ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Υδατάνθρακες.
Βιοτεχνολογία.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ # 1
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΨΥΞΗ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Αρχές επεξεργασίας τροφίμων
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Ρόλος του νερού Πηγή ζωής Καθολικός διαλύτης Μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων Αντιδραστήριο, μέσο αντιδράσεων και προϊόν αντιδράσεων Λιπαντικό και.
Αναβολισμός Νουκλεοτίδιο (δομικό στοιχείο) Νουκλεινικά οξέα: DNA,RNA Βάσεις: γουανίνη- κυτοσίνη αδενίνη-θυμίνη (ουρακίλη)
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 4: Συντηρητικά Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Εισαγωγή Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 2Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ «ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΑ» Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η «ΔΥΝΑΜΗ» ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΜΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΘΕ 20 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ή Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΜΕΣΩ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (Π.Χ. ΓΙΑΟΥΡΤΙ) ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΩΣΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΦΑΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ή ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ (LAG PHASE) ΦΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ (LOGARITMIC GROWTH PHASE) ΦΑΣΗ ΣΤΑΘEΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (STATIONARY PHASE) ΦΑΣΗ ΠΑΡΑΚΜΗΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ (DECLINE OR DEATH PHASE)

ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΤΡΕΙΣ ΤΙΜΕΣ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ (MINIMUM) Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ Ή ΑΡΙΣΤΗ (OPTIMUM) Η ΜΕΓΙΣΤΗ (MAXIMUM) Ο ΡΥΘΜΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΣΜΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ Η ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΤΑΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΑΖΩΤΟΥ ΥΠΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΒΙΤ., ΑΛΑΤΑ) Β1, Β2, Β3, Β6, Β12 ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ, ΦΥΛΙΚΟ ΟΞΥ, ΒΙΟΤΙΝΗ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ ΝΕΡΟ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΜΥΛΟ (ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΗΓΗ) ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ (ΣΠΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) ΖΑΧΑΡΗ, ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ (ΛΙΠΑΣΕΣ) – ΛΙΓΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΠΡΩΤΕΑΣΕΣ), ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΚΥΤΕΣ ΑΜΜΩΝΙΑΚΑ ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΜΩΝΙΑ (ΣΥΝΗΘΗΣ) ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ (ΣΠΑΝΙΑ) ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ (ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ) “Ohne Phosphor Keine Leben”

Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΣΕΩΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΣΕΩΣ ΑΤΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. ΔΕΧΝΕΙ ΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΥΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΥΣΙΩΝ (ΑΛΑΤΙ, ΖΑΧΑΡΗ), ΜΕ ΚΑΤΑΨΥΞΗ, ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ, ΞΗΡΑΝΣΗ.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ aw ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΤΑΞΥ -8 oC ΚΑΙ +90 oC ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΕΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ (Π.Χ. ΣΠΟΡΙΑ, ΣΚΛΗΡΩΤΙΑ) ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΜΕΣΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΥΧΡΟΦΙΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΥΧΡΟΤΡΟΦΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

ΘΕΡΜΟΦΙΛΑ, ΜΕΣΟΦΙΛΑ, ΨΥΧΡΟΦΙΛΑ, ΨΥΧΡΟΤΡΟΦΑ

Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΟΞΙΝΑ, ΟΥΔΕΤΕΡΑ, ΕΛΑΦΡΑ ΑΛΚΑΛΙΚΑ pH ΑΥΓΟΥ 7,6 → 9,4 ΚΡΕΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ 6,9 - 7,2 → 5,5 ΓΑΛΑ 6,8 – 7,00 → 6,40 ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ 6,00 – 6,50 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ 5,40 – 6,40 ΨΩΜΙ 5,00 – 6,00 ΦΡΟΥΤΑ 3,00 – 5,00

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΕΡΟΒΙΑ (ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥ) π.χ. Bacillus subtilis ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ ΑΕΡΟΒΙΑ Ή ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ Π.Χ. ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ, ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΟΙ (ΠΟΛΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ, Π.Χ. ΚΛΩΣΤΡΗΔΙΑ ΜΙΚΡΟΑΕΡΟΦΙΛΑ (ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, π.χ. Brucella abortus

ΘΕΡΜΟΕΞΟΝΤΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ pH

ΘΕΡΜΟΕΞΟΝΤΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ pH

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ λαδιού.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Η «ιστορία» των αντιβιοτικών

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΙΟΥ ΓΡΙΠΠΗΣ, ΟΣΕΛΤΑΜΙΒΙΡΗ

ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΙΪΚΑ ΚΑΙ ΘΕΙΩΔΗ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΩΔΗ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΝΑΤΡΙΟ, ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ ΣΟΡΒΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΝΥΣΤΑΤΙΝΗ

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΙΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) ΤΟΞΙΚΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΦΑΓΟΙ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΒΡΑΣΜΟΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ ΞΗΡΑΝΣΗ ΨΥΞΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΕΣ γ