ΠοικιλΙεΣ ελιαΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ.
Advertisements

Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία
Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος.
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
Αντιγόνη Ψάλτη ΣΤ΄1 Εύη Φιλίππου ΣΤ΄1
10 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο Η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο παράγονται πολλά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα.
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
Ερασμία Κυπριανού Τάξη = Στ ΄ Σχολική χρόνια = Θέμα =
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ EYE – LINER ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ ΤΥΠΟΙ ΦΡΥΔΙΩΝ
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Η ελιά.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
Η ελιά.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ- ΧΡΩΜΑ.
4 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. ΤΕ. Γ. ΤΜΗΜΑ : Φ. Π. Στόχος: Απόκτηση γνώσεων, σχετικά με τη μορφολογία, τη φυσιολογία, την οικολογία,
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ Ιταλία 200 Ισπανία 156 Ελλάδα >40
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
Μαριάνθη Αγριτέλη Ελευθερία Ηλιάδη Καφετζής Κωνσταντίνος.
Mηλιά Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.
2ο μάθημα: Στοιχεία φυσιολογίας της Ελιάς
Άνοιξη  4 εβδομάδες (Μέσα 3 ου -μέσα 5 ου ) Άφθονη ανθοφορία (κύριος όγκος παραγωγής) Καλοκαίρι  2 εβδομάδες (Ιούλιος) Ελάχιστοι βλαστοί και άνθη (καρποί.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
Εισαγωγή στη Χιονοδρομία Ακαδημαϊκό έτος
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ. Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς.
Η ελια.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς, που επιδρούν στο κλάδεμα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ Μάριος Μηνάς Κανόνης Κωνσταντίνος Γιαννακάκης
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 6ο
Χρυσάνθεμο Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας.
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΤΑΞΗ: FAGALES Η τάξη αυτή περιλαμβάνει τις οικογένειες : 1. Fagaceae 2. Betulaceae.
Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
ΕΝΤΟΜΑ ΕΛΙΑΣ Χρήστος Γ. Αθανασίου
Βελανιδιά Η βελανιδιά έχει 531 αυτοφυή είδη στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Είναι δέντρα ψηλά αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές.
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
Προέλευση και παραγωγή
Δροσοπούλου Γεωργία Λιαγκουρδή Ειρήνη Σακκά Βάσια Σταμούλος Νίκος
Ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2.
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Η φύση είναι το σπίτι μας
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠοικιλΙεΣ ελιαΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

600 ποικιλίες υπολογίζεται να καλλιεργούνται σε όλο το κόσμο

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ 38 ποικιλίες ανάλογα το μέγεθος του καρπού(Αναγνωστόπουλος) Μικρόκαρπες - μεσόκαρπες - αδρόκαρπες 42 ποικιλίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πυρήνα και των φύλλων(Λύχνος) σε: Μικροπύρηνες Μεσοπύρηνες Μακροπύρηνες

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑ ΚΑΡΠΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑ ΚΑΡΠΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΕΣ <2,6 gr ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ 2,7-4,2 gr ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΕΣ >4,3 gr

Μικροκαρπεσ <2,6 gr ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΣΟΥΝΑΤΗ [ΜΑΣΤΟΕΙΔΗΣ] ΘΙΑΚΗ ΛΕΥΚΟΚΑΡΠΗ[ΑΣΠΡΟΛΙΑ]

ΜΕΣΟΚΑΡΠΕΣ 2,7-4,2 GR. ΑΓΟΥΡΟΜΑΝΑΚΙ ΘΡΟΥΜΠΑ ΜΕΓΑΡΕΙΤΙΚΗ ΒΑΛΑΝΟΛΙΑ ΑΔΡΑΜΙΤΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΔΑ ΜΥΡΤΟΛΙΑ ΜΑΥΡΕΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΕΣ >4,3 Gr ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑΔΑ ΓΑΙΔΟΥΡΕΛΙΑ[ΔΑΜΑΣΚΗΝΑΤΗ] ΚΑΡΥΔΟΛΙΑ

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΕ: ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΛΑΔΟΛΙΑ Η ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ ΤΣΟΥΝΑΤΗ Η ΜΑΣΤΟΕΙΔΗΣ ΒΑΛΑΝΟΛΙΑ ΑΓΟΥΡΟΜΑΝΑΚΟΛΙΑ ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΑΔΟΛΙΑ Η ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ

ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ Η ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ Η ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΓΑΡΕΙΤΙΚΗ ΚΟΘΡΕΙΚΗ Ή ΜΑΝΑΚΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΛΙΑ ΘΡΟΥΜΠΟΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΡΥΔΟΛΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΕΛΙΑ

ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ PICUAL MANZANILLA CORDAL SEVILLANO ASCOLANO

ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ(ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ) OLEA europaea VAR.MICROCARPA ALBA ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: κρητικιά,κορωνιά,κορώνι,Βάτσικη,Λαδολιά, βιανίτικη και ψιλολιά Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα. Η μόνη ποικιλία που συναγωνίζεται την αγριελιά στις αντίξοες συνθήκες. ΔΕΝΔΡΟ πλαγιοκλάδο 5-7 μέτρα ύψους. ΚΑΡΠΟΣ πολύ μικρός, θεωρείται η πιο μικρόκαρπη ποικιλία, έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και φέρει πολύ μικρή θηλή. Ο πυρήνας έχει ίδιο σχήμα με το καρπό ,φέρει οξεία ακίδα και 7 αβαθείς γλυφές. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 27%.

κορωνεικη

Αγρονομικη συμπεριφορα Ανθεκτική στη ξηρασία Αντοχή στους ανέμους Ευδοκιμεί στα άγονα εδάφη Ευαίσθητη στη φυματίωση,στο δάκο και το ρυγχίτη

Τσουνατη η μαστοειδησ Συνωνυμίες,Τσουνάτη,μουρατολιά,αθηνολιά, μαστολιά ΔΕΝΔΡΟ,ορθόκλαδο,6-8 μέτρα Καρπός σχήμα ωοειδές, με θηλή στη κορυφή. ο πυρήνας μοιάζει με το καρπό, φέρει ακίδα στην άκρη και 10 αβαθείς γλυφές. Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 28,3% Παράγεται λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Ανθεκτική στο ψύχος, ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα, ευαίσθητη στο κυκλοκώνιο!

Τσουνατη η μαστοειδησ

βαλανολια Συνωνυμίες: Βολάνα,κολοβή,μυτιληνιά Καλλιεργείται στη Μυτιλήνη στο 70% των ελαιώνων ΔΕΝΔΡΟ: Έχει ύψος 6-8 μ. ΚΑΡΠΟΣ: Σχήμα όμοιο με το βελανίδι Ο καρπός έχει περιεκτικότητα σε λάδι 22% Σχέση σάρκας /πυρήνα είναι 6,1:1 Θεωρείται απ’τις καλύτερες ποικιλίες

βαλανολια

Λιανολια κερκυρασ Συνώνυμα: σουβλολιά, Μερολιά,λαδολιά, ΔΕΝΔΡΟ υψηλόκορμο, 12-14 μ. Καρπός κυλιδροκωνικό,περικτικότητα σε λάδι 25% Φέρει 7-8 αβαθείς γλυφές Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 5:1

Λιανολια κερκυρασ

ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Απαιτητική σε υγρασία Ευαίσθητη στο δάκο(Dacus olea) Ελάχιστα απαιτητική στη ποιότητα του εδάφους.

Λαδολια η κουτσουρελια Συνωνυμίες: λιανολιά χοντρή,Πατρινή ή πατρινιά,κουρελιά και κουρτελιά. ΔΕΝΔΡΟ:Ορθόκλαδη κόμη,το ύψος φτάνει τα 5-7 μέτρα. Καρπός: Σχήμα κυλινδροκονικό με ραφή και θηλή. Ο πυρήνας μικρός και καταλήγει σε αιχμές. 7-8 αβαθείς γλυφές. Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 5:1 Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 25%

Αγρονομικη συμπεριφορα Δεν ευδοκιμεί σε υψόμετρα πάνω από 500μ. Απαιτητική στην εδαφική υγρασία και θρεπτικά στοιχεία. Ευαίσθητη στη φυματίωση Στο κυκλοκόνιο Μέτρια ανθεκτική στο Δάκο

Επιτραπεζιεσ Κονσερβολια Επιτραπεζιεσ Κονσερβολια Συνωνυμίες: Αμφίσσης,Αγρινίου,Άρτα,Βοιωτική, Κορομηλάτη,Μηλολιά,στρογγυλολιάκαι χοντρολιά. ΔΕΝΡΟ: αναπτύσσεται σε ύψος 6-10 μέτρα ΚΑΡΠΟΣ: Μεγαλόκαρπη ποικιλία 100-400 καρποί/κιλό. Σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές. Ο πυρήνας έχει σχήμα όμοιο με το καρπό, Σχέση σάρκας/πυρήνα 7-9:1και η Περιεκτικότητα σε λάδι 15-20% Η πιο διαδεδομένη βρώσιμη ποικιλία

κονσερβολια

αμφισσησ

Αγρονομικη συμπεριφορα Παραγωγική σε ευνοϊκές συνθήκες Απαιτητική σε εδαφική υγρασία Σχετική αντοχή στο κρύο Καλλιεργείται σε ύψος μέχρι 600m Από πειραματικά που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί πως μετά τον από 6 ή 7 χρόνια σε αρδευόμενες εκτάσεις οι αποδόσεις ήταν 684 κιλά/στρέμμα Σε ξηρικές 205 κιλά/στρέμμα Μελλοντικές προοπτικές 1000κιλά/στρ

Καλαμων Συνωνυμίες: Αετονύχι,καλαμαριανή,κορακολιά, τσιγκέλι, χοντρολιά Δένδρο: ύψος 7-10 m.Ζωηρή βλάστηση με μεγάλα φύλλα Καρπός: σχήμα μονόπλευρο, κυρτό. Εμπορικό μέγεθος:140-300 καρποί/κιλό Ο πυρήνας έχει ίδιο σχήμα με το καρπό, με 9 ή 10 αβαθείς γλυφές. Αναλογία σάρκας καρπού/πυρήνα είναι 7-9:1 Η περιεκτικότητα σε λάδι είναι 15-20% Χρησιμοποιείται κονσερβοποιημένη ως «χαρακτές ξυδάτες» με παγκόσμια φήμη και εκτίμηση

Αγρονομικη συμπεριφορα Ευδοκιμεί σε υψηλές βροχοπτώσεις και υψηλή εδαφική υγρασία Οι αποδόσεις είναι μετά από 6-7 χρόνια από 200-592 κιλά/στρέμμα

καλαμων

Διπλησ χρησησ(μεγαρειτικη) Συνωνυμίες:Βοβωδίτικη(Αιγιαλεία)Λαδολιά(Κυνου ρία),Περαχωρίτικη(Βοιωτία),Χοντρολιά(Αίγινα). Καλλιεργείται κυρίως στην Αττική(Μέγαρα),Βοιωτία(Θήβα)και Πελλοπόνησσο Δένδρο:πλαγιόκλαδο,μετρίου ύψους(5-8m).Τα φύλλα έχουν χαρακτηριστική στροφή προς τα κάτω. Καρπός:κυλινδροκωνικός, ροπαλοειδής με τη μια πλευρά κυρτωμένη και καταλήγει σε θηλή. Φέρει 10 αβαθείς γλυφές, Αναλογία σάρκας/πυρήνα 8,4:1 και Η περιεκτικότητα σε λάδι 21%

ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ανθεκτική στη ξηρασία και ευαίσθητη στο ψύχος και το φλοιοφάγο (Hylezinus Oleiperda) Ανθεκτική στη φυματίωση

Ελια μεγαρειτικη

κοθρεϊκη Συνωνυμίες:κορινθιακή,γλυκομανάκι,γλυκομάνν ακολιά,μανάκι,μανακολιά. Καλλιεργείται στις περιοχές:Κυνουρίας,Ερμιόνης,Πόρου,΄Αμφισσας, Αργολιδοκορινθίας,Δελφούς,Αράχωβα,Λαμία και Αταλάντη. Δένδρο: μέτρια ανάπτυξη έως 7 m Καρπός:σχήμα σφαιρικό,ωοειδές,συνεκτική σάρκα Σχήμα πυρήνα κυλινδροκωνικό με κυρτωμένη τη μια πλευρά και 7 αβαθείς γλυφές. Περιεκτικότητα σε λάδι 18% Σχέση σάρκας/πυρήνα 4,6:1

Αγρονομικη συμπεριφορα Αντέχει σε ξηρασία, ανέμους, ψύχος και υψόμετρο μέχρι 900m

αμυγδαλολια Συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη,Ισπανική,Κουρομύτα,στραβ ομύτα. Συνωνυμίες: Αμυγδαλοραχάτη,Ισπανική,Κουρομύτα,στραβ ομύτα. Καλλιεργείται στη Αττική και Φωκίδα Δένδρο: μικρής ανάπτυξης, προσαρμόζεται σε χαμηλά θαμνώδη σχήματα Καρπός: επιμήκης,με τη μια μεριά κυρτωμένη και φέρει μια θηλή προς τη μια πλευρά. Μέγεθος: 100-200 Καρποί/κιλό. Περιεκτικότητα σε λάδι:18-20%. Σχέση σάρκας καρπού/πυρήνα 5,5-6,5:1

αμυγδαλολια

θρουμπολια Συνωνυμίες:θασίτικη,Ασκούδα,Λαδολιά,Ντόπι α,Ξανθολιά,ρεθυμνιώτικη και χοντρολιά Δένδρο: ορθόκλαδο 6- 10 m ύψους. Καρπός: κυλινδροκωνικό και φέρει θηλή. Ο πυρήνας όμοιος με το καρπό με 9 αβαθείς γλυφές. 200-300 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/πυρήνα 4,7:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 20-28% Η μεταβολή των φυσικών καρπών σε εδώδιμες οφείλεται στο μύκητα Phoma oleae

Αγρονομικη συμπεριφορα Απαιτητική σε υγρασία και γόνιμο έδαφος Έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ψύχος Είναι ευαίσθητη στο κυκλοκόνιο

Ελιεσ θρουμπεσ

Θρουμπα αγρινιου

χαλκιδικησ Καλλιεργείται στη Χαλκιδική κυρίως Ο καρπός είναι επιμήκης και ελαφρά κυρτωμένος Μοιάζει με το καρπό της αμυγδαλολιάς Χρώμα κασταοειδές στη πλήρη ωρίμανση

Καρποσ ελιασ Χαλκιδικησ

χαλκιδικησ

χαλκιδικησ

καρυδολια Συνωνυμίες: Καρυδοραχάτη, κολυμπάδα, κολυμπάτη,απολυτή,και κωνική. Καλλιεργείται:Φθιώτιδα,Φωκίδα,Χαλκιδική Αττική και Εύβοια Δένδρο:Ορθόκλαδο 8-10m ύψους Καρπός:κυλινδροκωνικό, με θηλή και δυο ράχες αντίθετες σε όλο το μήκος του καρπού.150-300 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/πυρήνα 6,4:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 18-23% Ανθεκτική και παραγωγική στο ψύχος

καρυδολια

γαϊδουρελια Συνωνυμίες:Αδρόκαρπη,δαμασκηνάτη,κορομ ηλολιά,Ισπανική Δένδρο:5-6m ύψους Καρπός:επίμηκες με τη μια πλευρά κυρτωμένη Βάρος 10.5 gr Ο πυρήνας μοιάζει με το καρπό με ακίδα στην άκρη και πιο λεπτός στη βάση με 10 αβαθείς γλυφές. Σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 9,7:1 Περιεκτικότητα σε λάδι17%

γαϊδουρελια

Ξενεσ ποικιλιεσ(picual) Kαταγωγή Ισπανία Δένδρο: ζωηρό με ανάπτυξη καρποφόρων βλαστών σε κλαδιά 3-4 ετών Καρπός: ελλειψοειδής στη κορυφή και στρογγυλός προς τη βάση. Χρώμα ώριμου καρπού λευκό ως προς τη σάρκα και όσο προχωράμε προς τα έξω κοκκινίζει Περιεκτικότητα σε λάδι 23,8-29,7% Και η σάρκα καταλαμβάνει το 78,7-85,5%του καρπού

picual

picual

Αγρονομικη συμπεριφορα Δεν αντέχει σε αργιλώδη εδάφη και στη ξηρασία Ανθεκτική στη φυματίωση στο δάκο και στο κυκλοκόνιο Μεγάλη παραμονή του ώριμου καρπού στο δένδρο.

μαnzanilla Καταγωγή Dos Hermanas της Σεβίλλης στην Ισπανία. Δένδρο:μέτριου μεγέθους,ζωηρό,πλαγιόκλαδο Καρπός:120-340 καρποί/κιλό Σχέση σάρκας/καρπού 6,5-9,5:1 Περιεκτικότητα σε λάδι 20%

Αγρονομικη συμπεριφορα Προσαρμόζεται άριστα στις συνθήκες της κρήτης με αποδόσεις που υπερβαίνουν της κορωνέικης. Όχι απαιτητική Αντοχή στη ξηρασία, μειωμένη αντοχή στο ψύχος και αντοχή στο κυκλοκόνιο

μαnzanilla

gordal Ισπανική Απαιτητική στο κλίμα και το έδαφος Σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 8:1 Συγκομίζεται λίγο πριν την αλλαγή χρώματος Περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι είναι πολύ μικρή

gordal

sevillano Μεγάλο μέγεθος καρπού άρα απολαμβάνει καλές τιμές Μεγάλο μέγεθος καρπού άρα απολαμβάνει καλές τιμές Δένδρα πλαγιόκλαδα Σχέση σάρκας/καρπού 7-7,5:1 Δύσκολη η επεξεργασία του καρπού(κατώτερη ποιότητα σε σχέση με τη (Μαnzanilla) Συγκομίζεται πριν το χειμερινό ψύχος για αποφυγή ζημιών. Αντέχει στο κυκλοκόνιο Ευπαθείς σε τρείς ανωμαλίες: σχοινοκαρπία,split-pit,soft Nose

sevillano

sevillano

ASCOLIANO Ικανοποιητικό μέγεθος καρπού Σχέση σάρκας/πυρήνα 8,2:1 Εκλεκτή βρώσιμη ελιά Περιεκτικότητα σε λάδι 20% Άριστοι καρποί στη κονσερβοποίηση αλλά αν επεξεργαστούν σε άλμη συρρικνώνονται. Ανθεκτικά δένδρα στο κυκλοκώνιο και τη βακτηρίωση Ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

ASCOLIANO

Cerignola Olive

ΑΓΡΙΕΛΙΑ

ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ Η αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου κυμαίνεται περίπου 1 : 4,5 Η αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου κυμαίνεται  περίπου 1 : 4,5 Η απόδοση από 1 έως 15 κιλά ελαιοκάρπου/δένδρο ΠΩΛΗΣΗ ΑΝΑ ΚΙΛΟ     Υπάρχει στην Ιταλία  μια ομάδα παραγωγών που καλλιεργεί και παράγει εδώ και χρόνια αγριέλαιο , (την τελευταία σεζόν συσκεύασε 1011 μπουκάλια των 250 ml. Η  τιμή του κάθε μπουκαλιού : 120 € η οποία πουλιέται αμέσως κατόπιν παραγγελίας σε εκλεπτυσμένους πελάτες.

ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 70 % κανονικό ελαιόλαδο 30 % λάδι Αγριελιάς τιμή πώλησης στην Γερμανία : 1 λίτρο : 49 € 500 ml : 24,5 €

ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΜΠΟΝΣΑΙ