Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερωτοκριτοσ και Αρετουσα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερωτοκριτοσ και Αρετουσα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερωτοκριτοσ και Αρετουσα
Βιτσέντζος Κορνάρος - Κρήτη 17ος αιώνας

2 Εισαγωγή Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο, των οποίων οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο.

3 Ήρωες Α. Ερωτόκριτος: Πρωταγωνιστής του έργου μαζί με την Αρετούσα, των οποίων ο έρωτας στο τέλος θα εκπληρωθεί, παρά την αντίρρηση του πατέρα της και του βασιλιά, αφού ο έρωτάς της είναι ένας υπήκοος. Β. Πεζόστρατος: Πατέρας του πρωταγωνιστή Ερωτόκριτου, ο οποίος από πατρική αγάπη εξαναγκάζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και την κοινωνική του θέση και να τολμήσει να ζητήσει από το βασιλιά το χέρι της κόρης του. Η απάντηση, ως σε έναν κατώτερο είναι καθέτως αρνητική και τιμωρείται με εξορία από το παλάτι ενώ ο γιος του από τη χώρα. Γ. Βασιλιάς: Πατέρας της Αρετούσας, ο οποίος χρησιμοποιώντας υβριστική γλώσσα ταπεινώνει, υποτιμά και περιφρονεί τον Πεζόστρατο, αγνοώντας τις πνευματικές αξίες και βάζοντας το συμφέρον του, την εξουσία και την προίκα πάνω από όλα, ασκώντας πλήρη εξουσία μέχρι και στην κόρη του.

4 Σύνταξη κειμένου Στο ποίημα υπάρχει εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης γιατί ο ποιητής θέλει να δώσει θεατρική μορφή στο ποίημα, ζωντάνια και παραστατικότητα αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν την ψυχή, τη συμπεριφορά των ηρώων αλλά και το περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Μέσα από αυτό το έργο, ο ποιητής μάς περνάει διδακτικά μηνύματα. Μας δείχνει πως πραγματική αξία έχουν τα πνευματικά χαρακτηριστικά και τα σωματικά χαρίσματα ενός ανθρώπου, αντίθετα από τα πλούτη και την εξουσία που δεν θα αντέξουν στον χρόνο. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως οι παραβολές του Ιησού, μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με τις ιστορίες του Ερωτόκριτου.

5 Ερωτόκριτος στο σύγχρονο θέατρο

6

7 Ερωτόκριτος και βιβλία
Κατερίνα Μουρίκη Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη Εκδόσεις Διάπλαση Από το βιβλίο Νεοελληνικής λογοτεχνίας Α’ τάξης Γενικού Λυκείου Το κείμενο σε ένα παλιό σπάνιο βιβλίο

8

9 Ο Ερωτόκριτος στην τέχνη
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα σε πίνακα του Θεόφιλου

10


Κατέβασμα ppt "Ερωτοκριτοσ και Αρετουσα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google