ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Advertisements

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ  Η εκούσια (απόπειρα αυτοκτονίας) ή ακούσια (ατύχημα- υπέρβαση δόσης) είναι πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΗΡΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΑΚΟΥ-ΛΟΜΝΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Πασχάλης Χαριζάνης Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ η αναγκαστική απαλλοτρίωση των δουλειών που ισχύουν σε επιμέρους εκτάσεις του Δρυμού και δεν συμβιβάζονται με τους.
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Κένωση εντέρου Αφόδευση Δυσκοιλιότητα Υποκλυσμός
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
Υπολογισμός επιπέδου οικονομικής βιωσιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Μετασχηματισμός Laplace συνέχεια
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ 61,60, 61,46, 61,55, 61,61 61,555  0,069 61,560,07 (Ν = 4) ζυγό τεσσάρωv δεκαδικώv ψηφίωv 0,0001 g ή 0,1 mg τέταρτoυ δεκαδικoύ ψηφίoυ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Άσκηση στο νερό και τρίτη ηλικία
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Αρχές τιτλοδότησης.
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
2.2.1– Μείγματα.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Εργασία Φυσικής.
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Daniel C. Harris, ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2009
Daniel C. Harris, ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2009
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ.
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
Μεσογειακή διατροφή.
Daniel C. Harris, ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2009
ΚΕΝΩΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ Ζυγά Σοφία
Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις.
Εισαγωγή στερεών τροφών και θηλασμός
Αφήστε να κρυώσει στους 46-60° C.
CRYPTOSPORIDIUM PARVUM
ΤΡΑΧΕΙΟΤΟΜΗ.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Η χημεία του πορτοκαλιού
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕς ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Είναι η εισαγωγή διαλύματος στο έντερο από το ορθό με καθετήρα (σωλήνα αερίων) ή ρύγχος.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ   ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Είναι η πρόκληση περισταλτισμού του εντέρου και η διευκόλυνση της αποβολής του περιεχομένου του. ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥ Ο όγκος ή το είδος του υγρού διασπάει τη μάζα των κοπράνων, λειαίνει το τοίχωμα του ορθού και πυροδοτεί το αντανακλαστικό της αφόδευσης ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Δυσκοιλιότητα Προεγχειριτικά για ορισμένες επεμβάσεις Πριν από διαγνωστικές διαδικασίας (π.χ. ενδοσκοπήσεις) Πριν και μετά από βαριούχο υποκλυσμό.

Είδη υποκλυσμών Καθαρτικοί υποκλυσμοί: προάγουν την πλήρη κένωση των κοπράνων από το κόλον. Δρούν διεγείροντας την περίσταλση μέσω διάχυσης μεγάλων όγκων διαλύματος Υποκλυσμοί κατακράτησης ελαίου: δρουν λιπαίνοντας το ορθόν και το κόλον. Τα κόπρανα απορροφούν το έλαιο και γίνονται πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή Φαρμακευτικοί υποκλυσμοί: περιέχουν θεραπευτικούς παράγοντες. Ορισμένοι συνιστώνται για την μείωση επικίνδυνα υψηλών επιπέδων συγκέντρωσης καλίου όπως νατριούχος υποκλυσμός. Μείωση βακτήριων στο κόλον προεγχειρητικά όπως υποκλυσμός νεομυκίνης

Είδη υποκλυσμού Φυσιολογικός ορός – ασφαλέστερος ιδιαίτερα στα παιδιά και τα βρέφη νερό βρύσης (υποτονικός υποκλυσμός) Αλατούχο διάλυμα (500ml νερό με 1 κγ αλάτι) Υπερτονικό διάλυμα (προπαρασκευασμένος υποκλυσμός εμπορίου) 120-180 ml είναι αποτελεσματικά Σαπωνούχο διάλυμα (soapsuds enema -SSE) 500-1500 ml (1 lt νερό, 5 ml πράσινο σαπούνι -38οC) Λάδι κοινό ή παραφινέλαιο (150-200 γρ. ελαιόλαδο ή παραφινέλαιο) Διάλυμα με φάρμακα (Kayexalate για απομάκρυνση καλίου, Νεομυκίνη για μείωση βακτηρίων) Άφυσο διάλυμα για ανακούφιση από μετεωρισμό (30 γρ. θειικού μαγνησίου, 60 γρ. γλυκερίνης, 90 ml ζεστό νερό) Υποκλυσμός Harris Flush: υποκλυσμός επιστροφής ροής που βοηθά στην αποβολή εντερικών αερίων (300-500 ml)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ετοιμασία διαλύματος βάσει ιατρικής οδηγίας Αποφεύγονται ο μαλακοί καθετήρες Ο καθετήρας εισάγεται 8-10 εκ. Προσοχή όταν υπάρχουν αιμορροΐδες Προσοχή στις γυναίκες να μην εισαχθεί στον κόλπο. Το ύψος του ιριγκατέρ ξεκινά από 40εκ για υψηλό υποκλυσμό και εξαρτάται από την ανοχή του ασθενούς στην ροή της έγχυσης και τις ιατρικές οδηγίες Απομακρύνοντας την σκωραμίδα, ελέγχουμε το χρώμα, σύσταση, οσμή, ποσόν, ενημέρωση του φύλλου νοσηλείας.

ΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Αριστερή πλάγια θέση με το δεξί γόνατο λυγισμένο Ο ασθενής έχει λυγίσει τα γόνατά του και τα έχει φέρει προς την κοιλιά του Θερμοκρασία διαλύματος: 39 οC Το πολύ κρύο διάλυμα δεν συγκρατείται Το ζεστό διάλυμα πρέπει να ενσταλαχθεί αργά για να αποφευχθεί η δυσφορία και ο πόνος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΡΥΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟ

  Σε ενσφήνωση κοπράνων προηγείται ελαιώδης υποκλυσμός (120 – 180 ml) θερμό λάδι. Έπεται 2-3 h μετά καθαρτικός υποκλυσμός. Εκπαίδευση στην διαχείριση των κενώσεων βασίζεται: τακτική αφόδευση κατάλληλη δίαιτα επαρκή υγρά επαρκής άσκηση ανάπαυση

ΚΑΘΑΡΤΙΚΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ ΥΛΙΚΟ  Υδατοδιαλυτό λιπαντικό Νεφροειδές Γάντια μίας χρήσεως Τετράγωνο αδιάβροχο Χαρτοβάμβακο Στατό Ιριγκατέρ με χλιαρό διάλυμα και όγκο σύμφωνα με ιατρική οδηγία Καθετήρες ορθού 2 (σωλήνες αερίων) Προσυσκευασμένος υποκλυσμός Σκωραμίδα

ΚΑΘΑΡΤΙΚΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ Ενημερώνουμε τον ασθενή Βάζουμε παραβάν. Αφαιρούμε τα επιπλέον μαξιλάρια Χαλαρώνουμε και αφαιρούμε το κάλυμμα, την 1 κουβέρτα. Αφαιρούμε το εσώρουχο ή την πιζάμα. Αναδιπλώνουμε από την πλευρά μας το σεντόνι και την κουβέρτα προς την κοιλιά του ασθενούς. Τοποθετούμε τετράγωνο αδιάβροχο.

Ζητάμε να λυγίσει τα πόδια του. Εφαρμόζουμε στον κλυστήρα ένα σωλήνα αερίων. Επαλείφουμε το άκρο του με υδατοδιαλυτό λιπαντικό Ανοίγουμε την στρόφιγγα του συλλέκτη που έχει μέσα το διάλυμα και αφαιρούμε τον αέρα. Απομακρύνουμε τον ένα γλουτό από τον άλλο με χαρτοβάμβακο. Πιάνουμε τον καθετήρα σε απόσταση 7-10 εκ. από το άκρο και τον περνάμε στο ορθό. Κρεμούμε τον ιριγκατέρ στο στατό σε 30-45 εκ. ύψος για υψηλό υποκλυσμό 30εκ για κανονικό και 8 εκ για χαμηλό υποκλυσμό. Ανοίγουμε την στρόφιγγα, και αδειάζουμε το περιεχόμενο προσέχοντας να μην μπει αέρας. Ο χρόνος ενστάλαξης ποικίλλει ανάλογα με τον όγκο του διαλύματος Κλείνουμε, αφαιρούμε, σκουπίζουμε τον σωλήνα. Τοποθετούμε την σκωραμίδα Τοπική καθαριότητα σε κλινήρη ασθενή. Ενημέρωση πλάνου φροντίδας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟ   ΥΛΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΟ Υδατοδιαλυτό λιπαντικό Γάντια μιας χρήσεως Νεφροειδές ή χάρτινη σακούλα Χαρτοβάμβακο ΥΠΟΘΕΤΟ Φαρμακευτικό σκοπό (ιλίγγους) Κένωση του Εντέρου

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥ Ενημερώνουμε τον ασθενή Δίνουμε θέση αφού βάλουμε παραβάν Ανασηκώνουμε τα σκεπάσματα, τοποθετούμε τετράγωνο Φοράμε τα γάντια Ανοίγουμε το υπόθετο, βάζουμε λιπαντικό Με το άλλο χέρι παίρνουμε χαρτοβάμβακο Απομακρύνουμε τον έναν γλουτό από τον άλλο Περνάμε το υπόθετο στο ορθό σπρώχνοντας με τον δείκτη Αφαιρούμε το τετράγωνο Βγάζουμε τα γάντια Τακτοποιούμε τον ασθενή και το υλικό.