TO ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ t (Ελεγχος Διαφορων Μεσων Ορων Αναμεσα Σε Δυο Ανεξαρτητα Δειγματα) Για τον ελεγχο στατιστικών υποθέσεων ανάμεσα στους μέσους όρους.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Advertisements

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Εργαστήριο) Εισηγητής: Θανάσης Βαφειάδης
EDUC 612 Ανωτερες μορφες στατιστικης αναλυσησ
Στατιστική Ανάλυση στην Εκπαιδευτική Έρευνα (Έκανα το πείραμα και πήρα τα δεδομένα…και τώρα τι κάνω; Χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους) Δρ. Παντελής Μ.
Πειραματικά Σχέδια Ομάδων
Μη παραμετρικά κριτήρια
Μπουντζιούκα Βασιλική, MSc Βιοστατιστικός Εξωτ. Συνεργάτης ΕΣΔΥ
Εισαγωγή στην Κοινωνιογλωσσολογία
Factorial Analysis of Variance – Παραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης
Διάλεξη 7 Ανάλυση Διακύμανσης ΙI (Παραγοντική ANOVA)
Βασικές Αρχές Μέτρησης
Υποθέσεις: Ένα Δείγμα. ΤΥΠΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Τιμές Ζ X = 50, μ = 100, σ = 30, Ζ =
Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Διάλεξη 5 Σύγκριση μέσω όρων
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Το φυλλόγραμμα (stem and leaf plot) Αποτελεί ένα συνδυασμό πίνακα και ιστογράμματος. Κάθε παρατήρηση χωρίζεται Σε δύο μέρη: 1.
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Εργαστήριο Στατιστικής (7 ο Εργαστήριο) Συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών (ερωτήσεων)
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δρ. Κουνετάς Η Κωνσταντίνος.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 2: Επαγωγική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Έλεγχος υποθέσεων για αναλογίες. Εάν έχουμε αναλογίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό τότε κάνουμε ελέγχους υποθέσεων για.
Στατιστικές Υποθέσεις (Ερευνητικά Ερωτήματα / Υποθέσεις προς επιβεβαίωση)
Στατιστικές Υποθέσεις (Ερευνητικά Ερωτήματα / Υποθέσεις προς επιβεβαίωση)
Σχεδιασμός, Ανάλυση και Αξιολόγηση Συστημάτων Μεταφορών Ενότητα #9: Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων. Χρήση SPSS. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή.
Διαστήματα εμπιστοσύνης – δοκιμή t Δ. Κομίλης. Είναι διαφορετικές οι διεργασίες?
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
Διάστημα εμπιστοσύνης για τη διακύμανση. Υπολογισμός Διακυμάνσεως και Τυπικής Αποκλίσεως Όταν τα δεδομένα αφορούν πληθυσμό – μ είναι ο μέσος του πληθυσμού.
Γραμμική Συσχέτιση, Απλή και Πολλαπλή Γραμμική Παλινδρόμηση (Εργαστήριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών)
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι Στις ανθρωπιστικές επιστήμες επικράτησαν δύο ερευνητικές κατευθύνσεις: Η στατιστική ανάλυση (συνυπολογίζει.
Στατιστική Ανάλυση. Ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι Ποιες είναι οι διαφορές; Πότε χρησιμοποιούνται; Πότε κάνω στατιστική ανάλυση;
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Πηγή: ‘Βιοστατιστική’ [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β.Παναγιωτάκος]
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Στατιστικές Υποθέσεις
Βασική Στατιστική Επεξεργασία. Ερμηνεία Δεδομένων.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Επαγωγική Στατιστική Εκτίμηση και Έλεγχος μέσων τιμών Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Εκτιμητική: σημειακές εκτιμήσεις παραμέτρων
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Έλεγχος Υπόθεσης για το μέσο ενός πληθυσμού
Έλεγχος της διακύμανσης
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Κανονικότητα Μια από τις υποθέσεις του υποδείγματος της γραμμικής παλινδρόμησης είναι ότι ο διαταρακτικός όρος κατανέμεται κανονικά με μέσο μηδέν και σταθερή.
5o Μάθημα: Το τεστ χ2 Κέρκυρα.
Πολυσυγγραμμικότητα Εξειδίκευση
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Στατιστικές Υποθέσεις
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Θ)
Ανάλυση Διασποράς (ANOVA) Κατά Έναν Παράγοντα
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
Ανάλυση διακύμανσης Τι είναι η ανάλυση διακύμανσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

TO ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ t (Ελεγχος Διαφορων Μεσων Ορων Αναμεσα Σε Δυο Ανεξαρτητα Δειγματα) Για τον ελεγχο στατιστικών υποθέσεων ανάμεσα στους μέσους όρους δύο ανεξάρτητων δειγμάτων χρησιμοποιούμε το κριτήριο t (t-test). O έλεγχος t γίνεται στην περίπτωση α) που τα δείγματα είναι ισοπληθή (ανεξάρτητα από το αν οι πληθυσμοί είναι ομοιογενείς – δηλαδή έχουν ίση διακύμανση) και β) όταν τα δείγματα είναι ανισοπληθή και οι πληθυσμοί ανομοιογενείς Το στατιστικό κριτήριο Levene για τον έλεγχο της ομοιογένειας στη διαφήμιση Ελέγχει τη μηδενική υπόθεση ότι η διακύμανση σ 2 των τιμών μιας μεταβλητής ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς είναι ίση (Η 0 : σ i 2 = … = σ j 2 )

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ t στο SPSS Στο μάθημα Οικονομίας ο καθηγητής δίνει μια σειρά ερωτήσεων για τη μέτρηση του βαθμού γνώσης του Χρηματιστηρίου σε 2 ανεξάρτητα τυχαία δείγματα από 15 Ανδρες και 15 Γυναίκες. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι : ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΔΡΕΣ Να ελεγχθεί η υπόθεση Η 0 : σ 1 2 = σ 2 2 έναντι της Η 1 : σ 1 2 ≠ σ 2 2 σε επίπεδο σημαντικότητος α = 0,05 όπου σ 1 2 και σ 2 2 είναι αντίστοιχα οι διακυμάνσεις ανδρών φοιτητών και γυναικών φοιτητριών. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Τα 2 δείγματα να είναι ανεξάρτητα, δηλαδή τα υποκείμενα να ανήκουν σε αμοιβαία αποκλειόμενες ομάδες. 2.Η κλίμακα της εξηρτημένης μεταβλητής να είναι διαστημική, ή αναλογική (δηλαδή ποσοτική). 3.Η μορφή της κατανομής της εξηρτημένης μεταβλητής για τα δύο δείγματα να είναι η κανονική. 4.Οι διακυμάνσεις των 2 δειγμάτων είναι ίσες. Οι προϋποθέσεις 1, 2 πληρούνται, και πρέπει να ελέγξουμε αν ισχύει η 3 : AnalyzeDescriptive StatisticsExplore Φύλο σε Factor ListScore σε Dependent List Στο Plots επιλέγουμεFactor Levels TogetherHistogram Normality plots with testsPower estimation Continue OK

Λόγω του ότι τα υποκείμενα είναι λιγότερα των 50, εξετάζουμε το test Shapiro-Wilk, σύμφωνα με το οποίο για Ανδρες p=0,227>0,05 και για Γυναίκες p=0,062>0,05. Και οι δύο κατανομές είναι κανονικές, και πληρείται η προϋπόθεση 3 (κανονικές κατανομές για την εξηρτημένη μεταβλητή score) Επίσης τo πλαίσιο Levene’s test for equality of variables δείχνει ότι p=0,993>0,005 = α, άρα δεν απορρίπτεται η Η 0 : σ 1 2 = σ 2 2 άρα πληρείται η προϋπόθεση 4 Στη συνέχεια κάνουμε έλεγχο της μηδενικής υπόθεσης ότι οι μέσοι όροι των σκορ ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι. AnalyzeCompare MeansIndependent Samples T-Test Score σε Test VariableGender σε Grouping variable Define Groups (Group 1:0, Group 1:1) Continue OK Τα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα : Το διάστημα εμπιστοσύνης 95% για τη διαφορά των δύο μέσων είναι -12,550< μ 1 -μ 2 < 15,083. Στο παραπάνω διάστημα περιλαμβάνεται η τιμή 0, άρα στο επίπεδο σημαντικότητας α = 0,05 δεν απορρίπτεται η υπόθεση Η 0 : μ 1 -μ 2 = 0 ή μ 1 =μ 2 Επίσης από την p-value του ελέγχου t pvalue = 0,852 > 0,05 άρα στο επίπεδο σημαντικότητας α = 0,05 δεν απορρίπτεται η υπόθεση Η 0 : μ 1 -μ 2 = 0 ή μ 1 =μ 2

ΑΣΚΗΣΗ X 2 Μια εταιρεία παραγωγής προτηγανισμένων πατατών βλέπει τις πωλήσεις της να μικραίνουν. Διενέργησε μια έρευνα για τους τύπους πατάτας που πουλιούνται στις περιοχές της χώρας και εξήγαγε τα ακόλουθα αποτελέσματα : Κάντε ένα τεστ ανεξαρτησίας Νοτιο ανατολικά ΝότιαΚεντρικάΔυτικά Λεπτή πατάτα Κατσαρή πατάτα Χοντρή πατάτα