Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και ποιά η λειτουργία τους Οι παραθυρεοειδής αδένες είναι 4 μικροί αδένες με διάμετρο 5 χιλιοστά περίπου και βρίσκονται.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αντιψυχωσικά φάρμακα και μεταβολικές διαταραχές
Advertisements

Κυτταρική καταστροφή και αναγέννηση κατά την ΟΣΒ.
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Medicine, 1943 KDIGO – 2005 Chronic Kidney Disease – Mineral Bone Disorders (CKD-MBD) Moe et al, Kidney Int 2006.
11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 7 Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΥ – ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΙΜΟΤΗΤΑ.
Νοσήματα επινεφριδίων Υπερλειτουργία –Σύνδρομο Cushing (  κορτιζόλη) –Υπεραλδοστερονισμός (  αλδοστερόνη- σύνδρομο Conn) –Περίσσεια ανδρογόνων (  ανδρογόνα)
10. Αισθητήρια όργανα - Αισθήσεις Βιολογία Α’ Λυκείου.
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 19-20/ 28 Μαρτίου 2016 Π.Παπαζαφείρη Ορμονικά συστήματα ΙΙ 1.Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου 1α.Η ανακύκληση των οστών 1β. Είδη κυττάρων.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ Από οργανικά ανόργανα Από οργανικά ανόργανα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα (φυτά- ζώα έμβια όντα (λίθοι- μέταλλα.
Διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου ΜΑΘΗΜΑ Γ’ ΕΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ.
Ρύθμιση του ενδοκυττάριου pH Σπ. Μιχαήλ. Επίδραση του ενδοκυττάριου pH στις κυτταρικές λειτουργίες Κυτταρικός μεταβολισμός Μυϊκή συστολή Κυτταροσκελετός.
Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A.College Limassol 2015/2016.
Κύκλος Κιτρικού Οξέος Tρούγκος Κ. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή Παν/ου Αθηνών Βιολογική Χημεία Ι Ι. Χημικές Αντιδράσεις ΙΙ. Μεταβολικές Λειτουργίες.
Αγωνιστές-Ανταγωνιστές. Ενδογενής Νουκλεοζίτης: αδενίνη (πουρίνη + ριβόζη) Παίζει ρόλο σαν μεταφορέας ενέργειας με την μορφή ATP & ADP, σηματοδοτεί γενετικές.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων οστρακοειδών και ανάλυση βασικών παραμέτρων/κινδύνων Υπεύθυνος καθηγητής:
Ενδοκρινολογικά Φαρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενων Χ Λιάπη Ενδοκρινολογος Αναπλ Καθηγήτρια Φαρμακολογιας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ.
Μεταβολισμός και θερμορύθμιση Φυσιολογία ΙΙ 2014.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 3: Δομή και σύσταση μικροβιακού κυττάρου. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Εισαγωγή 2. Το σύστημα φωσφαγόνων αναφέρεται σε μία μικρή ομάδα ουσιών που έχουν δύο χαρακτηριστικά: 1.Διαθέτουν φωσφορική ομάδα 2.Η υδρόλυση τους αποδίδει.
Βιοχημεία Ι Μεταβολισμός Σακχάρων Γλυκόλυση Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εργ. Βιολογικής Χημείας.
Διαταραχές Na + και K + από τη χρήση αντιβιοτικών Θεόδωρος Ελευθεριάδης Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 36-37/26-30 Μαΐου 2016 Π.Παπαζαφείρη ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. Ενδιάμεσοι μεταβολίτες ATP, φωσφογόνα 2. Αναερόβιος.
Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Βιοχημείας
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
RNA: Μεταγραφή και επεξεργασία του RNA
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
Ορμονικά συστήματα ΙΙ Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
Βιοχημεία Ενότητα 11: Ο ενεργειακός μεταβολισμός –
Αντικείμενο και σημασία της Γενετικής:
Σκοτεινές αντιδράσεις
Γεωργική Χημεία Ενότητα 8: Χημικές αντιδράσεις, θερμοδυναμική/κινητική
ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Πρωτεΐνες μεταφοράς οξυγόνου: μυοσφαιρίνη,
Βιοχημεία Ενότητα 10: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Η αναπνοή
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 10 Μαρτίου 2017
Έλεγχος νεφρικών λειτουργιών
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Συγκριτική Φυσιολογία Ζώων
Ποια είναι η απάντηση του νεφρού σε ένα φορτίο οξέος ή βάσης;
Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Ψαλιδιστής αποτελούμενος από θυρίστορ με παραμετρικά στοιχεία Rd=0,01Ω, Us=1V, τροφοδοτεί ωμικό φορτίο με αντίσταση R=1,99Ω. Η πηγή συνεχούς ρεύματος στην.
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Μεταβολισμός 1.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
Φυσιολογικοί ρόλοι των λιπαρών οξέων
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Παντελής Βακιάνης Νεφρολόγος
فیزیولوژی گیاهان زراعی بر اساس کتاب فیزیولوژی گیاه زراعی تالیف دکتر فرشاد ابراهیم پور-آزاده نیرومند- هلن جعفری انتشارات دانشگاه پیام نور
פחמימות לטוב ולרע הכתוב בכחול לא להוראה לתלמידים
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΣΗΜΑΤΟΣ.
ATP το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου
الطاقة.
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.
Κυτταροσκελετός.
Ηλεκτροαναλυτική Χημεία
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ/αποκλειστεσ ΤΩΝ Β-ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ
Θεωρία Κλινικής Χημείας ΙΙ
ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ-Ι. ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΣ
Μύες Δρ. Πέτρος Παπαγιώργης Δρ. Πέτρος Παπαγιώργης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και ποιά η λειτουργία τους Οι παραθυρεοειδής αδένες είναι 4 μικροί αδένες με διάμετρο 5 χιλιοστά περίπου και βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδή αδένα. Εκκρίνουν τις ορμόνες:  Παραθορμόνη (PTH)  Καλσιτονίνη  Βιταμίνη D

Ανατομία των παραθυρεοειδών αδένων

Η παραθορμόνη και οι δράσεις της  Αυξάνει την συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα  Ρυθμίζει την συγκέντρωση του ασβεστίου και του ανόργανου φωσφόρου στο αίμα  Δρα στο νεφρό, στα οστά και έμμεσα στο έντερο ώσπου να επαναφέρει την συγκέντρωση του ασβεστίου στα φυσιολογικά επίπεδα  Ευνοεί την απέκκριση φωσφόρου από τα νεφρά και διεγείρει την απελευθέρωση αλάτων από τα οστά  Προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και των φωσφορικών αλάτων από το έντερο

Η καλσιτονίνη και οι δράσεις της  Έχει αντίθετη δράση από την παραθορμόνη στη ρύθμιση του ασβεστίου  Μειώνει την συγκέντρωση του ασβεστίου στο πλάσμα  Αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο  Αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, τους οστεοκλάστες και τα οστεοκύτταρα  Αυξάνει την έκκριση φωσφόρου στους νεφρούς  Αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα

Ο ρόλος και η απορρόφηση του ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό Το ασβέστιο είναι μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή. Το περισσότερο ασβέστιο του ανθρώπινου οργανισμού, βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Το υπόλοιπο βρίσκεται στους μυς, στο αίμα και στα υγρά μεταξύ των κυττάρων. Το ασβέστιο εμπλέκεται ως καθοριστικός παράγοντας στις ακόλουθες λειτουργίες στον οργανισμό:  Δημιουργεί και διατηρεί ισχυρά τα οστά και τα δόντια  Μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νεύρων στο νευρικό σύστημα  Συμμετέχει στις διαδικασίες πήξης του αίματος  Βοηθά στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του καρδιαγγειακού συστήματος  Είναι σημαντικό για τις μητέρες που θηλάζουν

Επιπλέον, η απορρόφηση του ασβεστίου γίνεται σε όξινο περιβάλλον και επομένως πραγματοποιείται κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και στη νήστιδα. Η απορρόφησή του εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, τον τύπο της τροφής και την περιβαλλοντική δυνατότητα της απορρόφησής του. Έχει άμεση σχέση με την παραθορμόνη και την καλσιτονίνη γιατί:  Δρα συνεργικά με την παραθορμόνη προάγοντας την κινητοποίηση των οστεοκλαστών  Αυξάνει την επαναρρόφηση του ασβεστίου στα νεφρικά ουροφόρα σωληνάρια  Συμβάλλει στη σωστή δόμηση των οστών και την ομοιοστασία του ασβεστίου στο πλάσμα

Η βιταμίνη D και οι δράσεις της  Με την ενεργό μορφή της 1,25-DHCC επιταχύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο με την αύξηση της παραγωγής της ATP του εντερικού βλεννογόνου  Συμβάλει στην αύξηση παραγωγής πρωτεϊνών που δεσμεύουν εκλεκτικά το ασβέστιο  Ασκεί διεκολυντική δράση ως προς την δίοδο του ασβεστίου στην ελεύθερη επιφάνεια των κυττάρων του εντερικού επιθυλίου

Συνήθης παθήσεις παραθυρεοειδών αδενών Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH), η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλτσιτονίνη και την βιταμίνη D. Η πτώση του ασβεστίου στο πλάσμα είναι το ερέθισμα για την έκκρισή της,ενώ η βιταμίνη D και η υπασβεστιαιμία την αναστέλουν.Τα προβλήματα ξεκινούν όταν έχουμε υπερέκκριση παραθορμόνης, αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κάποιο αδένωμα, υπερπλασία ή και καρκίνωμα (σπάνια) των παραθυρεοειδών αδένων. Δύο είναι οι πιο συχνές παθήσεις ο:  Υπερπαραθυρεοειδισμός  Υποπαραθυρεοειδισμός

Υπερπαραθυρεοειδισμός Προκαλείται από υπερέκκριση παραθορμόνης. Διακρίνεται σε:  Πρωτοπαθής Προκαλείται από αυτόνομη υπερέκκριση παραθορμόνης και οφείλεται κυρίως σε κάποιο αδένωμα και πιο σπάνια σε υπερπλασία των παραθυρεοειδών αδένων ή καρκίνωμα  Δευτεροπαθής Είναι ο πιο σπάνιος. Εδώ η αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα δυσαπορρόφησης που μπορει να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D.  Τριτοπαθής Εμφανίζεται σε ασθενείς με δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, οι οποίοι μπορούν μετά από χρόνια να αναπτύξουν αδένες που δεν υπακούν στο φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης και υπερλειτουργούν ανεξάρτητα της τιμής του ασβεστίου

Υποπαραθυρεοειδισμός  Προκαλείται από την υπολειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων και τα χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα.  Αιτία της υπολειτουργίας είναι: Κληρονομική Η χειρουργική αφαίρεση των αδένων ή ατροφίας τους Ιδιοπαθής ή αυτοάνοση καταστροφή των αδένων  Γίνεται αυτοανοσολογική καταστροφή των παραθυρεοειδών αδενών  Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η τετανία, που οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα

ΤΕΛΟΣ Σύμφωνα με τα παραπάνω η λειτουργία των παραθυρεοειδών αδενών είναι πολύ σημαντική. Αυτό συμβαίνει διότι οι ορμόνες που εκκρίνουν, έχουν άμεση σχέση με την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού και παράλληλα με την ισορροπία των φυσιολογικών τιμών του ασβεστίου στο αίμα.