Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Καθηγητής Χαράλαμπος Π. Παμπούκης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

Παραγωγα δικαιωματα – κυπριακη πρακτικη υπο το φως των ευρωπαϊκων και διεθνων υποχρεωςεων Νικολέττα Χαραλαμπίδου – ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη,
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
1 Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Το δίκαιο Αρχαία Αθήνα.
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 15 η Νικόλαος Καρανάσιος Συμβάσεις.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 Κανόνες Δικαίου και Ηθικής: Η διαφορά
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ρωμαϊκό Δίκαιο  Το δίκαιο είναι « η τέχνη του ορθού και του ίσου » : ius est ars boni et aequi (Celsus, 2 ος αι.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΙ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
Έννοια και οργάνωση δημόσιας διοίκησης Γενικό Διοικητικό Δίκαιο Μάθημα 1 Αικατερίνη Ηλιάδου
4. Αρμοδιότητες της ΕΕ. Αρχές ανάθεσης Α. Η αρχή της δοτής αρμοδιότητας (: κάθε αρμοδιότητα που δεν απονέμεται στην ΕΕ ανήκει στα Κράτη μέλη). α) Ο προσωρινός.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
2 η Διημερίδα Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου Δεκεμβρίου 2015.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 11: Το δίκαιο ως επιστήμη Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
Χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων: Τεκμήριο νομιμότητας Εκτελεστότητα
Δημόσια διοίκηση Διακρίσεις και ταξινομήσεις Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου
6. Δικαστική προστασία στην ΕΕ
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Η συνταγματικότητα των διαδοχικών παρατάσεων της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Προσέγγιση νομολογίας, θεωρίας, πράξης.
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
O θεσμός των Γενικών Διοικήσεων
Μετάφραση Ειδικών Κειμένων
Το Ελληνικό συνταγματικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 12: Δικαστής και διαδικασίας δίκης
Δικηγόρος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ
Το Δίκαιο.
««Επίδοση δικογράφων, εξώδικων εγγράφων και εγγράφων προερχομένων από την αλλοδαπή» 1) Νικόλαος Μ. Κατηφόρης Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. – Δικηγόρος.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Προκλήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες: οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο εταιρικό δίκαιο των εισηγμένων εταιρειών Αθανάσιος Στ, Κουλορίδας Λέκτορας Δικαίου.
Παντείου Πανεπιστημίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Δίκαιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Ιωάννης Ε. Μπιμπλής, Δικηγόρος
ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ – ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Καθηγητής Χαράλαμπος Π. Παμπούκης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Σταθεροί και μεταβλητοί σύνδεσμοι Σταθεροί: αμετάβλητοι στο χρόνο και στον χώρο Μεταβλητοί

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Conflit mobiles Πρόβλημα μεταβλητών συγκρούσεων Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεταβολή του συγκεκριμένου περιεχομένου του συνδετικού στοιχείου στη διάσταση του χώρου αλλά και του χρόνου.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Είναι το φυσικό αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ορισμένοι σύνδεσμοι μπορούν να μεταβάλλονται.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Συνηθέστερες περιπτώσεις conflit mobiles Τροποποίηση ή αντικατάσταση κανόνα ιδ.δ.δ. του forum. Διαδοχικές τροποποιήσεις του αλλοδαπού δικαίου που καλείται σε εφαρμογή δυνάμει κανόνα συνδέσεως του forum. Διαδοχικές μεταβολές ενός συνδέσμου, με αποτέλεσμα κάθε μεταβολή να σημαίνει αυτομάτως υπόδειξη διαφορετικού δικαίου.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Συνηθέστερες περιπτώσεις μεταβλητών συνδετικών στοιχείων Συνήθως conflit mobiles (μεταβλητές συγκρούσεις) εμφανίζονται σε κανόνες συνδέσεως που αφορούν στον προσωπικό θεσμό, στα νομικά πρόσωπα, στα κινητά, στον τύπο της δικαιοπραξίας, στα εμπράγματα δικαιώματα επί πλοίου.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Χρονική αποκρυστάλλωση Σημαντική η χρονική αναφορά και αποκρυστάλλωση κατά τρόπο που να προστατεύονται κεκτημένα δικαιώματα. Ενίοτε οι κανόνες συνδέσεως που περιέχουν μεταβλητό σύνδεσμο καθορίζουν και το ακριβές χρονικό σημείο αποκρυστάλλωσής του. - π.χ ΑΚ 15: «Οι περιουσιακές σχέσεις των συζύγων διέπονται από το δίκαιο που ρυθμίζει τις προσωπικές σχέσες τους αμέσως μετά την τέλεση του γάμου».

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Conflit mobiles Όταν ο σύνδεσμος αναφέρεται χωρίς ένδειξη του κρίσιμου χρόνου αποκρυστάλλωσής του, τότε το κενό αναπληρώνεται ερμηνευτικά. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας στο ελληνικό ιδ.δ.δ. που να καθορίζει το χρονικό σημείο αποκρυστάλλωσης όλων των μεταβλητών συνδέσμων. Ούτε και θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει, λόγω της ποικιλίας των συνδέσμων και της τελεολογίας των διαφόρων κανόνων σύγκρουσης.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου Στην περίπτωση μεταβολής στον κανόνα συνδέσεως του forum, όταν δηλαδή ο κανόνας ιδ.δ.δ του forum έχει τροποποιηθεί από την ημερομηνία που λαμβάνουν χώρα τα πραγματικά περιστατικά έως την ημερομηνία που το επίδικο ζήτημα τίθεται ενώπιον του δικαστή του forum. 9

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου – Μεταβολή του κανόνα συνδέσεως του forum -Υποστηρίχθηκε η άποψη ότι οι νεώτεροι κανόνες ιδ.δ.δ έχουν αναδρομική ισχύ. Η θέση αυτή στηρίζεται στην αντίληψη ότι οι κανόνες του ιδ.δ.δ. ανήκουν στο δημόσιο δίκαιο. -Σύμφωνα με άλλη γνώμη πρέπει να γίνεται διάκριση: οι κανόνες ιδ.δ.δ καταρχήν εφαρμόζονται αναδρομικά, εκτός από τις περιπτώσεις σχέσεων που γεννήθηκαν υπό το καθεστώς παλαιότερων κανόνων ιδ.δ.δ, εφόσον οι σχέσεις αυτές εμφανίζουν κάποιον σύνδεσμο με το forum. 10

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου – Μεταβολή του κανόνα συνδέσεως του forum Ορθότερη η άποψη ότι καταρχήν ισχύει η αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων, εκτός εάν υπάρχει σαφής αντίθετη βούληση του νομοθέτη. 11

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου – Μεταβολή του κανόνα συνδέσεως του forum - Τούτο με το σκεπτικό ότι οι ίδιες αρχές που διέπουν τη διαχρονική ισχύ των κανόνων ιδιωτικού δικαίου (εν γένει) πρέπει να διέπουν και τη διαχρονική ισχύ των κανόνων ιδ.δ.δ. - Εξαίρεση στην μη αναδρομικότητα ισχύει για τη διάταξη της ΑΚ 33 που αφορά την επιφύλαξη της δημόσιας τάξης. 12

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου- Μεταβολή του εφαρμοστέου αλλοδαπού δικαίου Περίπτωση κατά την οποία το εφαρμοστέο (ουσιαστικό) αλλοδαπό δίκαιο ενδέχεται να έχει τροποποιηθεί από το χρονικό σημείο που έλαβαν χώρα τα πραγματικά περιστατικά έως το χρονικό σημείο που το ζήτημα τίθεται ενώπιον του δικαστή του forum. 13

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Επίλυση ζητημάτων διαχρονικού δικαίου- Μεταβολή του εφαρμοστέου αλλοδαπού δικαίου -Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στους κανόνες διαχρονικού δικαίου του εφαρμοστέου αλλοδαπού δικαίου. -Εάν αυτοί δεν εξευρίσκονται, θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στις γενικές διατάξεις διαχρονικού δικαίου της αλλοδαπής έννομης τάξης. -Πάντως δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των κανόνων διαχρονικού δικαίου του forum. 14

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ζητήματα διατοπικού δικαίου Εάν στο forum υπάρχουν πολλά ιδ.δ.δ που ισχύουν συγχρόνως, τότε το διατοπικό ιδ.δ.δ. αυτού θα προσδιορίσει ποιο από όλα τα ισχύοντα ιδ.δ.δ. θα εφαρμοστεί. Διατοπικό δίκαιο θεωρούνταν οι διατάξεις περί κτηματολογίου της Δωδεκανήσου. 15

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ζητήματα διαπροσωπικού δικαίου Διαπροσωπικό (ιδ.δ.δ) δίκαιο: το δίκαιο που αποτελείται από το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν ποιο από τα προσωπικά δίκαια που ισχύουν παράλληλα μέσα στην ίδια πολιτεία θα ρυθμίσει ορισμένη έννομη σχέση. Το πεδίο εφαρμογής τους συνδέεται με μία ή περισσότερες κατηγορίες πολιτών του κράτους, στην έννομη τάξη του οποίου υπάγονται. 16

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ζητήματα διαπροσωπικού δικαίου στην Ελλάδα Σήμερα, το μουσουλμανικό δίκαιο το οποίο εφαρμόζεται ως ειδικό ελληνικό δίκαιο στους μουσουλμάνους της Θράκης. Επιπλέον, υφίσταται δικαιοδοτική αρμοδιότητα του Μουφτή για τους έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης για τις σχέσεις οικογενειακού, κληρονομικού και προσωπικού θεσμού (για γάμους, διαζύγια, διατροφές κλ.π). 17

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ζητήματα διαπροσωπικού δικαίου στην Ελλάδα -Οι εκδιδόμενες αποφάσεις αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας δεν μπορούν να εκτελεσθούν ούτε αποτελούν δεδικασμένο, αν δεν κηρυχθούν εκτελεστές από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου η έδρα του Μουφτή κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. -Πρόσφατη αρεοπαγιτική απόφαση ΑΠ 1497/2013: Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με το σκεπτικό ότι, καθώς στους μουσουλμάνους της Θράκης εφαρμόζεται το δίκαιο της σαρίας, ο άνδρας δεν είχε δικαίωμα να συντάξει δημόσια διαθήκη επειδή είναι μουσουλμάνος. 18