Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Κολοβακτηριδίαση του μηρυκαστικών και χοίρου
Μηνιγγιτιδόκοκκος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
Ταξιδεύοντας στον κόσμο – Ενδημικά νοσήματα
Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων (αναφορικά με τα βακτηριακά νοσήματα)
ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ
Συγγραφέας παρουσίασης: Λαβασίδου Κωνσταντίνα ΑΕΜ: 30551
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Βακτήρια ΕΚΦΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΓΡΙΠΗ Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους.
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ Γενικά χαρακτηριστικά του γένους Pseudomonas
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Λοιμώξεις Πεπτικού Συστήματος Οξείες Γαστρεντερίτιδες.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ Βασιλική X. Πιτυρίγκα Ιατρός Βιοπαθολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
14 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Αναερόβια Βακτήρια. ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΩΝ  Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο χάρη στην εφαρμογή βελτιωμένων εργαστηριακών τεχνικών απομόνωσης.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ίκτερος - Χολόσταση Ίκτερος = αύξηση της χολερυθρίνης Κίτρινη χροιά των ιστών.
10ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις Ουροποιητικού Συστήματος - Ουρολοιμώξεις -
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD. GRAM Αρνητικά βακτήρια.
ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΙΙ Σαλμονέλλες, Σιγκέλλες, Υερσίνιες Σπύρος Α. Πουρνάρας Καθηγητής.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
Οξέα και χρόνια διαρροικά σύνδρομα ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Aρεταίειο Νοσοκομείο.
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 3 α ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 1.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
Γαστρίτιδα Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή, ερεθισμός ή διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου, που είτε μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, η λεγόμενη οξεία.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Project Ομάδας (4 άτομα)
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με διαταραχές του ανώτερου πεπτικού
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
HYMENOLEPIS NANA.
CYCLOPSPORA CAYETANENSIS
BLASTOCYSTIS HOMINIS.
ΤΡΥΠΑΝΟΣΩΜΑΤΑ 1) Trypanosoma brucei gambience
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 4: Campylobacter
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 9: Staphylococcus aureus
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Παθογόνα τροφίμων Ενότητα 3: Escherichia coli
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί προσφέρουν ελαφρύ γεύμα στους επιβάτες: σάντουιτς με λαχταριστό ζαμπόν Όλοι χαλαρώνουν και απολαμβάνουν το ταξίδι τους.

Περίπου μία ώρα μετά, αισθάνεστε έντονη ναυτία, τάση για εμετό και πονάει η κοιλιά σας. Τρέχοντας, πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ανακαλύπτετε ότι το ίδιο συμβαίνει τουλάχιστον στους μισούς από τους επιβάτες. Τι συμβαίνει ?????

11 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λοιμώξεις του Γαστρεντερικού

Παθοφυσιολογία Λοιμώξεων του Γαστρεντερικού -Τοπικοί Μηχανισμοί Άμυνας Οξύτητα στομάχου, παγκρεατικά ένζυμα, χολή, βλέννα Περισταλτικότητα εντέρου Φυσιολογική χλωρίδα Φαγοκύτταρα, εκκριτική ανοσοσφαιρίνη

Μηχανισμοί Πρόκλησης Νόσου - Λοίμωξη Προσκόλληση στον βλεννογόνο, παρεμπόδιση φυσιολογικής λειτουργίας Ανάπτυξη μέσα/κοντά στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου Διείσδυση επιθηλίου και ιστική καταστροφή Πιθανή διείσδυση στο αίμα  συστηματική νόσος Παραγωγή τοξίνης από μικρόβια εντός του εντέρου  Εντεροτοξίνες  Κυτταροτοξίνες

Τροφική Δηλητηρίαση Αποτέλεσμα πρόσληψης τοξινών που παράγονται από μικροοργανισμούς Οι τοξίνες παράγονται συνήθως στο φαγητό Όχι λοίμωξη, αλλά «δηλητηρίαση» Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν ανιχνεύονται συνήθως στον γαστρεντερικό σωλήνα (ΓΕΣ) Παραδείγματα  Staphylococcus aureus  Bacillus cereus  Clostridium perfringens

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ  ΔΙΑΡΡΟΙΑ (1) Υδαρής Διάρροια Απώλεια ηλεκτρολυτών και νερού από το λεπτό έντερο Θανατηφόρα αφυδάτωση σε λίγες ώρες Πρότυπη λοίμωξη: Vibrio cholerae Διάρροια των ταξιδιωτών: enterotoxigenic E. coli

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ  ΔΙΑΡΡΟΙΑ (2) Δυσεντερία- Αιμορραγική Διάρροια Τοπική φλεγμονή και ιστική καταστροφή Βλέννες και αίμα στα κόπρανα Πρότυπη λοίμωξη: Shigella

ΑΙΤΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ (A) Βακτήρια - Εντεροβακτηριακά (Salmonella, Shigella, E. coli, Yersinia enterocolitica) - Campylobacter (1ο σε συχνότητα) - Vibrio cholerae (B) Ιοί (Γ) Παράσιτα

ΕΝΤΕΡΟΤΟΞΙΝΕΣ Εντεροτοξίνη του Vibrio cholerae - Ενεργοποίηση αδενυλικής κυκλάσης - ATP  cAMP  ενεργής έκκριση ιόντων στον αυλό Εντεροτοξινογόνα στλέχη E. coli (ETEC) - Τοξίνες: LT και Sta, Stb - Ενεργοποίηση γουανυλικής κυκλάσης (GTP  cGMP)

ΚΥΤΤΑΡΟΤΟΞΙΝΕΣ Καταστροφή εντερικού επιθηλίου, έντονη φλεγμονώδης αντίδραση Shigella dysenteriae Τοξίνη Shiga Αναστολή πρωτεϊνοσύνθεσης Εντερο-αιμορραγικά στελέχη E. coli (EHEC) Κλασικός ορότυπος: Ο157:Η7 Αιμορραγική κολίτιδα και αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο Κυτταροτοξίνες Shiga-like I και Shiga-like II

Vibrio cholerae (δονάκιο της χολέρας) Ορολογικός τύπος V. cholerae O1: επιδημίες και πανδημίες LPS: ορότυπος Ο1 (βιότυπος «κλασικός» και «El Tor») Escherichia coli: παθογόνα και μη παθογόνα στελέχη 5 ομάδες εντερικών παθογόνων Εντερο-τοξινογόνα (enterotoxigenic, ETEC) Εντερο-παθογόνα (enteropathogenic, EPEC) Εντερο-συγκολλούμενα (enteroaggregative, EaggEC) Εντερο-διεισδυτικά (enteroinvasive, EIEC) Εντερο-αιμορραγικά (enterohemorrhagic, EHEC)  E. coli Ο157:Η7

MEΤΑΔΟΣΗ - Παθογόνα στο φυσικό περιβάλλον (Vibrio) - Παθογόνα που σχετίζονται με ανθρώπους ή ζώα Μετάδοση κοπρανοστοματική (από κόπρανα στο στόμα) Δόση ενοφθαλμισμού Shigella dysenteriae 100 μικροοργανισμοί Shigella flexneri μικροοργανισμοί ΕΤΕC μικροοργανισμοί - Είσοδος, προσκόλληση, πολλαπλασιασμός - Αποικισμός του ξενιστή, πρόκληση βλάβης

Campylobacter

Campylobacter spp. (“καμπύλος”), 15 είδη Καταλάση, οξειδάση (+), κινητά, Gram-αρνητικά βακτηρίδια C. jejuni, C. coli, C. fetus, C. hyointestinalis, C. lari Κυρίως αίτια γαστρεντερίτιδας ή συστηματικής λοίμωξης Campylobacter jejuni Ίσως το πιο συχνό αίτιο γαστρεντερίτιδας Καθυστερημένη αναγνώριση παθογόνου Ιδιαίτερες καλλιεργητικές συνθήκες: ατμόσφαιρα 5-7% Ο 2, 5-10% CO 2, θερμοκρασία 42 0 C, εκλεκτικά καλλιεργητικά υλικά, βραδεία ανάπτυξη

Γαστρεντερίτιδα από Campylobacter jejuni Ασυμπτωματική φορία ζώων: ρεζερβουάρ ανθρώπινης λοίμωξης Μολυσμένο νερό, φαγητό, γάλα Περισσότερα από 50% των περιστατικών: κατανάλωση πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα) Προδιάθεση: γαστρική αχλωρυδρία Κλινική εικόνα: διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετός Οίδημα, έλκη βλεννογόνου (διείσδυση, παραγωγή τοξινών) Συνήθως αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη Πρόληψη: ορθή παρασκευή φαγητού, παστερίωση γάλατος, πρόληψη μόλυνσης δικτύου ύδρευσης

ΑΛΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ που προκαλούν γαστρεντερίτιδα  Campylobacter spp  Yersinia enterocolitica  Vibrio parahemolyticus  Aeromonas

ΙΟΙ ως αίτια γαστρεντερίτιδας Κυρίως, στον αναπτυγμένο κόσμο Επιδημίες γαστρεντερίτιδας Λοιμώξεις αφορούν συχνότερα τα παιδιά Μετάδοση: κοπρανο-στοματική οδός, από άτομο σε άτομο, μόλυνση περιβάλλοντος Εργαστηριακή διάγνωση: δύσκολη Αδυναμία καλλιέργειας πολλών από τους ιούς Προφύλαξη: προσωπική υγιεινή, καλό πλύσιμο των χεριών Rotavirus Norovirus (“Norwalk-like viruses”) Astrovirus Adenovirus (τύποι 40 και 41)

Α: rotavirus, B: adenovirus, C: norovirus, D: astrovirus

Rotavirus (ομάδα Α, 7 ορότυποι) Ασυμπτωματική λοίμωξη  σημαντική αφυδάτωση, θάνατος Ηλικία ασθενών κυρίως: 6 μηνών – 2 ετών (αλλά και ενήλικες) Πυρετός, διάρροια, εμετός Μέσος όρος χρόνου νοσηλείας: 8 ημέρες Διάγνωση: ανίχνευση αντιγόνου σε κόπρανα, μοριακές τεχνικές, κυτταροκαλλιέργειες

ΠΑΡΑΣΙΤΑ ως αίτια γαστρεντερίτιδας Giardia lamblia (λαμβλίαση) Εntamoeba histolytica (αμοιβάδωση) Cryptosporidium, Cyclospora, Isospora, Microsporidia

Giardia lamblia (Λάμβλια η εντερική) Εντερικό μαστιγοφόρο Δύο μορφολογικά στάδια: τροφοζωίτης και κύστη (ανθεκτική μορφή) Απλός κύκλος ζωής Μόλυνση ξενιστή με κατάποση κύστεων Αποκύστωση στο στομάχι: απελευθέρωση 2 τροφοζωιτών Μετανάστευση στο λεπτό έντερο Αποικισμός: 12δάκτυλο, νήστις, ειλεός Εγκύστωση στο παχύ έντερο

Giardia lamblia Ασυμπτωματική φορία συχνή Προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά Μετάδοση: νερό (τρόφιμα?) μολυσμένο από κόπρανα Άμεση μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο Δεν είναι εντερο-διεισδυτική Κλινική εικόνα: αυτοπεριοριζόμενο διαρροϊκό σύνδρομο Διάγνωση: αναζήτηση τροφοζωιτών ή κύστεων σε κόπρανα ή αναρροφήσεις εκκρίσεων 12δάκτυλου

Εntamoeba histolytica (αμοιβάδωση) Κατανάλωση τροφίμων ή νερού μολυσμένου από κύστεις της αμοιβάδας Μορφολογικά στάδια: κύστη, μετακυστική μορφή, τροφοζωίτης και προκυστική μορφή Κατάποση ώριμης (τετραπύρηνης) κύστης Αποκύστωση στο λεπτό έντερο Ωρίμανση τροφοζωιτών στο παχύ έντερο

Εntamoeba histolytica (αμοιβάδωση) Διεισδυτική λοίμωξη στο παχύ έντερο Έλκη εντερικού βλεννογόνου Κλινική εικόνα: ασυμπτωματική λοίμωξη ↔ σοβαρή νόσος (αμοιβαδική δυσεντερία) Είσοδος στην κυκλοφορία και αιματογενής διασπορά Επιπλοκή: ηπατικό απόστημα Διάγνωση: ανίχνευση τροφοζωιτών ή και κύστεων στα κόπρανα

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ Παραδείγματα  Staphylococcus aureus  Bacillus cereus  Clostridium perfringens

Staphylococcus aureus

Μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων (σχολείο, εστιατόριο, δεξίωση) Υψηλό % προσβολής εκτεθημένων ατόμων Τροφές με  αλάτι ή ζάχαρη (παστό κρέας, γλυκά με κρέμα, πατατοσαλάτα) Παρασκευή φαγητού από άνθρωπο-φορέα Τρόφιμα παραμένουν σε Τ δωματίου για αρκετό χρόνο πριν μαγειρευθούν Θερμοανθεκτική εντεροτοξίνη Έντονος εμετός, ναυτία και κοιλιακό άλγος με διάρροια Χρόνος επώασης: 1-6 ώρες Διάρκεια νόσου: < ώρες Ανίχνευση τοξίνης (μικροοργανισμού) σε φαγητό ή κόπρανα, καλλιέργειες φορέα

Bacillus cereus

Σαπρόφυτο περιβάλλοντος Gram-θετικό βακτηρίδιο, σπορογόνο Απομονώνεται από το 25% των τροφίμων που καλλιεργούνται Παράγει 2 εντεροτοξίνες  Θερμοανθεκτική  Θερμοευαίσθητη τηγανισμένο ρύζι (κινέζικο φαγητό), κρέας, λαχανικά Ανάπτυξη σε θερμοκρασία μαγειρέματος C Σπόροι παράγονται σε υψηλές Τ Σε βραδεία πτώση Τ: οι σπόροι βλαστάνουν → πολλαπλασιασμός Χρόνος επώασης: 2-6 ώρες Εμετοί και διάρροιες Διάρκεια νόσου: < ώρες

Clostridium perfringens

Αποικιστής εντέρου ανθρώπων και ζώων Gram-θετικό βακτηρίδιο, σπορογόνο Επιμόλυνση πουλερικών, κρέατος, ψαριών ( οργανισμούς) Το φαγητό μαγειρεύεται σε χαμηλή Τ, δεν φυλάσσεται στο ψυγείο και ζεσταίνεται σε χαμηλή Τ πριν σερβιριστεί (οι σπόροι δεν καταστρέφονται) Εντεροτοξίνη (θερμοευαίσθητη, δράση ως υπεραντιγόνο) Διάρροια και κοιλιακό άλγος (συνήθως χωρίς εμετό) Μεγαλύτερος χρόνος επώασης: 8-14 ώρες Διάρκεια νόσου: < 24 ώρες

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ Καλλιέργειες κοπράνων σε ειδικά καλλιεργητικά υλικά (για βακτήρια)  επιλογή υλικού ανάλογα με κλινικές πληροφορίες Ανίχνευση αντιγόνων ιών (ταχέα tests), μοριακές τεχνικές Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων (ειδικές χρώσεις)

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Αιματούχο άγαρ MacConkey άγαρ - Εκλεκτικό: αναστολή gram-θετικών (κρυσταλλικό ιώδες, χολικά άλατα) - Διαχωριστικό: ανάπτυξη ροζ ή διαφανών αποικιών (ζύμωση λακτόζης ή όχι)

ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Sorbitol MacConkey άγαρ (για E. coli O157:H7) Hektoen Enteric (HE) άγαρ Salmonella-Shigella (SS) άγαρ Xylose-Lysine Desoxycholate (XLD) άγαρ Campy-blood άγαρ (για Campylobacter) TCBS άγαρ (για Vibrio cholera) CIN άγαρ (για Yersinia enterocolitica)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ενυδάτωση (σε μεγάλη απώλεια υγρών) !!!! Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ενδείκνυται ειδική θεραπεία

MacConkey agar, Shigella, Salmonella

Hektoen Enteric Agar

Salmonella