Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δίαιτα, Νηστεία, Υγιεινή Διατροφή Σπάρτη,
Advertisements

Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.
Παρουσίαση ΒΑΝCA ETICA. Tο Μανιφέστο των Ηθικών τραπεζών •Η πίστωση σε όλες τις μορφές της είναι δικαίωμα όλων •Ο πλουτισμός που στηρίζεται στην κατοχή.
Ελιά Δ3.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ Κ.Β΄ «Η Κύπρος στην Ευρώπη»
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης- αποκατάστασης με φυτικά είδη χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης1, Παναγιώτης Α. Δρακάτος2.
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Το νερό την εποχή της κλιματικής αλλαγής Μια Νέα Κουλτούρα Μια Νέα Κουλτούρα για το Νερό και την Ανάπτυξη για το Νερό και την Ανάπτυξη
Η ελια και το λαδι.
Εργασία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
4 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. ΤΕ. Γ. ΤΜΗΜΑ : Φ. Π. Στόχος: Απόκτηση γνώσεων, σχετικά με τη μορφολογία, τη φυσιολογία, την οικολογία,
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
ΠοικιλΙεΣ ελιαΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.
ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η φυσιογνωμία της βλάστησης (σύνολο φυτών) κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά και η ικανότητα προσαρμογής, είναι.
ΤΑΞΗ HEMIPTERA ΥΠΟΤΑΞΗ HOMOPTERA. Ο ΙΚΟΓΕΝΕΙΑ DIASPIDIDAE Aonidiella aurantii κόκκινη ψώρα των εσπεριδοειδών.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 8: Κυριότερα φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται στα αστικά τοπία Ι Γρηγόριος Βάρρας.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΝΝΑ Υπεύθυνοι καθηγητές ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ Γ ΕΜΜΑΝΟΥΛ Ν.
Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μόλι Γκούσκου Β3.
Μεσογειακή Βλάστηση ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος , τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ.
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ‘ΚΑΛΑΜΩΝ’ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Δικηγόρος LL.M, Partner Σεμινάρια Προετοιμασίας Υποψηφίων Δικηγόρων ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒXL III
Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων σχολικού έτους Μαστιχοκαλλυντικά
2Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
«ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
Η ελια.
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΜΑΛΑΠΑΝΗ Ν. ΑΘΗΝΑ, MA ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ε.Κ.Π.Α.
και οι οικοσυστημικές υπηρεσίες τους
Tratamentul fitoterapeutic al dislipidemiilor
Άνθος, Ιστορία-Εξέλιξη, Ταξινομική Ιεραρχία- Μονάδες
Mετανάστευση και προσπολιτισμός (πολιτιστική αφομοίωση)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιόκαρπου στα ελαιοτριβεία.λάδιελιάς Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.μεσογειακής διατροφήςμονοακόρεστα λιπαρά

Ελαιόλαδο Οι ελιές συλλέγονται με τα χέρια ή με τίναγμα του δένδρου με ραβδισμό ή με μηχανήματα. Μετά τη συλλογή ο καρπός μεταφέρεται το συντομότερο στο ελαιοτριβείο ώστε να αποφευχθεί η ζύμωση και η ανάπτυξη μούχλας που υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου.ζύμωση

Ελαιόλαδο Στα ελαιουργεία η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, τον διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών. Οι ελιές, που έχουν τοποθετηθεί σε τελάρα ή σάκους, μεταφέρονται με αναβατόρια σε μια μεγάλη λεκάνη η οποία βρίσκεται σε ένα ύψωμα του ελαιουργείου. Από εκεί πέφτουν με χοανοειδείς αγωγούς σε θραυστήρες ή μυλόλιθους

Ελαιόλαδο Ακολουθεί η μάλαξη του πολτού της ελιάς, με ανάδευση επί μισή ή μία ώρα σε συσκευές που λέγονται "μαλακτήρες". Εκεί μπορεί να γίνεται και θέρμανση της ελαιόμαζας για να βελτιωθεί η απόδοση σε λάδι. Για καλής ποιότητας ελαιόλαδο η μάλαξη γίνεται "εν ψυχρώ", δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ελαιόλαδο Στα σύγχρονα ελαιοτριβεία ο διαχωρισμός των υγρών από τα στερεά γίνεται με φυγοκέντρηση σε συσκευές που ονομάζονται "ντεκάντερ". Το στερεό υποπροϊόν που μένει ονομάζεται "πυρήνας“. Τα υγρά που λαμβάνονται από το ντεκάντερ (βασικά μίγμα νερού και λαδιού) οδηγούνται σε έναν ή περισσότερους φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες όπου το λάδι διαχωρίζεται από το υδαρές τμήμα λόγω διαφοράς στην πυκνότητα.

Ελαιόλαδο Στα ελαιουργεία υπάρχουν επίσης δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται οι μούργες και τα νερά του πλυσίματος των ελαιών. Τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων παλαιότερα απορρίπτονταν στο περιβάλλον, γι' αυτό και τα περισσότερα ελαιοτριβεία ήταν κοντά σε ρέματα ή ακόμα και κοντά στη θάλασσα Στη σύγχρονη εποχή αυτά τα απόβλητα θεωρούνται μόλυνση για το περιβάλλον και λαμβάνονται διάφορα μέτρα για επεξεργασία τους ή αποθήκευση σε σηπτικές δεξαμενές.

Ελαιόλαδο Σε ορισμένες περιπτώσεις από τα υγρά απόβλητα με φυγοκέντρηση παράγεται βιομηχανικό ελαιόλαδο που προορίζεται είτε για ραφινάρισμα είτε για βιομηχανική χρήση. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι δύσκολη διότι έχουν υψηλό οργανικό φορτίο και δυσοσμία.

Ελαιόλαδο Σύμφωνα με την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη «παρθένο ελαιόλαδο» είναι: το έλαιο που λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία, πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης και της διήθησης.διήθησης

Ελαιόλαδο Επομένως, το «παρθένο ελαιόλαδο» είναι το λάδι ‘φυσικός χυμός’, το οποίο περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που περιείχε και μέσα στον ελαιόκαρπο (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μικροστοιχεία κτλ) και κατ’ επέκταση εκείνο που έχει όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Ελαιόλαδο Τα «παρθένα ελαιόλαδα» κατατάσσονται και ταξινομούνται αναλυτικά με τις ακόλουθες ονομασίες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα) και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προβλέπονται για την κάθε κατηγορία:

Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤0,8%) Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2,0%) Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%) (είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχει και προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση).