«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ. 9982200700234)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Τζίμας Σπύρος Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕΛΚ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014.
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο : Δασοκομίας και Δασικής.
Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο Μάρτιος 2016 Χριστίνα Λιβαδά.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 4 η : ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη: Ισοστατικότητα – υπερστατικότητα – κινητότητα φορέων. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
Η μαντινάδα είναι ένα ξεχωριστό ποιητικό είδος, ιδιαίτερα γνωστό στην Κρήτη αλλά και σε άλλες ελληνικές περιοχές κυρίως του νησιωτικού χώρου.
Ημερίδα Ενημέρωσης Δυνητικών Δικαιούχων του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Εξειδίκευση Εφαρμογής ΕΠ 1.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα Η κατάσταση σήμερα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.
4η θεματική ενότητα Πλασματική μεμβράνη Διαπερατότητα-Επικοινωνία.
Κατάρτιση δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Ν.3852/2010 "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Νικ.-Κομν. Χλέπας Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΜΑΘΗΜΑ 2.  Εργασία (άνθρωπος)  Φύση/Έδαφος (γη)  Κεφάλαιο (χρήμα)  Επιχειρηματικότητα (ιδέα, διοίκηση)
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΘΕΩΡΙΑ 1. 2 Oι παράγοντες, οι οποίοι επέδρασαν σημαντικά και αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ρόλου της συσκευασίας στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων,
Παράδοση 2 4/3/2016. Πριν από την κύρια επική διήγηση ο ραψωδός προέτασσε έναν ύμνο στους θεούς, όπως τους Ομηρικούς Ύμνους. Το προοίμιο της Θεογονίας.
Κάθετες και πλάγιες. Κάθετα και πλάγια τμήματα Έστω ευθεία ε και σημείο Α εκτός αυτής. ε Κ Β Α Από το Α διέρχεται μοναδική κάθετη. Έστω ζ μια άλλη ευθεία.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΤΟ ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΔ 126/2016.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
ΠΜΣ Φορολογικού Δικαίου Παπαδόπουλος Βασίλειος
ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Σύσταση Κ.Φ.Ι.Κ.Β (Nόμος 141) 1η Συνεδρίαση Κ.Φ.Ι.Κ.Β. 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 Έγκριση Κανονισμών 1995 Λειτουργία.
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αλλαγεΣ Στο ΓυμναΣιο
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου Στέλλα Γιαννέλα Ελένη Ζωγραφίδου Σχ. έτος
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
Αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας
Ιστορία 8η Σέρλοκ Χολμς.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Π.Φ.Σ. 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018.
11ο γυμνάσιο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ …στη μεγαλύτερη βαθμίδα! … μεγαλύτερες απαιτήσεις! …νάτην και η εφηβεία!!
Хичээлийн сэдэв: « Молекул кинетик онол»
МИЛ. АВВ. V АСРДА АФИНАДАГИ ДЕМОКРАТИЯ ВА СПАРТАДАГИ ОЛИГАРХИЯ–ИККИТА СИЁСИЙ ТИЗИМ. МИЛ.АВВ. IV АСРНИНГ БИРИНЧИ ЯРМИДА ЮНОНИСТОН гурух Мисрбекова.
Мероприятие, посвященное восстанию студентов
Бириктирувчи тукима биокимёси
“ХХІ ғасыр өскіндері” интеллектуальдық сайыс 5-6 сынып
Екі векторды векторлық көбейту
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
2-босқич магистранти МАЖИДОВ Н.
Σύντομος οδηγός υποψηφίου συμβούλου/προέδρου κοινότητας
Ο ερμηνευτικός διάλογος
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Қан тобын анықтау.Резус фактор анықтау,қан тобының сәйкестігін анықтау.Қан құю техникасы . Қан кетуді тоқтату.Қан кетудің анықтаудың барлық түрлері. Қабылдаған:
7η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠ - ΥΜΕΠΕΡΑΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )

Παρουσίαση άρθρου: Χατζηδάκη Ασπασία (2005): «Μοντέλα διγλωσσσικής συμπεριφοράς σε οικογένειες Αλβανών μαθητών: Δεδομένα από εμπειρική έρευνα»

Εισαγωγή Πρόκειται για μια κοινωνιο-γλωσσολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του Υποκείμενα της αποτέλεσαν Αλβανοί γονείς μαθητών Δημοτικού σχολείου. Στόχευε στο να φωτίσει πλευρές της γλωσσικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας των οικογενειών των μεταναστών δίνοντας το λόγο στους ίδιους τους μετανάστες γονείς. Η επιλογή της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας έγινε με βάση την αριθμητική υπεροχή των Αλβανών οικονομικών μεταναστών έναντι όλων των άλλων.

Γενικός σκοπός της έρευνας: Η έρευνα έχει ως σκοπό να διερευνηθούν οι στάσεις και οι πρακτικές των Αλβανών γονέων ως προς: 1.Την εμπλοκή τους στην σχολική ζωή των παιδιών τους, 2.Την (δι)γλωσσική κοινωνικοποίηση των παιδιών τους. Θα περιοριστούμε στη συζήτηση εκείνων των ευρημάτων που σχετίζονται με το (2).

Η διγλωσσία που αναπτύσσουν τα παιδιά των μεταναστών είναι πολύ διαφορετική από αυτήν των γονέων τους: 1. Η πλειοψηφική γλώσσα σύντομα αποκτά τεράστια σημασία για το παιδί, εφόσον αποτελεί τόσο το κύριο όχημα κοινωνικοποίησης και επαφής με τους συνομηλίκους, ομοεθνείς και μη, όσο και την μοναδική συνήθως γλώσσα του σχολείου. 2.Τα παιδιά που έρχονται στην χώρα υποδοχής σε προσχολική ηλικία βρίσκονται ακόμη σε φάση διαμόρφωσης της γλωσσικής τους ικανότητας στη γλώσσα (Γ1). Ωστόσο, στο οικογενειακό περιβάλλον εκτίθενται σε ένα γλωσσικό πρότυπο το οποίο είναι επηρεασμένο από την (Γ2).

Μεθοδολογία της έρευνας Η μέθοδος συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οικογένειες με παιδιά που φοιτούσαν σε 15 Δημοτικά σχολεία στο νομό Ρεθύμνης και σε 5 Δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με μεγάλο αριθμό μαθητών προερχόμενων από την Αλβανία.

Χαρακτηριστικά του δείγματος των γονέων: Προέκυψε ένα δείγμα οικογενειών με: 1. αρκετά μακρά παραμονή στην Ελλάδα, 2.που είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένο από την ζωή του εδώ, και με πρόθεση να παραμείνει για αρκετά μεγάλο διάστημα. 3.Οι περισσότεροι γονείς είναι αρκετά μορφωμένοι, δείχνουν ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών τους και 4.θεωρούν πολύ σημαντική την καλή εκμάθηση της Ελληνικής από τα παιδιά τους, όπως άλλωστε και την εκμάθηση της Αλβανικής.

Χαρακτηριστικά του δείγματος των παιδιών: Τα περισσότερα παιδιά του δείγματος χαρακτηρίζονται από μία διαδοχική παιδική διγλωσσία : η επαφή τους με τη Γ2 ξεκίνησε περίπου κατά την έναρξη φοίτησης στο Δημοτικό σχολείο. Η κοινωνικοποίηση τους στην Ελλάδα φαίνεται να συντελείται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε ελληνόγλωσσα δίκτυα, ενώ σχετικά μικρό ποσοστό των παιδιών είχαν και έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν συστηματικά την Αλβανική.

Αποτελέσματα της έρευνας I.Από τις απαντήσεις των γονέων σε ερωτήματα περί στάσεων και πρακτικών τους σχετικά με τη διγλωσσική κοινωνικοποίηση των παιδιών τους προκύπτει ότι οι οικογένειες του δείγματος έχουν μια κατά βάση θετική στάση απέναντι στη διγλωσσία και δημιουργούν ένα κλίμα κατάλληλο για την ανάπτυξη και των δύο γλωσσών. II.οι περισσότεροι γονείς δείχνουν ενδιαφέρον για την σχολική πορεία του παιδιού τους με αρκετά συχνές επισκέψεις στο σχολείο και βοήθεια στην μελέτη στο σπίτι. III.Η ενδο-οικογενειακή επικοινωνία χαρακτηρίζεται από τη χρήση και των δύο γλωσσών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με το συνομιλητή.

IV.Όσον αφορά τις γλωσσικές επιλογές των παιδιών, μολονότι η Αλβανική έχει αξιόλογα ποσοστά εμφάνισης με τους ενήλικους συνομιλητές, υποχωρεί αισθητά έναντι της Ελληνικής στην επικοινωνία μεταξύ συνομηλίκων (αδέλφια, ξαδέλφια, φίλοι). V.Καταλήγει πως η παράλληλη κατάκτηση και χρήση δύο γλωσσών δεν οδηγεί από μόνη της σε στρεβλή ανάπτυξη της μίας ή της άλλης γλώσσας. Κυρίαρχο ρόλο στο αποτέλεσμα της διγλωσσίας παίζουν: Η στάση του παιδιού απέναντι στις γλώσσες του, Το που, πώς και γιατί χρησιμοποιείται η κάθε γλώσσα, Τα γλωσσικά πρότυπα στα οποία εκτίθενται το παιδί στο σπίτι αλλά και στο σχολείο και το είδος της εκπαίδευσης που παρακολουθεί.

Η γλωσσική ικανότητα των παιδιών στα ελληνικά Το παιδί μουΚαθόλου % Λίγο % Αρκετά καλά % Πολύ καλά % Αρκετά/ πολύ καλά % Μιλά ελληνικά… 0,00,721,278,1 99,3 Καταλαβαίνει όταν ακούει μια συζήτηση μεταξύ αγνώστων… 0,00,725,074,3 99,3 Καταλαβαίνει όταν παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα… 0,0 27,272,8 100 Διαβάζει ελληνικά…. 0,00,720,478,8 99,3 Γράφει ελληνικά… 0,00,721,277,4 99,3

Η γλωσσική ικανότητα των παιδιών στα αλβανικά Το παιδί μουΚαθόλου % Λίγο % Αρκετά καλά % Πολύ καλά % Αρκετά/ πολύ καλά % Μιλά αλβανικά… 1,514,336,148,184,2 Καταλαβαίνει όταν ακούει μια συζήτηση μεταξύ αγνώστων… 1,58,140,749,690,3 Καταλαβαίνει όταν παρακολουθεί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα… 4,520,533,341,775,0 Διαβάζει αλβανικά…. 37,1 29,514,418,933,4 Γράφει αλβανικά… 43,2 27,313,615,929,5

Η γλωσσική χρήση των παιδιών Το παιδί μου μιλά… Μόνο αλβανικά % Περισσότερο αλβανικά και λίγα ελληνικά % Το ίδιο συχνά και τις δύο γλώσσες % Περισσότερο ελληνικά και λίγα αλβανικά % Μόνο ελληνικά % Με γονείς… 23,9 24,6 23,222,55,8 Με τα αδέλφια του… 14,014,924,618,4 28,1 Με άλλα παιδιά από Αλβανία… 13,17,3 32,1 25,521,9 Με άλλους συγγενείς στην Ελλάδα… 14,6 25,5 24,119,716,1 Με άλλους Αλβανούς στην Ελλάδα… 18,5 28,1 18,521,513,3

Συνοψίζοντας: Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι οι Αλβανοί μαθητές βιώνουν μια ανισοβαρή διγλωσσία με κυρίαρχη την Ελληνική: όχι μόνο είναι περισσότερο ανεπτυγμένη από την Αλβανική σε όλες τις γλωσσικές δεξιότητες αλλά και προτιμώμενη γλώσσα για επικοινωνία με ομοεθνείς, ιδιαίτερα με συνομηλίκους. Προς το παρόν, οι τάσεις του παρόντος δείγματος επιβεβαιώνουν την συνήθη διαδικασία: στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που έρχονται στην Ελλάδα σε ηλικία 5-7 ετών, η Ελληνική φαίνεται να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και να εξελίσσεται στο κύριο όργανο γλωσσικής επικοινωνίας.