Γιώργος Μαυρομμάτης.  Στο προηγούμενο μάθημα ‘ διανύσαμε ’ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής της εξέλιξης της ανθρώπινης γεωγραφίας ( από τον Ερατοσθένη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες… Ελίζα Παναγιωτάτου.
Advertisements

Ενότητα 1.2 Αναδρομικές Σχέσεις Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μαυρομμάτης.  Από τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται μια νέα μορφή αστικής κοινωνιολογίας με έντονα « πολιτικά »
Η ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, M.Sc.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Αγγελική Γενά.
Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Περίληψη του ιστορικού, των δεδομένων αξιολόγησης, των κλινικών παρατηρήσεων, των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Περιγράφει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνη μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ.
Ενιαία εφαρμογή δεικτών απόδοσης δικτύων ύδρευσης στις Δ.Ε.Υ.Α. Διαβάθμιση Προτεραιοτήτων Σαββοργινάκης Δημήτρης Δ/ντής Υπηρ. Διαχ. Δικτύων Δ.Ε.Υ.Α Λάρισας.
Ιωάννης Χανιωτάκης Επιβλέπων Λαγαρός Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Συνεπιβλέπων Μιχαηλίδης Γεώργιος, SIMaP, INP Grenoble ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ. Σμαράγδα Φαρίδου,
Οργανωσιακή Συμπεριφορά Ενότητα 9: Μάθηση & Αυτο-οργάνωση - Οι Οργανώσεις ως Εγκέφαλοι - Μέρος Δ’ Ιωάννης Σαλμόν Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα έχουν καταστήσει τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) βασική προϋπόθεση επιβίωσης και.
1 Υποδείγματα Λήψης Αποφάσεων στο Χώρο - Εισαγωγή zΒασικές Υποθέσεις του Οικονομικού Ορθολογισμού yΜεγιστοποίηση Χρησιμότητας - Υποθέσεις xΤέλεια πληροφόρηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Σήμερα θα μιλήσουμε για τρεις διαφορετικές θεωρίες  Θεωρίες παγκοσμιοποίησης  Θεωρίες δια - εθνισμού  Και θεωρίες δικτύων 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ Λάρισα 7 & 8 Απριλίου 2016 Δέσποινα Μπώκου, Αναπληρώτρια Δ/ντρια ΔΕΥΑ Λέσβου Κωνσταντίνος.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων διαφέρουν μεταξύ τους και δεν είναι όλες εξίσου κατάλληλες για κάθε ερευνητικό πρόβλημα.
ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΝΝα διατυπώνετε την έννοια του οικονομικού προβλήματος. ΝΝα επισημαίνετε τις αιτίες ύπαρξης.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου για την πρόσκληση που.
Κεφάλαιο 1 ο Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Η ταξινόμηση των δημόσιων φορέων 1. Κεντρική Διοίκηση ( Βουλή, Κυβέρνηση, υπουργεία ). 2. Οργανισμοί τοπικοί.
Διαχείριση του άγχους των μικρών μαθητών της Α’ δημοτικού κατά τις πρώτες μέρες του σχολείου με τη μέθοδο των σκεπτόμενων καπέλων του De Bono εκπ. Αθηνά.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ Ενότητα 5: Τεχνικές Ανάλυσης Ενεργών Δομών Ιωάννης Κουκουβέλας, Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Μεθοδολογία Έρευνας Εισαγωγή στην έννοια και αναγκαιότητα της έρευνας Προσεγγίσεις - είδη επιστημονικής έρευνας Δρ Σοφία Ζυγά Επίκουρη Καθηγήτρια Βασικής.
Αστική Ανανέωση & Εξευγενισμός Οι ελληνικές Ιδιαιτερότητες
Κοινωνιολογία του Χώρου 2. 13/10/2015
Μάνεση Ζωή Επίβλεψη: Κορδούτης Παναγιώτης Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Διδασκαλία μαθημάτων Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου
Της Μαθήτριας Α’ Λυκείου Μποσμαλή Αγγελική Υπ. Καθηγητής: Κ. Δούκας
ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΚΑΨΙΜΟ
Εφαρμογεσ τηλεματικησ στη διοικηση
Τόπος Εγκατάστασης και Κόστος Παραγωγής
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Δρ. Αμανατίδου Ελισάβετ
Signal Detection Theory
Γνωριμία με το πληκτρολόγιο
'Αρης Μπαζμαδέλης, Βιβλιοθήκη ΤΜΣ/ΑΠΘ
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μαυρομμάτης.  Από τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται μια νέα μορφή αστικής κοινωνιολογίας με έντονα « πολιτικά »
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων - E
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Την πρώτη φορά, εκτός από το βιβλίο, εγκαθίσταται και η πλατφόρμα Starlight η οποία στο μενού προγραμμάτων των Windows θα προσθέσει μία νέα.
Πηγές αιολικής ενέργειας
1.2 ΛΟΓΟΙ ΕΜΦΆΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός σχεδιασμός
Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών
Οικονομική του Περιβάλλοντος
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Εισαγωγή στην ανθρωπογεωγραφία
Τι είναι η ανθρωπογεωγραφία; Μέρος Α
Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τον κινηματογράφο: ένα διαθεματικό project στα Αγγλικά, στην ΣΤ’ Τάξη του Δημοτικού Βασίλης Ιωσηφίδης Έλενα.
Ρεαλισμός, Θεμελιωμένη Θεωρία και Εθνογραφικές Μελέτες.
Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
Κοινωνιολογία του Χώρου 2 5/10/2017
Η ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Γνωρίζω τα κυριότερα ποτάμια της Ελλάδας.
Επιτροπή Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο και Βουνό
Η διαδικασία της αξιολόγησης
Λύση προβλημάτων και Δημιουργικότητα
Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Συντονίστρια Ομάδας Θ3, ΙΜΕΤ
مقدمه‌اي بر بهينه‌سازي
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Έκθεση Ανταγωνιστικότητας Ανάλυση για την Κύπρο ΕΓΣ ΟΕΒ – Καταστατικό Μέρος 7 Μαΐου 2018.
Διδάσκουσα Δρ. Γεωργία Κηπουροπούλου
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Βιωματική άσκηση λήψης απόφασης: 6 καπέλα σκέψης
Μέτρηση της αντίστασης του Ηλεκτροδίου Γείωσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης
Διαστημικές Περιπέτειες
Ακαδημία Πολιτών Βόλου
Μάθημα ΥΜ05 Προφορική ιστορία, μνήμη και τοπικότητα Συνάντηση 4η ( )
Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Μαυρομμάτης

 Στο προηγούμενο μάθημα ‘ διανύσαμε ’ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής της εξέλιξης της ανθρώπινης γεωγραφίας ( από τον Ερατοσθένη στην περιφερειακή γεωγραφία )  Ταυτόχρονα μιλήσαμε για τις δύο πλευρές θέασης των ανθρώπινων και γεωγραφικών πόρων : περιβαλλοντικός ντετερμινισμός και ποσιμπιλιτισμός  Σήμερα θα διανύσουμε την υπόλοιπη διαδρομή ( ποσοτική επανάσταση, ανθρώπινη γεωγραφία, μαρξιστική / επαναστατική γεωγραφία, φεμινιστική και πολιτισμική στροφή )  Όπως είπαμε και πριν, ο όρος ανθρώπινη γεωγραφία δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι το  Από την άλλη πλευρά θα μιλήσουμε λίγο και για τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, γεωγραφίας και ιστορίας  Ποια είναι η έννοια της χωρικότητας ; Είναι ο χώρος μόνο βιωματικός ή και νοητικός ;

 Από το 1950 και μετά παρατηρείται μια ποσοτική / αριθμητική επανάσταση στο πλαίσιο της ανθρώπινης γεωγραφίας  Μια τάση ποσοτικής περιγραφής, μια τάση ανακάλυψης των χωρικών « νόμων » ( σε αντιστοιχία με τους φυσικούς νόμους ) και μια αυστηρή μεθοδολογία που κάνει την ανθρώπινη γεωγραφία να « μοιάζει » πιο πολύ με επιστήμη  Μέσω των αριθμών η ανθρώπινη γεωγραφία θεωρείται πιο επιστημονική

 Sauer (1924) The survey method in geography and its objective  Η καταγραφή δεδομένων και τα ερωτηματολόγια ως μια πιθανότητα για μια πιο στατιστική γεωγραφία  Η διεξαγωγή λεπτομερών ερευνών ( χαρτογράφηση, ποσοτικοποίηση κτλ.) για την παραγωγή ποσοτικών δεδομένων  Η παράδοση αυτή ήταν μέρος και της περιφερειακής γεωγραφίας  Πάνω σε αυτή την παράδοση, στηρίχτηκε από το 1950 και μετά η ποσοτική επανάσταση, η επανάσταση των αριθμών.  Η επιστημοσύνη των αριθμών ως αντικειμενική απέναντι στην υποκειμενικότητα της προηγούμενης ανθρώπινης γεωγραφίας ( σκεφτείτε τους μεθόδους του Sauer)  Μια αντικειμενική αναπαράσταση μέσω αριθμών ;  Επιστήμη, αντικειμενικότητα και υποκειμενικότητα : μια πολύ μεγάλη ιστορία της επιστημολογίας  Η αποστασιοποίηση του ερευνητή, ο ερευνητής ως ‘ έξω ’ από αυτό που εξετάζει. Το αντίθετο, φαινομενολογία.  Αντί για την έρευνα πεδίου, η επεξεργασία των δεδομένων  Τα παιδιά της ποσοτικής επανάστασης : χωρική ανάλυση, τηλεπισκόπηση, gis. Φυσικά και μια αλλαγή τεχνολογίας

 Από τα τέλη του 1960 και αρχές του 1970, εμφανίζεται η μαρξιστική / ριζοσπαστική γεωγραφία ως αντίδραση στη γεωγραφία ως χωρική επιστήμη ( τη γεωγραφία των μετρήσεων και μόνο )  Οι συγκεκριμένοι γεωγράφοι δεν ήθελαν απλώς να μετρήσουν αλλά να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα  Πίστευαν ότι υπήρχε ένα τεράστιο πολιτικό κενό σε σχέση με το γιατί γινόταν η έρευνα : απλά για να μετρήσουμε ; Αυτό είναι όλο ;  Μια νέα ευαισθησία, μια νέα πολιτική και κοινωνική γεωγραφική συνείδηση  Μια μαρξιστική αντίληψη αλλά με έντονη χωρικότητα  Τα προβλήματα δεν είναι γεωγραφικά και επομένως η γεωγραφία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις  Τα κοινωνικά προβλήματα είναι οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά κτλ.  Η έρευνα ως πολιτική πράξη για να αλλάξουν τα πράγματα

 Ο χώρος δεν είναι αυτόνομος αλλά παράγεται ως αποτέλεσμα της δράσης και των συγκρούσεων των τάξεων και των συμφερόντων τους  Σημαντικότερες εκφραστές : Lefebvre, Harvey, Neil Smith, Soja, Massey  Έμφαση στις σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης που εμπεριέχονται στην οργάνωση του χώρου  Διαλεκτική σχέση χώρου και κοινωνίας ή αλλιώς η κοινωνία ως χώρος  Οι κοινωνικές σχέσεις δεν είναι εκτός του χώρου αλλά οι κοινωνικές σχέσεις είναι χωρικές σχέσεις  Η οικονομική αναδιάρθρωση του χώρου, πως ο καπιταλισμός μεταβάλλεται στο χώρο, η χωρικά άνιση οικονομική ανάπτυξη κα.  Οικονομικός ντετερμινισμός ;

 Μεγάλες αλλαγές θα επέλθουν από αυτό που θα ονομασθεί ανθρωπιστική γεωγραφία  Πολλοί γεωγράφοι υποστήριξαν ότι η ανθρώπινη γεωγραφία ουσιαστικά δεν άκουγε τους ανθρώπους  Η ανθρώπινη γεωγραφία δεν ήταν και πολύ ανθρώπινη  Μια νέα έμφαση στους ανθρώπους  Μια νέα αντίληψη για τους ανθρώπους, η ανθρώπινη γεωγραφία θα έπρεπε να ήταν δίπλα στους ανθρώπους να τους ακούει και να τους παρατηρεί  Η εισαγωγή ανθρωπολογικών τεχνικών στην ανθρώπινη γεωγραφία : συνεντεύξεις, συμμετοχική παρατήρηση - παρατηρητική συμμετοχή, αφηγηματική ανάλυση, βιογραφικές συνεντεύξεις  Μια ουσιαστική συνάντηση με τους ανθρώπους, από τις δομές ( μαρξισμός ) στους ανθρώπους ( ανθρώπινη δράση )

 Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής γεωγραφίας, δόθηκε έμφαση όχι μόνο στην υποκειμενικότητα των ανθρώπων αλλά και στην υποκειμενικότητα του ερευνητή. Το πώς ο ερευνητής επηρεάζει την έρευνα. Η έννοια της « αντανακλαστικότητας »  Φεμινιστική γεωγραφία και η δια - υποκειμενική συνάντηση του ερευνούμενου με τον ερευνητή  Η προβληματική της ερευνητικής συνάντησης και τα θέματα ισχύος  Πως επηρεάζουμε την έρευνα μας και πως διαβάζουμε τα στοιχεία ;  Το τέλος της αντικειμενικότητας, η σχετικοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η αρχή της υποκειμενικότητας ;  Στην αρχή είχαμε ανθρώπινη γεωγραφία ως περιφερειακή γεωγραφία, μετά εμφανίστηκε η οικονομική, κοινωνική και αστική γεωγραφία. Τέλος, εμφανίζεται η πολιτισμική γεωγραφία.  Πολλά από αυτά τα πεδία είναι πολύ κοντά μεταξύ τους

 Edward Soja (1989) Postmodern geographies  Το κοινωνικό γίγνεσθαι σχετίζεται με το χώρο και το χρόνο, διαδραματίζεται στο χώρο και στο χρόνο  Η ιστορική μέθοδος και η απουσία της ‘ γεωγραφικής φαντασίας ’ ( από το Μαρξ στο διαφωτισμό )  Κριτική κοινωνική θεωρία : ο κόσμος μπορεί να αλλάξει μέσα από πράξεις  Η χρονο - χωρική διαλεκτική : η κοινωνία ως χώρος / οι, ο χώρος ως κοινωνία, οι κοινωνικές σχέσεις ως χωρικές σχέσεις ( και η ανθρώπινη γεωγραφία ως κοινωνική επιστήμη )  Χωρικότητα : η οργάνωση του χώρου ως κοινωνικό προϊόν.  Ο χώρος όπως και η κοινωνία είναι κοινωνική κατασκευή αλλά πέραν του ‘ πραγματικού ’/ φυσικού χώρου υπάρχει και ο χώρος ως ανθρώπινες σχέσεις  Η έννοια της ύπαρξης στο χώρο, χωρική ύπαρξη ως κοινωνική ύπαρξη

 Ο χώρος όμως δεν είναι μόνο αληθινός / βιωματικός αλλά και νοητικός, η φαντασία μας κατασκευάζει επίσης χώρους, κάτι σαν μια χωρική φαντασιακή θέσπιση της κοινωνίας ( Καστοριάδης )  Lefebvre: χωρικές πρακτικές, χώροι της αναπαράστασης και αναπαράσταση των χώρων  Soja: o τρίτος χώρος, ένας χώρος που δεν είναι ούτε πραγματικός ( χωρικές πρακτικές ) αλλά ούτε νοητικός, ένας χώρος που είναι πραγματικός / φαντασιακός  Πως το καταλαβαίνετε αυτό ; Η έννοια της πιθανότητας ; Πιθανότητας αλλαγής σε κάτι καλύτερο ;  Όπως ο Heidegger μιλάει για το είναι ως χρόνο και τη ζωή εξαιτίας του θανάτου ως πιθανότητα, μήπως και ο Soja αντιλαμβάνεται το χώρο ως πιθανότητα ; Το dasein ως χωρο - χρονική πιθανότητα ; Μήπως το ίδιο έλεγε και ο Lefebvre. Μήπως το ίδιο έλεγε ο Heidegger εξ αρχής ;

 Ο χώρος (space) είναι η βασικότερη έννοια της ανθρώπινης γεωγραφίας  Ζούμε τις ζωές μας μέσα στο χώρο ή καλύτερα μέσα σε χώρους  Ο χώρος δεν είναι κάτι το δεδομένο, κάτι το οποίο που προϋπάρχει  Αντίθετα ο χώρος αλλάζει συνεχώς, μεταβάλλεται, καλύτερα θα ήταν να λέγαμε ότι ο κοινωνικός χώρος αλλάζει και μεταβάλλεται - αυτή είναι η θέση του χώρου ως ανθρώπινες σχέσεις

 τόπος  Θέση  Απόσταση  χωρική αλληλεπίδραση  χωρική κατανομή  Κλίμακα  περιβάλλον κ. α.