 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Advertisements

Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Βασικές Οικονομικές Έννοιες
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά.
Κύρια Ευρήματα Μελετών – Ερευνών για την εξαγωγική δραστηριότητα Θοδωρής Λιανός.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ/ ΤΙΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ/ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Διεθνές Εμπόριο και Συγκριτικό Πλεονέκτημα
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
 Alessandro Barattieri 1.  1. Εισαγωγή  2. Διαπίστωση Φαινομένου o 2.1 Συγκριτικό Πλεονέκτημα στις Υπηρεσίες o 2.2 Σχέση Συγκριτικού Πλεονεκτήματος.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα και Οικονομική Μεγέθυνση στην Ελλάδα 1.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Κεφάλαιο 10 Εμπορική πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances Michael Grφmling Οι αναπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης , τείνουν.
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Δρ. Ιωάννης Ε. Χανιωτάκης
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Κατάσταση και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντώνης Δ. Φιλιππής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Θεώρημα των Hecksher – Ohlin (H-O):
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
Θεωρία Διεθνούς Εμπορίου: μονοπωλιακός ανταγωνισμός
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49

 1. Εισαγωγή  2. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και βιομηχανική παραγωγή  3. Κυριαρχία του Εμπορίου Βιομ. Προϊόντων  4. Παγκόσμιο Επενδυτικό “Boom”  5. Τα Επενδυτικά Προϊόντα  6. Εφαρμογές στην Οικονομική Πολιτική

 Η χρηματοοικονομική κρίση έφερε πάλι στο προσκήνιο την συζήτηση για τις Παγκόσμιες Ανισορροπίες στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.  Από το 2000 εμφανίζονται έντονες ανισορροπίες : o Ελλειμματικές Χώρες ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία o Πλεονασματικές Χώρες Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα

 Θέμα Αντιπαράθεσης : Η σχέση μεταξύ του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και του κινδύνου μιας κρίσης στον τραπεζικό ή στον δημόσιο τομέα.  Δίνεται έμφαση στα Δίδυμα Ελλείμματα  Η κατάσταση επίδεινώνεται αν υπάρχει έλλειμμα και στον ιδιωτικό τομέα.

 Έμφαση συνήθως δίνεται σε παράγοντες από την πλευρά της Ζήτησης. ( πχ. Υπερβάλλουσα Κατανάλωση – C P, C G ) Το άρθρο έχει σκοπό να δώσει μια εξήγηση από την πλευρά της προσφοράς.  Υπόθεση : Οι Οικονομίες με σχετικά υψηλό μερίδιο βιομηχανικής παραγωγής τείνουν να εμφανίζουν πλεονάσματα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.

 Οι ανισορροπίες εξηγούνται από την ιστορική εξέλιξη των Οικονομικών Δομών των χωρών.  Η Προσφορά καθορίζει : o Την Ζήτηση o Τον λόγο εγχώριων / ξένων καταναλωτων  Βελτιώσεις στον τομέα της Προσφοράς ( όροι και ανταγωνιστικότητα ) βελτιώνουν τις ανισορροπίες.  Ισχύει και η αντίστροφη Αιτιότητα : CAB→ Δομή Οικονομίας (CAB>0 → ανάγκη να διατηρηθεί η υψηλή βιομηχανική παραγωγή )

 Δεδομένα για o Βιομηχανικό μερίδιο o Εμπορικό ισοζύγιο o Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών  18 χώρες  Για το 2007

 Οι χώρες με το υψηλότερο μερίδιο εμφανίζουν πλεόνασμα.( Κορέα, Γερμανία )  Χώρες με επίσης με μερίδιο γύρω στο 20% είναι επίσης πλεονασματικες.  Η Ιταλία αν και πλεονασματική εμφανίζει μικρό έλλειμα.  Χώρες με μερίδιο <15% εμφανίζουν έλλειμμα.  Η Ιρλανδία εμφανίζει μεγάλο έλλειμα, αν και έχει μεγάλο μερίδιο.  Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αν και με μικρά μερίδια εμφανίζουν μεγάλα πλεονασματα. R 2 = 0,12

 Αν εναλλακτικά χρησιμοποιήσουμε το Εμπορικό ισοζύγιο.  Όλες οι χώρες, εκτός από την Ολλανδία, έχουν συνεπή συμπεριφορά.  Οι χώρες με μεγάλο μερίδιο έχουν πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο.  Οι χώρες με μικρό μερίδιο έχουν έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.  Η σχέση μεριδίου βιομηχανικής παραγωγής και εμπορικού ισοζυγίου είναι πιο στενή. R 2 = 0,65

 Μια εξήγηση για αυτή την θετική σχέση μεταξύ του μεριδίου των βιομηχανικών προϊόντων και του εμπορικού ισοζυγίου είναι ότι η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων.  Οι οικονομίες που εξειδικεύονται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, έχουν πλεονέκτημα όταν αυξάνεται το εμπόριο → Πλεόνασμα

149% 139% 170% 182% - 22% - 11%

 Η ραγδαία Αύξηση στις ( ονομαστικές ) εξαγωγές αγαθών οφείλεται εν μέρει και στην σημαντική αύξηση των τιμών των Π. Σ. ( Ενέργεια, Πρώτες Ύλες )  Και σε πραγματικούς όρους όμως το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων (manufacturing) ξεπέρασε κατά πολύ τόσο το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, των ορυκτών ( ενέργεια ) και των υπηρεσιών.

 Λόγοι επικράτησης Εμπορίου βιομηχ. Προϊόντων : o Ένα σημαντικό τμήμα υπηρεσιών δεν είναι διεθνώς εμπορεύσιμο. o Ασύμμετρη απελευθέρωση του εμπορίου αγαθών και εμπορίου υπηρεσιων. o Διεθνής καταμερισμός εργασίας είναι πιο διαδεδομένος στην παραγωγή αγαθών.→ Εξειδίκευση o Τα σύγχρονα συστήματα logistics → προωθούν την διεθνή εξειδίκευση και τον κατακερματισμό των αλυσιδών προστιθέμενης αξίας.

 Ένας άλλος λόγος που εξηγεί την ραγδαία αύξηση του Παγκόσμιου Εμπορίου των αγαθών είναι η προσπάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών για γρήγορη ανάπτυξη.(catching-up)  Αυτό όδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση (boom) της επένδυσης την προηγούμενη 10 ετία.  Στροφή του Παγκόσμιου Εμπορίου για Επενδυτικά Προϊόντα, προς το όφελος των χωρών που εξειδικέυονταν στην προσφορά τους.

Ραγδαία αυξηση Ακαθάριστης Δημιουργίας Κεφαλαίου 2002: 7 τρισ. $ 2008 : 14,6 τρισ. $ 2009 : μικρή μείωση ( λόγω κρίσης ) 2012 : 17 τρισ. $ : +1,5 τρισ. $ : +10 τρισ. $

 Αποτέλεσμα : Η παγκόσμια δομή της Επένδυσης άλλαξε ριζικά. Ποσοστό Επένδυσης στις Αναπτυσσομενες Οικονομιές  Ασυμμετρία επίδρασης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις διάφορετικές οικονομίες : o Αναπτυγμένες : μεγάλη μείωση επενδύσεων o Αναπτυσσόμενες : επηρεάστηκαν ελάχιστα Ποσοστό Επένδυσης 25%40%50%

 Η ραγδαία αύξηση της επένδυσης και το εμπόριο επενδυτικών προϊόντων που την συνόδευσε, ευνοεί τις οικονομίες στις οποίες η προσφορά επενδυτικών προϊόντων είναι σχετικά υψηλότερης σημασίας.  Αυτές οι χώρες έιναι σε πλεονεκτηκότερη θέση στο να εμφανίζουν πλεονάσματα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.

 Από το 2002 ως το 2012 οι αναπτυσσόμενες χώρες συνέβαλλαν στο 70% της αύξησης του κεφαλαίου. Η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τις Αναπτυσσόμενες Χώρες. Κυρίως τις Ασιατικές (58% Πληθυσμού )

 Χώρες με περιορισμένες δυνατότες προσφοράς Επενδυτικών Αγαθών δεν μπορούν να επωφεληθούν από μια αύξηση στην ζήτηση τους.  Η Ύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού παραγωγών επενδυτικών προϊόντων είναι απαραίτητη ώστε η παγκόσμια ζήτηση να μετατραπεί σε εξαγωγές και να οδηγήσει σε εμπορικά πλεονάσματα.  Οι χώρες που εξειδικεύονται στην προσφορά επενδυτικών προϊόντων, όντως πετυχαίνουν εμπορικά πλεονάσματα ;

R 2 = 0,83

Α. Προσωρινή φύση του πλεονάσματος στο Ι. Τ. Σ.  Η Γερμανία ήταν σε έλλειμμα το 2 ο μισό του 90.  Το εμπορικό της πλεόνασμα θα θα περιοριστεί πολύ σε περίπτωση μείωσης της επένδυσης.  Θα συνεχίσει για πολύ ακόμα η αύξηση της επένδυσης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ;  Αν πάψουν να αποτελούν πόλο έλξης επενδύσεων θα μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη τους με εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές ;  Μια μείωση της επένδυσης → σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.  Σπανιότητα πόρων και κλιματική αλλαγή → ανάγκη επένδυσης.

Β. Οι χώρες με σχετικά χαμηλό βιομηχανικό τομέα δεν είναι απαραίτητα καταδικασμένες να έχουν ελλείμματα.  Συμμετοχή στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας προσφέροντας : o Καινοτόμες υπηρεσίες σχετικές με την βιομηχανίκη παραγωγή o Ενδιάμεσα προϊόντα  Χώρες με διαφορετικές οικονομικές δομές / εξειδικεύσεις μπορούν να επώφεληθούν μέσω της διεθνούς συνεργασίας και συμμετοχής σε Διεθνή Επιχειρηματικά Δίκτυα.  Κυβερνήσεις : business-friendly συνθήκες αγοράς  Επιχειρήσεις : καινοτόμες και ανταγωνιστικές