετά από 1 ημέρα Επιστρέφει στον Προμηθευτή 4 κιβώτια Μπύρες διότι είχε περάσει η ημερομηνία λήξεώς τους, Αξίας 16 €, καθώς και Κρέατα, λόγω λάθους στο είδος που παραγγέλθηκε, Αξίας 45 €. Για τα επιστρεφόμενα είδη πήρε το Πιστωτικό Τιμολόγιο # 56 Το Ξενοδοχείο Εξοφλεί τον Προμηθευτή μετά από 3 μέρες με μετρητά και για το λόγο αυτό λαμβάνει Έκπτωση 4% για το ποσό που οφείλει, με το Πιστωτικό Τιμολόγιο # 67. Oι εγγραφές για τις παραπάνω συναλλαγές είναι οι παρακάτω: Μιχάλης Διακομιχάλης,

ημερομηνία ΠΡΩΤΕΣ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ Τρόφιμα 1.729,50 Κρέατα650 Ψάρια245 Κοτόπουλα720 Φρούτα 96 Ψωμί 18,50 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ172, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 10% 24. ΠΡΩΤΕΣ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ Ποτά (Ουίσκι, Μπύρες, Κρασί) 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% 25. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Υλικά Καθαριότητας (Σαπούνι 360, Χαρτί Υγείας120, Λευκαντικό 87) 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ113, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% 50. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ4.778, Προμηθευτές Εσωτερικού Δωδεκανησιακή ΕΠΕ (Παραλαβή Προμηθειών, από Δωδεκανησιακή ΕΠΕ, όπως Τιμολόγιο # 1234) 21

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας ημερομηνία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Εσωτερικού Δωδεκανησιακή ΕΠΕ 68, ΠΡΩΤΕΣ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ Επιστροφές Α΄& Βοηθητικών Υλών Τρόφιμα (Κρέατα) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ 4, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 10% Ποτά (Μπύρες)16 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ 3, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% (Επιστροφή Α΄& Βοηθ. Υλών, στη Δωδεκανησιακή ΕΠΕ. Πιστ. Τιμολόγιο # 56) ημερομηνία Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας ημερομηνία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές Εσωτερικού Δωδεκανησιακή ΕΠΕ 191, ΠΡΩΤΕΣ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ 69, Τρόφιμα 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ 6, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 10% 24. ΠΡΩΤΕΣ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ 73, Ποτά 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ14, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% 25. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ22, Υλικά Καθαριότητας 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ 4, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 20% (Έκπτωση Α΄& Βοηθ. Υλών, από τη Δωδεκανησιακή ΕΠΕ. Πιστ. Τιμολόγιο # 67) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας ημερομηνία ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ 4.518, Προμηθευτές Εσωτερικού Δωδεκανησιακή ΕΠΕ 38. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ4.518, Ταμείο (Εξόφληση Προμηθευτή μετρητοίς. Τιμ.#1234, Π.Τ. # 56, Π.Τ. # 67) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 2 ης ομάδας Παράδειγμα Το ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ αγοράζει από την επιχείρηση Παλιούρης Κ. & ΥΙΟΙ ΟΕ μικρά χαρτοκιβώτια για τη μεταφορά του πρωινού που αποτελούν έξοδο για το ξενοδοχείο, αξίας €, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (που έστω ότι είναι 20%). Η εγγραφή στα βιβλία της εταιρείας θα είναι: 28 ΕΙΔΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Χαρτοκιβώτια ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ – ΤΕΛΗ Φόρος προστιθέμενης αξίας ΦΠΑ (20%) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Προμηθευτές εσωτερικού Παλιούρης Κ. & ΥΙΟΙ ΟΕ1.200 Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Ο λογαριασμός 30 Πελάτες στον οποίο καταχωρίζονται οι απαιτήσεις της επιχείρησης από τους πελάτες της λόγω της πώλησης σε αυτούς αγαθών και υπηρεσιών με πίστωση. Στους Πελάτες Εσωτερικού και Πελάτες Εξωτερικού καταχωρίζονται αντίστοιχα οι απαιτήσεις ανάλογα με την προέλευση των πελατών Στον Προκαταβολές Πελατών καταχωρίζονται οι απαιτήσεις που προεισπράττει το ξενοδοχείο για κράτηση δωματίων. Στον Πελάτες- Πρακτορεία καταχωρίζονται οι απαιτήσεις από τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν μεσάζοντες για την ενοικίαση δωματίων στο ξενοδοχείο με αντάλλαγμα μια προμήθεια, Στον Πελάτες άλλα ξενοδοχεία, καταχωρίζονται οι απαιτήσεις από άλλα ξενοδοχεία για την παροχή υπηρεσιών στέγασης και εστίασης σε πελάτες τους –προσωρινά- Στον Πελάτες Πιστωτικών Καρτών καταχωρίζονται οι απαιτήσεις έναντι των πελατών που εξοφλούν το λογαριασμό τους με πιστωτική κάρτα. Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Παράδειγμα (30 Πελάτες) Ο λογαριασμός του πελάτη Ευαγόρα για τη διανυκτέρευσή του είναι 120,00 €. Έστω ότι ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 10% και το Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%. Η εγγραφή που θα γίνει είναι η εξής: 30 ΠΕΛΑΤΕΣ120, Πελάτες εσωτερικού 73 ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ108, Έσοδα ξενοδοχείου 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΤΕΛΗ 11, ΦΠΑ (10%) 10, Φόρος Παρεπιδημούντων 0,5% 0,54 [Αποφορολόγηση: 120  1,10 = 109,09 (Περιέχει το Τέλος Παρεπιδημούντων) 109,10  1,005 = 108,56 (Καθαρά Έσοδα) 108,56 X 0,5% = 0,54 (Τέλος Παρεπιδημούντων) (108,56 + 0,54 =109,10) 109,10 Χ 10% = 10,91 (Φ.Π.Α.)] Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Παράδειγμα (Πελάτες – πρακτορεία) Το πρακτορείο Thomas Cook έστειλε στο ξενοδοχείο «Μαργαρώνα» 2 άτομα για διανυκτέρευση 10 ημερών. Το συνολικό ποσό του λογαριασμού κατά την αναχώρηση τους ήταν 990,00 €. Το ξενοδοχείο έστειλε το λογαριασμό στο πρακτορείο Thomas Cook το οποίο αργότερα εξόφλησε το ποσό με μετρητά. Στο συνολικό ποσό εμπεριέχεται ΦΠΑ (έστω 10%) και Τέλη Παρεπιδημούντων. 30 ΠΕΛΑΤΕΣ990, Πελάτες – πρακτορεία 73 ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ895, Έσοδα ξενοδοχείου 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ – ΤΕΛΗ94, ΦΠΑ (10%) Τέλος Παρεπιδημούντων (0,5%) 4,48 [Αποφορολόγηση: 990  1,10 = 900 (Περιέχει το Τέλος Παρεπιδημούντων) 900  1,005 = 895,52 (Καθαρά Έσοδα) 895,52 X 0,5% = 4,48 (Τέλος Παρεπιδημούντων) (895,52 + 4,48 = 900) 900 Χ 10% = 90 (Φ.Π.Α.)] Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Με την αναχώρηση του πελάτη υπογράφεται το παραστατικό πληρωμής και γίνεται η παρακάτω εγγραφή: 33 ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ990, Χρεώστες – πρακτορεία 30 ΠΕΛΑΤΕΣ990, Πελάτες – πρακτορεία Με την εξόφληση του λογαριασμού από το πρακτορείο θα γίνει η παρακάτω έγγραφη : 38 ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 990, Ταμείο 33 ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ 990, Χρεώστες – πρακτορεία Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Παράδειγμα (30.09 Πελάτες άλλα ξενοδοχεία Το Ξενοδοχείο BLUE SEA, στις 28/5/20ΧΧ, δέχεται τους 30 πελάτες του Τουριστικού Πρακτορείου ITAS, σε 15 δίκλινα δωμάτια, οι οποίοι έχουν αφιχθεί για διαμονή στο διπλανό Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ, το οποίο όμως δεν έχει ετοιμαστεί για να λειτουργήσει ακόμη για τη σαιζόν. Μετά από συνεννόηση με το Πρακτορείο, γεγονός που έχει προβλεφθεί στο συμβόλαιο μεταξύ Ξενοδοχείου και Πρακτορείου, οι Πελάτες θα διανυκτερεύσουν 4 βράδια, μέχρι να μεταφερθούν στο ΠΗΓΑΣΟΣ. Η τιμή για το δωμάτιο είναι 180 € (Στην τιμή εμπεριέχεται Φ.Π.Α. 10% και Τέλος Παρεπιδημούντων 2%). Οι Πελάτες αναχωρούν την 1/6/20ΧΧ. Το Ξενοδοχείο BLUE SEA στέλλει την ίδια μέρα το λογαριασμό στο Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ. Οι εγγραφές που θα γίνουν για τις παραπάνω συναλλαγές είναι οι παρακάτω: /3/20ΧΧ ΠΕΛΑΤΕΣ Πελάτες «Άλλα Ξενοδοχεία» Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ 73. ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ2.442, Έσοδα Δωματίων 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ-ΤΕΛΗ 257, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. Συντ/τής 10% 245, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5% 12,21 (Σύμφωνα με το Βιβλίο Πελατών, 180 Χ 15 δωμάτια) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας [Αποφορολόγηση:  1,10 = 2.454,54 (Περιέχει το Τέλος Παρεπιδημούντων) 2.454,54  1,005 = 2.442,33 (Καθαρά Έσοδα) 2.442,33 X 0,5% = 12,21 (Τέλος Παρεπιδημούντων) (2.442, ,21= 2.454,54) 2.454,54Χ 10% = 245,45 (Φ.Π.Α.)] Η ίδια εγγραφή θα επαναλαμβάνεται και τις επόμενες μέρες της παραμονής των Πελατών στο Ξενοδοχείο BLUE SEA. Με την αποστολή του λογαριασμού στο Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ θα γίνει η παρακάτω εγγραφή: /6/20ΧΧ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Χρεώστες «Άλλα Ξενοδοχεία» Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ 30.ΠΕΛΑΤΕΣ Πελάτες «Άλλα Ξενοδοχεία» Ξενοδοχείο ΠΗΓΑΣΟΣ (Λογ/μός #…, Ξενοδ. ΠΗΓΑΣΟΣ. Δωμάτια 15 Χ 180 Χ 4 βράδια) Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Παράδειγμα (30.10 Πελάτες Πιστωτικών Καρτών) Έστω ότι ο πελάτης Διαγόρας κατά την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο ΙΒΙΣΚΟΣ επιλέγει να εξοφλήσει το λογαριασμό του, συνολικού ποσού 240 €, με πιστωτική κάρτα, για την οποία η προμήθεια της τράπεζας είναι 3%. Εφόσον ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 10% και το Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%, οι εγγραφές που θα γίνουν είναι οι παρακάτω: 30 ΠΕΛΑΤΕΣ240, Πελάτες εσωτερικού 73 ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ217, Έσοδα ξενοδοχείου 54 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΤΕΛΗ 22, ΦΠΑ (10%) 21, Φόρος Παρεπιδημούντων 0,5% 1, ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 232, Ταμείο 65. ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΞΟΔΑ 7, Προμήθειες Πιστωτικών Καρτών 30 ΠΕΛΑΤΕΣ Πελάτες Πιστωτικών Καρτών Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Ο λογαριασμός 32 Παραγγελίες στο εξωτερικό στον οποίο καταχωρίζεται η αξία κάθε παγίου ή περιουσιακού στοιχείου του κυκλοφορούντος ενεργητικού, προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς η συνολική του αξία. Οι λογαριασμοί Προεμβάσματα μέσω τραπεζών ή Ανέκκλητες πιστώσεις μέσω τραπεζών χρεώνονται με τα προεμβάσματα και τις ανέκκλητες πιστώσεις αντίστοιχα, που γίνονται για τις παραγγελίες που δίνονται και πιστώνονται με χρέωση του λογαριασμού ή Με την οριστικοποίηση της τελικής αξίας των εισαγόμενων ειδών και την καταχώρισή τους στους αντίστοιχους λογαριασμούς της 1 ης ή της 2 ης ομάδας (που χρεώνονται), πιστώνεται και κλείνει ο λογαριασμός ή αντίστοιχα. Παράδειγμα Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΠΕΛΑΓΟΣ προεμβάζει μέσω της E.Τ.Ε. στην εταιρία ΒΟΗΕΜΙΑΝ £ για την αγορά από τη Μ.Βρετανία Σκευών Εστιατορίου (Σερβίτσια Φαγητού), Σκευών Κουζίνας, και Ειδών Ιματισμού. Για μεταφορικά, ασφάλιστρα και έξοδα τραπέζης πληρώνει 700 £. Με την οριστικοποίηση της παραγγελίας και την έκδοση Προτιμολογίου η επιχείρηση διαχωρίζει τα είδη που έχουν παραγγελθεί και έχουν φορτωθεί, όπως αυτά περιγράφονται στο Προτιμολόγιο: Σκεύη Εστιατορίου £, Σερβίτσια Φαγητού £, Σκεύη Κουζίνας £ και Είδη Ιματισμού £. Αργότερα η εταιρία παραλαμβάνει τα παραγγελθέντα είδη. Η ισοτιμία την ημέρα του εμβάσματος ήταν 1£=1,50 €. Τα έξοδα 700 £ θα επιβαρύνουν αναλογικά με την αξία τους τα παραπάνω είδη Οι εγγραφές που θα γίνουν για τις παραπάνω συναλλαγές είναι οι παρακάτω: Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας ημερομηνία ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Προεμβάσματα μέσω Τραπεζών Προέμβασμα μέσω Ε.Τ.Ε. 38 ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθέσεις Όψεως Λογαριασμός Ε.Τ.Ε. (Καταβολή Εμβάσματος, = £ X 1,50€ = ) ημερομηνία ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Παραγγελίες Παγίων Στοιχείων 32. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Προεμβάσματα μέσω Τραπεζών Προέμβασμα μέσω Ε.Τ.Ε. Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας ημερομηνία ΕΠΙΠΛΑ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Σκεύη Εστιατορίου Σερβίτσια Φαγητού Σκεύη Κουζίνας Είδη Ιματισμού ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Παραγγελίες Παγίων Στοιχείων ( Παραλαβή των εισαγομένων Παγίων, Αριθ. Τιμολ. …, Αριθ. Φορτ….) Μιχάλης Διακομιχάλης, Αναλογία ΕξόδωνΈξοδα ανά ΕίδοςΣύνολο Κόστους £Σύνολο Κόστους € 1870/8500 = Χ 0.22 = 154 £ = 2024X 1,50 € = /8500 = Χ 0.18 = 126 £ = 1656Χ 1,50 € = /8500 = Χ 0.25 = 175 £ = 2300Χ 1,50 € = /8500 = Χ 0.35 = 245 £ = 3220Χ 1,50 € = 4.830

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Ο λογαριασμός 33 Χρεώστες Διάφοροι, στον οποίο καταχωρίζονται άλλες κατηγορίες απαιτήσεων πλέον αυτών που αναφέρθηκαν, όπως: Ο λογαριασμός Προκαταβολές Προσωπικού, Χρηματικές Διευκολύνσεις Προσωπικού, Δάνεια Προσωπικού, Χρεώστες Πρακτορεία, Χρεώστες Άλλα Ξενοδοχεία, Επιταγές Εισπρακτέες, Επιταγές Σφραγισμένες. Παράδειγμα Ο Πελάτης κ. Παπάς, αναχωρεί από το Ξενοδοχείο ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ στις 30/8/20ΧΧ και για την εξόφληση του Λογαριασμού του που φτάνει συνολικά τις € εκδίδει τρεις προσωπικές επιταγές. Τα ποσά και οι ημερομηνίες των επιταγών είναι: Αριθμ. Επιταγής 123, Ποσό: €. Ημερομηνία είσπραξης 12/9/20ΧΧ Αριθμ. Επιταγής 124, Ποσό :800 €. Ημερομηνία είσπραξης 30/9/20ΧΧ Αριθμ. Επιταγής 125, Ποσό: 700 €. Ημερομηνία είσπραξης 10/10/20ΧΧ Η Επιταγή # 123κατατέθηκε στον Τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρίας, στην Εμπορική Τράπεζα, στις 12/9/20ΧΧ. Η Επιταγή # 124 δεν εισπράχθηκε λόγω ανεπαρκούς ποσού του λογαριασμού και σφραγίστηκε στις 3/10/20ΧΧ. Η επιταγή # 125 δεν εισπράχθηκε διότι προσκομίσθηκε στην τράπεζα στις 20/10/20ΧΧ, αλλά και δεν σφραγίστηκε αφού πέρασε μία εβδομάδα από την ημερομηνία είσπραξης που αναγράφεται σ’ αυτήν. Οι εγγραφές που θα γίνουν για τις παραπάνω συναλλαγές είναι οι παρακάτω: Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας /8/20ΧΧ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Επιταγές Εισπρακτέες 30. ΠΕΛΑΤΕΣ Πελάτες εσωτερικού Πελάτης Παπάς (Εξόφληση Λογαριασμού με Επιταγές) /9/20ΧΧ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Καταθέσεις Όψεως Εμπορική Τράπεζα 33 ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Επιταγές Εισπρακτέες (Κατάθεση Επιταγής # 123 στην Εμπορική Τράπεζα) /10/20ΧΧ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Επιταγές Σφραγισμένες 33 ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Επιταγές Εισπρακτέες (Σφράγισμα Επιταγής # 124) /10/20ΧΧ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Χρεώστες Επισφαλείς 33 ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ Επιταγές Εισπρακτέες (Ακάλυπτη επιταγή # 125)

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Ο λογαριασμός 34 Χρεόγραφα, στον οποίο καταχωρίζονται οι μετοχές, τα ομόλογα τραπεζών και δημοσίου, έντοκα γραμμάτια Ελληνικού δημοσίου, ομολογίες, μερισματαποδείξεις και κάθε άλλου είδους χρεόγραφα που κατέχει για σύντομο χρονικό διάστημα η ξενοδοχειακή επιχείρηση με σκοπό την μεταπώληση τους για την αποκόμιση κέρδους. Παράδειγμα Το ξενοδοχείο αγόρασε μετοχές μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο έναντι € τις οποίες πούλησε μετά από ένα μήνα έναντι €. Οι εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής: /5/ΧΧ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ Μετοχές Εταιριών Μη Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο 38 ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο /6/ΧΧ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 34 ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ Μετοχές Εταιριών Μη Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο 76 ΕΣΟΔΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Κέρδη από Πώληση Χρεογράφων Μιχάλης Διακομιχάλης,

Λογαριασμοί της 3 ης ομάδας Παράδειγμα Η Ξενοδοχειακή επιχείρηση ΛΙΝΔΟΣ Α.Ε. αγοράζει στις 30/9/10 τα έντοκα Γραμμάτια: ΈκδοσηΔιάρκειαΕπιτόκιοΟνομαστική Αξία Α) 30/9/103 μήνες 17% Β) 30/9/106 μήνες 18% Γ) 30/9/1012 μήνες 20% Να γίνει η εγγραφή της αγοράς των εντόκων Γραμματίων. ΛΥΣΗ Στην παραπάνω κατάσταση, τα επιτόκια αναφέρονται σε Ετήσιες αποδόσεις. Για την Απόδοση που θα έχουν τα Γραμμάτια, σύμφωνα με τη χρονική διάρκειά τους, αλλά και την Απόδοση μέχρι 31/12/2010 θα γίνουν οι παρακάτω υπολογισμοί Τόκων και Παρούσας Αξίας Μιχάλης Διακομιχάλης, Υπολογισμός Τόκων Α) Χ 17% = (ετήσιος) Χ 3/12 =1.275 (τριμήνου) Β) Χ 18% =9.000 (ετήσιος) Χ 6/12 = (εξαμήνου) Γ) Χ 20% = (ετήσιος) Χ 12/12 = (έτους)