1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
THEPAX ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
Advertisements

GRAM (+) ΣΠΟΡΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ BACILLUS CLOSTRIDIUM Ε.Θ.Πιπεράκη.
2 Ο ΠΡΟΤΥ 1 ο Μαθητικό Συνέδριο Η Θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Τίτλος Εργασίας : Ομάδα εργασίας.
ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΦΡΥΔΙΩΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ F.D.T. ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΖ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Η’ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ.
Περικλής Γ. Φούκας Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» 4/4/ η Περίπτωση ♂ 62 ετών με από διμήνου επιδεινούμενη δυσκαταποσία Ιστορικό αλκοολισμού. Καπνιστής 4/4/20122.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2015/2016.
1 Κονσερβοποίηση και Θρεπτική Αξία των Τροφίμων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΥΤΩΝ Μεσογειακό κλίμα επικρατεί σε πέντε παραθαλάσσιες περιοχές της γης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, Μεσόγειος,
ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης.
Αγγέλα Καλκούνη1 Ξύλινα Δάπεδα Διαδικασία Κατασκευής Ξύλινων Καρφωτών Δαπέδων.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Φραγκιαδάκης Γ. Α.
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος. Διδακτική των Μαθηματικών. Υπεύθυνος Καθηγητής: Χ. Λεμονίδης Φοιτήτρια: Ε. Δαϊκοπούλου 1.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΓΡΑΒΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΣΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
ΚΑΡ.Π.Α.. AΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ  Εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για διασώστη/θύμα  Αν το θύμα αντιδρά: έλεγχος για κακώσεις, κλήση για βοήθεια αν απαιτείται,
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΕΝΟΤΗΤΑ 01 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Κανονισμοί λειτουργίας εργαστηρίου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.
ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
Άσκηση 2 (2α Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
Αισθητήρια όργανα – αισθήσεις
…στη Χώρα των Αισθήσεων…
Συστήματα θέρμανσης - Κατανομή της θερμότητας
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ
Μικροβιολογία Τροφίμων I
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ επεξεργασία θέματος 2015
Άσκηση 3 (4η Άσκηση εργαστηριακού οδηγού)
Μελέτη της Κίνησης μιας Φυσαλίδας σε Γυάλινο Σωλήνα
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
ΔΥΝΑΜΕΙΣ αν.
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Εργαστηριακή Άσκηση 13 Γ′ Γυμνασίου
Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΜΥΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ Α.Μ:Δ201603
Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου
Μήκος κύκλου & μήκος τόξου
Δείκτες Ποιότητας Λειτουργίας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΩΝ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΩΝ
Υβριδική αντιμετώπιση ψευδοανευρύσματος εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας ιατρογενούς αιτιολογίας Χρήστος Βερύκοκος, Μικές Δουλαπτσής, Αικατερίνη Κοτζαδημητρίου,
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΟΣΦΥΟΝΩΤΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
ΑΜΠΕΛΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 5-6/ Π.Παπαζαφείρη
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με προβλήματα από το ουροποιητικό
Равномерно убрзано праволинијско кретање
אורך, היקף, שטח ונפח.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΓΙΣΤΟΥ - ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
Қайнау. Меншікті булану жылуы
Μέτρηση εμβαδού Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
          
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Ενότητα 8: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία κονσερβοποιημένων τροφίμων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ

2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΤΟΞΙΝΗ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ CLOSTRIDIUM BOTULINUM ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΛΩΣΤΡΗΔΙΟΥ: A, B, C1, C2, D, E, F, G ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ ΒΡΕΦΙΚΗ - ΠΑΙΔΙΚΗ

3 Clostridium botulinum ΧΡΩΣΗ ΜΕ ΙΩΔΕΣ ΓΕΝΤΙΑΝΗΣΧΡΩΣΗ ΚΑΤΑ GRAM ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

4 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ BOTULUS = ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΑΠΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1875 ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΛΥΣΗ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ) ΙΔΕΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΤΕΛΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ

5 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

6 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑ

7 Η ΤΟΞΙΝΗ Η ΤΟΞΙΝΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΥΨΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

8 ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ

9 ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

10

11 ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΆΛΛΕΣ ΝΟΣΟΥΣ

12

13

14 ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

15 ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

16 ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

17 ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟ

18 ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΓΩ ΑΝΩΡΙΜΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΠΟΡΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-14 ΜΗΝΩΝ, ΣΠΑΝΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 2 ΕΤΩΝ

19 Η ΠΛΗΡΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΒΛΕΝΟΓΓΟΝΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 3,5 -4 ΕΤΗ ΖΩΗΣ

20 ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΚΙΛΟΥ ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗΣ ΔΙΝΕΙ 800 ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΞΙΝΗΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ (HOME-PACKED) ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 120 οC. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΕΛΙΕΣ, ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ Κ.ΛΠ.)

21 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός

22 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός Πλατύστομα καθαρά βάζα είναι ευκολότερο να γεμίσουν και να εξυγιανθούν. Τα βάζα δεν πρέπει να έχουν ατέλειες στα χείλη, μη λείες περιοχές, ή ρωγμές. Καπάκια με πλαστικό εσωτερικό κάλυμμα που σταθεροποιούνται. Πλύνετε καλά φρέσκα-υγιή λαχανικά. Αποφύγετε εντελώς, λαχανικά που έχουν σάπια μέρη. Εξυγιάνετε τα καπάκια σε καυτό νερό χωρίς να τα βράσετε. Γεμίστε τα βάζα χωρίς κενό μεγαλύτερο από 3 cm. Να μην μείνουν κενά στη μάζα της κονσέρβας.

23 Σπιτικές κονσέρβες και βοτουλισμός Βιδώστε και τοποθετήστε σε μπάνιο με νερό που καλύπτει τα βάζα με τουλάχιστον 1-2 εκατοστά. Βράστε τα κλειστά βάζα για 45 – 60 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά τα καυτά βάζα, αφήνοντας τα να κρυώσουν σε μια καθαρή πετσέτα. Θα ακούγονται θόρυβοι συστολής για 0, ώρες. Αποθηκεύστε τα βάζα σε κρύο μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Πριν να καταναλώσετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά βράστε τα για τουλάχιστον 15 λεπτά, εάν είναι δυνατόν 30 λεπτά. Πετάξτε όσα βάζα δεν έμειναν αεροστεγή.

24 ΤΑ ΒΑΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ

25 ΕΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

26 Ετοιμότητα για το πρόβλημα Τα αρχικά συμπτώματα του βοτουλισμού μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, προβλήματα άρθρωσης, διπλωπία (δύο είδωλα) και θολή όραση, βλεφαρόπτωση, δυσκολίες κατάποσης, μυϊκή αδυναμία, δυσχέρεια αναπνοής, εμετός, ακράτεια ούρων και διάρροια. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ιδίως 6 – 36 ώρες μετά την κατανάλωση κονσέρβας, ζητήστε ιατρική βοήθεια ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο άμεσα.