Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 3: Τεχνολογία Ζυμαρικών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον Ενότητα 3:Πρώιμη διάγνωση και χαρακτηριστικά των μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική.
Advertisements

1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εκδιδόμενα Στοιχεία για Λιανική πώληση αγαθών ή υπηρεσιών Άρθρο 12 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Εταιρείες Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 3: Οι μεγάλες αυτοκρατορίες Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Ασκήσεις Πράξεις Αναγνωστόπουλος Αχιλλέας Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 7: Λειτουργικά προϊόντα δημητριακών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα.
Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων Ενότητα 2: Η πρώτη περίοδος της εκκλησιαστικής υμνογραφίας (Α´ - Δ´αι.) Γεώργιος Φίλιας Θεολογική Σχολή Τμήμα.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Εκτίμηση της κατάστασης του Ασθενή. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 2: Χαρακτηριστικά φύλλων ανθέων και καρπών Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 10: Παράγωγη καλλωπιστικών φυτών. Μέρος Β’ Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 7: Σχιζοφρένεια - Διδασκαλία Αυτοφροντίδας. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 17: Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 1: Γραμματικός και συντακτικός σχολιασμός στίχων 1-48 της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Απλοποιημένο και Συγκεντρωτικό Τιμολόγιο Άρθρο 10 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 9: Επικοινωνία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Η απογραφή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 2: Η Ευρώπη πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI Εξέλιξη των Λ.Π.Σ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εισαγωγή στα Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα (Λ.Π.Σ.) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Χρόνος Έκδοσης Στοιχείων Λιανικής Πώλησης Άρθρο 13 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 3: Ποιοτικός Έλεγχος στα Έπιπλα Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογιστικό αποτέλεσμα, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ενότητα 3: Σύνταγμα - Δικαστήρια Γρηγόριος Βάρρας Αν.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ (1) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αυλωνίτης Μάρκος ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΄ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
1 Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Συμμετοχές - Χρεόγραφα Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ξενοδοχειακή Λογιστική Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εορτολογία Ενότητα 2: Η εορτή του Πάσχα Γεώργιος Φίλιας Θεολογική Σχολή Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο Άρθρο 14 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 1: Εισαγωγικά, σημασία σιτηρών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης Ενότητα 16: Ερμηνευτικές παρατηρήσεις στίχων της Μήδειας Μενέλαος Χριστόπουλος Τμήμα Φιλολογίας.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογαριασμοί, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
1 Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Στάδια Κατάρτισης των ΕΟΚ Δρ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Επιχειρηματικότητα Ενότητα # 3: Γενικές επισκοπήσεις για την επιχειρηματική δράση στην πράξη στην Ελλάδα. Από την ιδέα στην υλοποίηση: Το νομικό πλαίσιο.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 12: Μέτρα βελτίωσης συνθηκών ανάπτυξης αστικού πρασίνου Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
1 Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών Διανεμητικές Συναλλαγές Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις
Ο Υπαλληλικός Κώδικας του 1951
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών
Οι διοικητικές εκκαθαρίσεις
Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 4: Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(6)
Ενότητα 10: Άτμιση του Ξύλου.
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
Ηλεκτροτεχνία Εργαστήριο Ι
Παρουσίαση ερευνητικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 3: Τεχνολογία Ζυμαρικών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 3

Σκοποί ενότητας Εξοικείωση με τις πρώτες ύλες ζυμαρικών, σιμιγδάλι, ξήρανση, ζυμαρικών ποιοτικά χαρακτηριστικά ζυμαρικών. Τεχνολογία Ζυμαρικών 4

Περιεχόμενα ενότητας Ζυμαρικά, Παραγωγική διαδικασία, Προδιαγραφές ζυμαρικών, Νοθείες αλεύρων, Αλλοιώσεις αλεύρων, Μικροβιακές αλλοιώσεις. Τεχνολογία Ζυμαρικών 5

Ζυμαρικά (1 από 2) Ως ζυμαρικά νοούνται τα προϊόντα από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού ή αλεύρι ολικής άλεσης μακαρανοποιιας από σκληρό σιτάρι και νερό χωρία μαγιά, και ξηραίνονται σε ειδικούς θαλάμους με ελαφρά θέρμανση ή στον αέρα, χωρίς ψήσιμο, Το νερό πρέπει να είναι πόσιμο, Χρήση αβγών, γάλακτος, λαχανικών ενός είδους ή περισσοτέρων σε ανάμιξη, Δεν επιτρέπεται η χρήση τεχνητών χρωστικών και συντηρητικών. Τεχνολογία Ζυμαρικών 6

Ζυμαρικά (2 από 2) Τεχνολογία Ζυμαρικών 7

Παραγωγική διαδικασία (1 από 2) Ανάμιξη του σιμιγδαλιού με νερό (25-30%) για 20 λεπτά με θερμοκρασία 35ο C. Η μάλαξη γίνεται σε ζυμωτήρια με διέλευση από πιεστήρια συνεχούς λειτουργίας. Ακολουθεί η ξήρανση σε ξηραντικούς θαλάμους μέχρι η περιεκτικότητα των ζυμαρικών σε νερό να φθάσει τα 11-15%. Τεχνολογία Ζυμαρικών 8

Παραγωγική διαδικασία (2 από 2) Διάρκεια ξήρανσης εξαρτάται από το μέγεθος των ζυμαρικών. Π.χ. 15 ώρες για το σπαγγέτι και 4 ώρες για το κριθαράκι. Χρειάζεται σχετικά βραδύς ρυθμός ξήρανσης για ομοιογενή και χωρίς ρωγμές προϊόντα, Τα τελικά προϊόντα ονομάζονται ανάλογα με το σχήμα π.χ. μακαρονάκι, κριθαράκι. Η ξήρανση αναστέλλει κάθε ενζυματική δραστηριότητα. Τεχνολογία Ζυμαρικών 9

Προδιαγραφές ζυμαρικών (1 από 3) Τα ζυμαρικά που βράζονται με νερό πρέπει: Να διογκώνονται στο διπλάσιο, Να μην διασπώνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, Νη μην παρουσιάζουν πολτώδη μορφή, Το υγρό βρασμού να είναι διαυγές χωρίς δυσάρεστη οσμή και γεύση. Τεχνολογία Ζυμαρικών 10

Προδιαγραφές ζυμαρικών (2 από 3) Διάθεση ζυμαρικών χωρίς σκουλήκια, ακάρεα, έντομα, Υγρασία μέχρι 12,5% (16/6-15/9), 13,5% (16/9-15/6), Οξύτητα μέγιστη 0,9% σε γαλακτικό οξύ, Τέφρα όση είναι η αντίστοιχη καθοριζόμενη του σιμιγδαλιού από το οποίο παρασκευάσθηκε αυξημένη κατά 0,1 μονάδος. Τεχνολογία Ζυμαρικών 11

Προδιαγραφές ζυμαρικών (3 από 3) Επιτρέπεται η διάθεση νωπών ζυμαρικών από σιμιγδάλι ή σιμιγδάλι και αλεύρι με μέγιστο ποσοστό υγρασίας 50%. Επιτρέπεται η χρήση ασκορβικού οξέος,κιτρικού,λεκιθίνης και γλυκεριδίων λιπαρών οξέων. Τεχνολογία Ζυμαρικών 12

Νοθείες αλεύρων Προσθήκη στο άλευρο σίτου, αλεύρων άλλων σιτηρών κατώτερης αξίας όπως και η προσθήκη δεύτερων αλεύρων (βήττες-κτηνάλευρα), Προσθήκη λευκαντικών ουσιών, ασβεστίου, κιμωλίας. 13 Τεχνολογία Ζυμαρικών

Αλλοιώσεις αλεύρων Οσμή μούχλας, Τάγγιση (δράση λιποξυγενάσης), Άναμμα του αλεύρου, Έντομα, Ακάρεα. Τεχνολογία Ζυμαρικών 14

Μικροβιακές αλλοιώσεις (1 από 2) Τα δημητριακά και αλεσμένα προϊόντα τους, είναι μη επεξεργασμένα γεωργικά προϊόντα οπότε περιέχουν μικροβιακό φορτίο (βακτήρια, ζύμες, μύκητες) Η μικροβιακή χλωρίδα προέρχεται από το έδαφος, χώρο αποθήκευσης και την επεξεργασία τους. Παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, η χαμηλή ενεργότητα νερού περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τεχνολογία Ζυμαρικών 15

Μικροβιακές αλλοιώσεις (2 από 2) Σε υψηλά επίπεδα ενεργότητας νερού, κυριαρχούν : Αερόβια σπορογόνα βακτήρια (Bacillus), μύκητες (Rhizopus), Staphylococous στα ζυμαρικά. «σχοινώδες ψωμί, ιξώδες ψωμί» από Bacillus subtilis (mesentericus) του αλεύρου : στο εσωτερικό της ζύμης παρουσιάζει ινώδη μορφή (μοιάζει με σχοινί), ανάπτυξη του σε θερμοκρασίες 40-50ο C. Τα σπόρια του δεν καταστρέφονται κατά το ψήσιμο. Αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω από 100ο C. Πλύσιμο με ξύδι του εξοπλισμού. Τεχνολογία Ζυμαρικών 16

Τέλος Ενότητας