ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ. Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Advertisements

Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
Από πολύ νωρίς οι άνθρωποι είχαν καταλάβει την εξαιρετική σημασία που είχε για τη ζωή του κόσμου μας και τον περιέβαλαν με δέος και σεβασμό. Η κύρια.
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία
Οι φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μάζας – τα διαγράμματα Ηλ. Μαυροματίδης
Οι πλανήτες είναι οι εξής:
ΣΧ.ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΓΚΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ
Αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας
ΓΝΩΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....
Πιθανότητες ΜυριάννηΝάσια Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου.
Ο Πάνος στη «Στοιχειωμένη αίθουσα» δήλωσε για τον Ιορδάνη: «Αυτός έχει τσακωθεί με τη Γραμματική, όπως και με κάθε άλλο μάθημα εκτός από τα Μαθηματικά.
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ YΔΡΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Η Δημιουργικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μαθηματικής Παιδείας μετά τον Ευκλείδη.
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Πολεμικό μέσο μεταφοράς: τα υποβρύχια
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
ΑΝΩΣΗ.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Θεωρίες που αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα για το ηλιακό μας σύστημα
Βασικες Εννοιες Φυσικης _2
Βασικες Εννοιες Φυσικής. Προηγουμενο μάθημα Δεξιότητες – Δεξιότητες: Δυνάμεις του 10 και λιγη άλγεβρα – Δεξιότητες: Λύση απλών σχέσεων – Ασκηση: μια άσκηση.
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
Αρχιμήδης.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Πειραματικός Υπολογισμός της Άνωσης
Του Νίκου Δαπόντε Πηγή : ontent&task=view&id=229&Itemid=50
Πάμε ξανά στις ξαστεριές …
Όλγα Μακρή Γιώργος Μοσχόπουλος Αριόλα Τσαρτσάνη Βέρα Βυθούλκα
Didaskw.blogspot.com Φυσική – Γ’ Γυμνασίου Το φως.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
φύλλο εργασίας 3 μετρήσεις μαζών τα διαγράμματα
Ο μαγικός αριθμός π.
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
Κύκλος.
Αρχιμήδης ο Συρακούσιος
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ 5. ΑΡΗΣ 6. ΔΙΑΣ 7. ΚΡΟΝΟΣ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ – ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ. Παρατηρώντας εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα …… Βλέπουμε ότι κάποια ¨πράγματα¨
Άνωση Αρχή του Αρχιμήδη
Ερευνητική εργασία (Project)
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
Άλυτα προβλήματα από την αρχαιότητα
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
Ηλιακο συστημα.
Φυσική – Γ’ Γυμνασίου didaskw.blogspot.com Το φως.
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Επιστημονικοί τομείς χωρίζονται σε :
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Τα Μαθηματικά του Δρόμου
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
ΓΕΩΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Ο Αρχιμήδης και η αρχή της Άνωσης. Ο Αρχιμήδης  Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε το 287π.Χ και πέθανε το 212 π.Χ. στις Συρακούσες της Σικελίας. Ασχολήθηκε με την.
ΑΝΩΣΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Φειδίας απο τον οποίο διδάχτηκε αστρονομία και για αυτό η πρώτη του ανακάλυψη ήταν δυο αστρονομικά όργανα. Για την ζωή του γνωρίζουμε ελάχιστα αφού το βιβλίο του Ηρακλείδη "Αρχιμήδου βίος" χάθηκε.Ο Αρχιμήδης αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην έρευνα.

Ανάκλαση του φωτός Αντιλήφθηκε το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάθλασης του φωτός και σχεδίασε τα κοίλα κάτοπτρα με τα οποία πυρπόλησε το ρωμαϊκό στόλο που επιχείρησε να καταλάβει τις Συρακούσες.

Η αρχή της υδροστατικής και το γνωστό "εύρηκα" Συρακούσες, τρίτος αιώνας προ Χριστού και ο βασιλιάς Ιέρων ΙΙ αναθέτει στον Αρχιμήδη να ερευνήσει αν το καινούργιο στέμμα του, είναι πράγματι από χρυσάφι χωρίς την προσθήκη άλλων μετάλλων. Εξυπακούεται ότι το στέμμα δεν επιτρέπεται να αλλοιωθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Αργότερα και ενώ το θέμα στο είχε στο μυαλό του έτυχε να πάει στο μπανιέρα για να πλυθεί και μπαίνοντας στη μπανιέρα πρόσεξε ότι όσο περισσότερο βυθιζόταν το σώμα του, τόσο περισσότερο νερό χυνόταν έξω από τη μπανιέρα. Σε αυτό διέκρινε τον τρόπο να βρει μια λύση στο πρόβλημα και πετάχτηκε έξω γυμνός, φωνάζοντας με δυνατή φωνή ότι είχε βρει αυτό που έψαχνε, και έτρεχε φωνάζοντας σε γλώσσα ελληνική «Εύρηκα, εύρηκα»

Θεωρώντας αυτό ως αφετηρία της ανακάλυψής του, λέγεται ότι έφτιαξε δύο αντικείμενα ίδιου βάρους με το βάρος του στέμματος το ένα από χρυσό και το άλλο από ασήμι. Στη συνέχεια γέμισε ένα μεγάλο δοχείο με νερό μέχρι το χείλος και βύθισε το ασημένιο αντικείμενο. Το νερό που χύθηκε το θεώρησε ίσο σε όγκο με το ασημένιο αντικείμενο. Στη συνέχεια έβγαλε έξω το ασημένιο αντικείμενο ξαναγέμισε το δοχείο με νερό και χρησιμοποιώντας ένα ζυγό, ζύγισε. Υπολόγισε έτσι το βάρος του αργύρου που αντιστοιχούσε σε ορισμένη – ίσου όγκου- ποσότητα νερού.

"δος μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω και την γη" Μελέτησε το μοχλό και τη σημασία του λέγοντας "δος μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω και την γη".Τελειοποίησε τα συστήματα ανύψωσης και κίνησης βαρών με τους οδοντωντούς τροχούς και τους κοχλίες (βίδες).

π = 3,14... Ο Αρχιμηδης ασχολήθηκε με την μελέτη γεωμετρικών σχημάτων και κυρίως του κύκλου και ανακάλυψε την σχέση περιφέρειας με την διάμετρο με το γνωστό μαθηματικό τύπο π=3,14....

Το τέλος του... Το 212 π.Χ ο ρωμαϊκός στρατός τελικά κατάφερε να καταλάβει τις Συρακούσες. Παρότι ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκελλος διέταξε να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη εντούτοις ένας Ρωμαίος οπλίτης τον σκότωσε. Λέγεται ότι πριν σκοτωθεί είπε στο Ρωμαίο που τον βρήκε να μελετά: "μη μου τους κύκλους τάραττε"