οι ευκαιρίες για υγιεινή των χεριών είναι οι εξής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πνευμονιόκοκκος ανθεκτικός στην πενικιλλίνη
Advertisements

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
ΕΙΔ/ΝΗ Ω.Ρ.Λ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Ο ρόλος του ΝΕΛ σε περιπτώσεις κρίσεων
Απολυμαντικά χώρων και τοπικά απολυμαντικά
Μάθημα: Πληροφορική Οδοντιάτρων 4 ο εξάμηνο Ομάδα: Αργυρού Αντώνης Δαμιανού Στεφανία Ιωάννου Παναγιώτα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ EBOLA
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΥΛ ΚΤΕΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΙΧΟΣ.
EMΠΥΡΕΤΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑ
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΞΩΝΕΦΡΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
MINIONS.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ι - Το περιβάλλον εργασίας
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤA ΤΟΥ AIDS
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Παναγιώτα Σουρτζή Καθηγήτρια Νοσηλευτικής της Υγιεινής της Εργασίας
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Απολυμαντικά χώρων και τοπικά απολυμαντικά
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
XEΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, αόρατοι με γυμνό μάτι, διαδεδομένοι στο περιβάλλον. ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Προκαλούν.
Μέτρα Προστασίας των Ασθενών από τις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.
ΜΑΡΙΑ ΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.  Υγεία: η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ.
Μη αντιμικροβιακά μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων στην εντατική θεραπεία Έλεγχος και πρόληψη λοιμώξεων Αντιβιοτικές προφυλακτικές στρατηγικές Παράγοντες.
Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ. * Η αποτρίχωση δεν τελειώνει με την αφαίρεση των τριχών. Επειδή αυτή η διαδικασία επιφέρει ερεθισμούς πρέπει να εφαρμόζονται.
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Μαιευτικής ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 2 η παράδοση.
Αποστολίδου Ν. Ευτέρπη Μάιος Crit Care Med 2009.
ΒΡΟΓΧΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ.
Καθαριστικά, Απολυμαντικά, Ιατροτεχνολογικά. Καθαρισμός – Απολύμανση – Αποστείρωση Ιατροτεχνολογικών Επιφανειών Πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων και λοιμωδών.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Ακτινολογική Νοσηλευτική Ενότητα 3: Έλεγχος των λοιμώξεων Γεωργία Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
‘Ελεγχος των λοιμώξεων κατά την αναισθησιολογική πρακτική
ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ.
Γενικά Νοσοκομειακή Λοίμωξη (ΝΛ): αυτή που δεν είναι παρούσα ή δε βρίσκεται στο στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο Περίοδος επώασης:
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Βρογχοαναρρόφηση (1 από 4)
ΣΤΟΜΑΤΟ-ΦΑΡΥΓΓΟ-ΤΡΑΧΕΙAΚΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική Λέκτορας Μικροβιολογίας
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
AIDS Acquried Immune Deficiency syndrome
Μέτρα Προστασίας των Ασθενών από τις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις Τζένη Κρεμαστινού Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.
ΑΑ 061 ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ- ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Εντερόκοκκος ανθεκτικός στη βανκομυκίνη- VRE
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«οι 10 κυριότερες αιτίες πρόκλησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τα 10 δάκτυλα των χεριών μας».

οι ευκαιρίες για υγιεινή των χεριών είναι οι εξής Πριν από την επαφή με ασθενή. Πριν από καθαρό ή άσηπτο χειρισμό (π.χ. πριν από το χειρισμό επεμβατικών συσκευών ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται γάντια ή όχι, κατά τη μετακίνηση από μολυσμένη σε άλλη περιοχή του σώματος κατά τη διάρκεια παροχής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας). Μετά από έκθεση σε σωματικά υγρά (π.χ. μετά από επαφή με εκκρίσεις, βλεννογόνους ή μη άθικτο δέρμα, μετά από αφαίρεση ιατρικών γαντιών). Μετά από επαφή με τον ασθενή. Μετά από επαφή με το άψυχο περιβάλλον του ασθενή (π.χ. μετά από επαφή με επιφάνειες και αντικείμενα (συμπεριλαμβανόμενου του ιατρικού εξοπλισμού) που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον ασθενή.  

Γενικά μέτρα για την πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Βασικές προφυλάξεις: από όλο το προσωπικό κατά τον χειρισμό όλων των ασθενών, όλων των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων καθώς και όταν υπάρχει κίνδυνος επαφής με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά

1. Υγιεινή των χεριών 2. Χρήση γαντιών 3. Χρήση προστατευτικής ενδυμασίας 4. Χρήση μάσκας 5. Οφθαλμική προστασία 6. Αιχμηρά αντικείμενα Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Μην επανατοποθετείτε το κάλυμμα σε βελόνες. Οι βελόνες μίας χρήσης, αμπούλες, μαχαιρίδια, νυστέρια, πρέπει μετά τη χρήση τους να τοποθετούνται στα ειδικά κίτρινα δοχεία απόρριψης αιχμηρών αντικειμένων. Μην απορρίπτετε μη αιχμηρά (σύριγγες, γάζες, γάντια) στα ειδικά δοχεία. Τα ειδικά δοχεία απόρριψης πρέπει να αντικαθίστανται μόλις η στάθμη τους φτάσει τα ¾. Μην σπρώχνετε τα αιχμηρά αντικείμενα μέσα στο δοχείο για να «χωρέσουν».

Επίπεδο απολύμανσης/καθαριότητας Το επίπεδο απολύμανσης/καθαριότητας των αντικειμένων εξαρτάται από την ταξινόμησή τους κατά Spaulding και σχετίζεται με τον κίνδυνο μετάδοσης λοίμωξης ανάλογα της χρήσης τους (CDC, 2008, Guidelines for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities):     Κατάταξη αντικειμένων κατά Spaulding (1968) Χρήση Επίπεδο απαιτούμενης μικροβιοκτόνου δράσης Μέθοδος Κρίσιμα (critical items) εισέρχονται σε στείρους ιστούς και το κυκλοφορικό (χειρουργικά εργαλεία, καρδιακοί καθετήρες, εμφυτεύματα). καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, περιλαμβανομένων και των σπόρων τους Αποστείρωση: Κλίβανος ατμού, αερίου, υπεροξειδίου του υδρογόνου, χημική αποστείρωση Ημι – κρίσιμα (semi – critical items) έρχονται σε επαφή με βλεννογόνους και δέρμα όχι ακέραιο (ενδοσκόπια, εξοπλισμός αναπνευστικής θεραπείας, εξοπλισμός αναισθησίας, τονόμετρα) καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, εκτός των βακτηριακών σπόρων Υψηλού βαθμού απολύμανση Μη - κρίσιμα (non – critical items) δεν θα έρθουν σε επαφή με βλεννογόνο ή με μη ακέραιο δέρμα (άψυχο περιβάλλον: κλίνες, τραπέζια, κουμπιά κλήσης, έπιπλα, πατώματα, εξοπλισμό: περιχειρίδες, στηθοσκόπια, σκωραμίδες, κομπιούτερ, πληκρολόγια συσκευών monitoring) καταστροφή των βλαστικών μορφών των βακτηρίων, μυκήτων, λιπιδιακών ιών Χαμηλού βαθμού απολύμανση, καθαριότητα με απορρυπαντικό