Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή
Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου με 2 μόρια υδρογόνου
Ι ΔΙΌΤΗΤΕΣ - Χ ΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στους 0°C στερεοποιείται – πάγος Στους 100°C ζέει – εξατμίζεται Υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας είναι: Σε υγρή μορφή Άγευστο Άοσμο Διαυγές Περιέχει ανόργανες ουσίες
Σ ΤΟ Σ ΩΜΑ Το σώμα αποτελείται από 65-70% νερό Κατανέμεται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό Κύριο συστατικό όλων των: Υγρών του σώματος: Αίμα Λέμφος Υγρό ιστών Εκκρίσεων: Σίελος Γαστρικό υγρό Απεκκρίσεων: Ούρα Ιδρώτας
Ι ΔΙΟΤΗΤΕΣ Β ΙΟΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΗΜΑΣΙΑΣ Υγρή μορφή Ιδανικός διαλύτης Υψηλή ειδική θερμότητα και υψηλή λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης Απορροφά θερμότητα Δεν αναμειγνύεται με τα λίπη Πολύ χαμηλή ηλεκτρολυτική διάσταση Το περιβάλλον που γίνονται οι κυριότερες βιοχημικές αντιδράσεις Συμμετέχει σαν ενεργό συστατικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Καθορίζει τις ιδιότητες βιολογικών μακρομορίων όπως των πρωτεϊνών
Α ΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Ο ΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Δίψα εμφανίζεται κατά την έλλειψη νερού Καθημερινή ενυδάτωση = διατήρηση ισορροπίας νερού Ανάγκες = 1,5 λίτρα υγρά + 1 λίτρο από τροφές Το νερό είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο
Π ΗΓΈΣ Κυριότερη είναι το νερό Φρουτοχυμοι: πλούσιοι σε βιταμίνες Χορτοχυμοί: πλούσιοι σε βιταμίνες και κατευνάζουν την πείνα Τσάι: σημαντικό μέσο ενυδάτωσης με ευεργετικές δράσεις Καφές και πράσινο τσάι: καταπολεμα τη δυσκοιλιότητα και διεγήρουν τον εγκέφαλο (καφεϊνη)
Σ ΥΜΒΟΥΛΕΣ Κατανάλωση νερού ακόμα και στην απουσία δίψας Κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών Μεταφορά νερού παντού (μπουκάλα, παγούρι) Το νερό καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία
Α ΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα ανόργανα στοιχεία υπό τη μορφή ενώσεων καθιστούνται απαραίτητα για την κατασκευή και για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος
Α ΣΒΕΣΤΙΟ Στο σώμα: Άντρες 1300γρ (μεγαλύτερος σκελετός) Γυναίκες 1000γρ 99% στα οστά και δόντια 1% στο αίμα και άλλα σωματικά υγρά Συγκέντρωση στο αίμα: 8,5 -10,4mg/dL
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κατασκευή οστών Πήξη του αίματος Νευρομυϊκό σύστημα Καρδιαγγειακό σύστημα
Π ΗΓΈΣ Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα Φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο) Συγχωρήγηση βιταμίνης Δ Δευτερεύουσες πηγές: κρόκος αυγού, όσπρια, καρύδια, αμύγδαλα
Σ ΙΔΗΡΟΣ Σώμα: 45mg/kg σωματικού βάρους Αίμα 0,05-0,18mg/dL Ανάγκες: Παιδιά 1-3 ετών: 15mg Παιδιά 3-5 ετών: 10mg Κορίτσια >10 ετών: 18mg Αγόρια ετών: 18mg Αγόρια >18 ετών: 10mg
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Σχηματισμός αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς Σχηματισμός μυοσφαιρίνης στο μυϊκό ιστό Συμμετοχή του ως ενεργό συστατικό ενζυμικών συστημάτων
Π ΗΓΕΣ Συκώτι Κόκκινο κρέας/ ιστοί Κρόκος του αυγού Πράσινα φυλλωδη λαχανικά Σταφύλια Αιμικός σίδηροςΜη-αιμικός σίδηρος Ο αιμικός σίδηρος είναι έτοιμος για απορρόφηση. Ο μη-αιμίκός σίδηρος χρειάζεται επεξεργασία για να απορροφηθεί από τον οργανισμό και χρειάζεται η παρούσία ασκορβικού οξέως (βιταμίνη Γ).
Φ ΩΣΦΟΡΟΣ Στενά συνδεδεμένος με το ασβέστιο στις λειτουργίες και πηγές 0,8-1,1% του συνολικού σωματικού βάρους 80-90% οστικό οστό 10-20% κατανέμεται ομοιόμορφα σε διάφορα όργανα, ιστούς και υγρά του σώματος Αίμα: Ενήλικες: 3-4,5 mg/dL Παιδιά: 4-7 mg/dL
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας των υγρών του σώματος Μεταβολίζει τους υδατάνθρακες Μεταβολίζει το λίπος Παραγωγή μεταβολικής ενέργειας Βοηθά στη δράση ενζύμων
ΠΗΓΕΣ Διαδεδομένος στις τροφές Κυριότερες πηγές: πουλερικά, κρέας, δημητριακά, καρύδια, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά
Μ ΑΓΝΗΣΙΟ 25γρ στο σώμα 70% στα οστά 30% στους μαλακούς ιστούς και σωματικά υγρά Αίμα: 1,7-2,3 mg/dL Ανάγκες: mg
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Μεταβολισμός υδατανθράκων Μεταβολισμός πρωτεϊνών Ρύθμιση των φωσφορικών στο αίμα Ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών Διαβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης Ενεργητική δράση στη νεύρική ισορροπία, νευροψυχική ένταση, καρδιακό ρυθμό, ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, ποιότητα ύπνου
Π ΗΓΕΣ Ξηροί καρποί Σόγια Κακάο Οστρακοειδή Σιτηρά Ξηρά φασόλια Μπιζέλια Ψάρια Μεταλλικό νερό
Ν ΑΤΡΙΟ 80 mg/kg ιστού 1/3 στο σκελετό 2/3 εξωκυττάριο υγρά Αίμα: mg/dL Ανάγκες: 5γρ αλάτι την ημέρα
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Συμμετέχει: Στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης του εσωτερικούπεριβαλλοντος και στη μετακίνηση υγρών Στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροποίας Στη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης Στη φυσιολογική διεγερσιμότητα της μυϊκής ίνας
Π ΗΓΕΣ Μαγειρικό άλας Αυγά Κρέας Λαχανικά (καρότο, σπανάχι, σέληνο, αγκινάρες)
Κ ΑΛΙΟ 6,9 mg/kg ιστού Ανάγκες: 0,8-1,3γρ
Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Διατήρηση ισοτονίας μεταξύ ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού Συσταλτικότητα των σκελετικών μυών και του μυοκαρδίου και αγωγή διέγερσης στους λείους και γραμμωτούς μύς Μεταβολισμό υδατανθράκων Σύνθεση και αποθήκευση πρωτεϊνών στους μύς
Π ΗΓΕΣ Καρποί Κρέας Λαχανικά Φρούτα Χόρτα Γάλα κακάο
Ε ΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!