Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μόλι Γκούσκου Β3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μόλι Γκούσκου Β3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μόλι Γκούσκου Β3

2 Το Πριγκηπάτο της Ανδόρρας είναι πολύ μικρό μεσόγειο κράτος, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη, στα ανατολικά Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Έχει έκταση 468 τ.χλμ. και πληθυσμό 76.949 σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2014. Το συνολικό μήκος της χώρας είναι 40 χλμ. Εκτός της πρωτεύουσας, Ανδόρρα λα Βέλια, περιλαμβάνει και 7 χωριά. Αρχηγός Κράτους είναι από κοινού, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γαλλίας και ο επίσκοπος του Ουρζέλ.

3 Η Ανδόρα υπέγραψε νομισματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Ιουνίου 2011. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμά της και να εκδίδει τα δικά της κέρματα ευρώ. Σε όλα τα κέρματα απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4 Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται ο θυρεός της Ανδόρας με το ρητό «virtus unita fortior» (η ενωμένη αρετή είναι ισχυρότερη). Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2 **», έξι φορές.

5 Στο κέρμα του 1 ευρώ απεικονίζεται η Casa de la Vall, ένα κτίριο με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον στο οποίο είχε παλαιότερα την έδρα του το Κοινοβούλιο.

6 Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών / σεντ απεικονίζεται η Santa Colona, εκκλησία ρωμανικού ρυθμού.

7 Στα κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών / σεντ απεικονίζεται ένα αγριοκάτσικο των Πυρηναίων και ένας χρυσαετός.

8 O διαγωνισμός σχεδίου για την εθνική όψη των κερμάτων του ευρώ ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του 2013, με προθεσμία την 16ης Απριλίου. Τα νικητήρια σχέδια ανακοινώθηκαν στις 16 Μαΐου. Ο σχεδιασμός των κερμάτων των 5 σεντ, 2 σεντ και 1 σεντ πήγε στον Ruben da Silva, ενώ η εταιρεία σχεδιασμού Moles Disseny κέρδισε το διαγωνισμό για τη μορφή των νομισμάτων των 50 σεντ, 20 σεντ και 10 σεντ, και, τέλος, το νικητήριο σχέδιο για τα κέρματα του ενός ευρώ ήταν του Jordi Puy.

9 Για το σχέδιο της κοινής όψης των κερμάτων ευρώ διοργανώθηκε διαγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι σειρές που επελέγησαν σχεδιάστηκαν από τον Luc Luycx του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του Βελγίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ στις 16 Ιουνίου 1997, αποφάσισε και δημοσίευσε τα σχέδια που επελέγησαν. Στα κέρματα του 1, των 2 και των 5 λεπτών του ευρώ, εμφανίζονται η ονομαστική αξία, οι λέξεις «EURO CENT», έξι γραμμές και δώδεκα αστέρια λίγο πριν τις άκρες των γραμμών. Στο μεσαίο τμήμα των γραμμών εμφανίζεται η υδρόγειος σφαίρα όπου προβάλλεται ανάγλυφα η Ευρωπαϊκή Ήπειρος σε σχέση με την Αφρική και την Ασία. Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ, εμφανίζονται η ονομαστική αξία, οι λέξεις «EURO CENT», έξι ευθείες κατακόρυφες γραμμές και 12 αστέρια λίγο πριν τις άκρες κάθε γραμμής. Το μεσαίο και άνω τμήμα των γραμμών επικαλύπτεται είτε από αναπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διακρίνονται χωριστά τα 15 κράτη - μέλη πριν από την διεύρυνση της 1 ης Μαΐου 2004 είτε από αναπαράσταση του χάρτη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου από την 1 η Ιανουαρίου 2007 και μετά. Στα κέρματα του 1 και 2 ευρώ εμφανίζονται η ονομαστική αξία, η λέξη «EURO», έξι κάθετες γραμμές και 12 αστέρια λίγο πριν τις άκρες κάθε γραμμής. Στην δεξιά πλευρά της όψης αναπαρίσταται είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεύρυνση της 1 ης Μαΐου 2004 είτε, από την 1 η Ιανουαρίου 2007 και μετά, ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

10 Στα κέρματα ευρώ έχουν ενσωματωθεί μηχανικώς αναγνώσιμα χαρακτηριστικά υψηλής ασφαλείας. Έτσι τα κέρματα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε μηχανές πώλησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα από τον τόπο έκδοσής τους. Για τα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ έχει χρησιμο- ποιηθεί προηγμένη σύνθεση από δύο μέταλλα και σε τρία στρώματα. Το υλικό των κερμάτων των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ είναι ένα μοναδικό κράμα (Nordic gold), το οποίο λιώνει δύσκολα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε κέρματα. Τα γράμματα στη στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ και η χρήση μιας μοναδικής μεταλλικής σύνθεσης για τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ τα προστα- τεύουν από την παραχάραξη.

11 Κάθε κράτος-μέλος του Ευρωσυστήματος μπορεί να εκδίδει μια φορά τον χρόνο ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ. Όλα τα αναμνηστικά κέρματα ευρώ αποτελούν μέρος των κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία. Τα αναμνηστικά κέρματα, τα οποία απαντούν μόνο στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ, έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται – και πρέπει να γίνονται αποδεκτά – όπως οποιοδήποτε άλλο κέρμα ευρώ. Τα αναμνηστικά κέρματα έχουν διαφορετική εθνική όψη από εκείνη των συνήθων κερμάτων και προορίζονται, κυρίως, για τον εορτασμό ενός γεγονότος ή μιας προσωπικότητας. Η κοινή όψη, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες τους δεν διαφοροποιούνται από ένα κανονικό κέρμα των 2 ευρώ. Τα αναμνηστικά κέρματα αποτελούν άλλη μια κατηγορία κερμάτων που εκδίδονται επισήμως από τα κράτη- μέλη.

12 Περιγραφή: Ο σχεδιασμός δείχνει στην κορυφή το χάρτη της Ανδόρας με το οικόσημο του πριγκιπάτου τονίζεται στο εσωτερικό του. Στο κάτω μέρος του σχεδίου, δύο αντιτιθέμενες βέλη interlaced, συμβολίζοντας την τελωνειακή συμφωνία μεταξύ της Ανδόρας και της ΕΕ, δείχνουν τα χρόνια που γίνονται γιόρτασε "1990" και "2015" (το τελευταίο είναι επίσης το έτος της έκδοσης του νομίσματος) και το όνομα της χώρας έκδοσης "ΑΝΔΟΡΑ". Γύρω από το χάρτη της Ανδόρας εμφανίζεται η επιγραφή "25ε aniversari de la Signatura de l'Acord Duaner AMB la Unió Europea» (25 ης επετείου της υπογραφής της τελωνειακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

13 Τα συλλεκτικά κέρματα ευρώ εκδίδονται επισήμως από τα κράτη- μέλη, έχουν ονομαστική αξία (αξία όψεως), θεωρούνται νόμιμο χρήμα αλλά δεν προορίζονται για κυκλοφορία. Η ονομαστική αξία των συλλεκτικών κερμάτων είναι πάντοτε διαφορετική από εκείνη των κυκλοφορούντων κερμάτων, όπως επίσης και η παράσταση που απεικονίζεται σε αυτά. Ενώ τα κυκλοφορούνται κέρματα αποτελούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, τα συλλεκτικά κέρματα αποτελούν νόμιμo χρήμα μόνο στη χώρα έκδοσής τους. Τα κέρματα αυτά σπανίως χρησιμοποιούνται για πληρωμές διότι η αγοραία αξία τους είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή ο άργυρος. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο κοινό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συλλεκτικών κερμάτων διαφέρουν από εκείνα των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Από τις τρεις τεχνικές παραμέτρους των κερμάτων, δηλαδή το χρώμα, τη διάμετρο, και το βάρος, τουλάχιστον οι δύο θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Η Ανδόρα δεν έχει εκδώσει συλλεκτικά κέρματα ευρώ.

14 Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μια μερική αναπαραγωγή ενός νεαρού ατόμου ψήφο. Η ψηφοφορία που ο αριθμός αυτός κρατάει αναπαράγει την επιγραφή "ΑΝΔΟΡΑ". Στα αριστερά του σχήματος υπάρχουν τα χρόνια που γίνονται γιόρτασε "1985" και "2015" (το τελευταίο είναι το έτος της έκδοσης του νομίσματος). Η μικρότερη επιγραφή του εορτασμού περιβάλλει το σύνολο του σχεδιασμού "30e ANIVERSARI MAJORIA D'EDAT ALS 18 ANYS» (30 η επέτειο Ενηλικίωση 18 ετών). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Αριθμός κερμάτων: 85 000 κέρματα Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος του 2015

15 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF %8C%CF%81%CF%81%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF %8C%CF%81%CF%81%CE%B1 http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/commemorati ve/andorra_en.htm http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/commemorati ve/andorra_en.htm http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/national/and orra_en.htm http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/national/and orra_en.htm http://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/ad.el.html http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Euro/Notes- coins/Coins/default.aspx http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Euro/Notes- coins/Coins/default.aspx https://www.andorra-mint.com/&prev=search


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μόλι Γκούσκου Β3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google