ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ε΄ τάξη Εκπ/ός : Κανάτας Ευάγγελος Comenius Project “Creating Sustainable Schools” 2008-2010.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Advertisements

Εαρινό εξάμηνο 2014 Εισηγητής: Χρήστος Μπαντάνης Δάσκαλος
Φύση :Mια φίλη ζητά βοήθεια
Τα δευτεράκια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου
Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα :
ΣΧΕΔΙΑΖΩ :ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ ΜΙΧΑΗΛ
«Προσέχω-κοιτώ-ασφαλώς κυκλοφορώ»
Η μαθητική μετακίνηση του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Διαφορετικότητα-Διαπολιτισμική εκπαίδευση Τάξη Γ2Σχολικό έτος:
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Βιωματικές Δράσεις 2 ο Γυμνάσιο Καλλίπολης
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Πληροφορικής
Επιμέλεια: Πουλημένου Ελένη
Επιμορφωτική ημερίδα Εκπαιδευτική Ρομποτική 5/12/2014.
Μέτρα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
14Ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Ε΄ Τάξη
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
Τι ακριβώς είναι οι Η.Υ.; Είναι μηχανές που επεξεργάζονται δεδομένα – για την ακρίβεια επεξεργάζονται σύμβολα – και παράγουν πληροφορίες. Τα δεδομένα είναι.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Βασικες Εννοιες Φυσικής. Προηγουμενο μάθημα Δεξιότητες – Δεξιότητες: Δυνάμεις του 10 και λιγη άλγεβρα – Δεξιότητες: Λύση απλών σχέσεων – Ασκηση: μια άσκηση.
“Let’s give breath to earth!” (Ας δώσουμε μια αναπνοή στη Γη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι μαθητές της Ε’ δημοτικού εργάστηκαν ….. για το καλό του πλανήτη μας! Ο πλανήτης κινδυνεύει… πρέπει να δράσουμε!!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
Το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου μας
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων Αγωγή Υγείας: « Ο Ευτύχης ταξιδεύει» 2/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΜΟΥ σχ. έτος
Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Συνεχής Καταγραφή Περιβαλλοντικών Παραμέτρων.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Παρουσίαση Web 2.0 εργαλείων
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Διερευνώντας το οικολογικό μας αποτύπωμα
Σχολική Δραστηριότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία………………….
Φύλο εργασίας :στο σώμα του ανθρώπου, έκοψαν και κόλλησαν εικόνες ,όπου το σώμα λέει ΝΑΙ (ευχάριστα αγγίσματα)
Δομημένη Εκπαίδευση Βασικές Αρχές
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία………………….
14ο Δημοτικο Σχολείο Ιλιου
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Μέση και Στιγμιαία ταχύτητα κινούμενων σωμάτων   Μιλτιάδης Συμεωνίδης Φυσική Β’ Γυμνασίου Μ. Συμεωνίδης.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Ενημερώνομαι και γνωρίζω. 1ο Λύκειο Σπάτων / Οκτώβριος 2014
Καλώς ορίσατε, μαθητές! Το όνομα του καθηγητή.
Φαινόμενου του θερμοκηπίου
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ε΄ τάξη Εκπ/ός : Κανάτας Ευάγγελος Comenius Project “Creating Sustainable Schools”

Στόχοι Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για τη μετάβασή τους στο σχολείο και αντίστροφα μπορεί να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με CO 2. Ακόμη μικρές αλλαγές στις συνήθειές τους μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή εκπομπών CO 2,χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους.

Εκπαιδευτικοί στόχοι Να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα μέσα τόσο πιο πολύ CO 2 εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Να κατανοήσουν την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Να αναλάβουν δράση έστω και με την πιο απλή κίνηση όπως η μετακίνηση από και προς το σχολείο. Να μάθουν ως ενήλικες να ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Να χρησιμοποιούν οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.

Δεξιότητες που απαιτούνται από τους μαθητές: Να μετρούν και να υπολογίζουν αποστάσεις. Να συσχετίζουν την απόσταση με την ταχύτητα και το χρόνο. Να προσανατολίζονται στο χώρο. Να καταλαβαίνουν την έννοια της κλίμακας ενός χάρτη. Να γνωρίζουν για το CO 2. Να μετακινούνται με ασφάλεια.

Γενική περιγραφή της δραστηριότητας 1 ο Βήμα Όλοι οι μαθητές μετράνε την απόσταση που διανύουν καθημερινά για να μεταβούν από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα, καθώς και τον απαιτούμενο χρόνο. Στη συνέχεια καταγράφουν τους τρόπους μετάβασης και τους κατηγοριοποιούν. Τα παραπάνω δεδομένα χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η εκπομπή CO2 που εκλύεται καθημερινά στην ατμόσφαιρα.

2 ο Βήμα Μιλάμε στην τάξη για το CO 2 και τις επιπτώσεις που έχει η συσσώρευσή του στην ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση του κλίματος παγκοσμίως. Κάθε μαθητής σχεδιάζει πάνω στο χάρτη του χωριού τη δική του διαδρομή και καταγράφει με τη βοήθεια του υπολογιστή την απόσταση. Επίσης υπολογίζει ανάλογα με τον τρόπο μετακίνησης, το CO 2 που εκπέμπει καθημερινά.

30 Βήμα Συλλογή δεδομένων και επεξεργασία τους Μετακίνηση μαθητών: - με τα πόδια: 4 - με ποδήλατο: 1 - με αυτοκίνητο: 3 - με ταξί: 1

Μέσο μετακίνηση ς Μορφή ενέργειας Διανυόμενη απόσταση/μ έρα Διανυόμενη απόσταση/έτο ς Μέσος όρος εκπομπών CO2 / χμ. Ετήσια εκπομπή CO2 Με τα πόδια Φαγητό, νερό 2640 μ. 462 χμ. καμία _ Με ποδήλατο Φαγητό, νερό 500 μ.87,5 χμ. καμία _ Με αυτοκίνητο βενζίνη4900 μ.857,5 χμ. 0,133 kg/km 114,04 kg Με ταξίντίζελ6000 μ.1050 χμ. o,17 kg/km 178,5 kg Σύνολο292,54 kg Για να υπολογίσουν την ετήσια εκπομπή CO2 πολλαπλασίασαν τη διανυόμενη απόσταση επί πέντε μέρες την εβδομάδα, επί τριάντα πέντε εβδομάδες το χρόνο.

Ενσωμάτωση της δραστηριότητας στη διδακτέα ύλη Μαθηματικά: έννοια «μέσος όρος», μέτρηση αποστάσεων, προβλήματα υπολογισμού απόστασης, ταχύτητας και χρόνου. Ιστορία: Έκρηξη βιομηχανικής επανάστασης και αρχή της αντίστροφης μέτρησης στην ηρεμία του περιβάλλοντος. Γεωγραφία: κλίμακες – αποστάσεις – υπολογισμός στο χάρτη. Εικαστικά: ζωγραφίζουμε και φτιάχνουμε κολάζ με αντίθετες καταστάσεις. Φτιάχνουμε χάρτες με τις διαδρομές. Μουσική: Σχολιάζουμε σχετικά τραγούδια. Γλώσσα: ανάγνωση του βιβλίου « εμένα με νοιάζει», σχολιασμός.

Υλικά που απαιτούνται Χάρτης της περιοχής σε μεγάλο μέγεθος ώστε να αναρτηθεί στην τάξη, όπου θα καταδεικνύονται οι διαδρομές και τα σημεία διαμονής των μαθητών. Μικρές σημαίες, χρωματιστά μολύβια Νήμα και χάρακες ή συσκευή μέτρησης απόστασης πάνω στο χάρτη. Χρονόμετρα. Σημειωματάρια. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Συμπεράσματα Τα παιδιά «γνώρισαν» το CO 2 και κατανόησαν ότι και η πιο μικρή καθημερινή διαδρομή αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους. Ευαισθητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και δεσμεύτηκαν στο μέλλον να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα όσο το δυνατό λιγότερο. Υποσχέθηκαν να πείσουν τους γονείς τους να ενδιαφερθούν περισσότερο για περιβαλλοντικά θέματα.