ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ 2014-2015 ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας.
Advertisements

ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 1 ο.
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
το αμπέλι 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Δ΄ Τάξη
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΩ (ΖΩ)ΤΗ ΦΥΣΗ» ΤΑΞΗ Ε΄ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΝΤΖΗ.
Κάμπος Χίου- Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών
Παράδειγμα eTwinning καλής πρακτικής
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Φύση :Mια φίλη ζητά βοήθεια
Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Πληροφορική στα Πλαίσια της Πιλοτικής Φάσης Εφαρμογής Ολοήμερου Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου για τη σχολική χρονιά
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ: ΟΒΒΑΔΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΑ ΒΟΛΟΣ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου.
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
Τρέχει, τρέχει , τρέχει … το νερό.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Δημοτικό Σχολείο Πέγειας
Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Σύνδεση στόχου με Πληροφορική 1 Παραδείγματα κριτικής σκέψης –Δημιουργία ιστοσελίδας ή video clip με καθορισμένα κριτήρια για ένα θέμα της επικαιρότητας.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Θεσπρωτίας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
“Let’s give breath to earth!” (Ας δώσουμε μια αναπνοή στη Γη)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
<< Το σποράκι πηγή ζωής >>
Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ε΄ τάξη Εκπ/ός : Κανάτας Ευάγγελος Comenius Project “Creating Sustainable Schools”
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Το Αμπέλι και το Κρασί στην Ερμιονίδα Τάξη Α΄ Γενικού Λυκείου Ερμιόνης Σχολικό Έτος:
Οι φάροι μας ενώνουν! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
Το «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» για μαθητές Δημοτικού Σχολείου Σκοπός των ενοτήτων του προγράμματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου είναι: -Η.
Ελιά: από το δέντρο στο…πιάτο μας Υπεύθυνη προγράμματος: Ζερβού Σοφία Τμήμα: Γ2 Δημοτικό Σχολείο Λακκίου Λέρου
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ε΄ΤΑΞΗΣ
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσίαση προγράμματος Τ4Ε «Ταξιδεύουμε στην Ευρώπη»
Παρουσίαση προγράμματος Τ4Ε «Ταξιδεύουμε στην Ευρώπη»
A.ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ( ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ) :
Πρόγραμμα Κομποστοποίησης ΕΕΕΕΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Αγίου Μάρκου Δ΄ τάξη Σχ. Έτος:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 11ου Γ/σίου
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ:
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄1
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Εικονογράφηση: Πριάμη Ευγενία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος : Σοφία Ζερβού ΠΕ70

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1.Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση και να προσεγγίσουν βιωματικά το οικοσύστημα του αμπελώνα γνωρίζοντας τα έμβια και τα άβια στοιχεία από τα οποία αποτελείται. 2.Να γίνει η προσέγγιση του θέματος διαθεματικά. 3.Να συνειδητοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια του αμπελιού και τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας. Αμπέλι : από τον Διόνυσο μέχρι σήμερα!!!

4. Να γνωρίσουν οι μαθητές τα στάδια των δραστηριοτήτων από την καλλιέργεια του αμπελιού μέχρι την κατανάλωση των προϊόντων του. 5. Να αναπτυχθούν δεξιότητες παρατήρησης, συλλογής δεδομένων, καταγραφής, ταξινόμησης, υπόθεσης, πρόβλεψης και εξαγωγής συμπερασμάτων. 6. Να μάθουν να συνεργάζονται και να καλλιεργηθεί κλίμα ομαδικότητας. 7. Να γνωρίσουν ήθη και έθιμα, παραδόσεις, θρησκευτικές δοξασίες και συμβολισμούς που σχετίζονται με το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια. Αμπέλι : από τον Διόνυσο μέχρι σήμερα!!!

ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Αμπέλι : από τον Διόνυσο μέχρι σήμερα!!! ΑΜΠΕΛΙ Ήθη - Έθιμα Μαθηματικά Μυθολογία -Ιστορία Μελέτη Περιβάλλοντος Γεωγραφία Θρησκευτικά Γλώσσα Τέχνη Τ.Π.Ε

Χρονική εξέλιξη του προγράμματος Αμπέλι : από τον Διόνυσο μέχρι σήμερα ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Διερεύνηση του θέματος Βιβλιογραφική έρευνα για το αμπέλι – Ντοκιμαντέρ - Εντοπισμός των όψεων του θέματος (Το αμπέλι ως φυτό- Τρύγος-Οινοποίηση-Οίνος και υγεία – Ήθη και Έθιμα) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Επεξεργασία του θέματος 1)Έρευνα για τις περιοχές της Λέρου στις οποίες υπάρχουν αμπέλια 2)Χαρτογράφηση αμπελώνων της Λέρου 3)Συνέντευξη από αμπελουργό Υλοποίηση επισκέψεων (Παρατήρηση – Έρευνα – Καταγραφή) 1)Επίσκεψη σε αμπελώνα 2)Επίσκεψη σε οινοποιείο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Δραστηριότητες μέσα στην τάξη  Εικαστικά (Ζωγραφική (Αντίγραφα έργων διάσημων ζωγράφων –Καλαθοπλεκτική)  ΤΠΕ (Ζωγραφική – Αναζήτηση στο διαδίκτυο παροιμιών, λαϊκών εκφράσεων και έργων τέχνης με θέμα το αμπέλι)  Μαθηματικά (Δημιουργία και επίλυση προβλημάτων)  Φιλαναγνωσία (ποιήματα, «Τσιριτρό», «Ο τρύγος»/ μύθοι του Αισώπου)  Γλώσσα (Συνταγές με κρασί, σταφίδες, σταφύλι – σύνθετες λέξεις, περιεκτικά )  Μουσική (Τραγούδια με θέμα το αμπέλι και τον τρύγο / «Ο τρύγος» στ. Γ. Ρίτσου, «Πού πας αφέντη μέρμηγκα» παραδοσιακό)  Μελέτη Περιβάλλοντος (Αναζήτηση πληροφοριών και συζήτηση για το σταφύλι και τα παράγωγά του. Η ανάπτυξη του φυτού. Καλλιεργητικές φροντίδες. Έθιμα της Λέρου που σχετίζονται με το αμπέλι)  Ιστορία (Διόνυσος- Οινότροπες – Ανταλλακτικό εμπόριο μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού – οινοποσία στα ομηρικά έπη και στα συμπόσια- κρατήρες )  Θρησκευτικά (Νώε, Θεία Κοινωνία, Εγώ ειμί η άμπελος, Ο γάμος στην Κανά, Άγιος Τρύφωνας) ΜΑΪΟΣ 2015 Αξιολόγηση-Συμπεράσματα-Προετοιμασία παρουσίασης Στη φάση αυτή έγινε ανακεφαλαίωση του θέματός μας και χωρισμός σε ομάδες. Οι ομάδες μας αξιολόγησαν και το υλικό που είχε συγκεντρωθεί αλλά και τις εργασίες τους. Ακολούθησε συζήτηση για την επιλογή υλικού που θα χρησιμοποιούνταν στην παρουσίαση. Στη συνέχεια ξεκίνησε η προετοιμασία για την παρουσίαση όλης της δουλειάς μας. ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Δράσεις  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Έχει προγραμματιστεί παρουσίαση στους γονείς στις 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος)  ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ με τα έργα των ομάδων