ΠοικιλΙεΣ ελιαΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
600 ποικιλίες υπολογίζεται να καλλιεργούνται σε όλο το κόσμο
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 38 ποικιλίες ανάλογα το μέγεθος του καρπού(Αναγνωστόπουλος) Μικρόκαρπες - μεσόκαρπες - αδρόκαρπες 42 ποικιλίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πυρήνα και των φύλλων(Λύχνος) σε: Μικροπύρηνες Μεσοπύρηνες Μακροπύρηνες
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑ ΚΑΡΠΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑ ΚΑΡΠΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΕΣ <2,6 gr ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ 2,7-4,2 gr ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΕΣ >4,3 gr
Μικροκαρπεσ <2,6 gr ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΣΟΥΝΑΤΗ [ΜΑΣΤΟΕΙΔΗΣ] ΘΙΑΚΗ ΛΕΥΚΟΚΑΡΠΗ[ΑΣΠΡΟΛΙΑ]
ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ 2,7-4,2 GR. ΑΓΟΥΡΟΜΑΝΑΚΙ ΘΡΟΥΜΠΑ ΜΕΓΑΡΕΙΤΙΚΗ ΒΑΛΑΝΟΛΙΑ ΑΔΡΑΜΙΤΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΔΑ ΜΥΡΤΟΛΙΑ ΜΑΥΡΕΛΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΕΣ >4,3 Gr ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑΔΑ ΓΑΙΔΟΥΡΕΛΙΑ[ΔΑΜΑΣΚΗΝΑΤΗ] ΚΑΡΥΔΟΛΙΑ
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΛΑΔΟΛΙΑ Η ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΤΣΟΥΝΑΤΗ Η ΜΑΣΤΟΕΙΔΗΣ ΒΑΛΑΝΟΛΙΑ ΑΓΟΥΡΟΜΑΝΑΚΟΛΙΑ ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΑΔΟΛΙΑ Η ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ Η ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ Η ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΚΑΛΑΜΩΝ
ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΓΑΡΕΙΤΙΚΗ ΚΟΘΡΕΙΚΗ Ή ΜΑΝΑΚΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΙΑ ΘΡΟΥΜΠΟΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΡΥΔΟΛΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΕΛΙΑ
ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ PICUAL MANZANILLA CORDAL SEVILLANO ASCOLANO
ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ(ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ) OLEA europaea VAR.MICROCARPA ALBA ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: κρητικιά,κορωνιά,κορώνι,Βάτσικη,Λαδολιά, βιανίτικη και ψιλολιά Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα. Η μόνη ποικιλία που συναγωνίζεται την αγριελιά στις αντίξοες συνθήκες. ΔΕΝΔΡΟ πλαγιοκλάδο 5-7 μέτρα ύψους. ΚΑΡΠΟΣ πολύ μικρός, θεωρείται η πιο μικρόκαρπη ποικιλία, έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και φέρει πολύ μικρή θηλή. Ο πυρήνας έχει ίδιο σχήμα με το καρπό ,φέρει οξεία ακίδα και 7 αβαθείς γλυφές. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 27%.
κορωνεικη
Αγρονομικη συμπεριφορα Ανθεκτική στη ξηρασία Αντοχή στους ανέμους Ευδοκιμεί στα άγονα εδάφη Ευαίσθητη στη φυματίωση,στο δάκο και το ρυγχίτη
Τσουνατη η μαστοειδησ Συνωνυμίες,Τσουνάτη,μουρατολιά,αθηνολιά, μαστολιά ΔΕΝΔΡΟ,ορθόκλαδο,6-8 μέτρα Καρπός σχήμα ωοειδές, με θηλή στη κορυφή. ο πυρήνας μοιάζει με το καρπό, φέρει ακίδα στην άκρη και 10 αβαθείς γλυφές. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 28,3% Παράγεται λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Ανθεκτική στο ψύχος, ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα, ευαίσθητη στο κυκλοκώνιο!
Τσουνατη η μαστοειδησ
βαλανολια Συνωνυμίες: Βολάνα,κολοβή,μυτιληνιά Καλλιεργείται στη Μυτιλήνη στο 70% των ελαιώνων ΔΕΝΔΡΟ: Έχει ύψος 6-8 μ. ΚΑΡΠΟΣ: Σχήμα όμοιο με το βελανίδι Ο καρπός έχει περιεκτικότητα σε λάδι 22% Σχέση σάρκας /πυρήνα είναι 6,1:1 Θεωρείται απ’τις καλύτερες ποικιλίες
βαλανολια
Λιανολια κερκυρασ Συνώνυμα: σουβλολιά, Μερολιά,λαδολιά, ΔΕΝΔΡΟ υψηλόκορμο, 12-14 μ. Καρπός κυλιδροκωνικό,περικτικότητα σε λάδι 25% Φέρει 7-8 αβαθείς γλυφές Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 5:1
Λιανολια κερκυρασ
ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Απαιτητική σε υγρασία Ευαίσθητη στο δάκο(Dacus olea) Ελάχιστα απαιτητική στη ποιότητα του εδάφους.
Λαδολια η κουτσουρελια Συνωνυμίες: λιανολιά χοντρή,Πατρινή ή πατρινιά,κουρελιά και κουρτελιά. ΔΕΝΔΡΟ:Ορθόκλαδη κόμη,το ύψος φτάνει τα 5-7 μέτρα. Καρπός: Σχήμα κυλινδροκονικό με ραφή και θηλή. Ο πυρήνας μικρός και καταλήγει σε αιχμές. 7-8 αβαθείς γλυφές. Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 5:1 Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 25%
Αγρονομικη συμπεριφορα Δεν ευδοκιμεί σε υψόμετρα πάνω από 500μ. Απαιτητική στην εδαφική υγρασία και θρεπτικά στοιχεία. Ευαίσθητη στη φυματίωση Στο κυκλοκόνιο Μέτρια ανθεκτική στο Δάκο
Επιτραπεζιεσ Κονσερβολια Επιτραπεζιεσ Κονσερβολια Συνωνυμίες: Αμφίσσης,Αγρινίου,Άρτα,Βοιωτική, Κορομηλάτη,Μηλολιά,στρογγυλολιάκαι χοντρολιά. ΔΕΝΡΟ: αναπτύσσεται σε ύψος 6-10 μέτρα ΚΑΡΠΟΣ: Μεγαλόκαρπη ποικιλία 100-400 καρποί/κιλό. Σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές. Ο πυρήνας έχει σχήμα όμοιο με το καρπό, Σχέση σάρκας/πυρήνα 7-9:1και η Περιεκτικότητα σε λάδι 15-20% Η πιο διαδεδομένη βρώσιμη ποικιλία
κονσερβολια
αμφισσησ
Αγρονομικη συμπεριφορα Παραγωγική σε ευνοϊκές συνθήκες Απαιτητική σε εδαφική υγρασία Σχετική αντοχή στο κρύο Καλλιεργείται σε ύψος μέχρι 600m Από πειραματικά που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί πως μετά τον από 6 ή 7 χρόνια σε αρδευόμενες εκτάσεις οι αποδόσεις ήταν 684 κιλά/στρέμμα Σε ξηρικές 205 κιλά/στρέμμα Μελλοντικές προοπτικές 1000κιλά/στρ
Καλαμων Συνωνυμίες: Αετονύχι,καλαμαριανή,κορακολιά, τσιγκέλι, χοντρολιά Δένδρο: ύψος 7-10 m.Ζωηρή βλάστηση με μεγάλα φύλλα Καρπός: σχήμα μονόπλευρο, κυρτό. Εμπορικό μέγεθος:140-300 καρποί/κιλό Ο πυρήνας έχει ίδιο σχήμα με το καρπό, με 9 ή 10 αβαθείς γλυφές. Αναλογία σάρκας καρπού/πυρήνα είναι 7-9:1 Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 15-20% Χρησιμοποιείται κονσερβοποιημένη ως «χαρακτές ξυδάτες» με παγκόσμια φήμη και εκτίμηση
Αγρονομικη συμπεριφορα Ευδοκιμεί σε υψηλές βροχοπτώσεις και υψηλή εδαφική υγρασία Οι αποδόσεις είναι μετά από 6-7 χρόνια από 200-592 κιλά/στρέμμα
καλαμων
Διπλησ χρησησ(μεγαρειτικη) Συνωνυμίες:Βοβωδίτικη(Αιγιαλεία)Λαδολιά(Κυνου ρία),Περαχωρίτικη(Βοιωτία),Χοντρολιά(Αίγινα). Καλλιεργείται κυρίως στην Αττική(Μέγαρα),Βοιωτία(Θήβα)και Πελλοπόνησσο Δένδρο:πλαγιόκλαδο,μετρίου ύψους(5-8m).Τα φύλλα έχουν χαρακτηριστική στροφή προς τα κάτω. Καρπός:κυλινδροκωνικός, ροπαλοειδής με τη μια πλευρά κυρτωμένη και καταλήγει σε θηλή. Φέρει 10 αβαθείς γλυφές, Αναλογία σάρκας/πυρήνα 8,4:1 και Η περιεκτικότητα σε λάδι 21%
ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ανθεκτική στη ξηρασία και ευαίσθητη στο ψύχος και το φλοιοφάγο (Hylezinus Oleiperda) Ανθεκτική στη φυματίωση
Ελια μεγαρειτικη
κοθρεϊκη Συνωνυμίες:κορινθιακή,γλυκομανάκι,γλυκομάνν ακολιά,μανάκι,μανακολιά. Καλλιεργείται στις περιοχές:Κυνουρίας,Ερμιόνης,Πόρου,΄Αμφισσας, Αργολιδοκορινθίας,Δελφούς,Αράχωβα,Λαμία και Αταλάντη. Δένδρο: μέτρια ανάπτυξη έως 7 m Καρπός:σχήμα σφαιρικό,ωοειδές,συνεκτική σάρκα Σχήμα πυρήνα κυλινδροκωνικό με κυρτωμένη τη μια πλευρά και 7 αβαθείς γλυφές. Περιεκτικότητα σε λάδι 18% Σχέση σάρκας/πυρήνα 4,6:1
Αγρονομικη συμπεριφορα Αντέχει σε ξηρασία, ανέμους, ψύχος και υψόμετρο μέχρι 900m
αμυγδαλολια Συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη,Ισπανική,Κουρομύτα,στραβ ομύτα. Συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη,Ισπανική,Κουρομύτα,στραβ ομύτα. Καλλιεργείται στη Αττική και Φωκίδα Δένδρο: μικρής ανάπτυξης, προσαρμόζεται σε χαμηλά θαμνώδη σχήματα Καρπός: επιμήκης,με τη μια μεριά κυρτωμένη και φέρει μια θηλή προς τη μια πλευρά. Μέγεθος: 100-200 Καρποί/κιλό. Περιεκτικότητα σε λάδι:18-20%. Σχέση σάρκας καρπού/πυρήνα 5,5-6,5:1
αμυγδαλολια
θρουμπολια Συνωνυμίες:θασίτικη,Ασκούδα,Λαδολιά,Ντόπι α,Ξανθολιά,ρεθυμνιώτικη και χοντρολιά Δένδρο: ορθόκλαδο 6- 10 m ύψους. Καρπός: κυλινδροκωνικό και φέρει θηλή. Ο πυρήνας όμοιος με το καρπό με 9 αβαθείς γλυφές. 200-300 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/πυρήνα 4,7:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 20-28% Η μεταβολή των φυσικών καρπών σε εδώδιμες οφείλεται στο μύκητα Phoma oleae
Αγρονομικη συμπεριφορα Απαιτητική σε υγρασία και γόνιμο έδαφος Έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ψύχος Είναι ευαίσθητη στο κυκλοκόνιο
Ελιεσ θρουμπεσ
Θρουμπα αγρινιου
χαλκιδικησ Καλλιεργείται στη Χαλκιδική κυρίως Ο καρπός είναι επιμήκης και ελαφρά κυρτωμένος Μοιάζει με το καρπό της αμυγδαλολιάς Χρώμα κασταοειδές στη πλήρη ωρίμανση
Καρποσ ελιασ Χαλκιδικησ
χαλκιδικησ
χαλκιδικησ
καρυδολια Συνωνυμίες: Καρυδοραχάτη, κολυμπάδα, κολυμπάτη,απολυτή,και κωνική. Καλλιεργείται:Φθιώτιδα,Φωκίδα,Χαλκιδική Αττική και Εύβοια Δένδρο:Ορθόκλαδο 8-10m ύψους Καρπός:κυλινδροκωνικό, με θηλή και δυο ράχες αντίθετες σε όλο το μήκος του καρπού.150-300 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/πυρήνα 6,4:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 18-23% Ανθεκτική και παραγωγική στο ψύχος
καρυδολια
γαϊδουρελια Συνωνυμίες:Αδρόκαρπη,δαμασκηνάτη,κορομ ηλολιά,Ισπανική Δένδρο:5-6m ύψους Καρπός:επίμηκες με τη μια πλευρά κυρτωμένη Βάρος 10.5 gr Ο πυρήνας μοιάζει με το καρπό με ακίδα στην άκρη και πιο λεπτός στη βάση με 10 αβαθείς γλυφές. Σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 9,7:1 Περιεκτικότητα σε λάδι17%
γαϊδουρελια
Ξενεσ ποικιλιεσ(picual) Kαταγωγή Ισπανία Δένδρο: ζωηρό με ανάπτυξη καρποφόρων βλαστών σε κλαδιά 3-4 ετών Καρπός: ελλειψοειδής στη κορυφή και στρογγυλός προς τη βάση. Χρώμα ώριμου καρπού λευκό ως προς τη σάρκα και όσο προχωράμε προς τα έξω κοκκινίζει Περιεκτικότητα σε λάδι 23,8-29,7% Και η σάρκα καταλαμβάνει το 78,7-85,5%του καρπού
picual
picual
Αγρονομικη συμπεριφορα Δεν αντέχει σε αργιλώδη εδάφη και στη ξηρασία Ανθεκτική στη φυματίωση στο δάκο και στο κυκλοκόνιο Μεγάλη παραμονή του ώριμου καρπού στο δένδρο.
μαnzanilla Καταγωγή Dos Hermanas της Σεβίλλης στην Ισπανία. Δένδρο:μέτριου μεγέθους,ζωηρό,πλαγιόκλαδο Καρπός:120-340 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/καρπού 6,5-9,5:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 20%
Αγρονομικη συμπεριφορα Προσαρμόζεται άριστα στις συνθήκες της κρήτης με αποδόσεις που υπερβαίνουν της κορωνέικης. Όχι απαιτητική Αντοχή στη ξηρασία, μειωμένη αντοχή στο ψύχος και αντοχή στο κυκλοκόνιο
μαnzanilla
gordal Ισπανική Απαιτητική στο κλίμα και το έδαφος Σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 8:1 Συγκομίζεται λίγο πριν την αλλαγή χρώματος Περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι είναι πολύ μικρή
gordal
sevillano Μεγάλο μέγεθος καρπού άρα απολαμβάνει καλές τιμές Μεγάλο μέγεθος καρπού άρα απολαμβάνει καλές τιμές Δένδρα πλαγιόκλαδα Σχέση σάρκας/καρπού 7-7,5:1 Δύσκολη η επεξεργασία του καρπού(κατώτερη ποιότητα σε σχέση με τη (Μαnzanilla) Συγκομίζεται πριν το χειμερινό ψύχος για αποφυγή ζημιών. Αντέχει στο κυκλοκόνιο Ευπαθείς σε τρείς ανωμαλίες: σχοινοκαρπία,split-pit,soft Nose
sevillano
sevillano
ASCOLIANO Ικανοποιητικό μέγεθος καρπού Σχέση σάρκας/πυρήνα 8,2:1 Εκλεκτή βρώσιμη ελιά Περιεκτικότητα σε λάδι 20% Άριστοι καρποί στη κονσερβοποίηση αλλά αν επεξεργαστούν σε άλμη συρρικνώνονται. Ανθεκτικά δένδρα στο κυκλοκώνιο και τη βακτηρίωση Ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
ASCOLIANO
Cerignola Olive
ΑΓΡΙΕΛΙΑ
ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ Η αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου κυμαίνεται περίπου 1 : 4,5 Η αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου κυμαίνεται περίπου 1 : 4,5 Η απόδοση από 1 έως 15 κιλά ελαιοκάρπου/δένδρο ΠΩΛΗΣΗ ΑΝΑ ΚΙΛΟ Υπάρχει στην Ιταλία μια ομάδα παραγωγών που καλλιεργεί και παράγει εδώ και χρόνια αγριέλαιο , (την τελευταία σεζόν συσκεύασε 1011 μπουκάλια των 250 ml. Η τιμή του κάθε μπουκαλιού : 120 € η οποία πουλιέται αμέσως κατόπιν παραγγελίας σε εκλεπτυσμένους πελάτες.
ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 70 % κανονικό ελαιόλαδο 30 % λάδι Αγριελιάς τιμή πώλησης στην Γερμανία : 1 λίτρο : 49 € 500 ml : 24,5 €
ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΜΠΟΝΣΑΙ