Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Advertisements

Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Η εισαγωγή γενικού κανόνα κατά της φοροαποφυγής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Συμπεράσματα – Προτάσεις Γεώργιος Κεραμεύς Δικηγόρος KPP Law
Φορολογικό σύστημα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (του ΠΜΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ» του Παντείου πανεπιστημίου) ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΣ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Αξιώσεις καταναλωτών λόγω παράβασης του δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 16 η Νικόλαος Καρανάσιος Τα πράγματα (Εμπράγματα δικαιώματα)
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
ΠΑΝΑΠΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΣΟΥΣΜΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Σεμινάριο για μελλοντικούς οικονομολόγους (Μέρος Β’) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ’ Τάξης.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 13 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σκοπός της Μακροοικονομικής πολιτικής Είναι η αύξηση του Α.Ε.Π, η δίκαια.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Συμβατική δράση της Δημόσιας Διοίκησης
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
4. Αρμοδιότητες της ΕΕ. Αρχές ανάθεσης Α. Η αρχή της δοτής αρμοδιότητας (: κάθε αρμοδιότητα που δεν απονέμεται στην ΕΕ ανήκει στα Κράτη μέλη). α) Ο προσωρινός.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
Κρατήσεις σε περιπτώσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.
Η προβληματική της φορολόγησης της κατοχής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα Καλλιόπη Η. Ζούβια Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη LL.M.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
Ιδιωτικοποιήσεις και ΙΔΔ Εισαγωγικές παρατηρήσεις.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 1. Για να εκπληρώσει τους στόχους του και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του το Δημόσιο χρειάζεται έσοδα. Οι πηγές εσόδων του Δημοσίου.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Ατομικά και κοινωνικά Δικαιώματα
Δίκαιο εμπράγματης ασφάλειας: Εισαγωγή και γενικές αρχές
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ Ν. 4354/2015
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Η συνταγματικότητα των διαδοχικών παρατάσεων της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Προσέγγιση νομολογίας, θεωρίας, πράξης.
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
7. Οικονομικές ελευθερίες
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης
Ειδικές κατηγορίες διοικητικών πράξεων
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις του Δημοσίου υπό το πρίσμα της απόφασης 244/2017 της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Γ.-Στ. Κούρτης.
ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
1. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Παντείου Πανεπιστημίου
Φ.Π.Α. στις αμοιβές έμμισθων δικηγόρων;
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
Ιωάννης Σταυρόπουλος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Το αξίωμα του πολίτη είναι:  τίτλος τιμής  η ουσία της Δημοκρατίας  αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια  ύψιστη αρετή που περιέχει την ικανότητα του άρχειν.
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Στρατηγική κατανομή περιουσίας δημόσιων Ταμείων: Το σύγχρονο πρότυπο
Εισαγωγή: Kράτος και Aγορά - η πλουραλιστική προσέγγιση και οι κριτικές της Χ. Ι. Παρασκευόπουλος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών

Φορολογικό αντικείμενο Ο φόρος δεν επιβάλλεται στη χρηματική ρευστότητα Διάκριση των φορολογικών αντικειμένων Εισόδημα Περιουσία Δαπάνη (συναλλαγές) Πλουραλιστικό φορολογικό σύστημα Η φορολόγηση της περιουσίας πρέπει να διακρίνεται από τη φορολόγηση του εισοδήματος ή της δαπάνης Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

Φοροδοτική ικανότητα Άρθρο 4 παρ. 5 Σ: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.» Φοροδοτική ικανότητα: η ικανότητα συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη Η φοροδοτική ικανότητα δεν είναι η δυνατότητα πληρωμής είναι κριτήριο κατανομής δεν συνδέεται αναγκαστικά με τη ρευστότητα Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

Φοροδοτική ικανότητα στη φορολόγηση περιουσίας Η κατοχή περιουσίας από μόνη της παρέχει οικονομική δύναμη Ακόμη και η απρόσοδη περιουσία παρέχει οικονομική δύναμη Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

Δημευτικός χαρακτήρας Πώς κρίνεται ο δημευτικός χαρακτήρας; Εξέταση κάθε φόρου μεμονωμένα Συνάθροιση όλων των επιβαρύνσεων Η νομολογία δεν είναι ομόφωνη Παραδείγματα άλλων κρατών Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

Δικαιολογητική βάση Αρχή της ωφέλειας (ή του ανταλλάγματος) Οικονομική πολιτική Αξιοποίηση ακινήτων Κινητοποίηση της αγοράς ακινήτων Αναδιανεμητική λειτουργία Ταμιευτικός σκοπός Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

Φορολογική πολιτική και φορολογικό δίκαιο Πρέπει να διακρίνεται η φορολογική πολιτική από το φορολογικό δίκαιο Είναι λάθος να προβάλλονται ιδεολογικοπολιτικές θέσεις ως νομικά επιχειρήματα Η χάραξη και άσκηση φορολογικής πολιτικής ανήκουν στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία Ο δικαστικός έλεγχος περιορίζεται στον έλεγχο των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών