Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Advertisements

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΛΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΤΣΟΚΑΝΑ, ΣΤΕΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΦΥΤΙΛΑ, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ.
Το σπίτι μου.
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
ΙΘΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Χρυσούλα Δανίκα Κωνσταντίνα Θεωδόρου
«Δείπνο για τέσσερις» Κατσαρίδου Σοφία Ευθιμιάδου Αλεξάνδρα
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Οδυσσέας Ελύτης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει
Β’ ΜΕΡΟΣ: (Να γραφτούν στο τετράδιο)
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
Φέρε με πάλι στους παλιούς καιρούς, καρδιά νοσταλγική, κι άσε με εκεί μονάχο σα ναυαγό που πρόφτασε την ώρα πόλαμψε η αστραπή κι' αρπάχτηκε στο βράχο.
Οδυσσέας Ελύτης  Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί.
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Ένας φιλόσοφος του κοινού νου
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ… ΜΑΡΙΝΑ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Έλληνες Λογοτέχνες: Άγγελος Σικελιανός Τμήμα: Ε΄1 Μιχαέλα Τ. Μαρινα Μ. Ηλιάννα Κ.
ΘΥΜΗΣΟΥ ΣΩΜΑ ΑΠΌ ΤΟΝ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ!!!.
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
Η γειτονιά μου ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ Το όνομά της η οδός πήρε από τον Ανδρέα Κάλβο. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1792 και πέθανε 3 Νοεμβρίου το 1890 στο Λάουθ.
Παράδοση και Μοντερνισμός. Διδασκαλία και Αξιολόγηση
Υπερφυσικό και κοινωνικές πρακτικές Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα. Jean-Pierre Vernant.
Ευχές για καλή συνέχεια στο Ταξίδι της Ζωής
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γιάννης Ρίτσος Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά της Λακωνίας και πέθανε το 1990.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Μυθολογικά και Ιστορικά πρόσωπα στην ποίηση του Ιωάννη Γρυπάρη.
Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας.
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
Η γλώσσα των νέων Ερευνητική εργασία Β΄ ομάδα Κουκλάκη Πελαγία Κίντριλη Δήμητρα Κουκουλά Ελευθερία Κοτσιφάκη Κατερίνα Γκαβανόζης ΝίκοςΑ΄2.
 ΕΡΓΑΣΙΑ α ΕΡΓΑΣΙΑ α  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ α ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ α  ΕΡΓΑΣΙΑ β ΕΡΓΑΣΙΑ β  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ β ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ β  ΕΡΓΑΣΙΑ γ ΕΡΓΑΣΙΑ γ.
Ερωτοκριτοσ και Αρετουσα
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια.
Η Εξέλιξη του αεροπλάνου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ο ΑΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ Παιδιά και μεγάλους!!! Μια ιστορία που
Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά
Βασίλης Α. Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
Ο Ιησούς και οι μαθητές του
Η εξέλιξη της ποίησης.
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και αργότερα έζησε στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Στην Ιταλία μυήθηκε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Σταθμός για την πνευματική του εξέλιξη στάθηκε η γνωριμία του με τον Ελληνοϊταλό ποιητή Ούγο Φώσκολο. Το 1824 στη Γενεύη και το 1826 στο Παρίσι τύπωσε τις δύο ποιητικές του συλλογές, τη Λύρα και τα Λυρικά. Απομονωμένος από όλους, το 1852 έφυγε για την Αγγλία όπου και πέθανε.

α' Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμη και η ελευθερία. β' Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας*) επτέρωσε τον Ίκαρον· και αν έπεσεν ο πτερωθείς κ' επνίγη θαλασσωμένος. γ' Αφ' υψηλά όμως έπεσε, και απέθανεν ελεύθερος. Αν γένης σφάγιον άτιμον ενός τυράννου, νόμιζε φρικτόν τον τάφον. Χάλκεον = χάλκινο νους αληθείας = αληθινό νόημα

Αποστολή 1: 1. Η προσωποποίηση έχει σκοπό να δείξει πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο φόβος ώστε να παροτρύνει ή να αποθαρρύνει κάποιον. 2. Με βάση το κείμενο δούλοι πρέπει να είναι όσοι φοβούνται και για να είναι ελεύθεροι πρέπει να έχουν τόλμη και αρετή. 3. Η τόλμη και η αρετή του, ώθησαν τον Ίκαρο να πετάξει και ακολούθησε την λαχτάρα του να νιώσει ελεύθερος αλλά πετώντας προς τον ουρανό χάλασαν τα φτερά του και πνίγηκε στην θάλασσα. Ο ποιητής κάνει αναφορά στο μύθο για να τονίσει πως η ελευθερία δεν έρχεται από μόνη της. Επίσης χρησιμοποιείτε για να δηλώσει την αναγκαιότητα της.

Αποστολή 1 4. Η παρένθεση της δεύτερης στροφής δηλώνει: Α) το μήνυμα που θέλει να περάσει ο ποιητής στους υπόδουλους Έλληνες. Β) την αιτία την εμβολής στο συγκεκριμένο ποίημα. 5. Στο ποίημα ο συμβολισμός είναι ο μύθος του Ίκαρου. Ο ποιητής μέσα από το συμβολισμό δηλώνει: Α)Πολλές φορές ο άνθρωπος βαδίζει με βάση τη λογική. Β)Χρειάζεται μεγαλείο ψυχής για να μπορέσει κανείς να ξεπεράσει τους φόβους του και να θυσιάσει την ζωή του.

Αποστολή 1 6.Η ελευθερία είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα απαραβίαστα αγαθά που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Πολλές φορές όμως φορές το αγαθό αυτό δεν χαρίζεται αλλά πρέπει να αποκτηθεί με κόπο. Για να αποκτηθεί χρειάζεται αγώνες,θυσιές,στερήσεις,αρετή και τόλμη. Για αυτό ο ποιητής μας δίνει το παράδειγμα του Δέδαλου και του Ίκαρου, προκειμένου να ακολουθήσουμε το δρόμο του.

Αποστολή 2 1. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Κάλβος είναι η δημοτική γλώσσα με λέξεις και φράσεις από τα αρχαία χρόνια. Επίσης η λέξεις της δημοτικής τις παρουσιάζει με αρχαϊκές καταλήξεις 2. Το ύφος του είναι αυστηρό και επίσημο, το οποίο ακολουθεί κλασικότροπα σχήματα. Έπειτα έχει συνδυασμό αρχαίας και σύγχρονης εποχής. 3. Προσωποιήσεις/Μεταφορές Στιχ.1/3/6/12/13/15 Εικόνες Στιχ.6-10 Αντιθέσεις Στιχ.8-9/11

Ο στίχος που ξεχωρίσουμε είναι : > γιατί δείχνει το τι πρέπει να διαθέτει ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία.