Ισοζύγιο Ενέργειας & Έλεγχος Βάρους Energy Balance & Weight Control θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Υδατάνθρακες.
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ισοζύγιο Ενέργειας & Έλεγχος Βάρους Energy Balance & Weight Control θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας & Έλεγχος Βάρους Energy Balance & Weight Control θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Ενέργεια Ενέργεια (Ε) είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παράγει έργο. Είναι επίσης, η δυνατότητα για πρόκληση μιας αλλαγής στην ύλη. Οι μονάδες ενέργειας : (α) Θερμίδα ( C) Η μονάδα μέτρησης της ενέργειας που χρησιμοποιείται ευρέως στη Διατροφή είναι η χιλιοθερμίδα όπου 1 kcal = 4,186 ή 4,2 kjoules /kj Στη πραγματικότητα όμως η θερμίδα (C) είναι μονάδα θερμότητας και είναι το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασία 1ml Η 2 Ο από 14,5 ο C στους 15,5 ο C. (β) joule ( j) ίσο με 0,239 C που είναι μικρή μονάδα και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τα πολλαπλάσια του, το kj = 10 3 j και το Mj = 10 6 j ….ενέργεια υπάρχει παντού!

Μορφές ενέργειας και οι μετασχηματισμοί της στον οργανισμό. Μορφές ενέργειας και οι μετασχηματισμοί της στον οργανισμό. Η ενέργεια των τροφών μετασχηματίζεται μέσα στα κύτταρα σε άλλες μορφές ενέργειας απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού. χημική για τη σύνθεση νέων ουσιών χημική για τη σύνθεση νέων ουσιών μηχανική για τη συστολή των μυών μηχανική για τη συστολή των μυών θερμική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος θερμική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ηλεκτρική για τη διέγερση των νεύρων του εγκεφάλου ηλεκτρική για τη διέγερση των νεύρων του εγκεφάλου οσμωτική για τη λειτουργία π.χ. της αντλίας Να + – Κ + οσμωτική για τη λειτουργία π.χ. της αντλίας Να + – Κ + άλλες μορφές ενέργειας άλλες μορφές ενέργειας ελεύθερη ενέργεια που είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τις καύσεις (ανάλογη προς την κινητική ενέργεια) και δυναμική ενέργεια που είναι η αποθηκευμένη μορφή ενέργειας (λιπώδης ιστός, γλυκογόνο).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Ενεργειακή Πρόσληψη / Energy Intake (Ε.Π.) είναι το ποσό της ενέργειας που παίρνει ο οργανισμός με τις τροφές. Ενεργειακή Δαπάνη / Energy Expenditure (Ε.Δ.) είναι τα σύνολο της ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός. Ενεργειακή Δαπάνη / Energy Expenditure (Ε.Δ.) είναι τα σύνολο της ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός. Ισοζύγιο ενέργειας / Energy Balance (Ι.Ε.) η ενεργειακή πρόσληψης είναι ίση με την ενεργειακή Δαπάνη

Energy Balance

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ γιο Ε.Π. > Ε.Δ. Θετικό Ισοζύγιο όταν παρατείνεται οδηγεί στην αύξηση του βάρους. Επιδιώκεται μέχρι και την εφηβική ηλικία. Ε.Π. < Ε.Δ. Αρνητικό Ισοζύγιο όταν παρατείνεται οδηγεί στην ελάττωση του βάρους. Ισχύει και σε περιπτώσεις διατροφικών παθήσεων (π.χ. έλλειψη βιταμινών) ή παθολογικών καταστάσεων (π.χ. πλημμελής απορρόφηση τροφών, ανεπαρκής σύνθεση ορμονών). Επιδιώκεται στις περιπτώσεις εκούσιας μείωσης βάρους είτε με εφαρμογή κατάλληλης δίαιτας (μείωση της Ε.Π.) είτε με άθληση (αύξηση της Ε.Δ.) Ε.Π. = Ε.Α. Ενεργειακό Ισοζύγιο διατηρεί σταθερό το βάρος του ατόμου. Η κατάσταση αυτή αντιστοιχεί στους ενήλικες και θεωρείται ιδανική όταν το άτομο έχει το κανονικό βάρος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. διατηρεί σταθερό το βάρος του ατόμου. Η κατάσταση αυτή αντιστοιχεί στους ενήλικες και θεωρείται ιδανική όταν το άτομο έχει το κανονικό βάρος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚA ESSENTIAL NUTRIENTS Υδατάνθρακες / Carbohydrates: παροχή ενέργειας Λίπη / Lipids: παροχή ενέργειας. Πρωτεΐνες / Proteins: παροχή δομικών συστατικών. Παροχή ενέργειας Βιταμίνες / Vitamins: ρυθμιστικοί παράγοντες του μεταβολικού ρυθμού. Ανόργανα στοιχεία / Minerals: ρυθμιστικοί παράγοντες, παροχή δομικών συστατικών Νερό / Water: δομικό συστατικό, ρυθμιστικός παράγοντας μεταβολικού ρυθμού

Μακροθρεπτικά συστατικά Macronutrients: ↑ 5gr ημερησίως. (Υδατάνθρακες- Λίπη- Πρωτεΐνες- Νερό) Μικροθρεπτικά συστατικά Micronutrients: ↓ 5gr ημερησίως. (Βιταμίνες – Ανόργανα στοιχεία) Υδατάνθρακες → 4 kcal Λίπη → 9 kcal Πρωτεΐνες → 4 kcal Αλκοόλ → 7 kcal

Οι χρόνιες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε ενέργεια. Η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών παρεμποδίζει την ομαλή πορεία ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, έτσι η ανεπαρκής πρόσληψη τους μέσω της δίαιτας επιφέρει σοβαρές διαταραχές στην υγεία. Μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά Υποσιτισμός

Απαιτήσεις σε Θρεπτικά Συστατικά διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο τη μάζα σώματος τη μάζα σώματος τη σύσταση σώματος τη σύσταση σώματος την ηλικία την ηλικία την κατάσταση υγείας την κατάσταση υγείας τη φυσική δραστηριότητα τη φυσική δραστηριότητα τη φυσιολογική κατάσταση και το στρες τη φυσιολογική κατάσταση και το στρες τη διαιτητική πρόσληψη τη διαιτητική πρόσληψη τη χρήση καπνού, αλκοόλ και φαρμακευτικών ουσιών τη χρήση καπνού, αλκοόλ και φαρμακευτικών ουσιών γενετικούς παράγοντες γενετικούς παράγοντες

Τρόφιμα ως πηγή θρεπτικών συστατικών o υψηλής θρεπτικής αξίας Ωστόσο, κανένα τρόφιμο δεν αποτελεί πλήρη τροφή, δηλαδή δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες και αναλογίες τέτοιες, ώστε να είναι σε θέση να συντηρήσει την υγεία. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το μητρικό γάλα για μια σύντομη περίοδο ζωής. o χαμηλής θρεπτικής αξίας ή τρόφιμα κενών θερμίδων (πατατάκια τσιπς, αναψυκτικά, καραμέλες, μπισκότα, κέικ, κ.α.)

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Απλά σάκχαρα Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη Φρουκτόζη Γαλακτόζη Δισακχαρίτες Σακχαρόζη Μαλτόζη Λακτόζη Πολυσακχαρίτες Άμυλο - Γλυκογόνο Κυτταρίνη Ημικυτταρίνες Πηκτίνες

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Βασικές λειτουργίες :  Παρέχουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής ενέργειας του οργανισμού  Αποτελούν την πρωταρχική και αμεσότερη πηγή ενέργειας για τους εργαζόμενους μυς.  Εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.  Παρέχουν πρωτεϊνοπροστατευτική δράση.  Βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τα λίπη. Σε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων τα λίπη διασπώνται σε λιπαρά οξέα για ενέργεια και η γλυκερόλη σε γλυκόζη. Σε περίσσεια οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε λίπη.

Μεταβολισμός Υδατανθράκων Αίμα, ήπαρ, μύες Αίμα, ήπαρ, μύες Όλοι οι Υδατάνθρακες διασπώνται σε μονοσακχαρίτες Όλοι οι Υδατάνθρακες διασπώνται σε μονοσακχαρίτες Η φρουκτόζη και η γαλακτόζη μετατρέπονται σε γλυκόζη στο ήπαρ Η φρουκτόζη και η γαλακτόζη μετατρέπονται σε γλυκόζη στο ήπαρ Περιορισμένα ποσά αποθηκευμένης γλυκόζης Περιορισμένα ποσά αποθηκευμένης γλυκόζης Γλυκογόνο Γλυκογόνο

Διαιτητικές ίνες Ιδιότητες: ικανοποιητική λειτουργία εντέρου ικανοποιητική λειτουργία εντέρου αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων (40-100%) αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων (40-100%) μειώνουν τον χρόνο διέλευσης «βλαβερών» ουσιών της τροφών μειώνουν τον χρόνο διέλευσης «βλαβερών» ουσιών της τροφών δέσμευση βλαβερών ουσιών (προστασία επιθηλίου) δέσμευση βλαβερών ουσιών (προστασία επιθηλίου) επιτάχυνση ανάπλασης επιθηλίου επιτάχυνση ανάπλασης επιθηλίου μειώνουν την χοληστερόλη αίματος μειώνουν την χοληστερόλη αίματος δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου παχέως εντέρου και εκκολπωμάτων δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου παχέως εντέρου και εκκολπωμάτων αυξημένη κατανάλωση (φυτικό οξύ) μειώνει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων (Zn,Fe,Ca) αυξημένη κατανάλωση (φυτικό οξύ) μειώνει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων (Zn,Fe,Ca) Διαιτητικές συστάσεις : 10-13g /1000 Kcal (~ 20-35g) Μέση πρόσληψη διαιτητικών ινών δυτικών χωρών ~ 12-15g Ενώ αναπτυσσόμενων χωρών 40 έως και 150g!

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Η σχετική αύξηση της γλυκόζης του αίματος που προκαλείται μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, σε σύγκριση με αυτή που προκαλείται από την αντίστοιχη πρόσληψη γλυκόζης. Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης : καρότα, μέλι, νιφάδες καλαμποκιού, ψωμί λευκό, λευκό ρύζι, σταφίδες, μπανάνα Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης : μήλα, όσπρια, φρουκτόζη ΔΥΣΑΝΟΧH ΛΑΚΤOΖΗΣ  Γενετική διαταραχή  Μερική ή ολική έλλειψη του ενζύμου λακτάση Συμπτώματα : οξείς πόνοι στην κοιλιά και αυξημένη παραγωγή αερίων

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ

ΛΙΠΙΔΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ Ή ΑΠΛΑ Λιπαρά οξέα Εστέρες χοληστερίνης Τριγλυκερίδια ΣΥΝΘΕΤΑ Ή ΠΟΛΙΚΑ ΦωσφολιποείδηΓλυκολιποειδή Μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης ΑΚΟΡΕΣΤΑ Μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) Πολυακόρεστα (σπορέλαια, ιχθυέλαια) Αυξάνουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ Κόκκινο κρέας & προϊόντα αυτού (βούτυρο, γάλα κ.α.)

ΛΙΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Βασικές λειτουργίες Ενεργειακή πηγή : χαρακτηρίζονται και ως συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας αποδίδοντας περίπου 2,5φορές περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα βάρους, από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Ενεργειακή πηγή : χαρακτηρίζονται και ως συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας αποδίδοντας περίπου 2,5φορές περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα βάρους, από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Αποτελούν την «οικονομικότερη» αποθηκευτική μορφή ενέργειας του σώματος. Αποτελούν την «οικονομικότερη» αποθηκευτική μορφή ενέργειας του σώματος. Είναι συστατικό των κυττάρων μεμβρανών. Είναι συστατικό των κυττάρων μεμβρανών. Στήριξη και προφύλαξη οργάνων του σώματος. Στήριξη και προφύλαξη οργάνων του σώματος. Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος: ο λιπώδης ιστός δρα ως μονωτικό υλικό Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος: ο λιπώδης ιστός δρα ως μονωτικό υλικό Απορρόφηση και μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών. Απορρόφηση και μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών. Ενίσχυση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της τροφής. Ενίσχυση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της τροφής. Εξασφαλίζουν τον οργανισμό σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Εξασφαλίζουν τον οργανισμό σε απαραίτητα λιπαρά οξέα Αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την σύνθεση πολλών σημαντικών βιολογικών μορίων. Αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την σύνθεση πολλών σημαντικών βιολογικών μορίων.

Διαιτητικό Λίπος και Λιποπρωτεΐνες α. Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη : αυξάνουν τα επίπεδα της LDL –χοληστερόλης, μικρή αύξηση των επιπέδων HDL – χοληστερόλης (φοινικέλαιο, λίπος καρύδας, γαλακτοκομικά προϊόντα) β. Δίαιτες πλούσιες σε trans λίπη : αυξάνουν τα επίπεδα της LDL – χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων HDL – χοληστερόλης (υδρογονωμένα λίπη) γ. Δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπίδια : ανεπηρέαστα τα επίπεδα της LDL –χοληστερόλης, συχνά προκαλούν αύξηση των επιπέδων HDL – χοληστερόλης (ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα) δ. Δίαιτες πλούσιες σε πολυακόρεστα λίπη : μειώνουν τα επίπεδα της LDL –χοληστερόλης, μικρή μείωση των επιπέδων HDL – χοληστερόλης (σπορέλαια, ξηροί καρποί, λάδια ψαριών)

Κύριες Πηγές Διατροφικού Λίπους

Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα ω-3 : 1 ος διπλός δεσμός στη θέση 3 (από μεθυλομάδα) Α-Λινολενικό οξύ (18:3): πράσινα λαχανικά, καρύδια, λάδι κανόλα, λιναρόσπορο, σογιέλαιο, λάδι κράμβης Α-Λινολενικό οξύ (18:3): πράσινα λαχανικά, καρύδια, λάδι κανόλα, λιναρόσπορο, σογιέλαιο, λάδι κράμβης ΕΡΑ (20:5) : ψάρια, θαλασσινά ΕΡΑ (20:5) : ψάρια, θαλασσινά DHA (22:6) : ψάρια, θαλασσινά DHA (22:6) : ψάρια, θαλασσινά Βιολογικός ρόλος Δόμηση : - κυτταρικών μεμβρανών Δόμηση : - κυτταρικών μεμβρανών - φαιάς ουσίας - φαιάς ουσίας - φωτοϋποδοχέων αμφιβληστροειδούς - φωτοϋποδοχέων αμφιβληστροειδούς - σπέρματος - σπέρματος Πρόδρομες ουσίες εικοσανοειδών Πρόδρομες ουσίες εικοσανοειδών

Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα ω-6 : 1 ος διπλός δεσμός στη θέση 6 (από μεθυλομάδα) ω-6 : 1 ος διπλός δεσμός στη θέση 6 (από μεθυλομάδα) Λινελαϊκό (18:2) Λινελαϊκό (18:2) Αραχιδονικό (20:4) : συκώτι, λαρδί, λίπος αυγών Αραχιδονικό (20:4) : συκώτι, λαρδί, λίπος αυγών Βιολογικός ρόλος Δόμηση : - κυτταρικών μεμβρανών Δόμηση : - κυτταρικών μεμβρανών Πρόδρομες ουσίες εικοσανοειδών Πρόδρομες ουσίες εικοσανοειδών Οι ανάγκες του ατόμου σε απαραίτητα λιπαρά οξέα καλύπτονται με πολύ μικρή ποσότητα διαιτητικού λίπους. (1-5 g/ημέρα  ω3/ω6 = 1/4)

Οι Διαιτητικοί στόχοι που αποβλέπουν κυρίως στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, προτείνουν ποσοστό λίπους γύρω στο 30-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και το επιμερίζουν ως εξής : λιγότερο από 8% πολυακόρεστα λιπίδια, λιγότερο από 10% κορεσμένα και το υπόλοιπο 10-18% από μονοακόρεστα. «Ορατό» και «κρυφό» λίπος Το ορατό λίπος είναι ευδιάκριτο και μπορούμε εύκολα να το αφαιρέσουμε, για παράδειγμα το λίπος μιας μπριτζόλας, η πέτσα του κοτόπουλο κ.α. Το κρυφό λίπος που περιέχεται στο αυγό, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και σε διάφορες σάλτσες τύπου μαγιονέζας κ.α, μπορεί να αυξήσουν επικίνδυνα το ποσοστό συμμετοχής των κορεσμένων λιπιδίων στη δίαιτα.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Απαραίτητα αμινοξέα: Απαραίτητα αμινοξέα: Ιστιδίνη, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη Βασικές λειτουργίες : Αποτελούν τα βασικά δομικά συστατικά του οργανισμού. Αποτελούν τα βασικά δομικά συστατικά του οργανισμού. Επισκευάζουν τους ιστούς του σώματος Επισκευάζουν τους ιστούς του σώματος Αποτελούν τα βασικά συστατικά των ένζυμων και των ορμονών Αποτελούν τα βασικά συστατικά των ένζυμων και των ορμονών Κατανομή υγρών στον οργανισμό και ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας. Κατανομή υγρών στον οργανισμό και ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας. Αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Παρέχουν ενέργεια μόνο κατά 5-10% κυρίως σε ακραίες συνθήκες (δίαιτα, εξάντληση) Παρέχουν ενέργεια μόνο κατά 5-10% κυρίως σε ακραίες συνθήκες (δίαιτα, εξάντληση)

Ποιότητα Πρωτεϊνών Περιεκτικότητα σε Περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα Πεπτικότητα (Π) digestibility Πεπτικότητα (Π) digestibility Ποσοστό απορρόφησης στο πεπτικό σωλήνα Ποσοστό απορρόφησης στο πεπτικό σωλήνα Π = Ν προσλήφθηκε - Ν κοπράνων / Ν προσλήφθηκε Π = Ν προσλήφθηκε - Ν κοπράνων / Ν προσλήφθηκε Ζωικές > 90% ενώ φυτικές 90% ενώ φυτικές < 80% Βιολογική αξία Βιολογική αξία Χημική σκορ εκτίμηση της ποιότητας της πρωτεΐνης. Σύγκριση της ποσότητας του περιοριστικού Α σε ένα τρόφιμο με την ποσότητα του ίδιου Α σε ένα τρόφιμο αναφοράς.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (Complete or high- quality protein): Ζωικά τρόφιμα : κρέας, ψάρια, συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (Complete or high- quality protein): Ζωικά τρόφιμα : κρέας, ψάρια, συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά Πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας (Incomplete or law- quality protein): Φυτικά τρόφιμα : όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί Πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας (Incomplete or law- quality protein): Φυτικά τρόφιμα : όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί Περιοριστικό αμινοξύ (Limiting amino acid): είναι το απαραίτητο αμινοξύ, που ανάμεσα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, παρέχεται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις απαιτήσεις του ανθρώπου. Περιοριστικό αμινοξύ (Limiting amino acid): είναι το απαραίτητο αμινοξύ, που ανάμεσα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, παρέχεται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις απαιτήσεις του ανθρώπου. Συμπληρωματικές πρωτεΐνες (complementary proteins): δημητριακά με όσπρια, δημητριακά με ξηρούς καρπούς Συμπληρωματικές πρωτεΐνες (complementary proteins): δημητριακά με όσπρια, δημητριακά με ξηρούς καρπούς

Συμπληρωματικές πρωτεΐνες (complementary proteins)

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Χαρακτηρίζεται μία ουσία, όταν η απουσία της από τη δίαιτα για ορισμένο χρονικό διάστημα να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης, τα οποία θεραπεύονται με τη χορήγηση της ουσίας αυτής

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Αποτελούν «ρυθμιστές» του μεταβολισμού Αποτελούν «ρυθμιστές» του μεταβολισμού Οι ίδιες ΔΕΝ παρέχουν ενέργεια Οι ίδιες ΔΕΝ παρέχουν ενέργεια Συμμετέχουν ως «κλειδιά» στις αντιδράσεις που παράγεται ενέργεια Συμμετέχουν ως «κλειδιά» στις αντιδράσεις που παράγεται ενέργεια Είναι γενικά ευπαθείς και καταστρέφονται εύκολα Είναι γενικά ευπαθείς και καταστρέφονται εύκολα Οι περισσότερες από αυτές δεν συνθέτονται από τον οργανισμό Οι περισσότερες από αυτές δεν συνθέτονται από τον οργανισμό

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ : Α, D, E, K. Αποθηκεύονται στο ήπαρ και το λιπώδη ιστό. Αποθηκεύονται στο ήπαρ και το λιπώδη ιστό. Απαραίτητη η παρουσία χολικών αλάτων για τη απορρόφηση τους Απαραίτητη η παρουσία χολικών αλάτων για τη απορρόφηση τους Μεταφέρονται στο αίμα με τη βοήθεια λιποπρωτεϊνών. Μεταφέρονται στο αίμα με τη βοήθεια λιποπρωτεϊνών. Αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να αποβεί τοξική Αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να αποβεί τοξική

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ : Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C. Δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό Δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό Απορροφώνται σε ποσοστό 50-90% Απορροφώνται σε ποσοστό 50-90% Αποβάλλονται με τα ούρα Αποβάλλονται με τα ούρα Πολύ μικρός κίνδυνος τοξικότητας – σε πολύ μεγάλη πρόσληψη κυρίως από συμπληρώματα διατροφής Πολύ μικρός κίνδυνος τοξικότητας – σε πολύ μεγάλη πρόσληψη κυρίως από συμπληρώματα διατροφής

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Για να εξασφαλίσει ο οργανισμός την ακεραιότητα των κυττάρων είτε όταν μέρος του νερού που περιέχουν εξέρχεται από τα κύτταρα είτε όταν το νερό από τους μεσοκυτταρικούς χώρους εισέρχεται στα κύτταρα Αποτελούν το 4% του βάρους του σώματος.

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κύρια Άλατα ή Μέταλλα : ποσότητα μεγαλύτερη ή ίση των 100mg Ασβέστιο, Φώσφορος, Μαγνήσιο, Νάτριο, Κάλιο, Χλώριο, Θείο Ιχνοστοιχεία : ποσότητα μικρότερη των 100mg Ιώδιο, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Χαλκός, Σελήνιο, Μαγγάνιο, Φθόριο, Χρώμιο.

Οι λειτουργίες στις οποίες συμμετέχουν είναι : Δόμηση οστών και δοντιών Δόμηση οστών και δοντιών Μετάδοση νευρικών σημάτων Μετάδοση νευρικών σημάτων Ρύθμιση πίεσης αίματος Ρύθμιση πίεσης αίματος Διατήρηση ισορροπίας υγρών στο σώμα Διατήρηση ισορροπίας υγρών στο σώμα Σύσταση ενζύμων Σύσταση ενζύμων Σύσταση αίματος Σύσταση αίματος Σύσταση ορμονών Σύσταση ορμονών Ρύθμιση μεταβολισμού Ρύθμιση μεταβολισμού

ΝΕΡΟ Αποτελεί περίπου το 60% του βάρους του σώματος (νεογέννητο βρέφος 75-80% ενώ στους υπερήλικες γύρο στο 50%) Αποτελεί περίπου το 60% του βάρους του σώματος (νεογέννητο βρέφος 75-80% ενώ στους υπερήλικες γύρο στο 50%) Είναι διαλύτης των μεταβολικών αντιδράσεων Είναι διαλύτης των μεταβολικών αντιδράσεων Σε πολλές αντιδράσεις είναι μέρος των αντιδρώντων Σε πολλές αντιδράσεις είναι μέρος των αντιδρώντων Είναι κύριο συστατικό του αίματος Είναι κύριο συστατικό του αίματος Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος Αποβάλλει από το σώμα προϊόντα που δεν χρειάζονται Αποβάλλει από το σώμα προϊόντα που δεν χρειάζονται

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΑΠΩΛΕΙΑΝΕΡΟΥ Από τις τροφές mlΑπό το δέρμα ml Από διάφορα ροφήματα mlΑπό τους πνεύμονες 350ml από το μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών mlΑπό τα νεφρά ml Από τις εκκρίσεις 150ml ΣΥΝΟΛΟ ml Ισοζύγιο νερού : πρόσληψη νερού + παράγωγή νερού = απώλεια νερού

Συστάσεις πρόσληψης νερού: 1-1,5ml ανά kcal 1-1,5ml ανά kcal 1,5lt για τα πρώτα 20κιλά και 20ml για κάθε πρόσθετο κιλό 1,5lt για τα πρώτα 20κιλά και 20ml για κάθε πρόσθετο κιλό 30ml ανά κιλό βάρους σώματος 30ml ανά κιλό βάρους σώματος

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Barasi E.M., (2007) “Η Διατροφή μας με μία Ματιά”, Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνος Α.Ε. Thompson L.J., Manore M.M., Vaughan L.A., (2011), “The Science of Nutrition”, PEARSON, 2 nd Edition Townsend E. C., Roth A. R., (2000),“Υγιεινή Διατροφή & Διαιτητική”, εκδόσεις ‘Ελλήν’, 7 η έκδοση Williams Η.Μ., (2003), “Διατροφή & Υγεία Ευρωστία & Αθλητική Απόδοση”, Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδης Μανιός Γ. (2006), “Διατροφική Αξιολόγηση”, Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδης Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α. (2002), “Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό”, εκδόσεις University Studio Press