Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Advertisements

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
Κατάρτιση διαιτολογίου
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μεταβολισμός και ορμόνες
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

 Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών εξεργασιών που επιτελούνται στον οργανισμό με τις οποίες οι θρεπτικές ουσίες χρησιμοποιούνται για δομικά συστατικά για καύσιμη ύλη, για παραγωγή θερμότητας και για την προμήθεια ενέργειας έτσι ώστε ο οργανισμός να διατηρείται στη ζωή και να λειτουργεί εύρυθμα σαν σύνολο.  Ο μεταβολισμός διαιρείται σε δύο φάσεις, τον αναβολισμό ή αφομοίωση και τον καταβολισμό ή διάσπαση.

 Κατά τον αναβολισμό από απλούστερες ενώσεις τα κύτταρα συνθέτουν πολυπλοκότερες ουσίες δηλ. λευκώματα, λίπη, γλυκογόνο κλπ. και ταυτόχρονα αποταμιεύουν ενέργεια (με τη μορφή του ATP) ενώ κατά τον καταβολισμό διασπώνται πολύπλοκες ουσίες (λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες) και απελευθερώνεται ενέργεια που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό.

 Φυσιολογικά στους ενήλικες υπάρχει ισοζύγιο μεταξύ αναβολισμού και καταβολισμού.  Στα παιδιά και κατά την εγκυμοσύνη υπερισχύει ο αναβολισμός ενώ στα ηλικιωμένα άτομα ή σε ασιτία υπερισχύει ο καταβολισμός.  Το ποσό της ενέργειας το οποίο χρειάζεται ο οργανισμός σε φυσιολογικές συνθήκες για να μπορεί να λειτουργεί ονομάζεται δραστικός μεταβολισμός.

 Οι ανάγκες σε ενέργεια περιορίζονται στο ελάχιστο εάν ο οργανισμός δεν εκτελεί τις πλήρεις λειτουργίες του αλλά μόνο τις βασικές, δηλαδή τις απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής, συνεχίζοντας όμως να είναι σε ετοιμότητα για αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα (βασικός μεταβολισμός).  Το κατώτατο όριο απαιτούμενης ενέργειας που είναι συμβατό με τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του κυττάρου χωρίς όμως την άμεση δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών δραστηριοτήτων ονομάζεται μεταβολισμός συντήρησης.

 Η κύρια μορφή ενέργειας η οποία ελευθερώνεται από τον οργανισμό προς το εξωτερικό περιβάλλον είναι η θερμότητα.  Επιπρόσθετα παράγονται: ωσμωτικό έργο (π.χ. παραγωγή υπέρτονων εκκριμάτων), χημικό έργο (π.χ. σύνθεση μεγαλομοριακών ενώσεων), ηλεκτρικό έργο (π.χ δημιουργία διαφορών δυναμικού) και μηχανικό έργο (π.χ. κινήσεις μυών).

 Ολες σχεδόν οι παραπάνω μορφές ενέργειας μετατρέπονται με την πρόοδο του χρόνου σε θερμική ενέργεια.  Έτσι συνηθίζεται η μελέτη της ολικής παραγωγής ενέργειας από τον οργανισμό, δηλαδή του ενεργειακού μεταβολισμού, να γίνεται με βάση τη μονάδα μέτρησης της θερμότητας, τη θερμίδα (cal), που είναι η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου.

 Η θερμίδα είναι πολύ μικρή ως μονάδα για να εκφράζει εύκολα την ενέργεια στον οργανισμό.  Για αυτό το λόγο, ως μονάδα μέτρησης συνηθέστερα χρησιμοποιείται η χιλιοθερμίδα (kcal), που αντιστοιχεί σε θερμίδες.

 Έμμεση θερμιδομετρία. Επειδή πάνω από τα 95% της θερμότητας που καταναλώνονται στον οργανισμό προέρχονται από την αντίδραση του οξυγόνου με τις διάφορες τροφές, ο ρυθμός του μεταβολισμού μπορεί να υπολογιστεί με σημαντική ακρίβεια από το ρυθμό της χρησιμοποίησης οξυγόνου.  Με τη συνηθισμένη διατροφή, η ποσότητα της ενέργειας, που απελευθερώνεται στον οργανισμό για κάθε λίτρο οξυγόνου που χρησιμοποιείται, είναι κατά μέσο όρο kcal.

 Συσκευή μέτρησης του μεταβολισμού. Η συσκευή μέτρησης του μεταβολισμού που χρησιμοποιείται συνήθως για την έμμεση θερμιδομετρία περιλαμβάνει ένα τύμπανο που επιπλέει, κάτω από το οποίο βρίσκεται ένας θάλαμος οξυγόνου που συνδέεται με δυο εύκαμπτους σωλήνες, με επιστόμιο.

 Μια βαλβίδα τοποθετημένη σε ένα από τους σωλήνες αυτούς επιτρέπει τη διέλευση αέρα από το θάλαμο οξυγόνου στο στόμα, ενώ ο αέρας που επιστρέφει από το στόμα προς το θάλαμο κατευθύνεται, με μια άλλη βαλβίδα, στο δεύτερο σωλήνα.  Πριν από την έξοδο του στο επάνω τμήμα του θαλάμου οξυγόνου, ο εκπνεόμενος αέρας περνά από ένα χώρο, πιο χαμηλά, που περιέχει τροχίσκους καυστικού νατρίου, με το οποίο ενώνεται χημικά το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται σε αυτόν.

 Καθώς το οξυγόνο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό και το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από το καυστικό νάτριο, ο θάλαμος του οξυγόνου που επιπλέει, και του οποίου το βάρος αντισταθμίζεται με ακρίβεια από ένα αντίβαρο, βυθίζεται βαθμιαία στο νερό εξαιτίας της απώλειας οξυγόνου.  Με το θάλαμο είναι ενωμένη μια γραφίδα που καταγράφει σε κινητό κύλινδρο την ταχύτητα με την οποία ο θάλαμος βυθίζεται στο νερό και, με αυτό τον τρόπο, την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί το οξυγόνο.

 Άμεση θερμιδομετρία. Στην άμεση θερμιδομετρία μετριέται κατευθείαν η παραγωγή θερμότητας από το υπό μελέτη άτομο κατόπιν της εισαγωγής του σε ειδική κλειστή συσκευή θερμιδομετρίας.  Η μέθοδος αυτή, επειδή παρουσιάζει αρκετές τεχνικές δυσκολίες χρησιμοποιείται σήμερα ελάχιστα.

 Σωματική άσκηση. Οι παράγοντες που αυξάνουν τη χημική δραστηριότητα των κυττάρων αυξάνουν και το ρυθμό του μεταβολισμού.  Ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επίδραση στο ρυθμό του μεταβολισμού είναι η έντονη σωματική άσκηση.  Η μέγιστη μυική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη συνολική παραγωγή θερμότητας για λίγα δευτερόλεπτα ως 50 φορές περίπου πάνω από τη φυσιολογική.  Όταν ένας μέσος άντρας βάρους 70 Kg μένει ξαπλωμένος στη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιεί ενέργεια Kcal περίπου.

 Συχνά είναι απαραίτητη η μέτρηση της εγγενούς δραστηριότητας των ιστών ανεξάρτητα από τη σωματική άσκηση και άλλους εξωγενείς παράγοντες.  Ο μέσος βασικός ρυθμός μεταβολισμού του υγιούς ενήλικου είναι περίπου 70 θερμίδες την ώρα Kcal/h.

 Για τη μέτρηση του βασικού ρυθμού μεταβολισμού χρειάζονται οι εξής συνθήκες: 1. Τουλάχιστον 12ώρη νηστεία πριν από τη μέτρηση. 2. Ήρεμος ύπνος την προηγούμενη νύχτα. 3. Καμμιά έντονη προσπάθεια μετά από την ήρεμη νύχτα και πλήρης ανάπαυση σε κατάκλιση για 30 τουλάχιστο λεπτά πριν από την έναρξη της μέτρησης.

4. Απομάκρυνση όλων εκείνων των ψυχικών και φυσικών παραγόντων που προκαλούν διέγερση. 5. Άνετη θερμοκρασία περιβάλλοντος να κυμαίνεται μεταξύ ο C.  Όσο το άτομο είναι υγιές, ο βασικός ρυθμός του μεταβολισμού του δεν παρουσιάζει σχεδόν ποτέ διακύμανση μεγαλύτερη από 5-10%.  Σε μετρησεις του βασικού ρυθμού μεταβολισμού διάφορων ατόμων που ανήκουν σε ίδια ομάδα από άποψη ηλικίας, βάρους και φύλου, έχει βρεθεί ότι ο βασικός ρυθμός μεταβολισμού του 85% των ατόμων διαφοροποιείται έως περίπου 10% του μέσου όρου.

 Η τροφή πρέπει να είναι ποσοτικά επαρκής για να καλύπτει τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού.  Επειδή οι διάφορες τροφές περιέχουν τις πρωτεΐνες τους υδατάνθρακες και τα λίπη σε διαφορετικές αναλογίες, η πρόσληψη τους πρέπει να διατηρείται σε κατάλληλη ισορροπία ώστε όλα τα μεταβολικά συστήματα του οργανισμού να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα υλικά.

 Η μέση φυσιολογικά διαθέσιμη ενέργεια σε ένα γραμμάριο καθενός από τα παρακάτω θρεπτικά στοιψεία είναι: -Των υδατανθράκων 4,0 cal. -Των λιπών 9,0 cal. -Των πρωτεϊνών 4,0 cal.  Ο μέσος κάτοικος στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες παίρνει 15% περίπου της ενέργειας του από τις πρωτεΐνες 40% από τα λίπη και 45% από τους υδατάνθρακες.

 Στα περισσότερα από τα άλλα μέρη του κόσμου η ποσότητα ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες ξεπερνά πολύ την ενέργεια που προέρχεται από πρωτεΐνες και από λίπη μαζί.  Ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες. Κάθε μέρα διασπώνται και χρησιμοποιούνται σε ενέργεια g πρωτεΐνών.  Ένας μέσος άνδρας μπορεί να συντηρήσει τα κανονικά του αποθέματα πρωτεΐνης με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει ημερήσια πρόσληψη μεγαλύτερη από γραμμάρια.

 Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να αναλυθεί είναι το αν αυτές οι πρωτεΐνες είναι πλήρεις ή ελλιπείς.  Τα αμινοξέα που συνθέτουν τις πλήρεις πρωτεΐνες βρίσκονται σε κατάλληλες μεταξύ τους αναλογίες που επιτρέπουν τη σωστή χρησιμοποίηση όλων των αμινοξέων από τον ανθρώπινο οργανισμό.  Γενικά, οι πρωτεΐνες που προέρχονται απο ζωικές τροφές είναι περισσότερο πλήρεις από ότι αυτές που προέρχονται από φυτικές πηγές και δημητριακά.

 Πείνα. Ο όρος «πείνα» σημαίνει την επιθυμία για πρόσληψη τροφής και συνοδεύεται από ορισμένες αντικειμενικές εκδηλώσεις όπως έντονες ρυθμικές συστολές του στομάχου (συσπάσεις πείνας).  Όρεξη. Ο όρος «όρεξη» χρησιμοποιείται συχνά με την ίδια, όπως η πείνα, έννοια, με τη δαφορά ότι συνήθως σημαίνει την επιθυμία όχι για τροφή γενικά αλλά για συγκεκριμένο είδος τροφής.  Κατά συνέπεια η όρεξη βοηθάει το άτομο να επιλέξει την ποιότητα της τροφής που χρησιμοποιεί.

 Κορεσμός. Κορεσμός είναι το αίσθημα εκπλήρωσης της επιθυμίας για λήψη τροφής.  Συνήθως ο κορεσμός οφείλεται στην πλήρωση του στομάχου με το γεύμα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι αποθήκες λίπους και γλυκογόνου είναι ήδη πλήρεις.

 Βιταμίνη είναι μια οργανική ένωση που απαιτείται σε μικρές ποσότητες για τις φυσιολογικές διεργασίες του μεταβολισμού και η οποία δεν μπορεί να παραχθεί από τα κύτταρα του οργανισμού.