Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα #: 2η Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης Σχολή: Σ.Α.Κ.Ε. Τμήμα: Φιλοσοφίας

2 Εκπαιδευτικό Σύστημα Σε ένα δημοκρατικό σύστημα η εκπαίδευση των νέων γενεών είναι καίριας σημασίας. Η εκπαίδευση είναι αντανάκλαση των αξιών και των αρχών μίας κοινωνίας. Κατά τον Πλάτωνα αλλά και τον Αριστοτέλη, μέσω της εκπαίδευσης οι νέοι όχι μόνο συγκροτούνται επιστημονικά αλλά και καθίστανται υπεύθυνοι πολίτες, παρεμβατικοί, τέτοιοι ώστε να μπορούν να μεταλλάξουν το ισχύον σύστημα.

3 Το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει σκοπό την κατανόηση πώς δια της επαγγελματικής δραστηριότητάς του το άτομο καθιστά την κοινωνία ουσιαστικότερη.

4 Η ηθική ως φιλοσοφικός κλάδος
Η Ηθική ως φιλοσοφικός κλάδος προσπαθεί να εξηγήσει: τι είναι οι αξίες ποιες είναι οι αρχές που πρέπει να τηρούμε και για ποιες αιτίες.

5 Προσπαθεί να θεμελιώσει το αντικειμενικό περιεχόμενο της ηθικής πράξης καθώς επίσης και να αναδείξει την αξία που έχει η πράξη τόσο ως εσωτερική κατάσταση όσο και ως προς τα αποτελέσματα που προκαλεί διά της επικοινωνίας.

6 Η έννοια του νόμου Ο νόμος αρχικά αντανακλά την διάθεση που έχει ένα κοινωνικό σώμα να καταστήσει διαρκείς εκείνες τις αξίες που το συντηρούν και να εξουδετερώσει εκείνες τις καταστάσεις που το φθείρουν. Αναγκαία είναι η ύπαρξη εξουσίας που θα μπορέσει να επιβάλλει το νόμο και να τον συντηρήσει.

7 Η δικαστική εξουσία είναι εκείνη που ερμηνεύει με τον ουσιαστικότερο τρόπο τους νόμους και εξηγεί στους πολίτες τον βέλτιστο δυνατό τρόπο να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο μίας κοινωνίας.

8 Κατά τον Πλάτωνα κάθε νόμος που προτείνεται προς ψήφιση έχει:
Από τη στιγμή που ιδρύεται ένα κράτος έχει υποχρέωση να καταστήσει τις ηθικές αξίες τρόπο ύπαρξης της κοινωνίας. Κατά τον Πλάτωνα κάθε νόμος που προτείνεται προς ψήφιση έχει: έναν βασικό λόγο ο οποίος τον προκαλεί και τον γεννά μία αιτία που προκύπτει μέσα από την κοινωνία. Ο νόμος επίσης πρέπει κατά την ψήφισή του να εξηγεί τί θετικό θα προκαλέσει στην κοινωνία. Πρέπει να διέπεται από ηθικές αξίες. Να είναι κοινός για όλους. Όλοι υπάγονται στο νόμο και όλοι είναι ίσοι απέναντί του.

9 Για να εξασφαλισθεί η εύρυθμη και καθολική λειτουργία του νόμου πρέπει να υπάρχει η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία ώστε να διαχειρίζονται και να ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου κατά τον δικαιότατο δυνατό τρόπο.

10 Πώς μεταβαίνουμε από το εθιμικό δίκαιο στο θετικό σε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης
Ο νομοθέτης προβαίνει στη μελέτη της ανθρώπινης φύσης, εφόσον πρόκειται να θεσπίσει νόμους που θα αναφέρονται σε ανθρώπους. Έπειτα αξιολογεί το περιεχόμενο του εθιμικού δικαίου, τα στοιχεία, δηλαδή, τα οποία αποτελούν αξίες σε μία κοινωνία, και πώς αυτά μπορούν να καταστούν νόμοι.

11 Τέλος Ενότητας

12 Η βιβλιογραφία αναφέρεται αναλυτικώς στις σημειώσεις της αντίστοιχης ενότητας.

13 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

14 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.


Κατέβασμα ppt "Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google