Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή. Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Ορισμός Χημικά στοιχεία απαραίτητα για
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Εισαγωγή στη Τεχνολογία Τροφίμων
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Calcium ΑΣΒΕΣΤΙΟ Ca.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή

Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου με 2 μόρια υδρογόνου

Ι ΔΙΌΤΗΤΕΣ - Χ ΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στους 0°C στερεοποιείται – πάγος Στους 100°C ζέει – εξατμίζεται Υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας είναι: Σε υγρή μορφή Άγευστο Άοσμο Διαυγές Περιέχει ανόργανες ουσίες

Σ ΤΟ Σ ΩΜΑ Το σώμα αποτελείται από 65-70% νερό Κατανέμεται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό Κύριο συστατικό όλων των: Υγρών του σώματος: Αίμα Λέμφος Υγρό ιστών Εκκρίσεων: Σίελος Γαστρικό υγρό Απεκκρίσεων: Ούρα Ιδρώτας

Ι ΔΙΟΤΗΤΕΣ Β ΙΟΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΗΜΑΣΙΑΣ Υγρή μορφή Ιδανικός διαλύτης Υψηλή ειδική θερμότητα και υψηλή λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης Απορροφά θερμότητα Δεν αναμειγνύεται με τα λίπη Πολύ χαμηλή ηλεκτρολυτική διάσταση Το περιβάλλον που γίνονται οι κυριότερες βιοχημικές αντιδράσεις Συμμετέχει σαν ενεργό συστατικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Καθορίζει τις ιδιότητες βιολογικών μακρομορίων όπως των πρωτεϊνών

Α ΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Ο ΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Δίψα  εμφανίζεται κατά την έλλειψη νερού Καθημερινή ενυδάτωση = διατήρηση ισορροπίας νερού Ανάγκες = 1,5 λίτρα υγρά + 1 λίτρο από τροφές Το νερό είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο

Π ΗΓΈΣ Κυριότερη είναι το νερό Φρουτοχυμοι: πλούσιοι σε βιταμίνες Χορτοχυμοί: πλούσιοι σε βιταμίνες και κατευνάζουν την πείνα Τσάι: σημαντικό μέσο ενυδάτωσης με ευεργετικές δράσεις Καφές και πράσινο τσάι: καταπολεμα τη δυσκοιλιότητα και διεγήρουν τον εγκέφαλο (καφεϊνη)

Σ ΥΜΒΟΥΛΕΣ Κατανάλωση νερού ακόμα και στην απουσία δίψας Κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών Μεταφορά νερού παντού (μπουκάλα, παγούρι) Το νερό καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία

Α ΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ανόργανα στοιχεία υπό τη μορφή ενώσεων καθιστούνται απαραίτητα για την κατασκευή και για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος

Α ΣΒΕΣΤΙΟ Στο σώμα: Άντρες 1300γρ (μεγαλύτερος σκελετός) Γυναίκες 1000γρ 99% στα οστά και δόντια 1% στο αίμα και άλλα σωματικά υγρά Συγκέντρωση στο αίμα: 8,5 -10,4mg/dL

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κατασκευή οστών Πήξη του αίματος Νευρομυϊκό σύστημα Καρδιαγγειακό σύστημα

Π ΗΓΈΣ Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα Φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο) Συγχωρήγηση βιταμίνης Δ Δευτερεύουσες πηγές: κρόκος αυγού, όσπρια, καρύδια, αμύγδαλα

Σ ΙΔΗΡΟΣ Σώμα: 45mg/kg σωματικού βάρους Αίμα 0,05-0,18mg/dL Ανάγκες: Παιδιά 1-3 ετών: 15mg Παιδιά 3-5 ετών: 10mg Κορίτσια >10 ετών: 18mg Αγόρια ετών: 18mg Αγόρια >18 ετών: 10mg

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Σχηματισμός αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς Σχηματισμός μυοσφαιρίνης στο μυϊκό ιστό Συμμετοχή του ως ενεργό συστατικό ενζυμικών συστημάτων

Π ΗΓΕΣ Συκώτι Κόκκινο κρέας/ ιστοί Κρόκος του αυγού Πράσινα φυλλωδη λαχανικά Σταφύλια Αιμικός σίδηροςΜη-αιμικός σίδηρος Ο αιμικός σίδηρος είναι έτοιμος για απορρόφηση. Ο μη-αιμίκός σίδηρος χρειάζεται επεξεργασία για να απορροφηθεί από τον οργανισμό και χρειάζεται η παρούσία ασκορβικού οξέως (βιταμίνη Γ).

Φ ΩΣΦΟΡΟΣ Στενά συνδεδεμένος με το ασβέστιο στις λειτουργίες και πηγές 0,8-1,1% του συνολικού σωματικού βάρους 80-90% οστικό οστό 10-20% κατανέμεται ομοιόμορφα σε διάφορα όργανα, ιστούς και υγρά του σώματος Αίμα: Ενήλικες: 3-4,5 mg/dL Παιδιά: 4-7 mg/dL

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας των υγρών του σώματος Μεταβολίζει τους υδατάνθρακες Μεταβολίζει το λίπος Παραγωγή μεταβολικής ενέργειας Βοηθά στη δράση ενζύμων

ΠΗΓΕΣ Διαδεδομένος στις τροφές Κυριότερες πηγές: πουλερικά, κρέας, δημητριακά, καρύδια, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά

Μ ΑΓΝΗΣΙΟ 25γρ στο σώμα 70% στα οστά 30% στους μαλακούς ιστούς και σωματικά υγρά Αίμα: 1,7-2,3 mg/dL Ανάγκες: mg

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Μεταβολισμός υδατανθράκων Μεταβολισμός πρωτεϊνών Ρύθμιση των φωσφορικών στο αίμα Ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών Διαβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης Ενεργητική δράση στη νεύρική ισορροπία, νευροψυχική ένταση, καρδιακό ρυθμό, ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, ποιότητα ύπνου

Π ΗΓΕΣ Ξηροί καρποί Σόγια Κακάο Οστρακοειδή Σιτηρά Ξηρά φασόλια Μπιζέλια Ψάρια Μεταλλικό νερό

Ν ΑΤΡΙΟ 80 mg/kg ιστού 1/3 στο σκελετό 2/3 εξωκυττάριο υγρά Αίμα: mg/dL Ανάγκες: 5γρ αλάτι την ημέρα

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Συμμετέχει: Στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης του εσωτερικούπεριβαλλοντος και στη μετακίνηση υγρών Στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροποίας Στη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης Στη φυσιολογική διεγερσιμότητα της μυϊκής ίνας

Π ΗΓΕΣ Μαγειρικό άλας Αυγά Κρέας Λαχανικά (καρότο, σπανάχι, σέληνο, αγκινάρες)

Κ ΑΛΙΟ 6,9 mg/kg ιστού Ανάγκες: 0,8-1,3γρ

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Διατήρηση ισοτονίας μεταξύ ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού Συσταλτικότητα των σκελετικών μυών και του μυοκαρδίου και αγωγή διέγερσης στους λείους και γραμμωτούς μύς Μεταβολισμό υδατανθράκων Σύνθεση και αποθήκευση πρωτεϊνών στους μύς

Π ΗΓΕΣ Καρποί Κρέας Λαχανικά Φρούτα Χόρτα Γάλα κακάο

Ε ΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!